Позиции

Доц. Любомир Киров: У нас за профилактика са осигурени такива възможности, каквито няма никъде в Европа, но пациентите не ги ползват

„Трябва да се преразгледа отношението към профилактиката. Предполагам на всички е ясно, че профилактиката е нещо изключително важно и на нея трябва да се гледа като на нещо абсолютно необходимо в ежедневието на българина. Но трябва да има действия, с които постоянно да се обяснява колко всъщност това е нужно. Както и да се обясни на хората, че такава профилактика, каквато има у нас като възможности, в Европа няма.“ Това каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) доц. Любомир Киров пред Zdrave.net по повод управленската програма на правителството в сектор „Здравеопазване“.

Pin It

Проф. Григор Горчев: Говорим много за пари, но не и за качество

У нас прекалено много се говори за финансирането и парите в системата на здравеопазването, но не и за качество. Така смята управителят на МБАЛ "Св. Марина" в Плевен проф. Григор Горчев, който гостува в БНТ. „Пак говорим за пари, но никой не говори за качество на лечебния процес, а те са свързани. Пациентът не го интересува колко пари плаща държавата, а как ще бъде приет, как ще бъде лекуван, какво е отношението към него, какъв ще е резултатът от това лечение“, коментира проф. Горчев. Той отбеляза, че българският пациент вече е изключително информиран, следи здравеопазването както в Европа, така и в съседните ни страни и има високи изисквания. 

Pin It

Д-р Красимира Иванова: Трябва да задържим младите лекари в България

Чувствам притеснение, унижение от това, че е бил нападнат човек, и неудовлетвореност от това, че трудът ти не е оценен, както предполагам се чувстват и всичките ми колеги. Това каза пред bTV д-р Красимира Иванова, сестрата на министър-председателя Бойко Борисов. Тя е неонатолог в Първа специализирана АГ болница. По думите й изискванията на родителите на бебетата за плацента и стволови клетки са малко екзотични. „В това напрегнато ежедневие, лично на мен ще ми дойде в повече да се занимавам с това“, коментира д-р Иванова.

Pin It

Полина Тодорова: Паник бутон за последния лекар в България

Над 33 700. Това е броят на резултатите, който интернет търсачката Google индексира при изписване на името на д-р Албена Гагова. Акушер-гинекологът от столичната болница „Шейново“ беше нападната от баща на новородено поради отказа й да му предаде плацентата на бебето, защото реши да спази закона. Над 90% от тези резултати са свързани с нанесения побой над лекарката. А сега нека се опитаме да си представим какви резултати отчитат търсенията в мрежата на имена на лекари в страни като Германия, Великобритания или Франция. Дали касаят случаите на отправени към тях заплахи, последвани и от реална саморазправа с юмруци? Надали. Медиите в тези страни се занимават основно с отразяване на постиженията на медицината там или съществени проблеми, касаещи здравеопазването. В България обаче пишем за бити лекари и се радваме, когато отразяваме, че те могат отново да си поемат дъх, както сподели наскоро в едно от малкото си интервюта след побоя д-р Гагова. Какво безумие! Но може би и съвсем естествен резултат от неусетното приемане на варварските методи за нормален начин на общуване у нас. Та как по друг начин, освен като чиста доза варварщина, може да се опише побоят над лекар, в чиито ръце са проплакали стотици нови животи?

Pin It

Проф. Николай Желев: Намерихме начин да препрограмираме кожни клетки в сърдечносъдови и да изграждаме изкуствени сърца

Проф. Николай Желев живее и работи в Шотландия от 30 години. Някогашният възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ днес е директор на Центъра по медицински биотехнологии в град Дънди, Шотландия. Работата на неговия център е в областта на раковите изследвания и стволовите клетки. „Напоследък има бурно развитие в тази област. Сега имаме възможност да препрограмираме клетки, както препрограмираме компютри, да накараме една клетка да изпълнява други функции. Това е особено важно за такива клетки, които не могат да се делят като кардиомиоцитите – клетките, които изграждат нашето сърце“, обясни проф. Николай Желев.

Pin It

Зам. здравният министър д-р Мирослав Ненков: Обезлимитяването на определени болници все още е само идеен проект

Премахването на финансовите ограничения за избрани структуроопределящи болници би било свързано с много силно затягане на контрола, което на този етап е проблем. От друга страна не може да се извадят пари и да се насочат директно за една болница като например „Пирогов,” тъй като в следващия момент болници като ВМА „Царица Йоанна - ИСУЛ” и „Света Анна” ще попитат защо няма за тях. Коментарът направи в ефира на Дарик радио заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков. Той изрази убеждение, че 164-те милиона лева европейски средства, които се предоставят за модернизиране на българската спешна помощ, ще бъдат усвоени.

Pin It

Доц. Лъчезар Маринов: Все повече деца са с хипертония

Случаите на хипертония сред подрастващите се увеличават в последните години, като дори има и регистрирани случаи на инфаркти при тийнейджъри, заяви в студиото на Дарик Варна детският кардиолог доц. Лъчезар Маринов от варненската болница „Света Марина”. Сред рисковите фактори са наднорменото тегло, затлъстяването и прекомерната употреба на сол. Доц. Маринов даде пример за 10-12 годишни ученици, които сутрин пият кафе и енергийни напитки. По думите на педиатъра, вече 5-6 % от подрастващите са с хипертония, а допреди 20 години са били не повече от 2 на сто.

Pin It

Заместник-председателят на здравната комисия доц. Георги Йорданов: Трябва да освободим болниците от проблемите на НЗОК

Трябва да освободим болниците от това да се занимават с тесните проблеми на здравноосигурителната каса. Това заяви за Zdrave.net заместник-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Георги Йорданов, ден след приемането на отчета за дейността и бюджета на касата. Срещу тях се обявиха депутатите от групата на БСП, чийто представител е и доц. Йорданов. Той коментира неразплатената надлимитна дейност на болниците, изтъквайки, че касата от една страна признава, че тази дейност е извършена, защото я отчита исторически, когато се изчисляват лимитите за следващия отчетен период, а в същото време отказва да я плати. „В последно време като цяло системата за болнична помощ се определя само по финансови параметри, а не по медицинска целесъобразност. Това е доста драматично за лекаря, който когато има пациент в спешно състояние, не трябва да търси само медицинските критерии за неговото лечение, но и финансовото осигуряване за дейността, която му предстои да извърши“,коментира той.  Доц. Йорданов допълни, че е разговарял със здравния министър проф. Петров. „Той споделя моето мнение, че когато при теб има пациент, независимо от спешността на негово състояние, той просто трябва да бъде лекуван, а финансовите проблеми да бъдат оставени на второ място“, посочи той.

 

Pin It

Д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология във ВМА: Между 2 и 3% от българите боледуват от псориазис

Д-р Весел Кантарджиев завършва медицина в МУ-София през 2004 г. През 2006 г. започва работа в Клиниката по дерматология, венерология и алергология на ВМА-София, а от 2015 г. я оглавява. Д-р Кантарджиев има специализации в Германия и Австрия, както и публикации в редица български и чуждестранни научни издания. В края на миналия месец беше отличен с приза „Лекарите, на които вярваме”: "При пациентите с псориазис съществува 50-60% по-висок риск от развиване на сърдечносъдови и ендокринни заболявания като диабет. Социален проблем е, тъй като при пациентите с по-тежки форми на псориазис, процентът на депресивни състояния е доста по-голям. При тях е нарушен и социалния живот"

Pin It

Доц. д-р Иво Петров: Замърсяването на въздуха има директна връзка с увеличаването на сърдечно-съдовата заболеваемост

Австралийско проучване доказва недвусмислено, че замърсяването на въздуха има директна връзка с увеличаването на сърдечно-съдовата заболеваемост, посочва националният консултант по кардиология доц. д-р Иво Петров, началник на отделението по "Кардиология и ангиология" в "Сити Клиник". "Атеросклерозата например е полигенно заболяване и се причинява от различни механизми, включително влиянието на различни токсини. В цигарения дим най-вредната компонента - тази, която причинява всъщност заболяването - са продуктите на горенето. По същия начин въздухът в наши дни е замърсен най-вече от продукти на горене в нашият "модерен" начин на живот. Например дори за електромобилите е необходимо първо да се направят батерии, а това става с енергоемки и тежки процеси. Така че не е тайна, че продуктите на горенето в замърсения въздух са сред причините за повишената съдова заболеваемост", казва специалистът.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки