Медиен обзор

Столичната колегия и църквата с идея за социална болница в София

Столичната лекарска колегия заедно с Българската православна църква искат създаването на болница, която да бъде за хората с нисък социален статус. Това каза в предаването „120 минути“ по бТВ председателят на колегията д-р Асен Меджидиев. „Тази идея, която ние я имаме, даже поговорихме със Столична община, имаме подкрепата от Столична община, идеята е да създадем болница, както в много европейски държави има – болница на християнската църква, която да бъде полезна за хората в неравностойно положение, за бедните хора, за тези, които понякога в „Пирогов” ги намираме да спят по коридорите, където да намерят подслон, да намерят храна, да намерят първичната грижа. Столична лекарска колегия ще подсигури екипите, които да обслужват и които да помагат“, допълни той. Д-р Меджидиев обясни, че подобни болници съществуват навсякъде по света. Според него именно това е каузата на църквата – да помага. „Да върнем християнството, значи, християнството и медицината са заедно, те не могат да мърдат, те са ръка за ръка“, отбеляза той.

Pin It

"Токуда" осъди здравната каса за над 3 млн. лв. за неплатена надлимитна дейност

Болница "Токуда" е осъдила здравната каса да й изплати над 3 млн. лв. за извършена от болницата през 2015 г. дейност, която не е била платена от касата заради надвишени лимити. Болницата е поредната, която успява да осъди касата за неизплатена надлимитна дейност, до момента на различни инстанции дела са спечелили редица лечебни заведения като тази в Шумен, Силистра, Тутракан, Габрово. В случая с "Токуда" обаче сумата е рекордна. Преди дни от центъра съобщиха за поредното решение, осъждащо касата в полза на болница. Софийският градски съд е осъдил НЗОК да плати на "Токуда" 2 576 330 лв. за оказана болнична медицинска помощ и 671 178.04 лв. - лихви за забава. Касата трябва да плати на болницата и 362 289.60 лв. за вложени медицински изделия и 95 062.32 лв. – лихви за забава. Освен присъдените лихви до датата на подаване на иска касата ще плати и натрупаните лихви до датата на окончателното изплащане. Касата е осъдена също да плати и 148 154.36 лв. разноски в производството пред Софийския градски съд. До делата се стига, след като през януари миналата година Върховният административен съд окончателно обяви за нищожно решение на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 2015 г., с което бяха определени лимитите на лечебните заведения. Лимитите бяха едно от решенията на предишния кабинет за по-добър контрол на здравноосигурителните разходи и една от мерките срещу които болниците и лекарската съсловна организация имаше най-големи възражения. По данни на Центъра за защита правата в здравеопзването заради ограничението на касата от въвеждането му досега не са изплатени над 50 млн. лв. на различни лечебни заведения в страната. От Центъра за защита правата в здравеопазването прогнозираха преди време, че още болници ще успеят да спечелят подобни дела за неплатена надлимитна дейност срещу касата.

Pin It

Грипна епидемия е обявена в Стара Загора и Бургас, Силистра е пред епидемия

 

Грипна епидемия е обявена в Стара Загора, Шумен и Бургас, . Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора обяви грипна епидемия в областта, която влиза в сила от утре (15 януари). Учебните занятия ще бъдат спрени от 16 до 18 януари, съобщава "Фокус". От 7 до 13 януари е регистрирана заболеваемост от 264.84 души на 10 000, като са засегнати всички възрастови групи. От РЗИ препоръчват на болниците да преустановят свижданията в лечебните заведения. Кметът на Бургас Димитър Николов издаде официална заповед, с която се отменят учебните занятия в общината от 15 януари до 18 януари (включително), съобщи пресцентърът на община Бургас. В заповедта му има и допълнителните мерки, препоръчани днес от специалистите на РЗИ:

- прекратяване на плановите операции в лечебните заведения;
- преустановяване на свижданията, консултациите, профилактичните прегледи и имунизациите;
- ясли и детски градини ще работят в условията на засилен филтър към посетителите, като болни деца и болни лица от персонала няма да се допускат;
- ограничаване на масовите мероприятия.

 

Целта на мерките е да се ограничи разпространението на грипа.

От утре, 15 януари, и РЗИ – Шумен обявява грипна епидемия. Здравните власти са дали препоръка за преустановяване на учебните занятия в областта за периода 16 – 18 януари включително.

В област Силистра предвид трайния ръст в заболеваемостта РЗИ въвежда предепидемични мерки, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Pin It

Потресаващи данни: над 3 милиона хоспитализации годишно! България е лидер по брой хоспитализации, но на дъното по прекарани дни в болница

В края на септември миналата година агенция "Алфа Рисърч" разпространи резултатите от национално представително проучване по поръчка на Министерството на здравеопазването. Според данните в него България е на първо място с най-висок брой хоспитализации за Европейския съюз, значително над средното. Тогава социолозите подчертаха, че числата са базирани на техни проучвания, както и на такива на Евростат. Днес европейската статистическа агенция разпространи свое изследване, обхващащо 2016 г., в което се посочва, че въпреки големия брой хоспитализации България е на предпоследно място в ЕС по брой прекарани дни средно на човек в болница. От Световната здравна организация също предупредиха преди време, че в страната има много хоспитализации, много от които напълно излишни. По време на разговорите за здравната реформа преди около 3 месеца членът на парламентарната комисия по здравеопазване Нигяр Джафер обясни, че има сериозен проблем в болничната помощ и това се вижда от огромния брой хоспитализации в България – над 3 милиона. Според Евростат през 2016 г. средната продължителност на една хоспитализация е 5.3 дни. Единствено в Холандия хората прекарват по-малко дни в болница – средно по 4.5 дни. Най-продължителна е хоспитализацията в Чехия, където хората прекарват средно по 9.6 дни. Хърватия, Франция и Германия са другите страни, в които болните остават за повече от 9 дни в болнично заведение. От Евростат отбелязват тенденция в почти всички страни в ЕС за намаляване на престоя в болница. През 2011 г. в България средната продължителност на хоспитализацията е 6 дни, а през 2015 г. - 5.4 дни.

Pin It

Грипната обстановка не е епидемична, заяви Тодор Кантарджиев

В момента разпространението на грип е засилено, но обстановката не е епидемична. Повишение на грипните заболявания се очаква към края на януари със стойности, близки до епидемичните. Това каза в ефира на Би Ти Ви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му в края на миналата година са регистрирани 11 вируса на грип, като в Европа най-често срещан е така нареченият свински грип, който се разпространява по-бързо и засяга предимно хора в работоспособна възраст. Единствено Швеция и Турция са в предепидемична обстановка. "На 10 хил. болни един развива възпаление на главния мозък, този тип на грипа е характерен за възрастни хора, а симптомът е главоболие, загуба на съзнание и дезориентация. Другото тежко усложнение на грипа е между 2 и 3 хил души, започва с начална дихателна недостатъчност, синя кожа и недостиг на въздух", каза той и добави, че най-уязвими са бременните и възрастните хора. Проф. Тодор Кантарджиев заяви, че в момента у нас се развиват и множество други респираторни вируси. "Грипът е с по-кратък инкубационен период и настъпва в рамките на два-три часа, което и го отличава от обикновените вирусни инфекции", каза той.

Pin It

Бившият здравен министър Божидар Нанев e осъдил прокуратурата за 100 000 лева

Бившият министър на здравеопазването Божидар Нанев е осъдил прокуратурата да му плати обезщетение в размер 100 000 лева за неимуществените вреди, които му е нанесло делото за сделките за антивирусния препарат "Тамифлу", по което беше оправдан преди 5 години, съобщава сайтът news.lex.bg. Решението не е окончателно и вече е обжалвано от прокуратурата пред Софийския апелативен съд. Съдия Райна Мартинова от Софийския градски съд (СГС) е уважила иска на Нанев в пълния му размер, като освен това прокуратурата е осъдена да му плати и 6646 лева за разноски и за адвокатски хонорари, показа проверка на "Лекс". Според решението на съда делото срещу Нанев е съсипало не само политическата, но и професионалната му кариера в България и той е решил да емигрира във Франция, за да не бъде свързвано името с делото срещу него. Това е и една от причините съдът да оцени неимуществените вреди на 100 000 лева.

Pin It

Борисов: Болница "Лозенец" няма да е детска, но няма и да е Правителствена. Оттегляме предложението!

Премиерът Бойко Борисов обяви пред журналисти в Брюксел, че правителството ще оттегли предложението си болница "Лозенец", известна като Правителствена, да бъде преструктурирана в детска - първата у нас. Попитан как ще коментира недоволството от страна на Софийския университет, тъй като той има учебно-клинична база в здравното заведение, където се обучават студенти и има преподаватели, Борисов отговори: "Това не съм го очаквал, защото от една страна е болница на властта, с гръмкото име Правителствена, независимо, че се ползва и от президентството, и от Народното събрание, и от съдебната система. И мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме, това е добро решение, само, че срещнах такава яростна съпротива, каквато не съм очаквал. Да приемем, че има някакви аргументи - студентите от МУ, преподавателите. Затова - ОК. Не считам, че Министерски съвет не е компетентен да управлява болница. Затова ще настоявам пред парламента да променим само член 5 - да не е правителствена болница. Ще сменим нашето решение - да не е детска. Дори ще се опитаме с финансовия министър да оправим част от дълговете, но държа тя да си отиде към Министерство на здравеопазването, както всички останали болници, да се казва "Лозенец" и да се махне Правителствена, което ме дразни. По тази логика вие трябва да зададете въпросите към мен, а това не е редно, има здравен министър, който управлява болниците".

Вчера парламентарната комисия по здравеопазване не стигна до решение за съдбата на здравното заведение и остави въпроса за решаване в пленарна зала, след като членовете й се разделиха на две в мненията си. Тази сутрин депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, която е и председател на комисията, без да знае за промяната в решението на Борисов, коментира пред БНР твърденията, че целта на поисканата от кабинета промяна е да бъде отстранен директорът на болницата проф. Любомир Спасов, който я оглавява вече 20 години. "Ако правителството е преценило, че той не се справя с управлението на лечебното заведение, и е искало да го смени, то е можело да го направи и без да се сменя статута на болницата", заяви народната представителка. Тя увери, че никой не е имал намерение да закрива Медицинския факултет на СУ и че не е застрашено обучението на студентите там. По думите ѝ единственото намерение е да се търси оптимизация на болницата. "Чухме от министъра на здравеопазването като намек, че болница "Лозенец" има сериозни финансови задължения. Чу се, че не са получавани заплати 2 месеца от персонала на болницата и лично с намесата на премиера това е регулирано", добави Дариткова. Тя уточни, че бъдещата детска болница може да бъде финансирана за специфичните си функции чрез бюджета, а за всичко останало, като всички останалите - от НЗОК.

 

Pin It

Парламентарната здравна комисия не прие идеята за трансформацията на болница "Лозенец"

С половин уста и с недомлъвки Ананиев намекна за лошото финансово състояние на болница "Лозенец", за която оповести наскоро, че е с натрупани 30 млн. лв. дългове и че ще има одит от финансовата инспекция. С 11 гласа "за", без против и с 11 "въздържал се" парламентарната здравна комисия не прие решението болница "Лозенец" да спре да е към Министерския съвет и да може да бъде преструктурирана с решение на правителството. Така депутатите от комисията не подкрепиха първата крачка към изпълнение на идеята болницата да се превърне в първата национална многопрофилна педиатрична болница в България. Здравният министър Кирил Ананиев каза в края на заседанието, че не е очаквал такъв резултат. А председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ отбеляза, че въпросът, залегнал в изменението на закона за лечебните заведения, ще бъде поставен отново в пленарната зала, където законопроектът ще трябва да бъде гласуван отново от всички народни представители. Преди това се очаква да се събере коалиционният съвет на управляващите и ГЕРБ да се опита да получи подкрепа от партньорите си от "Обединени патриоти", които днес гласуваха също с "въздържал се" и отбелязаха, че подобен важен въпрос не е обсъден с тях на съвет. Всички изказали се днес отбелязаха, че подкрепят идеята за създаване на педиатрична болница в България, че създаването й е закъсняло и е остро необходимо. Но всички извън ГЕРБ коментираха, че здравният министър Кирил Ананиев

 

не представя ясен и конкретен план

с финансови разчети и визия стъпка по стъпка за това как ще стане трансформацията. Поискаха да не се прави първата крачка, преди да са ясни всички останали. И повече подробности от здравния министър за финансовото обезпечаване за това как ще се процедира с лекарите, които не са педиатри, с това дали и колко ще са необходимите допълнителни легла и апаратура, както и всички останали последствия от преструктурирането. Попитаха защо трябва да се закрива нещо работещо, за да се изгради педиатричната болница. Както опозицията, така и партньорите на ГЕРБ от "Обединени патриоти" поискаха отлагане на дебатите и взимането на решения, преди да се представи този ясен и конкретен план. Кирил Ананиев увери залата, че има анализ, обсъждания и яснота за стъпките. "Те са

в главата на нашето ръководство

но не мога да говоря в момента, имаме готовност, имаме структура на болницата, имаме ясното знание за нужния персонал, апаратура, техника. Ще го споделим с вас, но сега не съм оторизиран за това", каза само Ананиев. И даде да се разбере, че чака решението на парламента и оторизация от правителството, за да може да даде подробности за визията си. С половин уста и с недомлъвки Ананиев намекна за лошото финансово състояние на болница "Лозенец", за която оповести наскоро, че е с натрупани 30 млн. лв. дългове и че ще има одит от финансовата инспекция.

Pin It

Здравната каса ще следи с камери действително ли се извършват отчитани кардиологични манипулации

Здравната каса планира да сложи камери за видеоконтрол в ангиографските зали, както и за изпълнението на някои процедури и операция на черепа чрез съвременни технологии като безкръвните (ендоваскуларни) процедури. Това се разбира от информация на Българския лекарски съюз, разпространена днес във връзка с течащите преговори за анекс за догодина към Националния рамков договор. Също така касата планира да следи всеки днес със специален софтуер заетостта на болничните легла. "Във връзка с въвеждането от страна на НЗОК на видеоконтрол в ангиографските зали беше договорено обхватът на наблюдението да бъде само на входа на залата, като идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за извършване на съответната процедура", се казва в съобщението на лекарския съюз. Камерите ще бъдат разположени вътре в залите, но изрично е било уговорено, че под наблюдение ще бъде само входът. Записите ще се представят само ако бъдат изискани при проверка и ще се съхраняват в срок до 30 дни.

Също така при изпълнение на клиничната пътека 206, която е свързана с операции на черепа по съвременни технологии, също ще се въведе видеоконтрол или запис на електронен носител на ендоваскуларните процедури. Всеки ден касата ще следи през софтуер заетостта на леглата на база брой, определен в правилника на лечебните заведения, се казва в становището на лекарския съюз. Болниците ще имат възможността да използват всеки ден пълния капацитет на легловата си база, но при изричното условие, че спешни пациенти няма да бъдат връщани с основание липса на свободни легла. Ако са налице извънредни обстоятелства, на лечебното заведение ще бъде позволено да приема повече пациенти от броя на разписаните легла, но само след извършване на проверка от страна на здравната каса.

Касата смята да затегне и контрола върху онкомедикаментите, като няма да плаща за остатъчните количества на отворените лекарства при химиотерапията. Това трябваше да стане още тази година, но не се случи. "Стана ясно, че от НЗОК са склонни да заплащат до 10% от остатъците, ако обаче процентът е по-висок, разликата остава за сметка на болницата", посочват от лекарския съюз. Изплащането се предвижда да става само след проверка. Както настояваха и при приемането на закона за бюджета на касата, лекарският съюз отново е поискал и в анекса към договора догодина ще залегне забрана парите, предвидени за един вид медицинска дейност, да бъдат харчени за друга. Допълнително през годината ще се изработи механизъм, по който ще се изразходват парите към 30 септември. "Дали чрез заплащане на стари дейности, дали чрез промяна на цените или чрез бонуси по критерии за качество", допълват от лекарския съюз.

Също така изрично в анекса ще се упомене, че личният лекар може да издава само талон 7 за хоспитализация, а изследванията, необходими на пациента за приема му в болница, да са за сметка на лечебното заведение. Българския лекарски съюз трябва да одобри анекса към договора за 2018 г. на своя събор в края на следващата седмица.

Pin It

Д-р Иван Георгиев, който търси щадящите начини за лъчетерапия въпреки здравната каса

За пета поредна година "Капитал" отличи важни и значими нови практики в медицината и здравния сектор, наградени по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор". "Дневник" представя някои от отличените проекти. Днес четете за опита на екипа на "Аджибадем Сити Клиник"- Онкологичен център с водещ специалист д-р Иван Георгиев, отличени с втората награда:

Д-р Иван Георгиев и екипът му бяха наградени заради въведената иновативна техника за лъчелечение в условията на контролирано дишане при пациенти с рак на гърдата. При тази техника жените се облъчват в състояние на т.нар. дълбок инспириум. Един от най-важните органи, които са застрашени от увреждане при лъчелечение на гърдата, е сърцето, което понякога е изложено на нежелано лъчево натоварване поради близостта му до гръдната стена. Това е основен проблем в лъчелечението при рак на лявата гърда. Ето защо са необходими техники за лъчелечение, които да намалят дозите в здравите тъкани и органи, без да се прави компромис с дозата в облъчваната зона, отбелязва д-р Георгиев. В онкологичния център на "Аджибадем Сити Клиник" въвежда техника на лъчелечение с контролирано дишане при дълбоко поемане на въздух (voluntary deep inspiration breath hold - DIBH), която намалява на лъчевото натоварване на сърцето с над 50%. А в резултат на установените предимства техниката вече е рутинна практика в лечението на пациенти с карцином на гърдата в "Аджибадем Сити Клиник" - Онкологичен център. По този метод са лекувани над 200 жени. При всички проследени случаи са установени намаление на нежеланите дози лъчение, които сърцето и белият дроб получават. За сърцето намалението е средно с 56,63%, а при белия дроб с около 20%.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки