Позиции

Доц. Иво Петров: Българите сме прекалено големи индивидуалисти и не сме научени да работим заедно

В медицината има право да бъде смел този, който е с много опит. Известно е също така, че лекарят, който се опитва да задържи ниво, изостава. Коментарите са на един от най-добрите кардиолози в България доц. Иво Петров, който взе участие в проекта на Дарик и egoist.bg „Размяна на вратовръзки”. В поредицата от интервюта Ви представяме 25 мъже, които са оставили немалка следа в българската история през последните 25 години, откакто съществува и Дарик радио. Доц. Петров изтъкна, че българите сме прекалено големи индивидуалисти и не сме научени да работим заедно. Като основна грешка на България през последния четвърт век кардиологът посочи, че страната ни е допуснала нещата да тръгнат в „посоката на един вълчи безогледен капитализъм с мачкане на всичко поголовно и разрушаване на един куп неща, които в предишните 50 години е била постигнала.” Интервюто направиха Маринела Величкова и Константин Вълков:

 

К.В. От началото на тази година кой е най-трудният Ви случай?

 

Най-трудният ми случай е днес. Слава Богу, мина. Става въпрос за 27-годишно момиче със специфично генетично заболяване – тромбофилия – с множествени тромбози в белодробната артерия, във вените. Тоест, една множествена съдова патология, предизвикана от тази тромбофилия, която се изразява в повишена склонност към тромбообразуване. И, тъй като процесът е отдавнашен, беше доста трудно да възстановим всички тези запушвания. Ние успяхме да направим цялата тази процедура ендоваскуларно или, както казват бабите – безкръвно. Успяхме, слава Богу, и се получи много добре, така че съм горд. Продължи около 4 часа и беше изключително трудно. Аз се ангажирам с всички пациенти, но, когато става въпрос за такъв млад човек, естествено целият екип се ангажира и емоционално, той гори. Беше пробвано няколко пъти и колегите не бяха успели да направят нещо, но ние успяхме.

Pin It

Проф. Костов: Българинът подсъзнателно се самонаказва с пушенето

Българинът не е достатъчно щастлив, има чувствителен недостиг на допамин. Подсъзнателно се самонаказва за трудния си живот. Затова и пуши. Това каза професорът по белодробни болести д-р Коста Костов в интервю за Дир.бг. по повод Световния ден за борба с тютюнопушенето, който се отбелязва на 16 ноември, и последните тенденции в борбата с пушенето. Според него най-голямото предизвикателство пред лекари и пациенти е новата световна тенденция, наречена „Живот, свободен от дим”.  Това е политика, която има всички шансове да намали броя на пушачите, които ползват конвенционални цигари и да ги приобщи към бездимно пушене, което редуцира значително интоксикацията от химическите съединения в цигарения дим.

Според експертите по обществено здраве, концепцията за намаляването на вредата от тютюна е сходна с тази за намаляване на вредата в други области. Те са убедени, че наред с усилията за превенция на тютюнопушенето и насърчаване на отказ от тютюнопушене, осигуряването на по-малко вредни алтернативи за пушачите би довело до значителни ползи за общественото здраве. Този подход често се описва като „намаляване на вредата от тютюна“. За пушенето, за щетите върху здравето и алтернативите пред пушачите, разговаряме с проф. Коста Костов.

Pin It

Петър Москов: Бюджетът на Здравната каса е отказ от здравна политика

От бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да се направи само един извод – това е отказ от здравна политика. Това каза в интервю за Би Ти Ви бившият министър на здравеопазването Петър Москов за приетия от парламента днес бюджет на здравната каса. "От този бюджет липсва всякаква идея за промяна на статуквото, има доволно нахранване на икономическите групи, които седят зад цялата неефективна болнична структура и няма никаква стъпка в посока на това, което правихме няколко години поред да отбременяваме болничната система за сметка на натоварване и по-голямо финансиране на доболничната, което е и смисълът на една здравна реформа, за да може хората да намерят здравеопазване там, където им е нужно", коментира Москов.

Pin It

Божимир Давидов: Персонално медицинско досие – великолепно. А "икономическо досие" на всяка публична болница?

Болниците ни са "на червено" с 500 милиона лева дефицит – алармират медиите отскоро. Авторитетни експерти правят анализи и прогнози. Предлагат мерки. Изсипаха се няколко милиона лева. Дотук добре. Проблемът е и стар, и системен. В годините са предлагани много решения, някои реализирани, но той все още стои. Идеята на министерството на здравеопазването за създаване на "Персонално медицинско досие" е изключително интересна и полезна. Но може да се мисли и в още посоки. Ето едно мнение.

Преамбюл: публичните ни болници са автономни търговски дружества

 

Дали медицински институции, предлагащи "здраве" да са търговски дружества е въпрос, дискутиран отдавна. Обаче – щом той се дискутира толкова дълго, значи в решаването му са ангажирани мощни сили, сред които доминира становището "да се запази статуквото". Добре, нека публичните болници да си останат търговски дружества. Насочвам вниманието към определението "автономни".

Нормалните търговски дружества са автономни по определение. Сладкарски цех или корабостроителен завод се борят за клиенти и така за оцеляване в конкурентна борба. Те се стремят да намалят разходите си, да привлекат квалифициран персонал и да повишат качеството на продуктите си. И – ревниво пазят производствените си и икономически тайни.

Публичните болници са също автономни. Към 2015 г. те са 202. Това означава, че 202 болнични ръководства провеждат своя икономическа политика. Някои са успешни. Други – не дотам. Кои: Ние, Големият Финансиращ Орган, не знаем. Научаваме само за тези, които трябва да се спасяват и за които пак Ние трябва да доплатим 500 милиона лева.

Pin It

Д-р Гинчо Тонев, инвазивен кардиолог: Всичко, което доставя удоволствие, лекува и сърцето

Д-р Гинчо Тонев е роден през 1959 г. в Кърджали. През 1986 г. завършва Медицина във ВМИ - Пловдив, след което специализира вътрешни болести и Кардиология. Първоначално работи в Окръжна болница Кърджали, след това във ІІ Градска болница Пловдив. От 1996 г. работи в УМБАЛ "Св. Георги" Пловдив, а от 2011 г. е началник-отделение по Инвазивна кардиология в същата болница.

- Д-р Тонев, какви възможности за пациента дава инвазивната кардиология и какви пациенти се лекуват при вас? - Инвазивната кардиология е с начало 1976 г. Тогава австрийският лекар Андреас Грюнциг извършва първата aнгиопластика - въвеждане на специален катетър, който завършва с балон на върха си, и се раздува с определено налягане на мястото на стеснението на коронарните артерии. Така се дава началото на една нова ера в лечението на исхемичната болест на сърцето, от която умират много хора в различна възраст. До голяма степен това заменя традиционното хирургично лечение на отворено сърце - байпас, тъй като не всички пациенти са подходящи за тази хирургия. Ангиопластиката се оказва удачно лечение за голяма група болни. Впоследствие и в България се развива интервенционалната кардиология. В нашата болница, Клиниката по кардиология с Отделение по инвазивна кардиология, е от 20 години. Самото лечение представлява премахване на атеросклеротичните плаки на коронарните артерии, с което подобряваме кръвоснабдяването на сърдечния мускул. Това става лесно с развитието на технологиите и с практиката, която придобиват лекарите, занимаващи се с този проблем. Няма обща упойка, няма дълго пролежаване, няма дълга рехабилитация. Болните с миокарден инфаркт пролежават три дни.

Pin It

Д-р Лесли Мартин, "Проект "Дълголетие": Оптимистите умират най-рано и стресът не винаги е вреден

Съществува един гигантски мит, че ако искаш да живееш дълго, трябва да спазваш стриктно един голям списък от позволени и забранени неща - здравословни храни и храни, които никога не трябва да ядеш, колкото и да ги обичаш; физически упражнения, които задължително трябва да правиш, колкото и да ги ненавиждаш... "Проект "Дълголетие" разбива този мит - открихме, че няма такъв списък, по който можеш да живееш дълго и в добро здраве. Нещата са много по-прости. Така накратко д-р Лесли Мартин описва труда, върху който работи от 20 години. Основата му всъщност е положена преди близо един век, когато проф. Люис Термън от "Станфорд" подбира над 1500 деца и юноши, за да проследи как ще се разизват и от кои фактори в живота им зависи дали ще пораснат здрави или не. Но експериментът продължава и в зрялата възраст на избраните, а след това - и до края на животите им. С времето това се превръща в най-подробното и мащабно изследване за стареенето в света. След смъртта на автора му, финалният анализ на целия този труд е поет от учените Хауард Фрийдман и Лесли Мартин. Те обединяват вскички открития на Термън с още десетки научни разработки по темата, издавайки през 2011 г. на практика научно обоснована рецепта за дълголлетие в около 300 страници - "Проект "Дълголетие". Д-р Лесли Мартин ще бъде лектор във второто издание на "Форум Дълголетие" в София в края на октомври. "Дневник" се свърза с нея за интервю със съдействието на организаторите от фондация Credo Bonum.

Pin It

Д-р Станимир Сираков: Екипът ни успешно оперира по ендоваскуларен метод артерио-венозни малформации

Уникална операция бе извършена в болница "Св. Иван Рилски" в София. Екипът на младия д-р Станимир Сираков достигна до мозъка на 10-годишно дете през крака му. Д-р Станимир Сираков е роден на 24 октомври 1984 година в Кърджали. Завършва медицина през 2009 г. в МУ-София със специалност "Образна диагностика" и "Интервенционална неврорентгенология". От 2011 г. е част от екипа на болница “Св. Иван Рилски”. Младият специалист е един от малкото лекари в страната, извършващи високоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначномозъчни артериовенозни малформации. Заради уникалната мозъчна операция на 10-годишното момиченце през артерия на крака му, д-р Сираков е номиниран за National Medical Awards или т.нар. "Медицински Оскар". Наградите ще бъдат раздадени тази вечер. В специално интервю за Дир.бг младият лекар разказа за интервенцията, обучението и мотивацията си да работи в България.

- Д-р Сираков, разкажете повече за операцията, с която спасихте живота на детето без да отваряте черепа му?

Pin It

Адвокат Мария Шаркова: Близо 35% от делата за лекарски грешки са заради лоша комуникация

Мария Шаркова е управляващ съдружник в "Шаркова и партньори" и работи в сферата на медицинското право. Специализирала е в САЩ по програма "Хюбърт Хъмфри" на "Фулбрайт", в университета "Емори" и е работила в правната програма на Федералния център за контрол и превенция на заболяванията. Работи с лечебни заведения, пациенти и организации по проблемите, свързани с прилагане на законодателството в областта на здравеопазването. Миналата седмица се появи сайтът "Лекарска грешка" - половингодишен проект, по който адвокат Шаркова работи и който е посветен на събиране и анализиране на съдебната практика в областта на медицинските деликти ("лекарски грешки"). На интернет страницата могат да бъдат намерени всички съдебни актове, постановени и публикувани в периода 2007 - 2017 г. На сайта може да бъде открита информация за основателността на заведените искове, съдебномедицинските експертизи, най-рисковите специалности, размерът на неимуществените вреди, най-честите нарушения и други важни въпроси в тази област. Следващата седмица адвокат Шаркова ще изнесе лекция "Съдебните спорове за медицински грешки - актуални тенденции" на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор", организирана от "Капитал".

 

 

Как ви хрумна идеята да съберете тази информация?

Pin It

Доц. д-р Спас Спасков : Тежко болните пациенти са нежелани в системата

Тежко болните пациенти стават до известна степен нежелани в цялата здравна система заради оценката на НЗОК на дейността на болниците. Това заяви в специално интервю за Дир.бг бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков. Той е роден на 28 ноември 1951 г. в София и е потомствен лекар. Специалността му е рентгенология, но има и магистратура по здравен мениджмънт и финанси. Близо 20 години работи в "Пирогов", като е директор на спешната болница от 2000 до 2008 г.

- Д-р Спасков, как ще коментирате последните случаи в „Пирогов“ на пациенти с отказ за прием?

- Директорът проф. Асен Балтов вече предприе мерки. Най-вероятно уволнението на дежурния екип не е единствената такава мярка, защото тя е недостатъчна. Трябва да има и разговори с колегите в болницата. Уволнените лекари са направили нарушение на правилата и то толкова грубо, че са освободени от работа.

Pin It

Д-р Ангел Кунчев: Задължителният имунизационен календар на България трябва да се осъвремени

Задължителният имунизационен календар на България трябва да бъде осъвременен, каза главният здравен инспектор на държавата д-р Ангел Кунчев по време на кръглата маса за профилактиката на ваксинопредотвратими заболявания, организирана от Българското сдружение по иновативна медицина, която се проведе днес в парламента. По думите на Кунчев, цитиран от БТА, може да се отмени още един от приемите на ваксината срещу туберкулоза, както беше направено преди време с последния прием. За целта обаче, първо е необходимо да се направи точен анализ на заболеваемостта и групите, които боледуват от туберкулоза. Здравният инспектор посочи като пример за тази възможност това, че в девет европейски държави не се прави имунизация срещу болестта, а в други дозите на ваксината срещу туберкулоза са по-малко, отколкото са в България.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки