Позиции

Д-р Валери Гелев: Мит е, че високото кръвно е нормално за по-възрастните

Разпространено е схващането, че с напредването на възрастта повишаването на артериалното налягане е приемливо. Но това не е така, напротив. С увеличаване на възрастта и с увеличаване на рисковите фактори ние трябва да бъдем по-стриктни и по-взискателни към контрола на артериалното налягане. Това каза в предаването „Най-добрите лекари“ д-р Валери Гелев, специалист по инвазивна кардиология от болница „Токуда“. Ако имаме високо кръвно, пиенето на хапчета не трябва да ни успокоява. Трябва да сме спокойни само тогава, когато приемаме тези медикаменти в необходимата дозировка, която довежда до нормализиране на артериалното ни налягане. Ето какво още каза д-р Гелев пред водещата на Дарик Лили Ангелова:
Pin It

Проф. Юлия Джоргова: Иновативната медицина задържа млади лекари у нас

Интересната и иновативна медицина задържа млади лекари в България, заяви в интервю за Дарик проф. Юлия Джоргова. По думите й медицината у нас не може да има бъдеще без млади лекари, които да прокарват това бъдеще. Тя обърна внимание на факта, че възможността за специализация и професионална реализация е основният проблем за младите й колеги.
Pin It

Доц. Божидар Финков: Инвазивната кардиология е добре развита у нас

Кардиологията, и специално инвазивната кардиология, са добре развити в България, заяви пред Дарик доц. Божидар Финков, началник и създател на клиниката по кардиология към университетска болница "Света Анна" в София. Специалистът, когото наричат пионер на инвазивната кардиология у нас, е гост в съвместния проект на BestDoctors.bg и Филипс България за ролята на иновациите в устойчивата здравна система. "Ние сме абсолютно в крак с Европа и САЩ от гледна точка на кардиологията, и по-специално инвазивната кардиология - с малки изключения", обясни доц. Финков, като същевременно подчерта, че някои медицински дисциплини у нас са на ниво от преди 20 години.
Pin It

Доц. Миланова: Трябва да направим пациентите с хипертония съпричастни към процеса на лечение


"Тъй като артериалната хипертония е заболяване, което не боли, за съжаление, много често, поне моите наблюдения са такива, като на специалист, който от 20 години работи в болница „Пирогов”, обикновено пациентът постъпва при нас с вече реализирано усложнение – инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност"
Pin It

Проф. Димитър Раев: Имаме идея да създадем пилотен регистър за контрол на артериалната хипертония

Това заяви  проф. д-р Димитър Раев, специалист по клинична хипертония, началник на Клиника по вътрешни болести в УМБАЛ „Света Анна – София”. Коментар по проблемите на артериалната хипертония направи и доц. М. Миланова от „Пирогов”. Имаме идея да създадем пилотен регистър за контрол на артериалната хипертонияДвамата специалисти бяха сред лекторите на състоялия се в събота в София симпозиум по артериална хипертония, организиран по инициатива на Дружеството на кардиолозите в България. Доклади изнесоха още доц. А. Постаджиян, доц. Б. Георгиев, доц. П. Гацов и др.
Pin It

Доц. Весела Стойнова: Държавата не заплаща основни изследвания за болести на сърцето

Изследванията и диагностиката на сърдечно-съдовите заболявания не се поемат от НЗОК и пациентите трябва да си ги заплащат. Това съобщи в предаването „Най-добрите лекари“ доц. Весела Стойнова – завеждаща клиниката по образна диагностика в болница „Св. Екатерина“. 400лв. струва на пациент да се изследва на един от най-съвременните апарати за диагностика на сърцето в лечебното заведение. Модерният компютърен томограф може да спаси човешки живот, ако навреме диагностицира сърдечно заболяване. Ето какво още каза доц. Стойнова пред водещата на Дарик Лили Ангелова:
Pin It

Проф. Стефан Ван Гол: Отлични са възможностите ви за създаване на референтен център срещу тумори

Проф. Стефан Ван Гол е световноизвестен учен - детски онкохематолог, невроонколог и имунолог. Започнал е кариерата си в екипа на Нобеловия лауреат проф. Ралф Щайнер, удостоен през 1972 г. с приза за своите фундаментални проучвания върху дендритните клетки. Проф. Ван Гол е ръководител на Лабораторията по експериментална и клинична  имунология в Католическия университет в Льовен, Белгия. В този център се лекуват пациенти, насочени от неврохирургичните отделения и клиники в цяла Белгия, както и от десетки други страни в Европа и извън нея – Русия, Израел, Кипър, Казахстан, Южна Африка. Екипът на проф. Ван Гол сътрудничи активно с имунолози от цял свят и оказва научна и методологична помощ при изграждането на нови центрове за специфична имунотерапия на злокачествени мозъчни тумори в редица университетски градове в Европа, Япония и САЩ. Известният учен има сериозни професионални контакти и с български специалисти от Университетска болница „Св. Иван Рилски”, като при поредното си посещение у нас преди дни за пореден път изрази надежда, че в близко време такъв център ще бъде разкрит и в София. Ето какво сподели проф. Ван Гол специално за читателите на Zdrave.net: 
Pin It

Проф. Е.Дитрих:България е в много добра позиция и ще има сериозен напредък в ендоваскуларната област

Проф. Едуард Дитрих е световноизвестен сърдечен хирург и основоположник на съвременната ендоваскуларна терапия. Започнал кариерата си преди половин век, той е работил с водещите световни кардиохирурзи и специалисти в областта на органната трансплантация – проф. Майкъл Де Бейки и проф. Дентън Кули. Основател е на Arizona Heart Institute в САЩ. Президент на Борда на директорите на Световното дружество на ендоваскуларните специалисти (ISES). 
Pin It

Д-р Виолета Иванова (детски кардиолог): Хипертонията в детска възраст често остава скрита

"Освен консултация е добре при децата поне на 3-годишна възраст да се направи електрокардиограма, защото при даден проблем, когато се направи прецизна кардиограма, може да се установи дали този проблем е вроден, или е резултат от някакъв инцидент. Добре е ЕКГ да се направи също на 5-годишна и в училищна възраст."

 

Pin It

Доц. Иво Петров: Всяко едно дръпване на цигарен дим уврежда артериалната стена

Всяко едно дръпване на цигарен дим уврежда артериалната стена. Това каза в предаването "Седмицата" на Дарик радио един от най-добрите лекари в България кардилогът доц. Иво Петров. За влиянието на стреса от земетресенията върху здравето на хората, както и за здравната реформа с доц. Петров разговаря водещият Кирил Вълчев.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки