Медиен обзор

"Пирогов" организира кръводарителска акция днес от 17 до 19 часа

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" организира кръводарителска акция в рамките на днешния ден (понеделник) от 17 до 19 часа в зала " проф. Емил Таков" (рапортна зала на травматологичния комплекс), съобщават от лечебното заведение. Кръводарителите трябва да са клинично здрави, да не са приели лекарства в деня на кръводаряване, да не са дарявали кръв през последните 3 месеца и задължително да носят у себе си документ за самоличност. Конкретният повод за акцията е скорошен злополучен инцидент с лекар от болницата, която е постъпи в изключително тежко състояние след падане от висок етаж в София. "Необходимостта от кръв и кръвни биопродукти както за нея, така и за други пациенти на болницата е ежедневна, а недостигът е осезаем", добавят от "Пирогов".

Pin It

Инвазивната кардиология в смолянската болница вече работи успешно

Инвазивната кардиология в смолянската болница, заради която бе направена промяна в Закона за бюджета на НЗОК, забраняващ нови дейности на лечебните заведения, работи от месец. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. На пресконференция в Смолян вчера тя припомни, че през ноември 2016 г. са отпуснати 1 млн. лв. целеви средства за ангиографски апарат. След проведена обществена поръчка е закупен един от най-модерните такива апарати. Доставката му е направена през декември 2017 г, а въвеждането му в експлоатация е направено на 16 март. Д-р Дариткова допълни, че за целта е извършено преустройство и реконструкция на площите в отделението, като за ремонта от Министерството на здравеопазването са отпуснати 256 748 лв. на болницата в Смолян за капиталови разходи. „За един месец имаме 85 манипулации на пациенти. Изключително добре работи центърът – спасени са много човешки животи. Смятам, че подкрепата за този център – защото освен финансова, се наложи да окажем и парламентарна подкрепа, във връзка с промени в изискванията, които касаят разкриването и сключването на договори за нови дейности – всичко това трябва да продължи. Защото вярвам, че инвестициите в нови и модерни методи на лечение и привличането на професионални и специализирани кадри тук, в Смолян, дава гаранция за едно добро ниво на медицинската помощ на хората в региона“, каза още д-р Дариткова, цитирана от Фокус. Припомняме, болницата в Смолян бе и едно от лечебните заведения, на което Касата увеличи месечния лимит за юли и август с 200 000 лв. Причината за увеличението бе тъкмо новооткритата инвазивна кардиология.

Pin It

Четири държавни болници ще получат увеличение на лимитите си

С 200 000 лева е увеличен лимитът на Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Братан Шукеров" в Смолян за дейност през летните месеци - юли и август. Това решение е било взето на последното заседание от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, съобщи БНР. Общо четири държавни болници ще получат увеличение на лимитите си за двата летни месеца, но най-голяма е сумата, предназначена за областната болница в Смолян. За същия период лимитът на болницата за спешна помощ "Пирогов" в София ще бъде увеличен със 150 000 лв., 70 000 лв. е добавката за УМБАЛ в Бургас, с 68 346 лв. е ръстът за УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора. Според решението управителят на НЗОК трябва да разпореди да се сключат индивидуални договори между изпълнителите на болнична помощ и съответните директори на Районните здравноосигурителни каси по места.

Pin It

4,01 млрд. лв. за здравноосигурителни плащания е разходният таван, определен на този етап от Министерски съвет за бюджета на НЗОК догодина

Сумата е с 348 млн. лв. над тази, записана в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., и със 192 млн. лв. над очакваното изпълнение на бюджета. Това става ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на фонда Жени Начева по време на заседанието от 13 юли. На срещата надзорниците разгледаха в общи рамки изпълнението на бюджет 2018 към полугодието и финансовата прогноза за идната година. Начева информира надзорниците, че така заложените суми е възможно да бъдат коригирани при разглеждането на бюджета на втория етап от средносрочната бюджетна прогноза, но уточнява, че параметрите, които се залагат, са на 90% тези, представени на заседанието. „За здравноосигурителните плащания разходният таван, определен на този етап от Министерски съвет, е 4 милиарда и 10 милиона лева“, казва Начева. Отделно от тези средства предвиденият за 2019 г. резерв на Касата е в размер на 123 млн. лв. От думите на председателя на Надзора обаче става ясно, че и бюджетът за идната година ще бъде с дефицит, въпреки увеличението по всички пера. Към момента се обмисля това да бъде официално заложено в Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. „В разходните тавани за 2019 г. първо предлагаме бюджетът за 2019 г. да се гласува с дефицит“, казва Начева пред надзорниците. За първична извънболнична медицинска помощ към момента се предвиждат 215 млн. лв., при 214 млн. лв. очаквано изпълнение тази година с усвоен резерв. В специализираната медицинска помощ предвидените средства са в размер на 242,7 млн. лв. За медико-диагностични дейности, при 83 млн. лв. очаквано изпълнение, параметрите за догодина са остойностени на 85 млн. лв. За лекарства са предвидени допълнителни 175 млн. лв. над средствата от 1 млрд., заложени в тазгодишния бюджет, а за медицински изделия – 17 млн. лв. повече от сегашните 98 млн. лв. В болничната помощ пък се залагат 1,920 млрд. лв., което е с близо 100 млн. лв. над предвидените за 2018 г. средства.

Pin It

Проф. Петко Салчев: Никой не знае колко са здравно осигурените българи

Никой не може да каже колко е броят на здравно осигурените хора в страната. Това каза проф. Петко Салчев от Националния център за обществено здраве и анализи по време на презентацията си преди дебатите на тема "Прозрачност и здравеопазване", организиран от социологическата агенция "Галъп" и clinica.bg. Повод за дискусията е създаването на първия "Индекс на болниците". Не били известни и здравно застрахованите. Той обясни, че когато се увеличава брутния вътрешен продукт (БВП), се забелязва и леко покачване на продължителността на живот. При падане на БВП пък се наблюдавало и рязък спад в продължителността на живота на хората. Салчев каза, че годишно се дават над 3.5 млрд. лв. за разходи по функция "Здравеопазване". Индексът на болниците е изготвен от clinica.bg като "Галъп" се е включила за изследване на нагласите и настроенията на хората, обясни социологът Първан Симеонов. Проучването на агенцията е установило, че 2/3 от пълнолетните българи, които са били в болница през последните пет години, са доволни от здравеопазването в страната. По-малко от половината обаче са доволни от парите, които е трябвало да заплатят. Изводът от изследването на "Галъп" бил, че лекарите не са проблем, а системата е. Симеонов допълни, че изследването е показало неравномерно покритие на 28-те области с предоставяне на медицински услуги. От думите на проф. Даниел Вълчев се разбра, че от 1989 г. досега болниците са нараснали с 20%. Той призова още да се носи лична отговорност в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Сред другите участници в дискусията освен новия директор на здравната каса д-р Дечо Дечев, бяха зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, директорът на Правителствена болница д-р Любомир Спасов, омбудсманът Мая Манолова и други.

Pin It

Ангелина Бонева от Центъра за защита правата в здравеопазването

„Ако аз ще страдам, за да се генерират икономии, съм против, тук нещата трябва да са на ниво отговорно поведение и професионализъм и когато ми е предписано нещо, което ми действа добре, трябва да ми бъде дадено”.

Pin It

Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании в България

"Фармацевтичната индустрия работи при изключително строги правилa, етични, как взаимодейства с лекарите и основното правило е, че те не трябва да влияят на избора, а само да дават информация за новите технологии. Как лекарят избира кое лечение да използва зависи само от неговите компетенции и знания"

Pin It

Новият шеф на НЗОК: Фармакомпании казват на лекарите какво да изписват

Фармацевтичните компании влияят върху избора на лекарите с какво да лекуват пациентите – изводът е на новия управител на здравната каса д-р Дечо Дечев. Според него, медиците избирали най-скъпата терапия от всички възможни, защото индустрията им предлага най-висока облага за нея. Дечев обясни, че в цял свят фармацевтичната индустрия влияе на избора на медиците, но у нас не се водели сериозни дела срещу това. Той не посочи конкретни лекари, медикаменти и компании, но увери, че ще работи да прекрати практиката чрез промени при изписването на скъпоструващите лекарства, за които касата плаща. „Тогава, когато има избор между няколко варианта на лечение и те са еднакво ефективни, ще трябва да се избира най-евтиният медикамент, това ще позволи на фармакомпаниите да пренасочат ресурса си от влияние върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други дейности”, подчерта Дечев.

Pin It

Група журналисти успяха да публикуват фалшиви резултати от изследване върху рака в научно списание

Журналисти публикуваха фалшиви резултати от изследване върху рака в научно списание в рамките на широкомащабно проучване за некоректни публикации, съобщи Франс прес, като цитира в. „Монд“. Експериментът целял да покаже, че всеки може да представи фалшиви резултати за истински, ако плати за това. Журналисти от две германски медии - в. „Зюддойче цайтунг“ и радиотелевизионната компания Ен Де Ер, представили пред Journal of Integrative Oncology „резултатите от клинично изследване, които показват, че екстрактът от прополис е по-ефикасен срещу колоректален рак в сравнение с традиционната химиотерапия“. „Изследването бе фиктивно, резултатите от него - изфабрикувани, а авторите му са от въображаем институт и не съществуват“, уточнява „Монд“. „Резултатите от изследването обаче бяха приети за по-малко от 10 дни и публикувани на 24 април“. Сайтът на „Монд“ предлага линк към архивирана версия на публикацията, която била изтеглена, след като ръководителите на списанието били предупредени. В нея се казва, че учени сравнили ефекта от химиотерапия с този от капсули прополис. Всъщност в заключенията в псевдонаучната статия се споменава и съвсем различна тема - за ефекта от масажите при тромбоемболия, съобщава Dariknews.bg.

Германският министър на образованието и научните изследвания Аня Карличек се изказа в полза на разследване, което да установи защо фалшиви резултати от изследване са могли да бъдат публикувани.

Pin It

Американската корпорация „Джонсън и Джонсън“ беше осъдена да заплати 4,69 млрд. долара обезщетение

Американската корпорация „Джонсън и Джонсън“ беше осъдена да заплати 4,69 млрд. долара обезщетение на 22 жени, които твърдят, че са заболели от рак, причинен от козметични продукти на компанията, съобщава „Блумбърг“. Сумата представлява шестото най-високо обезщетение присъждано някога в САЩ. Решението е взето от съд в щата Мисури с пълно единодушие от съдебните заседатели. Говорител на компанията е определил присъдата по делото като несправедлива и е заявил, че ще бъде обжалвана. Освен това от компанията са подчертали, че продуктите им не причиняват рак. „Джонсън и Джонсън“ са обвинени в измама и прикриване на информация, че част от продуктите им могат да нанесат непоправими вреди на здравето и в САЩ срещу компанията вече са заведени няколко хиляди иска. Ищците твърдят, че козметичните продукти на компанията са имали в състава си азбестов прах, която е доказано силно канцерогенен и причинява рак на яйчниците. Основаната през 1886 година „Джонсън и Джонсън“ корпорация е една от най-големите производители козметични и санитарни продукти и медицинско оборудване в света. За 2016 година оборотът на компанията е в размер от над 72 млрд. американски долара. /ТАСС и БГНЕС

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки