Медиен обзор

Къщата гори, има ли спасение по клиничната пътека

След като къщата гори, поне да се постоплим… Приблизително такава е ситуацията с финансовите основи на родното здравеопазване. Както лекарите, така и пациентите са убедени, че клиничните пътеки, чрез които става разплащането в системата, са лош избор. Дори опасен. Както е опасно и животозастрашаващо да пламне къщата ти. Но тъй като станалото - станало и пожарът вече е тръгнал, големите умове на върха на отрасъла нямат друг ход, освен да използват ситуацията.
Pin It

в. "Дейли мейл": Английски лекари не искат български медсестри

Английските лекари не искат български медицински сестри, твърди местен специалист пред в. "Дейли мейл". Причината е, че те не говорели добре английски и така застрашавали живота на пациентите.
Pin It

Безплатна спешна помощ за българи в ЕС - мисия невъзможна

Европейските здравни карти, на които има право всеки здравноосигурен българин и които гарантират безплатна спешна помощ във всички държави от Европейския съюз, се издават много трудно и под условие. Според заповед на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) карта се дава само на хора, които могат да докажат, че ще отсъстват от България повече от два месеца.
Pin It

News from the World Congress of Cardiology Dubai 2012

WCC SCIENTIFIC SESSIONS 2012 NEWS / September 2011
 
 
LEARN MORE ABOUT THE CONGRESS
        * www.worldcardiocongress.org


LEARN MORE ABOUT THE WORLD HEART FEDERATION
        * www.worldheart.org


TELL US WHAT YOU THINK
        * Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Pin It

Българо-италиански екип стартира серия от ендоваскуларни интервенции за лечение на мозъчни аневризми

По статистически данни средната честота на мозъчните аневризми е между 4 и 6%, понякога те протичат безсимптомно, но при остри инциденти приблизително 30% от болните загиват в първото денонощие. При нарастващата честота на мозъчно-съдовата болест и епидемичното разпространение на артериалната хипертония като водещ рисков фактор, все повече и все по-млади хора ще имат необходимост от подобен род интервенции, смятат  специалистите. Този подход е свързан със значително по-малко рискове за болния, възстановяването е много бързо, понякога в рамките на 1-2 дни, допълват още те и посочват, че на практика няма ограничение във възрастта, до която може да се прилага това  лечение - при болни в по-напреднала възраст водеща е преценката на анестезиологичния риск.
Pin It

Чип, имплантиран в мозъка на пациент, може да се захранва от енергия, която се генерира при движение

Американски учени се опитват да създадат процесор, който може да работи без външен източник на захранване. Чипът ще се използва в автономни системи за вграждане, съобщи сайтът на университета Virginia Commonwealth University (VCU).
Pin It

Анализи показват: Филия хляб съдържа сол колкото опаковка чипс

Всеки четвърти хляб съдържа твърде голямо количество сол. Това показва анализ на организацията Consensus Action on Salt and Health. Само в една филия има сол колкото в цяла опаковка от чипс, пише в коментар към изследването британският в. "Дейли мейл". При това най-много сол се пада на скъпия хляб, който се продава в специални пекарни.
Pin It

Учени: 40% от европейците са психично болни, едва 1/3 от тях се лекуват

Близо 40 на сто от европейците страдат от различни психически заболявания, съобщи Ройтерс, като се позова на проучване на Дрезденския университет, предаде БТА. Според СЗО към 2020 г. депресията ще се превърне във второто по разпространение заболяване в света.
Pin It

За лечение на по-леки диагнози престоят на пациентите в болница ще бъде съкратен до един ден.

В болниците да има дневни стационари, предвиждат промени в Закона за лечебните заведения. Това означава, че по клинични пътеки за лечение на по-леки диагнози престоят на пациентите в болница ще бъде съкратен до един ден. Клиничните пътеки обикновено имат минимален престой от 3 дена, 5 дена, 7 дена.
Pin It

Дянков: Дълговете са задължение на болниците, няма да се покриват от бюджета

Здравният министър Стефан Константинов обяви, че не е уведомен от финансовия министър Симеон Дянков за намерението му чрез бюджета за следващата година да се покрият дълговете на болниците. Той коментира информация от медиите, че преди дни по време на посещение в Стара Загора, Дянков е казал, че ще бъдат отпуснати 200 млн. лв. за дълговете на лечебните заведения.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки