Медиен обзор

Ненужни интервенции увеличават здравните разходи в ЕС

Ново проучване показа, че лекарите от Европейския съюз предписват твърде много лекарства и назначават твърде много хирургични интервенции за техните пациенти, като по този начин затрудняват навлизането на инвестиции за иновации в здравеопазването, съобщава EurActiv. Според данните, 4 от 5 операции на гръбнака в Германия са ненужни.
Pin It

Безплатни прегледи в Деня на сърцето

Болница “Св. Екатерина” ще отбележи Световния ден на сърцето на 29 септември с откриване на мобилен пункт за безплатно определяне на сърдечно-съдовия риск. Това съобщиха от здравното заведение, цитирани от "Фокус".
Pin It

МЗ представя днес (29.09.2011) електронния регистър на инвазивните процедури

Националния електронен регистър на извършените процедури в областта на инвазивната кардиология ще бъде  представен на пресконференция в здравното министерство на 29 септември, съобщиха от ведомството.
Pin It

Почина създателят на пейсмейкъра

На 92-годишна възраст в Бъфало, Ню Йорк, е починал създателят на първия имплантируем пейсмейкър Уилсън Грейтбач, съобщиха световните информационни агенции.
Pin It

Личните лекари поискаха сами да могат да отписват пациентите си

Личните лекари искат да имат възможност сами да отписват пациенти от листата си с едномесечно предупреждение, съобщи БТА. Предложението е на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и вече е представено на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и парламентарната комисия по здравеопазване.
Pin It

Пациенти с Алцхаймер искат тяхното лечение да бъде заплащано от НЗОК

Това обяви по време на пресконференция изпълнителният секретар на Гражданско сдружение Алцхаймер България Ирина Илиева. Тя напомни, че в момента лекарствата за това заболяване не се реимбурсират от здравната каса. Ето защо пациентите настояват МЗ да инициира промени в Наредба 38 и да включи там Алцхаймер. От сдружението дори са осъдили Министерството на здравеопазването за дискриминация, като съдът е постановил, че здравният министър трябва да задвижи процедура за вкарване на заболяването в Наредба 38 на МЗ. Министерството обаче в момента обжалва това решение, стана ясно от думите на Илиева.
Pin It

Няма лекари за "Бърза помощ" в София

Близо половината от местата за лекари и сестри в столичната “Бърза помощ” са незаети. По щат докторите за линейките в столицата трябва да са 189, но назначени са едва 106. Сестрите вместо 121 са около 60. Това съобщaва за в. “Труд” д-р Георги Гелев, началник на столичната служба. По тази причина реанимобилите в София, които поемат пациенти в животозастрашаващи състояния и от близките 34 села, са абсолютно недостатъчни. Европейските стандарти изискват на всеки 100 000 души от населението да има по един реанимационен екип (с лекар, медсестра и шофьор). Според последното преброяване в столицата живеят близо 1,3 млн. души, следователно реанимационните екипи трябва да са поне 13. Отделно на всеки 30 000 столичани трябва да има и по един лекарски екип (линейка с доктор и шофьор) или още 43 реанимобила. Т.е. на София са й нужни най-малко 56 екипа. Когато “Труд” посети централата на “Бърза помощ” през изминалата седмица, на работа имаше 13 екипа.
Pin It

Учени откриха как болката може да се спре

Учените са на път да сложат край на мъките на страдащите от хронична болка. Разковничето е в ген, който я причинява и който бе открит от специалисти, съобщава Би Би Си. Изследователи от университета в Кеймбридж успяха да отделят гена, наречен HCN2, от нерви на мишки. Изтриването на гена спира храничните болежки, но за съжаление няма ефект върху острата болка.
Pin It

Народът иска спешна помощ за здравеопазването

На границата между първата и втората година от мандата си кабинетът успя да смени акцента в своята политика от полицейските операции към строителството на магистрали и това веднага се отрази върху оценките на гражданите. Въпросът е дали той ще успее отново да направи пренастройка на своите приоритети, за да отговори на обществените очаквания.

Защото, ако зависеше от гражданите, основните реформаторски усилия на кабинета щяха да бъдат насочени към подобряване на здравеопазването и повишаване на заетостта, показва национално представително изследване на общественото мнение, проведено от Институт "Отворено общество" - София през юли. Вместо това мнозинството от анкетираните виждат напредък в областите инфраструктура и вътрешен ред и сигурност.
Pin It

ЕК: Пушенето убива 650 хил. души в евросъюза всяка година

Tютюнопушенето убива над 650 хил. души в Европейския съюз всяка година и е причина за 85% от смъртните случаи на хората, развили рак на белите дробове. Тези данни е обявил Джон Дали, еврокомисар по здравеопазване, при представянето на втория етап от кампанията на Европейската комисия за спиране на цигарения дим.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки