Медиен обзор

Кой и защо подписа НРД 2011 според експертите на БЛС

НЗОК и БЛС подписаха Националния рамков договор за медицинските дейности за 2011 г. От лекарския съюз обаче не са доволни от неговото съдържание, защото смятат че е осакатен, след като в него не са договорени цените и обемите на медицинските услуги. Въпреки своята неудовлетвореност обаче, УС на съсловната организация подписа НРД 2011 г. с мотива, че не са имали друг избор. Още преди това да стане факт стана ясно, че една немалка част от лекарите не са съгласни с подписването на рамковия договор. Въпреки това по време на свикани събор на лекарския съюз делегатите дадоха мандат на управителния съвет да направи това. Какви бяха мотивите за това противоречие на думи и действия?
Pin It

Д-р Нели Нешева за новите моменти в рамковия договор

Управителят на НЗОК д-р Нели Нешева напомни, че рамковия договор е подписан в условията на трудна финансова година. „Радвам се, че за втори път от 2006 г. , в срок успяхме да се договорим и да постигнем съгласие по много моменти. Отстъпихме, отстъпиха и в повечето случаи се съгласявахме с разумността в текстовете”, каза още тя. Как д-р Нели Нешева коментира новостите в НРД:
Pin It

НАСА откри нова форма на живот

Научно изследване, финансирано от НАСА, промени фундаменталните знания от какво са изградени всички живи организми на Земята. Астробиолози, провеждащи тестове в суровите условия на езерото Моно в Калифорния, откриха първия познат на нашата планета микроорганизъм, който е способен да живее и да се възпроизвежда чрез токсичния химикал арсен.

 

Pin It

Сърдечна неволя: Не държавата, а предприемач направи кардиологична клиника в МБАЛ Бургас

Бургас може и да печели класацията за най-добър град за живеене през тази година. Но в графата, в която се отбелязва какво може да се случи на един човек, ако получи инфаркт точно там, би трябвало да пише – нищо добро, ако няма как да се придвижи до най-близката кардиохирургия във Варна, Ямбол или София в рамките на час. В такава ситуация попаднало преди няколко години семейството на бургаския строителен предприемач Димитър Янакиев, чиято съпруга едва била спасена в "Токуда болница София".
Pin It

Проба с грешка: Държавата и големите компании пренареждат бизнеса на медицинските лаборатории

Възрастен мъж с инсулт на 85 години трябва да си провери... половите хормони. Дете на 10 години има салмонела, потвърдена само от една от трите лаборатории, в които е тествано. Това са само два примера за проблемите при медицинските изследвания, от които пряко зависят диагнозите на всеки. Лабораториите обаче са и бизнес с оборот от над 100 млн. лв., от които около 35 млн. лв. идват от здравната каса.

 

Pin It

Предлагат увеличаване на реимбурсните нива в кардиохирургията и намаляването им в кардиологията

МинФин: Проф. Начев е предложил увеличаване на реимбурсните нива в кардиохирургията и намаляването им в кардиологията.
Pin It

Медиапул: Кардиологичните болници процъфтяват в кризата

По време на криза бизнесът замразява инвестициите си, а в здравеопазването се правят икономии, изразяващи се в това, че на болниците не се плаща за реално свършената работа, пише „Медиапул“ . Някои лечебни заведения са със значително намалени бюджети спрямо миналата година, което, разбира се, се оправдава с дежурното обяснение, че в условия на криза това е максимумът. Не така стоят обаче нещата за кардиологичните болници.
Pin It

Кардиологични увреждания при Таласемия

Много хора с Таласемия развиват кардиологични проблеми (проблеми свързани със сърцето), които могат да имат значително влияние върху тяхното здраве. Понеже кардиологичните усложнения са водещата причина за смъртта на хората с Таласемия, е много важно за пациентите, които нямат кардиологични проблеми да предприемат стъпките за превенция на развиването на такива усложнения, а пациентите с вече развити такива да работят за обръщането им или за предпазване от влошаване.
Pin It

213 751 са осигурени в частни здравно осигурителни фондове към края на септември

Брутният премиен приход на дружествата за доброволно здравно осигуряване за периода януари – септември на 2010 г. е 31 525 000 лв., с което е реализиран ръст от 4,8% на годишна база. Това сочат данните на Комисията за финансов надзор, оповестени днес.

 

 

Pin It

Директивата за свободното лечение в ЕС се придвижи напред

Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент прие вчера, 27 октомври, на второ четене препоръка по предложението за Директива за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. На документа се възлагат надежди да улесни лечението на европейски граждани в която и да е държава на територията на Евросъюза.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки