Позиции

Д-р Пенков: Стойността на продукта на различните болници трябва да е различна

Когато говорим за ценообразуване, ние говорим за измерване стойността на болничен продукт на изхода на лечебното заведение, а той е различен. Това заяви пред БНР зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков в коментар на предложенията за здравно осигуряване, обявени миналата седмица от министър Ананиев. „Различен е по простата причина, че примерно в една от болниците, примерно в урологичното отделение има 6 уролози, за да се постига стандартът и да си върши работата. При проф. Балтов уролозите не са 6, а сигурно са 20, не знам колко са в отделението или в клиниката, защото има друг режим на покриване на спешност, има обучение на специализанти. В „Александровска болница” също е различен броя лекари и сестри примерно при съпоставим брой легла. Там продуктът априори струва по-скъпо, защото фонд „Работна заплата” е повече, който се плаща в тази клиника в това отделение“, обясни д-р Пенков. Така по думите му всяка болница трябва да изчисли стойността на собствения си продукт, а националните цени, които ще бъдат формирани, ще имат осреднена стойност с индекс за корекция. „Идеята е действително да има реферативно остойностяване на дейности, които да бъдат основа за по-нататъшни преговори. Но, ако при вас във вашата болница продуктът е по-скъп, вие трябва да го докажете това нещо на застрахователя, за да може да си вземете парите за това, което давате на пациентите“, допълни още зам.-министърът.

Pin It

Д-р Жейна Чернева: Все повече се акцентира на това, че ХОББ е независим фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания

Д-р Жейна Влаева Чернева е кардиолог, работещ в МИ-МВР болница, София и има интереси в областта на образната диагностика, ранно откриване и превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Специално за Medical News д-р Чернева сподели своите впечатления от тазгодишния конгрес на Европейското  дружество по респираторна медицина (ERS), състоял се през септември в Париж.

Наскоро се върнахте от  Конгреса на Европейското дружество по респираторна медицина (ERS). Кои са новостите от събитието и какви са вашите лични впечатления?

Като кардиолог се впечатлих от интереса към сърдечно-съдовите усложнения при пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Бяха представени нови маркери за оценка на кардио-васкуларния риск. Все повече се акцентира на факта, че ХОББ  е независим рисков фактор за развитие на  сърдечно-съдови заболявания като се използват съвременни интердисциплинарни  подходи за интерпретация на патофизиологичната връзка сърце-бял дроб – магнитен резонанс, сърдечна катетеризация, съдов доплер, кардио-пулмонално тестуване, стрес ехокардиография и др.

Pin It

Д-р Станимир Хасърджиев: Трябват ясни гаранции какво ще получават гражданите срещу допълнителната вноска

Необходимостта от реформа е ясна, но реформа само в частта финанси не би решила нашите проблеми. Това каза председателят на Национална пациентска организация Станимир Хасърджиев по време на кръглата маса „Дискусия за бъдещето на здравеопазването“. „От години ежегодните препоръки на ЕК винаги включват стабилизиране на финансирането с цел намаляване преките плащания от джоба на хората, когато се разболеят. Идеята да се генерира допълнително публично ресурс е добра и заслужава да бъде обмислена“, каза Хасърджиев. „Въвеждането на втори стълб на здравно застраховане в единия случай е солидарно, в другия - не. Основният недостатък, който виждаме е, че нямаме ясни гаранции какво допълнително ще получат гражданите срещу втората здравна вноска и второто нещо, което ще бъде много трудно да бъде обяснено на българските граждани е как ще им гарантираме, че ще намалим този голям процент доплащане - близо 50%, при положение, че ще дадем възможност на изпълнителите на медицинска помощ да си определят сами цените над национално определените? Едва когато отговорим на тези въпроси, тогава ще можем да ги убедим в смисъла на тази реформа“, допълни още той.  

Pin It

Д-р Димитър Петров: Доплащането има много положителни ефекти

"Лично аз съм негов привърженик на първия модел, предложен от министър Ананиев, тъй като той реално дава демонополизация на Касата. Разбира се, това трябва да стане по съответния начин и няма да стане бързо. Той изисква лицензиране на дружества със специална цел, поетапно излизане на определени категории лица, както е в Германия със заместващото осигуряване. Да се тръгне по пътя на Холандия, но и по техните стъпки, защото за да постигнат този модел, им отне около 10 години". Това заяви бившият подуправител на НЗОК и здравен консултант д-р Димитър Петров  по време на кръглата маса „Дискусия за бъдещето на здравеопазването“. Той отбеляза, че по втория модел има твърде много неясноти. „На мен не ми е ясно защо се дели осигуровката по вертикала, т.е. защо двама осигурители плащат по един и същ начин и за едно и също нещо. Бих го разбрал, ако единият плаща солидарно, а другия - на база личен риск. Или Касата да плаща едно, а фондовете - друго. В тази комбинация обаче е безсмислено упражнение. Вторият осигурителен стълб е привнесен от пенсионното осигуряване, а то е много по-различно от здравното“, каза д-р Петров.

Pin It

Доц. Любомир Киров: Каквото и да се случи, първо трябва да се определи цената на нашия труд

„Днес дискутираме основно системата за здравно осигуряване, а не системата на здравеопазване. Това са две различни неща. Мисля си обаче, че тези 800 млн. до 1 млрд. лева, които се очаква да бъдат събрани по един или друг начин, могат да бъдат осигурени много по-бързо и лесно, ако се изпълнят някои неизпълнени ангажименти“. Това каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), по време на кръглата маса „Дискусия за бъдещето на здравеопазването“. „Преди да вървим към всякакви дискусии за модели, МЗ, подкрепено от всички нас, да изиска следните неща. Първо - да се реши проблемът с над 700 000 здравно неосигурени. Второ - да започнат да се изплащат в пълен, 8% размер, здравните осигуровки за деца и хора в пенсионна възраст. Трето - тези държавни служители, тази категория хора, на които пак държавата поема техните осигуровки, да си ги поемат самостоятелно. Всичко това, ако се събере, ще бъде над 1 млрд. лева годишно. Няма да се връща онзи 1,5 млрд. лв., който замина някъде“, каза още доц. Киров.

Pin It

Проф. Тодор Кантарджиев: Въпреки напредъка, все още нямаме национална програма за антибиотична резистентност

През последните 15 години страната ни е постигнала немалко по отношение на борбата с антибиотичната резистентност. Това стана ясно от думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. „Първо, самият факт, че рязко намалява самолечението с антибиотици, второ, контролът на изписването на антибиотиците се подобри значително. И ако в момента в нашата страна правим някакви грешки по антибиотичната употреба, това не е в извънболничната помощ. Общопрактикуващите лекари и особено педиатрите се научиха да разчитат на микробиологичните изследвания и да преценяват клиниката на пациентите, така че при вирусни инфекции да избягват или отлагат даването на антибиотик“, коментира той пред БНР. България обаче е от малкото страни в ЕС, които нямат национална програма в тази посока. Такава е била изготвена и предложена от НЦЗПБ през 2016 г., но впоследствие не е подкрепена от Министерството на здравеопазването, стана ясно от думите на проф. Кантарджиев, според когото приемането на подобна програма е изключително важно. „За една група от резистентни микроорганизми, които атакуват хората в болниците, тяхната резистентност се дължи на неправилна употреба в хуманната медицина. Това са главно причинителите на пневмонии, на уроинфекции. Докато за една друга, много голяма група бактерии, които атакуват хората с намален имунитет, причината е в селското стопанство и във ветеринарната медицина“, обясни той и допълни: „Да речем, резистентността на ентерококите и до голяма степен на стафилококите, които са едни от най-честите причинители на вътреболнични инфекции, е селектирана в селското стопанство, защото преди години се даваха много антибиотици, които селектираха в животните тези резистентни бактерии“.

Pin It

Д-р Стоян Борисов: В България се отделят два пъти повече пари за лекарства, отколкото в ЕС

В новия здравноосигурителен модел трябва да се отдели специално място на лекарствата, тъй като парите, които се отделят за тях в България, превишават значително процента на средствата, които се отделят в ЕС. Това каза главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Стоян Борисов пред телевизия Блумбърг България. По думите му за лекарства в ЕС се отделят 17-18%, в редки случаи 20% от всички пари, които се отделят за здравеопазване, докато в България тази цифра е 30-35%. Д-р Борисов подчерта, че вече всички признават, че здравеопазването ни е недофинансирано. Той цитира данни, според които страната ни заделя тази година около 4,2 процента от БВП, докато за ЕС средното ниво е по 7,8% от БВП, а в някои държави достига дори 10%, 15%-16%. Този проблем обаче също не е намерим пълно решение в предложените от Министерството на здравеопазването варианти за нов здравноосигурителен модел, които официално ще бъдат представени от министър Ананиев на кръгла маса утре, смята той.

 

„Първият вариант за реформа е демонополизация на НЗОК. Там допълнителни средства не се предвиждат. Тези 4 млрд. лева, с които Здравната каса разполага сега, ще бъдат разделени между 3 или 4 частни здравни каси, като Здравната каса ще продължава да работи", посочи гостът. Разчита се, че от строгия контрол на застрахователните дружества ще се реализират икономии“, обясни д-р Борисов и допълни, че според експерти за да се пристъпи към този вариант е необходимо време, като например преминаването към демонополизация в Германия и Холандия е отнело около 10 години. „Вторият вариант е надграждащ. Средностатистически е изчислено, че една клинична пътека струва 700 лв. Ще се иска от всеки пациент да доплаща процент от тези 700 лв., като той може да е 10 или 15%. Стигна се обаче до заключението, че трябва да се проведат разговори между работни експертни групи и тази цифра може и да се промени. Това доплащане е с цел всеки пациент да упражнява контрол върху медицинските дейности, които му се прилагат. В същия модел се предвижда и допълнително задължително здравно застраховане. Всеки ще бъде задължен допълнително да се застрахова на сумата от 12 лева", припомни известното към момента д-р Борисов.

Pin It

Проф. д-р Мартин Шилингер, кардиолог: Водеща причина за смъртността в западната цивилизация е сърдечният удар! Най-важното - не пушете!

Проф. д-р Мартин Шилингер е специалист по вътрешна медицина, кардиология и ангиология във Wiener Privatklinik, Виена, Австрия. Той е автор и съавтор на над 200 научни доклада, включително и на многобройни статии в известни международни списания. През 2010 година проф. Шилингер става един от 50-те най-известни специалисти в своята област. Медицинската и научна специализация на проф. д-р Мартин Шилингер е диагностицирането и лечението на нарушения в кръвообращението идващи от сърце, мозък или крайници, както и свързаните рисковите фактори (хипертония, диабет, кръвни липиди), с фокус върху минимално инвазивното лечение на тези заболявания. Ето какво споделя той.

- Сърдечно-съдовите заболявания причиняват най-много смъртни случаи в световен мащаб. Кои са най-често срещаните сърдечно-съдови заболявания и колко са сериозни те?

- Водеща причина за смъртността в западната цивилизация е сърдечният удар. Сърдечният удар се дължи на атеросклероза - заболяване, което води до запушване на артериите. Поради тези запушвания в артериите се нарушава подаването на окислена кръв от органа. Ниското кръвоснабдяване на сърцето води до инфаркт. Запушването на артериите може да се появи не само в сърцето, но и във всички части на тялото. Запушването на каротидната артерия например - артерията, която дава кръв на мозъка - води до инсулт / цереброваскуларен инцидент, което е една от най-честите причини за смърт. Атеросклерозата може да засегне главната артерия на корема, така наречената "аорта". Това заболяване може да доведе до уголемяване на артерията - аневризма. Аневризмата може да се разруши и може да доведе до фатален изход (12-та най-често срещана причина за смърт). Освен това, атеросклерозата може да засегне артериите на краката. Запушвания в тези артерии причиняват освобождаване, наречено "интермитентна клаудикация", което причинява силна болка в краката при ходене. По-късно в хода на заболяването, пълното запушване на артериите на краката може да причини тежка загуба на тъкан и дори необходимост от ампутация на крайника.

Pin It

Д-р Дечо Дечев: Касата се източва от организирана престъпна група

“Касата има нужда от коренна промяна в областта на контрола. И ние като общество трябва да разберем, че благодарение на поведението ни в тези години срещу нас стои една организирана група, чиято цел е да източва Касата”. Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев пред bTV. Според него въпросната престъпна група включва някои фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и група от водещи медици в България. „Начинът на работа не е чужд и по света, но за разлика от там, където се водят ефективни действия – искам само да ви кажа, че във всички страни около нас има действия срещу тази организирана група с присъди за компании – и в Румъния, и в Сърбия, и в Гърция. Преди няколко дни имаше дело срещу главния онколог в САЩ, обвинен за 3,5 млн., за това, че трябва да дава привилегии на една фирма, която, между другото, е най-големият продавач у нас. Така че това е разликата между тях и нас, че държавата отсъства в контрола срещу тези порочни практики. И най-голямата трагедия е, че тези порочни практики отидоха и взеха такива размери, че вече вместо да помагат на пациента, те му вредят, само и само компанията да продава един или друг препарат”.

Pin It

Д-р Марияна Симеонова, бивш изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантация: трябва да се знае, че никой няма повече права от пациента

Искам да продължа да се развивам като лекар. Работата в администрацията трябва да се промени. Просто искам промяна. Администрацията е важна, но трябва да се работи отговорно. Когато става въпрос за пациента, трябва да се знае, че никой няма повече права от пациента. Това обяви д-р Марияна Симеонова, бивш изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантация, на специална пресконференция. От здравното министерство обявиха вчера, че тя е подала оставка от поста.

Д-р Симеонова разкри на тази пресконференция с какви трудности се е сблъскала в работата: потресаващи факти от времето, в което е поела Агенцията.

"Освен донорството, което развива Агенцията, има и много други функции, които се изпълняват. Имаме и законодателна инициатива, имаме и контролни функции, обучителни функции - лекари и експерти, водене на регистри, международна дейност. Когато постъпих през 2013 нямаше юрист, нямаше IT специалист, нямаше ПР, както и имаше половин длъжности. Такива вече няма. Информационната база трябва да се пази 30 години. Вече можем", обяви д-р Симеонова.

"Като човек, който изкара над 5 години в държавната администрация, искам да благодаря на хората преди мен. И на тях им е било трудно, но е важно да не се поддаваме на влияние. Когато поех Агенцията нямаше копия на външен диск за информацията, която имам в Агенцията. В Началото само пет експерта можеше да работят в мрежата, а това означава, че другите чакат. Това не бе нормално. Компютрите нямаха нужните лицензи. Сега има мрежа, компютрите са модерни. Създадохме електронни регистри и услуги. Над 100 болници вече могат да подават информацията си електронно. Информацията няма да е в свободен текст, а под нужната форма, за да може да се анализира", добави тя.

"Обученията са много важна част от работата на хората в Агенцията. Смея да твърдя, че в Агенцията работят експерти, които може да се използват много по-добре като капацитет, а не да губят време в чисто административни задачи. Това също се промени. Електронното управление ще позволи на експертите да обръщат много повече внимание на пациентите, след като се освободят от административната от работа", каза още Симеонова.

"Броят на трансплантациите е пряко зависим от донорите. Проблемът не е в хората, които не даряват. Има 7-8% увеличение на донорите от 2014-а. Благодарност към колегите от всички болници в страната, защото те са в основата на това донорството да го има", каза още Симеонова.

 

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки