Позиции

Д-р Пикавет: 5.9 милиона пушачи вече са се отказали от цигарите и са преминали на IQOS

Д-р Патрик Пикавет е Директор научни и медицински въпроси във Филип Морис Интернешънъл. Д-р Пикавет ръководи екипа, който отговаря за изготвяне и изпълнение на научни и медицински стратегии, свързани с Продуктите с намален риск (ПНР). Преди това Патрик е ръководил програмата за разработване на клинични проучвания за ПНР на Филип Морис Интернешънъл.

 

Д-р Пикавет, бихте ли споделил новите данни, получени от 6-месечното клинично изпитване на ФМИ, проведено в САЩ?

 

Нашето 6-месечно клинично проучване, или т.нар. проучване за реакция на излагане, е първото по рода си клинично проучване от такъв мащаб с цел пряка оценка на намаления риск от бездимния продукт при пушачи, които преминават на него в сравнение с продължителното пушене.

 

Това клинично проучване е шестмесечно многоцентрово проучване в САЩ, което включва настоящи пълнолетни пушачи, които продължават да пушат  (брой участници= 496) и пушачи, които преминават на IQOS (брой участници=488) за период от шест месеца. Участниците в проучването са пушачи, които нямат намерение да спират да пушат.

 

Основно проучването изследва набор от осем първични крайни точки за клиничен риск, които са избрани поради епидемиологичната си връзка със заболявания, свързани с пушенето, като сърдечни заболявания и заболявания на белия дроб. За тези крайни точки е известно, че се повлияват негативно от пушене и според научната литература се очаква да се подобрят шест месеца след спиране на пушене.

 

Основна цел на проучването бе да се покажат подобрения във всички осем първични крайни точки със статистически значими изменения в сравнение с продължителното пушене в поне пет (от осемте) крайни точки за клиничен риск.

 

Проучването изпълни основната си цел: всички първични крайни точки за клиничен риск се изменят в посока на спиране на пушене за период от 6 месеца от преминаване на IQOS, като статистически значими изменения се наблюдават при пет от осемте крайни точки в сравнение с продължителното пушене. Важно е да се отбележи, че проучването изпълни основната си цел, въпреки че една част от потребителите на IQOS, участващи в проучването, употребяваха и цигари. Освен това в това проучване събрахме и анализирахме и данни за няколко допълнителни крайни точки за клиничен риск. Тези резултати осигуряват по-общ контекст и подкрепят изводите, направени на база осемте крайни точки за клиничен риск. Повече информация за проучването може да намерите на www.clinicaltrials.gov (код на проучването: NCT02396381).

 

Резултатите от проучването потвърждават и допълват данните от други наши изследвания, като целият набор от данни за IQOS,  получени до момента, показва убедително, че пълното преминаване на IQOS, макар че не е безрисково, е много по-добрият избор и представлява по-малък риск от вредно въздействие в сравнение с продължителното пушене.

Pin It

д-р Мими Виткова: Здравната система се върти в параграф 22

Д-р Мими Виткова в момента ръководи здравноосигурителен фонд и е председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. Тя е била министър на здравеопазването в кабинета на Жан Виденов между 1995 г. и 1997 г. Тя участва в сформираните от Министерството на здравеопазването пет работни групи, които обсъждат представените през септември идеи за здравна реформа и промяна на здравноосигурителния модел. Сериозна част от намеренията на министерството минават през проекта или за пълна демонополизация на здравната каса и прехвърляне към частните здравни фондове на управлението на здравната вноска от 8 на сто или за допълнително събиране на задължителна здравна застраховка, обявена с "работна" стойност от 12 лв. на човек. "Дневник" потърси Виткова за коментар как текат разговорите и на какъв етап е реформата:

Участвали сте във всички пет работни групи, в почти всичките им заседания, всеки ден. Какви са впечатленията ви от дискусиите?

Pin It

Проф. Иво Петров: Здравната каса лишава българите от лечение, което в чужбина е "златен стандарт"

За пета поредна година "Капитал" отличи важни и значими нови практики в медицината и здравния сектор, наградени по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор". "Дневник" представя някои от отличените проекти. Днес четете за опита на екипа на проф. Иво Петров, завеждащ отделението по кардиология, и д-р Зоран Станков, инвазивен кардиолог, от Аджибадем Сити Клиник, които спечелиха първата награда:

Екипът на проф. Иво Петров, завеждащ отделението по кардиология, и д-р Зоран Станков от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център бяха наградени заради високоспециализирана операция за нехирургично поставяне на два стента при разкъсана аорта, до която са достигнали без операция, а вътре през съда. Те са спасили пациент с остра дисекация (разкъсване) на аортата, лекуван изцяло ендоваскуларно и с имплантирани два стента. Методът позволява лечение без обща упойка, без хирургичен съдов достъп и без престой в отделение по реанимация. Възстановителният период при този метод на лечение е няколко часа след процедурата. Пациентът се раздвижва напълно след 2 часа. Може да бъде изписан от болницата на следващия ден, което при хирургичното лечение е невъзможно.

Тази методика, която ние показваме, е практика за нашия екип, и може би ние сме един от екипите в световен мащаб с най-голям опит, обясни проф. Иво Петров. Това е специален стент който има много гъста оплeтка и поради тази причина изключително добре и ефикасно успява да центрира кръвотока, да пренасочи напрежението от артериалната, в случая аортната стена, към основното русло на кръвотока. "Това което ние приложихме, е иновативно като идея. Поставихме стента в сегмент на аортата който беше разкъсан в зона, където досега се прилагаше открито оперативно лечение. Това е първият случай в света, при който се лекува пациент, потенциално показан за открито лечение. Пациентът беше с доста голям риск за открита операция, с вече възникнала органна недостатъчност, в критично клинично състояние. Слава Богу поради приложението на тази нова методика пациентът беше спасен. Иновативното е, че за това конкретно заболяване с тази конкретна локация – началният сегмент на аортата, непосредствено над артериите на сърцето, беше приложен този стент", разказва още лекарят.

Pin It

Д-р Антоанета Томова: Не можем всички да си стегнем куфара и да забегнем, някой трябва да остане и тук

Д-р Антоанета Томова е специалист по медицинска онкология в Пловдив. Началник е на Първо вътрешно химиотерапевтично отделение в Комплексен онкологичен център – Пловдив. Завършила е Медицинския университет през 1985г. Има над 60 специализации в чужбина. Има над 20 г. опит в областта на химиотерапията и медицинската онкология. Носител на приза лекар на годината за 2009г. на Национална пациентска асоциация.  Носител на почетна диплома “Лекар, на когото българите вярват” от 2012 г. До 2018 г. членува в ESMO, ASCO, Българското онкологично научно дружество, BUON, UICC и др.

 

Д-р Томова, през октомври бяхте на конгрес по онкология в Мюнхен. Какви са новостите в терапиите на онкоболните пациенти?

 

От 11 до 23 октомври в Мюнхен се проведе най-големия европейски конгрес по онкология. Президентът на Европейското дружество по медицинска онкология (ESMO) проф. Йозиф Табернеро от Испания, обяви мотото на конгреса – да се осигури достъп до оптимално лечение и грижа на онкоболните в Европа. Конгресът беше изпълнен с иновации, с интеграция на познанието като винаги във фокуса беше грижата за онкоболните по най-добрия възможен начин.

 

Изнесени бяха нови резултати от големи клинични проучвания, които ще доведат до промяна в клиничната практика на обикновените онколози. Например при лечението на недребноклетъчния рак на белия дроб, които са с ALK-позитивни тумори, има нова молекула – алектиниб. Има и други ALK-инихибитори. Сега се провеждат клинични проучвания, които ще отговорят на въпроса коя е най-добрата последователност на приложение на тези агенти при тази група болни. За ROS-положителните тумори на недребноклетъчния рак на белия дроб лекарството crizotinib остава първа линия на лечение. Има и нова молекула, при която данните са обещаващи за тази група болни.

Pin It

Проф. Иво Петров: Държава без мечта е обречена

Според него младите медици у нас имат малко възможности за нормална реализация.  Един от основните проблеми на поколението медици завършващи е относително малкото възможности за реализация в стила, в който те биха искали. Това коментира в студиото на „120 минути” по бТВ кардиологът проф. Иво Петров. Той се надява да се запази България и българският дух, защото според него страната ни е на ръба на изчезването и имаме малко време да реагираме. През годините кардиологът е отклонявал много предложения да работи в чужбина. Той коментира казуса с Дария Бояджиева, която е в инвалидна количка, и нейната сестра близначка Василена, които завършват заедно медицина: „Най-скъпо е това, което не се купува с пари. Тази максима определено важи. Много добре видно е и за тези две момичета, че за тях най-скъпа е мисията, тази мисия, която са си избрали, тоест да завършат една хуманна професия“. Той ги поздрави за силния дух, защото именно той ни е запазил като народ през годините. „При положение, че младите хора с мисия и с мечти напускат държавата, тя няма мечта. Държава без мечта е обречена”, категоричен беше медикът.

Pin It

Д-р Иван Вецев: В 75% от случаите инсултът е причинен от неоткрито предсърдно мъждене

Инсултът е на първо място като причина за инвалидност и на трето място сред причините за смъртност у нас. Това каза пред БНР д-р Иван Вецев, експерт „достъп до лечение“ в Националната пациентска организация (НПО) по повод предстоящата кръгла маса „Пътят на инсулта от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване“, която ще се проведе в Народното събрание. В сградата на парламента ще се проведе и инициатива за запознаване на депутатите със социалната значимост на инсулта и важността на превенцията. „Гледаме последствията - инвалидизацията на инсултите, а не виждаме скритата причина, която е предсърдното мъждене. В 75% от случаите, инсултът се базира на едно неоткрито и неразпознато навреме предсърдно мъждене“, каза д-р Вецев.

„Често отдаваме сърцебиенето и дискомфорт на временни наши настроения и състояния като умора. В 90% от случаите пък профилактичният преглед не включва основно ЕКГ и измерване на артериално кръвно налягане, които могат да засекат това състояние. Трябва да помним и трябва да знаем, че всяко едно прескачане на сърцето може да е повод да се проверим за предсърдно мъждене. Изследването трябва да се прави само на рисковите пациенти – 45+, тези които се оплакват от прескачане на сърцето, пациентите които пушат, пациентите, които са имали преходни исхемични атаки“, уточни д-р Вецев. НЗОК поема разходите за тези изследвания. Бариерата, пред която се изправят пациентите, е незнанието, категоричен е експертът. Всяка сърдечна честота над 110-120 удара в минута би била суспектна за предсърдно мъждене, но голяма част от ударите не се засичат, поради това, че са много леки. Високият пулс е индикация за проблем с проводимостта на сърцето.

Днес ще бъдат обявени места за безплатни профилактични прегледи.

Pin It

Д-р Явор Асьов: Трябва да има по малко идеализъм във всяка професия, но в моята е задължителен

Д-р Явор Асьов е роден преди 30 години в София. Завършва Медицинския университет със специалност "Ендокринология и болести на обмяната". През 2016 г. е награден като млад изследовател в конкурса за млади учени "Young and Energetic Scientists" за най-успешна научна разработка, а през миналата година е издържал успешно професионалния изпит за специалност, провел се за първа година по съвместна инициатива на Европейското дружество по ендокринология (ECE) и Европейския съюз на медицинските специалисти (UEMS). Изпитът е уеднаквен с този за специалност в Royal College of Physicians на Обединеното кралство. От 2015 г. насам младият лекар е част от изследователския екип на европейския проект ePREDICE за превенция на диабета. Д-р Явор Асьов е син на известния ортопед-травматолог доц. Сашо Асьов. 

 

Д-р Асьов, за последните 3 години спечелихте престижни отличия и се сдобихте с европейска диплома. А все още сте в Александровска болница в София? Какво мотивира един млад лекар да остане в България вместо да се реализира в чужбина, където работата му ще бъде заплатена далеч по-добре? Това идеализъм ли е?

 

Действително, последните няколко години бяха добри за мен от кариерна гледна точка. Когато завърших медицина, кандидатствах за докторантура на няколко места в Европа и за настоящата ми позиция. След като мина конкурсът в „Александровска“ и бях зачислен, пристигнаха няколко одобрения от чужбина. Доста мислих, но реших да остана. Беше ми дадена пълна свобода за реализация, която, мисля, трудно щях да получа в чужбина. Реализацията за мен, обаче, е не само успехи в кариерата, но и да имам възможността да лекувам реално пациенти с реални здравни проблеми. Дали е идеализъм? Трябва да има по малко идеализъм във всяка професия, но в моята е задължителен.

Pin It

Министър Кирил Ананиев: Касата ще покрива всичко, плащано досега от фонда за лечение на деца

Всичко, финансирано до момента от Фонда за лечение на деца, ще се финансира в бъдеще и от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Средствата ще се осигуряват от Министерството на здравеопазването чрез целеви трансфер, като парите няма да могат да бъдат харчени за друго. Това увери за пореден път министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, този път в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол. Притеснения за това всичко ли, покривано от фонда, ще се плаща и в бъдеще изказаха редица лекари и организации още с обявяването на намеренията за закриване на фонда и преминаване на дейността към здравната каса. Поставят се въпроси как точно ще се плаща за логистика, транспорт настаняване, преводачи, хонорари на лекарите. А също и за скъпоструващи медикаменти и медицински изделия като онколекарства за деца или различни ортопедични изделия, които сега не са в реинбурсния списък на касата и съответно тя не ги покрива. И днес Ананиев заяви, че няма да има разминаване в плащаното досега, няма да се отнемат досега същестувващи права за достъп до лечение. Целта е да се оптимизират процедурите за одобрение, да се намали срокът за изчакване и да има по-добра финансова дисциплина "чрез по-прецизна оценка на потребностите и размера на финансиране", коментира здравният министър. Според промените точните нови правила за работа на новото звено ще бъдат направени с промени в различни наредби в срок от три месеца, след като парламентът одобри прехвърлянето. Дотогава ще важат старите правила и ще се действа по стария ред, уточни Кирил Ананиев.

Pin It

Катрин Мюре: За да имаме едно добро иновационно бъдеще, трябва да разберем възможностите на изкуствените интелекти и информационните технологии за развитието на персонализираната медицина

„За да имаме едно добро иновационно бъдеще, трябва да разберем възможностите на изкуствените интелекти и информационните технологии за развитието на персонализираната медицина“, каза Катрин Мюре, главен изпълнителен директор на Norway Health Tech в презентацията си по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор". Norway Health Tech включва компании, които предоставят здравни услуги на болниците, компании за развитие на иновациите, пациентска организация, юристи. „Има три предизвикателства в здравния сектор, с които ние се сблъскваме в Норвегия. Вероятно те са предизвикателства за цяла Европа - необходимостта от устойчиви развитие на здравните услуги в бъдеще, очакванията на гражданите за нивото на обслужване и качеството, както и липсата на ресурси за доставка и заплащане на тези очаквани услуги. Трябва да намерим решение как здравните услуги да бъдат предоставяни на повече пациенти, отколкото досега, като същевременно се намалят разходите за лечение“, каза Мюре. По думите й едно от решенията са новите технологии, което би дало по-голям достъп до здравеопазване. „Създаването на електронните регистри и електронните досиета на пациентите, до които да имат достъп както изследователите, така и здравната индустрия, ще даде възможност и пациентите да бъдат лекувани по-ефективно. Сигурността на информацията и организацията на услугите при нас са готови и държавите, които тепърва развиват своите електронни системи могат да ги тестват в работеща среда“, каза още Мюре. Тя подчерта, че Норвегия може да предостави опит и възможност в имунните терапии, в диагностицирането, в електронното здравеопазване и в развитието на медицинските технологии. „Всяка система има нужда от нови решения, а ние имаме индустрията, който развива тези решения. Целта ни е да създадем устойчиви решения на глобалните предизвикателства в областта на здравеопазването, като улесним международното сътрудничество и растежа на здравната индустрия в Норвегия“, подчерта Мюре възможностите  за сътрудничество между Норвегия и България. По отношение на това как информационните технологии спестяват ресурс и същевременно подобряват достъпа, Катрин Мюре подчерта, че телемедицината в реално време и боравенено с най-новите технологии спестява до 40% от разходите на болниците.

Pin It

Д-р Николай Брънзалов: 25% от общопрактикуващите лекари са в пенсионна възраст

"Умните държавници и политици в други държави гледат на всички плащания за здраве като на инвестиция, а не като плащане на сметки!"

Бюджетът на НЗОК за 2019 г. предизвика противоречиви мнения у всички заинтересовани лица. От една страна той е увеличен с почти половин милиард лева, но от друга чрез закона за бюджета се въвеждат редица промени в здравното законодателство. Пред Zdrave.net зам.-председателят на БЛС и член на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Николай Брънзалов коментира проблемите и възможностите, свързани с новия бюджет, както и проблемите на семейните лекари.

Д-р Брънзалов, смятате ли, че бюджетът за здравеопазване за 2019 г. е добре балансиран?

 

Когато министър Ананиев представи двата варианта за реформа на здравноосигурителния модел, научихме, че ще има промяна и на доста закони. Не очаквахме обаче чак такава голяма промяна, на толкова много закони през бюджета на Здравната каса и преходните и заключителни разпоредби. Май това е прецедент в досегашната история на парламентаризма в България, което определено е смущаващо. За кратки срокове хората трябва да преосмислят много неща. В крайна сметка единственият закон, който не се подлага на обществено обсъждане, е законът за бюджета и в частност законът за бюджета на НЗОК, което вече става един притеснителен навик всяка година да се пипат доста закони точно през него. В крайна сметка този закон важи само една година, а промените в другите закони остават във времето. Повечето закони касаят работата на българския лекар и не можем да не бъдем обезпокоени от този факт, че такава тотална промяна в системата на здравеопазване, която се гласи, в това число и промяната на тези толкова много закони, ще мине без да се чуят мненията поне на хората, които ще работят в системата на здравеопазването. Относно този бюджет, като общопрактикуващ лекар не мога да не бъда обезпокоен от няколко факта. Първо, процентът от здравноосигурителни плащания в частта ПИМП и СИМП като процент от общите здравноосигурителни плащания намалява, което е много обезпокоително за нас (В ПИМП удари дъното - 5,4% от здравноосигурителните плащания). Няма да цитирам за пореден път препоръките на Световната банка, нито на СЗО, че в България просто трябва да се започне тенденция на излизане от свръххоспитализации и да се изтеглят колкото се може повече медицински дейности от болничната в извънболничната медицинска помощ. В крайна сметка всички желаем да ни стигнат парите.

 

Какви са очакванията ви за анекса към НРД и какво ще отстоявате да бъде записано в него?

 

Заставам напълно зад предложението на УС на БЛС за това да не се прехвърлят на средства – здравноосигурителни плащания, от един в  друг вид медицински дейности. Например от ПИМП в СИМП или в БП, или за лекарства. Напълно приветствам всички конструктивни инициативи за намаляването на административната тежест върху моите колеги, а те са много.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки