Позиции

Проф. Коста Костов: Безумие в ущърб на здравето е искането за увеличаване на акциза за бездимните тютюневи продукти

Когато разбрах за искането за увеличаване на акциза за бездимните продукти, бях шокиран защо изобщо се допуска. Това говори за липса на лекарско лоби, което да е достатъчно силно за да атакува подобна идея, на липса на чуваемост от страна на политиците и корпоративни интереси. Бездимните продукти са 10 пъти по-малко токсични и са алтернатива за зависимите пушачи, но политиците ни си мислят само от днес за утре. Това заяви в интервю за Дир.бг Националният консултант по белодробни болести проф. Коста Костов, председател на Фондация за респираторна медицина InSpiro.

- ГЕРБ излезе с предложение за увеличаване на акциза за бездимните изделия, как ще коментирате?

 

- Това е безумие. Според мен, това е лаически погледнато и в интерес на тютюневите компании, които не искат да приемат факта, че един по-безвреден и по-малко токсичен тютюнев продукт какъвто са бездимните изделия, трябва задължително да бъдат подкрепени от правителството и отговорните институции. Като лекар твърдя за бездимните продукти, че са значително по-малко вредящи на здравето на хората, има сериозни доказателства в полза на това, че те са поне десетократно по-малко токсични от обичайните конвенционални тютюневи изделия. Затова за бездимния продукт трябва да има по-нисък акциз и да бъде по-достъпен за пушачите, които не желаят или не могат да спрат пушенето.

 

При лечение трябва да има така наречената концепция за намаляване на токсичността. Когато не можеш да се справиш с един пушач и той не желае да спре цигарите, то тогава трябва да му предложиш алтернатива и тя е, една крачка надолу в токсичността, което аз наричам стратегия STEP DOWN (названието е мой патент). Т.е. ти му сваляш нивото на токсичност чрез този продукт, с което можеш да го накараш, ако бъдеш подкрепен и от институциите, да премине на една такава по-малко токсична алтернатива. Това е възможно, когато продуктът бъде и по-евтин. Освен това той дава същото ниво на удовлетвореност на пушача, каквото му дава една цигара, но е около десет пъти по-малко токсична тази алтернатива. Е, питам аз, каква подкрепа получават тези заклети пушачи в случая ?! Не го разбирам, за мен това е жесток удар, това е здравословно необоснована крачка и тя не работи в полза на зависимите пушачи.

Pin It

Проф. д-р Светослав Георгиев: Решението за поставяне на стент трябва да се взема от екип от различни специалисти

Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност сред населението в Европейския съюз. Тези заболявания са водещи и за смъртността в България, като при всеки два от три случая най-честата причина е стеснението или запушването на сърдечните кръвоносни съдове. Причините за това се коренят както в начина на хранене, така и в начина на живот. С напредване на възрастта също се увеличава честотата на засягане на кръвоносната система от атеросклеротичния процес, което съответно води до зачестяване на изявата на тези заболявания.

Pin It

Доц. Мангъров за ваксините: Системата може да издържи определено ниво на глупост

Системата може да издържи определено ниво на глупост. Това заяви пред Нова телевизия доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в инфекциозна болница, който влезе в задочен спор със свещеник Евгени Янакиев от Сливен. Духовникът е подал сигнал до Комисията за защита от дискриминация, защото детска градина е отказала да приеме детето му, което не е имунизирано.

Pin It

доц. Христо Хинков: Без мерки до 5-10 години системата на обществено здравеопазване ще изпадне в затруднение да функционира

Без мерки до 5-10 години системата на обществено здравеопазване ще изпадне в затруднение да функционира. За това предупреди директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков по време на кръгла маса, организирана от Центъра, на тема „Здравето на българите през 21 век – тенденции и предизвикателства“. Той посочи, че от 2011 година е налице сериозен спад в средствата за национални програми за обществено здраве, като отбеляза, че преди 7 години те са били в размер на 7,4 млн. лв., докато през 2016 възлизат на 2,8 млн. лв. Той изтъкна и че самото изпълнение на програмите няма устойчив и системен характер. Доц. Хинков предупреди и за липсата на достатъчно кадри в сферата на общественото здраве след последните структурни промени, като заяви, че през 2015 година общата численост в системата е сведена до 2500 щатни бройки на фона на над 3300 през 2011 година. Изключително ниското заплащане в системата на РЗИ в сравнение с останалите структури в здравния сектор води и до значителен отлив на висококвалифицирани кадри, посочи още той.

Pin It

Д-р Александър Симидчиев: Всеки пушач може да се откаже от цигарите, ако реши твърдо да го направи

Макар, че е непушач пулмологът знае как се спират цигарите, защото преди време се занимавал точно с това – помагал на хората да се откажат от вредния навик. Той не крие, че често му задават въпроса: „Как да откажа цигарите?” Но и казва, че за това няма един единствен отговор, тъй като много зависи от това кое кара човек да пуши. „Има хора, които пушат от стрес, има хора, които пушат от удоволствие, някои го правят по навик, други заради ритуала на паленето. За всеки един от тях има различни механизми, по които могат да се откажат“, анализира специалистът. Така например има хора, които могат да се откажат отведнъж, има и такива, които трябва да се отказват постепенно като намаляват цигарите. „Тоест, няма универсално решение, трябва да се прецени за човека кое е най-подходящото. Важното във всеки един от тези случаи е основното – решението човек да се откаже. Защото трябва да се направи първата стъпка на взимане на решение. Когато човек го вземе, психологически той се настройва да реши и да тръгне по тази пътека. Как ще стигне до края?

Pin It

Д-р Кацаров: Ако искаме нещата с НЗК да си отидат по местата, трябва да се промени законът

Да бъде направена пълна и истинска оценка на въздействието на Националната здравна карта, преди да бъде приета от Министерски съвет, както и да бъде публикувана методиката за създаването й. За това настояха Сдруженията на общинските и частните болници и Център за защита правата в здравеопазването на пресконференция днес. Според председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров пък Здравната карта не бива да приемана изобщо от МС, тъй като философията й по начало е сбъркана. „Трябва да стане ясно конкретно как се решават нещата с броя легла в Националната здравна карта, свързани с т.нар. потребности на населението. Методиката не е публикувана никъде и ние можем само да гадаем за принципа, по който е направено съкращаването на леглата по области“, посочи Красимир Грудев, представител на Националното сдружение на частните болници. Обикновено се приема, че процентното отношение на потребностите на населението се определя на 100 000 души. В случая обаче такава закономерност не можела да бъде открита, каза Грудев и даде за пример областите Хасково и Смолян. „Населението на Хасково е два пъти по-голямо от населението на Смолян. Пропорцията обаче не е спазена по отношение на броя на леглата. И в двете области са предвидени 19 ортопедични легла 2-ро ниво, в кардиологията за Хасково има 86 легла, а за Смолян – 73. Още по-странно е, че ортопедичните легла за Смолян са 10, а за Хасково – 2. Не намирам никаква логика в това разпределение“, каза Грудев. По думите му такива диспропорции съществуват в цялата страна, което доказвало липсата на методика.

Pin It

Андрей Марков: Не вярваме, че в България ще има нормален механизъм за уреждане на здравната карта

Основният проблем е каква ще е основната посока, към която ще се тръгне – дали към държавно регулирано здравеопазване или към пазарна икономика с пазар на здравната система, какъвто все още липсва у нас. Това мнение изрази пред БНР председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков в коментар за проекта на Национална здравна карта. Според него е нужно да има консенсус и политическа воля, за да е налице стратегия за по-добра организация на здравеопазването, която да е приета от всички членове в обществото.

Pin It

Проблемът е, че никой не знае колко пари са нужни за здравеопазване, смята председателят на лекарския съюз

При положение че доплащането от страна на пациентите при лечение е 45-50%, може да се приеме, че толкова по-голяма финансиране е нужно на системата, за да функционира нормално. Тази хипотеза изрази днес по БНР председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев. При положение че сега държавата дава около 5 млрд. лева, това ще рече още поне 2 млрд. допълнително. Д-р Грозев обаче посочи, че никой не е правил разчети колко точно средства са нужни, а хроничният недостиг на средства започва да се отразява. Националният рамков договор за тази година е създал по-добри условия за финансиране, но парите отново не стигат, уточни д-р Грозев. "Да, завишават се средствата, но когато една система е изконно недофинансирана, каквито и пари да даваш в нея, те няма да бъдат достатъчни до момента, докато не се знае точно колко струва тази система. За да може да се знае това, един от факторите, определящ големия разход в системата, е остойностяването на труда", е неговото мнение.

Председателят на БЛС посочи, че след като с години проблемите се неглижират и "замитат под килима", вече се говори за затваряне и фалиране на болници", допълни той, визирайки лечебните заведения във Враца и Ловеч. Коментирайки протестите на медицинските сестри и на медици от болници в страната, Венцислав Грозев изтъкна, че в националната здравна карта е записано, че съотношението лекари - сестри трябва да е 1 към 1, а отдавна става въпрос за съотношение 1 към под 0.9. "Над 30 хиляди сестри напуснаха системата. Това е един изключително отговорен и би трябвало да бъде престижен труд, но не е така. Възнагражденията им са крайно нищожни, крайно недостатъчни", е неговото мнение.

Pin It

Д-р Даниела Дариткова: Искаме да се изяснят принципите, по които е бил утвърден стандартът за финансиране на болниците

Първото заседание на Комисията по здравеопазване след ваканцията на депутатите ще започне с изслушване на Министерството на здравеопазването във връзка с предложения стандарт за управление на болниците с държавно и общинско участие. Това заяви председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, цитирана от Фокус. „Смятам, че това ще бъде полезно, за да се изясни за всички в сектора какви са принципите, по които е бил утвърден от Министерството този стандарт и да се отговори на въпросите, които вълнуват управителите на лечебни заведения“, коментира д-р Дариткова. Тя посочи още, че Комисията я чака тежка работа, свързана с второто четене на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които по думите й регламентират паралелната търговия в рамки, позволяващи да се защити интересът на гражданите и да не се допуска дефицит на медикаменти. Тя добави още, че впоследствие в Комисията ще има и много други важни законопроекти и изрази надежда да се очертае едно успешно приключване и на лятната сесия на Народното събрание.

Pin It

Д-р Венцислав Грозев: Коя система в Европа работи в такъв дух на лимитиране като нашата?

Предложеният от Министерството на здравеопазването нов единен стандарт за финансово управление на държавните болници предизвика реакциите както управителите на лечебните заведения, така и на лекарите. Пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Грозев коментира както стандарта, така и предложената от СЗО помощ за реформата в системата на здравеопазването.

 

Д-р Грозев, какво е вашето становище за предложения от Министерството на здравеопазването  нов единен стандарт за финансово управление на държавните болници?

 

В стандарта има доста пожелателни становища, има и доста заемки от Закона за финансите, в което няма нищо лошо. Ние никога не сме били против контрола и против това да се управлява и финансира системата по най-разумен начин, така че да не се стига до преразход или до разхищение на финансови средства, но има и изключително обезпокояващи положения, с които изобщо не можем да бъдем съгласни.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки