Позиции

Д-р Георги Бакоев, председател на РЛК - Стара Загора: Лекарствата „изяждат“ 35% от бюджета на касата, там е разковничето

Лекарствата „изяждат“ между 33-35% от бюджета на касата, там е „заровено кучето“, там е разковничето и трудният момент. Това заяви пред радио Стара Загора д-р Георги Бакоев, председател на районната лекарска колегия в Стара Загора. Той коментира и пренасочването на 27 млн. лв. от резерва на касата за 2018 г. към доболничната помощ. „За системата е добра новина, но за нас е недостатъчна новина. Самите управляващи косвено признават, че парите в доболничната помощ са недостатъчни“, отбеляза д-р Бакоев, който е и председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в региона. В тази връзка той припомни докладите на Световната банка, в които се посочва, че трябва да се заделят повече средства за извънболнична помощ – средно между 24-25% от общия бюджет за здраве, докато у нас той е едва 12-13%. Според него, в здравеопазването се води политика на статуквото. „Това е крайно недостатъчно, по този начин не се правят политики и реформи в здравеопазването“, посочи д-р Бакоев. Той припомни още, че от години цените на клиничните пътеки не са променяни, а в същото време минималната работна заплата се увеличава. Най-тежко по думите му е състоянието на общинските болници. Заради всички тези проблеми, особено в сферата на доболничната помощ, д-р Бакоев беше категоричен, че няма как младите кадри да се мотивират.

Pin It

Адвокат Мария Петрова: Най-сбърканото в нашата система е наличието само на един осигурител в лицето на касата

„За мен най-сбърканото в нашата здравноосигурителна система е наличието само на един осигурител в лицето на здравноосигурителната каса и невъзможността да имаме допълнително здравно осигуряване. Този модел трябва да бъде разчупен“. Това заяви пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Петрова. Адвокат Петрова коментира и изказванията на здравния министър Кирил Ананиев по време на петъчния контрол. „За първи път толкова открито чуваме, че този модел е изчерпан, тоест имаме едно признание от държавата, че този функциониращ модел не е най-доброто за обществото“, заяви тя. Тя отбеляза, че в България има траен процент на хора, които не са здравноосигурени и се опитват да използват системата по обходни канали, най-вече спешната помощ, която е в колапс. В  тази връзка Петрова посочи, че държавата има механизми да събере вноските от лицата, които отказват трайно да се осигуряват, но няма интерес да го направи. „Именно хората, които не си плащат здравните осигуровки, не се оплакват от лошо здравеопазване, защото за човек, който нищо не е дал, те успяват да получат достатъчно. Липсата на ефективен контрол и политика от страна на държавата показва, че ние сме в едно висящо състояние, което е угодно на политическите партии“, заяви още тя, като допълни, че до момента не са предприети кардинални мерки за събиране на здравните вноски.

Pin It

Д-р Венцислав Грозев: Крайно време е да заговорим сериозно за остойностяването на труда

Рационалното финансиране на здравната система трябва да започне с остойностяване труда на работещите в здравната система. Това подчерта в Добрич председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, цитиран от БНР. Огромна е липсата на кадри, особено в специалности като акушеро-гинекология, патоанатомия и анестезиология, каза д-р Грозев. От БЛС за пореден път настояват за увеличаване на цените на клинични пътеки, които не са променяни от повече от 10 години. „Ние ще държим да се засили ситуацията с профилактиката, диспансеризацията, детското и майчино здравеопазване“, посочи председателят на БЛС. По думите му, на година се подписват около 450 свидетелства за напускане на страната на работещи в здравния сектор и тази тенденция няма да се промени само с подобряването на условията и апаратурите в болниците. „Един от основните мотивационни механизми, наречен „финансова мотивация“, отсъства. Крайно време е да заговорим изключително сериозно във връзка с остойностяването. Там е големият проблем“, посочи д-р Грозев.

Pin It

Доц. Жана Казанджиева: Благодарение на традиции в лекарските фамилии има все още лекари в България

Доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Клиника по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска” беше един от главните специалисти, които преглеждаха и тестуват безплатно за кожни алергии в рамките на IХ-та Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания,  която се проведе от 20 до 23 ноември. Тази година тя беше насочена към контактния дерматит и към алергии, възникващи в работната среда. Едни от най-често засегнатите професионални групи са фризьори, козметици, автомонтьори, строители, манкюристи, шивачи и кроячи (поради контакта с текстилни бои). В риск са работещите с химикали, селскостопански работници, хигиенисти и много други. Алергологичното тестуване е единственият доказателствен метод за установяване на контактна алергия, която може да се прояви навсякъде, но най-често се локализира по ръцете и клепачите. Пред Zdrave.net доц. Казанджиева сподели защо е избрала дерматологията и как се справя с несгодите в професията.

 

- Доц. Казанджиева, каква е причината да изберете медицината за свой професионален път?

 

- Това е фамилна професия. Майка ми и баща ми са лекари, синът ми е лекар, съпругът ми. Това са неща, които почти се наследяват и слава Богу, че е така, защото България е на път да остане почти без лекари. Хората, които са от лекарски семейства са някак си по-закърмени с всички неприятности, които носи професията и са малко по-всеотдайни. Мисля, че благодарение на дългите традиции в лекарските фамилии има все още лекари тук. Винаги се шегувам, че като семейство можем да направим цяла клиника. Наистина положението е трудно обаче и почти всички мои братовчеди и племенници са в Америка или в Германия. Т.е. масово младите напускат заради несравнимо по-добрите условия в чужбина.

Pin It

Кирил Ананиев: Ще предложа програма за оздравяване на болниците

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще предложи програма за преструктуриране и оздравяване на държавните болници в тежко състояние. Това ще стане на базата на детайлен финансов анализ на състоянието на лечебните заведения с над 50 % държавно участие и на техния мениджмънт, стана ясно от отговор на министъра по време на днешния парламентарен контрол. Ананиев каза, че ще предложи програма с мерки за преструктуриране на болниците, които имат нужда от това.  Министърът каза това в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов.

Pin It

Д-р Николай Янев: Трябва да спрем да финансираме с милиарди чуждите здравни системи

„Целта ни трябва да бъде не само привличане на чужди пациенти, но и преустановяване на изтичането на огромния поток от български средства за лечение в чужбина. Още не сме започнали дори да дискутираме таза важна тема – как ние като общество финансираме с милиарди чужди здравеопазвания“. Това каза специалистът по лицево-челюстна хирургия д-р Николай Янев в презентацията си по време на Първата конференция за медицински и здравен туризъм, която се състоя днес. „Върхът на дейността на лицево-челюстната хирургия е борбата за живота и здравето на пациентите, болни от онкологични заболявания в областта на лицето и шията. Понякога дори една рана в устата може да означава драстична промяна в живота на пациента“, каза д-р Янев, който тази година беше избран за Лекар на 2017 г. от БЛС за реализирането на първата операция в Югоизточна Европа на челюстта с хемифация томия. За осъществаването на тази операция бяха съчетани върховни технологии от различни европейски държави и бе приложен интердисциплинарен подход.

Д-р Янев работи едновременно в СБАЛ по лицево-челюстна хирургия - София и Royal Derby Hospital, Великобритания. „Това, което аз правя както за българските, така и за английските си пациенти, е да трансплантирам тъкани, за да мога да възстановя тези дефекти по най-добрия възможен начин“, каза той. Всичко това се случва в СБАЛ по лицево-челюстна хирургия в София, но преди това е трябвало да мине през Европа. „Във Великобритания се запознах с един нов свят в областта на медицината. В една английска болница има 14 вида медицински сестри, дори за лекар, идващ от България, е трудно да се ориентира кой какво прави, но всичко е много ясно организирано. Правилата са писмени и са публични. Няма разлика между пациентите. Дори аз, ако се разболея, трябва да се наредя на опашката на чакащите пациенти по същия начин, по който се нареждат всички останали. Английската здравна система – NHS, има за тази година бюджет от 123,8 млрд. паунда. Българският бюджет за здравеопазване е близо 4 млрд. лева, който се равнява на по-малко от 2 млрд. паунда. Т.е. за една разлика в населението от около 7 пъти, имаме над 60 пъти разлика в бюджета за здравеопазване“, каза д-р Янев.

Той направи сравнение между двете болници, в които работи. „Royal Derby Hospital изглежда добре не само отвън, но и отвътре – за всички пациенти. Разполага с най-съвременна техника. В България – в сградата на Стоматологичния факултет, в който се помещава СБАЛ по лицево-челюстна хирургия, не е правен ремонт от 70-те години. Медицинските сестри трябва да остават да спят на болничните легла след 10-часова операция, тъй като нямаме пари за такси, а сутринта ги чака ново дежурство, а плочките падат от тавана. В същото време ние постигаме същите резултати за пациентите си, каквито и във Великобритания“, подчерта д-р Янев. По думите му единственото, което могат да направят лекарите, е да се обединят и да покажат на хората, които взимат решенията в здравеопазването, реалните проблеми. „Съвременната медицина в България би могла да бъде единствено успешната медицина и така естествено ще достигнем печелившия медицински туризъм“, завърши д-р Янев.

Pin It

Доц. Иво Петров: Българите сме прекалено големи индивидуалисти и не сме научени да работим заедно

В медицината има право да бъде смел този, който е с много опит. Известно е също така, че лекарят, който се опитва да задържи ниво, изостава. Коментарите са на един от най-добрите кардиолози в България доц. Иво Петров, който взе участие в проекта на Дарик и egoist.bg „Размяна на вратовръзки”. В поредицата от интервюта Ви представяме 25 мъже, които са оставили немалка следа в българската история през последните 25 години, откакто съществува и Дарик радио. Доц. Петров изтъкна, че българите сме прекалено големи индивидуалисти и не сме научени да работим заедно. Като основна грешка на България през последния четвърт век кардиологът посочи, че страната ни е допуснала нещата да тръгнат в „посоката на един вълчи безогледен капитализъм с мачкане на всичко поголовно и разрушаване на един куп неща, които в предишните 50 години е била постигнала.” Интервюто направиха Маринела Величкова и Константин Вълков:

 

К.В. От началото на тази година кой е най-трудният Ви случай?

 

Най-трудният ми случай е днес. Слава Богу, мина. Става въпрос за 27-годишно момиче със специфично генетично заболяване – тромбофилия – с множествени тромбози в белодробната артерия, във вените. Тоест, една множествена съдова патология, предизвикана от тази тромбофилия, която се изразява в повишена склонност към тромбообразуване. И, тъй като процесът е отдавнашен, беше доста трудно да възстановим всички тези запушвания. Ние успяхме да направим цялата тази процедура ендоваскуларно или, както казват бабите – безкръвно. Успяхме, слава Богу, и се получи много добре, така че съм горд. Продължи около 4 часа и беше изключително трудно. Аз се ангажирам с всички пациенти, но, когато става въпрос за такъв млад човек, естествено целият екип се ангажира и емоционално, той гори. Беше пробвано няколко пъти и колегите не бяха успели да направят нещо, но ние успяхме.

Pin It

Проф. Костов: Българинът подсъзнателно се самонаказва с пушенето

Българинът не е достатъчно щастлив, има чувствителен недостиг на допамин. Подсъзнателно се самонаказва за трудния си живот. Затова и пуши. Това каза професорът по белодробни болести д-р Коста Костов в интервю за Дир.бг. по повод Световния ден за борба с тютюнопушенето, който се отбелязва на 16 ноември, и последните тенденции в борбата с пушенето. Според него най-голямото предизвикателство пред лекари и пациенти е новата световна тенденция, наречена „Живот, свободен от дим”.  Това е политика, която има всички шансове да намали броя на пушачите, които ползват конвенционални цигари и да ги приобщи към бездимно пушене, което редуцира значително интоксикацията от химическите съединения в цигарения дим.

Според експертите по обществено здраве, концепцията за намаляването на вредата от тютюна е сходна с тази за намаляване на вредата в други области. Те са убедени, че наред с усилията за превенция на тютюнопушенето и насърчаване на отказ от тютюнопушене, осигуряването на по-малко вредни алтернативи за пушачите би довело до значителни ползи за общественото здраве. Този подход често се описва като „намаляване на вредата от тютюна“. За пушенето, за щетите върху здравето и алтернативите пред пушачите, разговаряме с проф. Коста Костов.

Pin It

Петър Москов: Бюджетът на Здравната каса е отказ от здравна политика

От бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да се направи само един извод – това е отказ от здравна политика. Това каза в интервю за Би Ти Ви бившият министър на здравеопазването Петър Москов за приетия от парламента днес бюджет на здравната каса. "От този бюджет липсва всякаква идея за промяна на статуквото, има доволно нахранване на икономическите групи, които седят зад цялата неефективна болнична структура и няма никаква стъпка в посока на това, което правихме няколко години поред да отбременяваме болничната система за сметка на натоварване и по-голямо финансиране на доболничната, което е и смисълът на една здравна реформа, за да може хората да намерят здравеопазване там, където им е нужно", коментира Москов.

Pin It

Божимир Давидов: Персонално медицинско досие – великолепно. А "икономическо досие" на всяка публична болница?

Болниците ни са "на червено" с 500 милиона лева дефицит – алармират медиите отскоро. Авторитетни експерти правят анализи и прогнози. Предлагат мерки. Изсипаха се няколко милиона лева. Дотук добре. Проблемът е и стар, и системен. В годините са предлагани много решения, някои реализирани, но той все още стои. Идеята на министерството на здравеопазването за създаване на "Персонално медицинско досие" е изключително интересна и полезна. Но може да се мисли и в още посоки. Ето едно мнение.

Преамбюл: публичните ни болници са автономни търговски дружества

 

Дали медицински институции, предлагащи "здраве" да са търговски дружества е въпрос, дискутиран отдавна. Обаче – щом той се дискутира толкова дълго, значи в решаването му са ангажирани мощни сили, сред които доминира становището "да се запази статуквото". Добре, нека публичните болници да си останат търговски дружества. Насочвам вниманието към определението "автономни".

Нормалните търговски дружества са автономни по определение. Сладкарски цех или корабостроителен завод се борят за клиенти и така за оцеляване в конкурентна борба. Те се стремят да намалят разходите си, да привлекат квалифициран персонал и да повишат качеството на продуктите си. И – ревниво пазят производствените си и икономически тайни.

Публичните болници са също автономни. Към 2015 г. те са 202. Това означава, че 202 болнични ръководства провеждат своя икономическа политика. Някои са успешни. Други – не дотам. Кои: Ние, Големият Финансиращ Орган, не знаем. Научаваме само за тези, които трябва да се спасяват и за които пак Ние трябва да доплатим 500 милиона лева.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки