Позиции

Д-р Гинчо Тонев, инвазивен кардиолог: Всичко, което доставя удоволствие, лекува и сърцето

Д-р Гинчо Тонев е роден през 1959 г. в Кърджали. През 1986 г. завършва Медицина във ВМИ - Пловдив, след което специализира вътрешни болести и Кардиология. Първоначално работи в Окръжна болница Кърджали, след това във ІІ Градска болница Пловдив. От 1996 г. работи в УМБАЛ "Св. Георги" Пловдив, а от 2011 г. е началник-отделение по Инвазивна кардиология в същата болница.

- Д-р Тонев, какви възможности за пациента дава инвазивната кардиология и какви пациенти се лекуват при вас? - Инвазивната кардиология е с начало 1976 г. Тогава австрийският лекар Андреас Грюнциг извършва първата aнгиопластика - въвеждане на специален катетър, който завършва с балон на върха си, и се раздува с определено налягане на мястото на стеснението на коронарните артерии. Така се дава началото на една нова ера в лечението на исхемичната болест на сърцето, от която умират много хора в различна възраст. До голяма степен това заменя традиционното хирургично лечение на отворено сърце - байпас, тъй като не всички пациенти са подходящи за тази хирургия. Ангиопластиката се оказва удачно лечение за голяма група болни. Впоследствие и в България се развива интервенционалната кардиология. В нашата болница, Клиниката по кардиология с Отделение по инвазивна кардиология, е от 20 години. Самото лечение представлява премахване на атеросклеротичните плаки на коронарните артерии, с което подобряваме кръвоснабдяването на сърдечния мускул. Това става лесно с развитието на технологиите и с практиката, която придобиват лекарите, занимаващи се с този проблем. Няма обща упойка, няма дълго пролежаване, няма дълга рехабилитация. Болните с миокарден инфаркт пролежават три дни.

Pin It

Д-р Лесли Мартин, "Проект "Дълголетие": Оптимистите умират най-рано и стресът не винаги е вреден

Съществува един гигантски мит, че ако искаш да живееш дълго, трябва да спазваш стриктно един голям списък от позволени и забранени неща - здравословни храни и храни, които никога не трябва да ядеш, колкото и да ги обичаш; физически упражнения, които задължително трябва да правиш, колкото и да ги ненавиждаш... "Проект "Дълголетие" разбива този мит - открихме, че няма такъв списък, по който можеш да живееш дълго и в добро здраве. Нещата са много по-прости. Така накратко д-р Лесли Мартин описва труда, върху който работи от 20 години. Основата му всъщност е положена преди близо един век, когато проф. Люис Термън от "Станфорд" подбира над 1500 деца и юноши, за да проследи как ще се разизват и от кои фактори в живота им зависи дали ще пораснат здрави или не. Но експериментът продължава и в зрялата възраст на избраните, а след това - и до края на животите им. С времето това се превръща в най-подробното и мащабно изследване за стареенето в света. След смъртта на автора му, финалният анализ на целия този труд е поет от учените Хауард Фрийдман и Лесли Мартин. Те обединяват вскички открития на Термън с още десетки научни разработки по темата, издавайки през 2011 г. на практика научно обоснована рецепта за дълголлетие в около 300 страници - "Проект "Дълголетие". Д-р Лесли Мартин ще бъде лектор във второто издание на "Форум Дълголетие" в София в края на октомври. "Дневник" се свърза с нея за интервю със съдействието на организаторите от фондация Credo Bonum.

Pin It

Д-р Станимир Сираков: Екипът ни успешно оперира по ендоваскуларен метод артерио-венозни малформации

Уникална операция бе извършена в болница "Св. Иван Рилски" в София. Екипът на младия д-р Станимир Сираков достигна до мозъка на 10-годишно дете през крака му. Д-р Станимир Сираков е роден на 24 октомври 1984 година в Кърджали. Завършва медицина през 2009 г. в МУ-София със специалност "Образна диагностика" и "Интервенционална неврорентгенология". От 2011 г. е част от екипа на болница “Св. Иван Рилски”. Младият специалист е един от малкото лекари в страната, извършващи високоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначномозъчни артериовенозни малформации. Заради уникалната мозъчна операция на 10-годишното момиченце през артерия на крака му, д-р Сираков е номиниран за National Medical Awards или т.нар. "Медицински Оскар". Наградите ще бъдат раздадени тази вечер. В специално интервю за Дир.бг младият лекар разказа за интервенцията, обучението и мотивацията си да работи в България.

- Д-р Сираков, разкажете повече за операцията, с която спасихте живота на детето без да отваряте черепа му?

Pin It

Адвокат Мария Шаркова: Близо 35% от делата за лекарски грешки са заради лоша комуникация

Мария Шаркова е управляващ съдружник в "Шаркова и партньори" и работи в сферата на медицинското право. Специализирала е в САЩ по програма "Хюбърт Хъмфри" на "Фулбрайт", в университета "Емори" и е работила в правната програма на Федералния център за контрол и превенция на заболяванията. Работи с лечебни заведения, пациенти и организации по проблемите, свързани с прилагане на законодателството в областта на здравеопазването. Миналата седмица се появи сайтът "Лекарска грешка" - половингодишен проект, по който адвокат Шаркова работи и който е посветен на събиране и анализиране на съдебната практика в областта на медицинските деликти ("лекарски грешки"). На интернет страницата могат да бъдат намерени всички съдебни актове, постановени и публикувани в периода 2007 - 2017 г. На сайта може да бъде открита информация за основателността на заведените искове, съдебномедицинските експертизи, най-рисковите специалности, размерът на неимуществените вреди, най-честите нарушения и други важни въпроси в тази област. Следващата седмица адвокат Шаркова ще изнесе лекция "Съдебните спорове за медицински грешки - актуални тенденции" на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор", организирана от "Капитал".

 

 

Как ви хрумна идеята да съберете тази информация?

Pin It

Доц. д-р Спас Спасков : Тежко болните пациенти са нежелани в системата

Тежко болните пациенти стават до известна степен нежелани в цялата здравна система заради оценката на НЗОК на дейността на болниците. Това заяви в специално интервю за Дир.бг бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков. Той е роден на 28 ноември 1951 г. в София и е потомствен лекар. Специалността му е рентгенология, но има и магистратура по здравен мениджмънт и финанси. Близо 20 години работи в "Пирогов", като е директор на спешната болница от 2000 до 2008 г.

- Д-р Спасков, как ще коментирате последните случаи в „Пирогов“ на пациенти с отказ за прием?

- Директорът проф. Асен Балтов вече предприе мерки. Най-вероятно уволнението на дежурния екип не е единствената такава мярка, защото тя е недостатъчна. Трябва да има и разговори с колегите в болницата. Уволнените лекари са направили нарушение на правилата и то толкова грубо, че са освободени от работа.

Pin It

Д-р Ангел Кунчев: Задължителният имунизационен календар на България трябва да се осъвремени

Задължителният имунизационен календар на България трябва да бъде осъвременен, каза главният здравен инспектор на държавата д-р Ангел Кунчев по време на кръглата маса за профилактиката на ваксинопредотвратими заболявания, организирана от Българското сдружение по иновативна медицина, която се проведе днес в парламента. По думите на Кунчев, цитиран от БТА, може да се отмени още един от приемите на ваксината срещу туберкулоза, както беше направено преди време с последния прием. За целта обаче, първо е необходимо да се направи точен анализ на заболеваемостта и групите, които боледуват от туберкулоза. Здравният инспектор посочи като пример за тази възможност това, че в девет европейски държави не се прави имунизация срещу болестта, а в други дозите на ваксината срещу туберкулоза са по-малко, отколкото са в България.

Pin It

Проф. Георги Момеков: Ракът никога няма да бъде победен, но ще се случват интересни неща в лечението му

Фармацевтичният сектор е в топ три на най-успешните индустрии в света с над 1 трилион долара печалба през 2016 г. по данни на Международната организация на фармацевтичните производители. Прогнозата е до пет години да се оценява вече на близо 1.5 трлн. долара и, разбира се, да продължава да расте. Почти няма човек на планетата, който да не е клиент на този бизнес, и какво се случва в него засяга всички ни.

"Дневник" разговаря с проф. Георги Момеков, д.ф., председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичен факултет на Медицински университет-София за отркриятията и клиничните изпитвания във фармацевтиката, самолечението, страничните ефекти, срока на годност и качествата на лекарствата.

Проф. Момеков, за много утвърдени лекарства излизат проучвания, че всъщност не са толкова полезни или че дават дългосрочни неблагоприятни ефекти. Например наскоро отново за ибупрофена. Защо се получава това?

Pin It

д-р Митко Ригов, диетолог: Има ли забранени храни за децата и кога е най-важно да се яде

Здравето на децата е отговорност на родителите. Безусловно. Освен всичко друго, или може би на първо място, това включва възпитаването им в усет към здравословното и разумно хранене, активния начин на живот и пълноценния сън. И трите неща са ключови фактори за поддържането на здравословно тегло, особено при подрастващите, когато хормоните на растежа бушуват.

Но това възпитание не трябва да става със забрани и ограничения въпреки всички широкодостъпни и широкорекламирани вредни изкушения, а с личния пример на родителите и с осигуряване на условия за здравословен живот у дома и в училище, казва диетологът д-р Митко Ригов. За децата никоя храна не е забранена, стига да е с мярка, обобщава той.

Д-р Ригов е главен асистент и диетолог в отдел "Хранене и диетика" в "Александровска болница" и специалист в собствен кабинет. "Дневник" го потърси за съвети към родителите как да научат децата си на принципите на здравословното хранене и как да предотвратят натрупването на наднормено тегло, което в момента е проблем на всяко пето българско дете.

Pin It

Проф. Тодор Кантарджиев: Хепатит А не оставя трайни поражения на човешкото здраве

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в интервю за Агенция „Фокус“ за регистрирания взрив на заболели от хепатит А в циганския кв. „Изток“ в Луковит.

Фокус: Проф. Кантарджиев, каква е актуалната обстановка в страната, след регистрирания взрив на заболели от хепатит А в циганския квартал „Изток“ в Луковит?
Проф. Тодор Кантарджиев: От началото на тази година досега имаме почти два пъти повече случаи на хепатит от 2016 г. Това говори, че хепатит А се е увеличил. На какво се дължи това? Обикновено, когато някои слоеве от населението започват да живеят в сравнително по-хигиенни условия, те не са в съприкосновение на вируса на хепатит А. Той се предава като т.нар. „болест на мръсните ръце“. Обикновено е свързан или с недобро водоснабдяване, непроверени води, или с по-ниско хигиенно ниво и немиене на ръце. Когато условията с годините се подобрят, тогава хората не боледуват като бебета и деца от този хепатит.

Pin It

Д-р Скендер Сила, СЗО: Ограниченията за пушене на наргиле от деца няма да решат изцяло проблема

До един месец Министерството на здравеопазването обеща да е готово с комплект законови промени, които да наложат ограничения и регулация за употребата на наргиле в страната. В момента такива изобщо отсъстват и понеже на практика на тийнейджърите този порок не им е забранен, те активно се възползват. Редица телевизионни репортажи в последните седмици показаха, че модата сред подрастващите е масова, а много родители дори знаят и я одобряват, защото наргилето било безвредно и за предпочитане пред цигарите. Обаче няма нито едно доказателство зад твърдението, че водната лула от Близкия Изток е безвредна, подчертава ръководителят на офиса на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила. "Дневник" разговаря с него за вредите, които употребата на наргиле нанася, както и за подходите на страните в ЕС за регулацията й. Сила пое ръководния пост на представителството на СЗО в България през януари 2017 г., идвайки от офиса в Косово.

Д-р Сила, в последната седмица обществото обърна внимание на проблема с разрасналата се употреба на наргиле от деца и липсата на каквито и да е регулации за това. Каква е практиката в други страни в Европа и ЕС?

- Употребата на наргиле се превръща в проблем в много държави в Европа. Преди това беше типично предимно за Северна Африка и Близкия Изток, но сега се разпространява и в много държави-членки на ЕС, които също търсят решение. Подходът на национално ниво при повечето е комплексен, като наргилето и тютюна за наргиле се поставят наравно с останалите тютюневи изделия и подлежат на същите ограничения и мерки за ограничаване. Но трябва да се има предвид че това е наистина много бързо разрастващ се проблем и затова Световната здравна организация сформира група от учени и експерти от целия свят, за да го изследват и да помогнат на страните да се борят с него.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки