Позиции

Теодора Гергинова: Обществото мълчи, защото е болно

В специално интервю за Дир.бг психологът Теодора Гергинова коментира реалността за семействата, в които има психично болен. За срама, комплексите и стигмата... Теодора Гергинова е завършила психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има специализации по клинична и консултативна психология и социална психология. Дипломиран психодрама терапевт и фамилен терапевт. Има опит във водене на психотерапевтични групи и бизнес тренинги, както и в индивидуалното и фамилно консултиране и психотерапия. Участвала е в адаптирането и развиването на психологически тестове за възрастни и деца.

Преодоля ли българинът издиганата с десетилетия преграда, зад която се крие и мълчи, ако член от семейството му има нужда от помощ от психолог?

- Не съм сигурна. Това е процес и вероятно ще отнеме още доста години. Освен това е необходима и по-глобална информираност по тези въпроси. Всички мои колеги в своята си област на действие говорят, информират, образоват. Добре е, че все повече колеги се изказват по въпроса публично, че има интерес от медиите за тези проблеми. Смятам, че говорейки за това, може да се подпомогне случването и най-малкото хората да са по-малко притеснени да споделят с околните, че те самите или някой от семейството им има нужда от психологическа подкрепа. Друг подходящ подход би бил да се насочим към децата и тяхното здравно образование, да се работи с тях в училище в посока да могат да познават емоциите си, да изразяват чувствата си, да разпознават емоциите у другите, да се учат на разбиране и съпричастност.

Pin It

Кирил Ананиев: Бюджетите на болниците трябва да бъдат коригирани още от юни

Със 139 млн. лв. средно месечно да разполагат лечебните заведения, наместо 133 млн. лв., каквото на практика се оказа последното разпределение на средствата за болниците. Това се очаква да гласува на днешното си заседание Надзорният съвет на НЗОК, съобщи преди началото на заседанието председателят на НС на касата и зам.-финансов министър Кирил Ананиев. Припомняме, решение за това бе взето на среща миналата седмица между представители на МЗ, НЗОК и БЛС.  „При всички случаи механизмът, който съм предложил и се докладва на Надзорния съвет, е много по-добър от този, който действаше досега“, коментира Ананиев. От думите му стана ясно още, че занапред бюджетите на болниците ще се определят на база период от 14 месеца назад. Това според него ще изглади всички възможни грешки, които са съществували до момента.

Pin It

Д-р Цветеслава Гълъбова: Психиатрията у нас остана в периферията

Психиатричните грижи у нас са останали в периферията – в това бе категорична директорът на психиатричната болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова, която гостува в сутрешния блок на БНТ. Тя подчерта, че психиатричната реформа у нас не се случила. „Тя започна през 2000-та година и спря до амбулаторна психична помощ, която е на добро ниво“, отбеляза д-р Гълъбова. „Имаме лекари психиатри, макар и да намаляват, имаме и медикаменти. Скъсана е обаче връзката между стационарите, където се провежда болничната помощ, и амбулаторната помощ. Скъсана е социалната грижа, от която нашите пациенти безспорно имат нужда“, коментира д-р Гълъбова, като изтъкна, че за психично болните у нас се говори като за престъпници.  

Pin It

Проф. Николай Петров: 12% здравна вноска ще доведе до социален срив

Предложението да отпаднат лимитите на университетските и областните болници е било една хипотеза, заяви здравният министър. Темите на Естонското председателство ще бъдат електронно здравеопазване и антибиотичната резистентност. Темите на нашето председателство, което ще поемем веднага след Естония, пък са затлъстяването при децата и достъпа до лекарствените продукти. Това каза здравният министър проф. Николай Петров пред БНТ. По думите му става въпрос за лекарствените продукти, които по една или друга причина въобще не достигат до нашия пазар, както и тези, които стъпват, но се реекспортират и съответно са в недостиг. Ще бъде обсъждан и проблемът с и иновативните и изключително скъпи, при които също достъпът е затруднен. „Има много направено за електронното здравеопазване в посока НЗОК, но вторият стълб, който касае структурите на МЗ, лечебни заведения и доболнична помощ, предстои да се изгради. При едно много важно условие – тотална свързаност, защото електронните системи на НЗОК и на болничната и доболнична система трябва да работят като един организъм. Това е електронно здравеопазване“, каза още здравният министър.

Pin It

Д-р Нели Савчева: Загубихме се в нормативния хаос, не знаем кои стандарти са валидни и кои - не

Състоянието на лечебните заведения, новите предизвикателства, проблемите пред болниците, както и насоката, в която те се нуждаят от подкрепа – всичко това е обсъдено на опознавателна среща между новия областен управител на Габрово Невена Петкова, директорите на лечебните заведения от областта, както и шефовете на РЗИ и РЗОК. Това каза за Zdrave.net председателят на Националното сдружение на областните болници и директор на габровската МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ д-р Нели Савчева. „Наред с проблемите с недофинансирането и с тежкото финансово състояние обаче директорите на болници се обединихме, че най-тежкият ни проблем е кадровият, но двата проблема, щем - не щем, са свързани“, допълни тя. Д-р Савчева заяви, че това, което притеснява лично нея като лекар с опит и име на професионалист е, че все повече се говори за пари, за сметка на разговори за качеството на медицинските услуги.

Pin It

Д-р Венцислав Грозев: Без остойностяване на труда никога няма да сме наясно колко трябва да са парите в системата

Държавата да се съобрази с предложението, внесено от организацията на лекари на държавна практика в Европейския парламент за не по-малко от 6,9% от БВП за здравеопазване в страните от ЕС. За това призова председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев в ефира на БНР. „Крайно време е да върнем и старата практика, която беше фантастична, но беше променена, да се обособи отделна сметка на НЗОК, по която да постъпват средства от здравноосигурителни вноски, така че реалните постъпления да бъдат явни, включително и държавните трансфери“, посочи той. Според съсловната организация трябва да бъде изчистен и дефицитът в бюджета на НЗОК от предходни години, както и средствата за следващата година да се планират без дефицит, с действително необходимите суми за медицинска дейност.

Pin It

Д-р Стойчо Кацаров: Падането на лимитите за някои болници е все едно да позволиш на някого да се състезава с допинг

"Когато говорим за парите, колкото по-малко са публичните средства за солидарно плащане, толкова повече плаща пациентът от джоба си. България е на второ място в ЕС по доплащане. Почти половината от стойността на медицинската услуга се плаща от джоба на пациента в момента на получаването на медицинска помощ. По плащане на здравни услуги обаче сме последни. В този смисъл искането на БЛС за повече публични средства, означава и по-малко плащане от джоба на пациентите.“ Това каза председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров пред БНР.

Pin It

Проф. Николай Петров: България е от най-атрактивните дестинации за медицински туризъм в Европа

Министрите на здравеопазването проф. Николай Петров и на туризма Николина Ангелкова са обсъдили възможностите за практикуване на здравен туризъм в България на специална среща днес, съобщиха от МЗ. Те са се обединили около позицията, че България е сред страните, в които се комбинират висок професионален опит на медицинския персонал с атрактивни цени на медицинските услуги и това може да превърне страната ни в предпочитана дестинация за така наречените „здравни туристи“. „България е една от най-атрактивните дестинации за подобен туризъм в Европа, за което спомагат отличните природни условия и дадености като известните ни минерални извори и планинските региони с чист въздух“, посочва министър Петров.

Pin It

Акад. Ангел Гълъбов: Ентеровирусите са главната опасност през лятото

„От началото на юни вече сме в летния сезон, независимо че астрономическото лято още не е настъпило. До края на септември, дори и първите дни на октомври, главната причина за болестите ще са ентеровирусите, които причиняват грипоподоблни заболявания през лятото, асептични менинигити, поражения на задстомашната жлеза, поражения на сърцето.“ Това каза акад. Ангел Гълъбов, вирусолог от Института по микробиология при БАН, на пресконференция днес. По данни на Министерството на здравеопазването за периода 05 - 11.06.2017 г. има увеличение на ентероколитите от 274 случая за предходната седмица на 298 и почти двойно на салмонелозите – от 22 случая предходната седмица на 41.

Pin It

Д-р Димитър Петров, подуправител на НЗОК: Обмисляме поетапно отпадане на лимитите на болниците

Най-добре всички болници да са без лимити и ние да плащаме там, където отиде пациентът, какъвто е смисълът на здравно-осигурителния модел. Ние мислим поетапно да тръгнем в тази посока, но с много строг контрол за индикации на хоспитализация и дехоспитализация. Това заяви подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров пред „Дарик“ в събота. Той каза още, че ръководството на НЗОК няма нищо против да падне монопола на Здравната каса. „Това обаче е труден и продължителен процес и трябва да стане поетапно, защото съществуват рискове да се насочат платежоспособните пациенти само към определени фондове, а други, включително и НЗОК да остане само с тези, които са с висок разход, а с ниски вноски“, поясни д-р Петров.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки