Медиен обзор

България е сред страните в Европа с най-малко болни от грип тази година

България е сред страните в Европа с най-слаба циркулация на грипни вируси, каза днес по БНТ директорът на Националния център за заразни паразитни болести Тодор Кантарджиев. Той допълни, че през миналата седмица обстановката е характерна за късната пролет, като се отчитат между 5 и 7 хил. заболели дневно. В отговор на въпрос Тодор Кантарджиев каза, че е отминала грипната епидемия и втора грипна вълна не се очаква. Той все пак предупреди, че сега идва периодът на алтернативни вируси, като превенцията е като при грип – добра лична хигиена и избягване на контакт с болни.

Pin It

Стотици канадски лекари протестират срещу прекалено високите си заплати

Над 700 лекари и медицински специалисти от Квебек са се включили в протестна петиция срещу увеличението на собствените им заплати, договорено от местните синдикални организации. Според протестиращите възнагражденията им са вече прекалено високи и непропорционални на тези на медицинските сестри и част от останалите служители в лечебните заведения. Наричат увеличението "обида" и за колегите, и за пациентите си, съобщава Си Ен Би Си. "Ние, лекарите на Квебек, вярваме в силната публична система и сме против скорошните повишения на възнагражденията, договорени от нашите медицински федерации. Това увеличение е шокиращо на фона на това, че нашите медицински сестри, санитари и чиновници имат много трудни работни условия, а пациентите ни имат ограничен достъп до медицински услуги след драстичните съкращения в бюджета през последните години и концентрирането на власт в Министерството на здравеопазването. Само нашите заплати, изглежда, са имунизирани срещу съкращенията", пише в писмото на протестиращите лекари. Сред имената, подкрепили протеста, има най-много общопрактикуващи лекари, но също и по близо 200 специалисти, стажанти и дори студенти по медицина. Те настояват парите за увеличението на заплатите им да се върнат в системата и да се използват за подобряване на условията за всички служители и за грижата за пациентите. Според доклад на канадското здравно министерство за 2016 г. един лекар в Канада получава средно около 261 хил. долара на година (или 339 хил. канадски долара), което е месечна заплата от над 20 хил. долара. Семейните лекари получават около 211 хил., а хирурзите - 354 хил. долара на година, пише в доклада. Същевременно медицинското образование в страната се подпомага от бюджетите на областните управи и струва на студентите между 2500 долара и 20 хил. долара на година.

Pin It

Дъщеря на дипломат от посолството на Украйна в София е нападнала с юмруци и ритници екип на "Спешна помощ"

Поредната агресия срещу лекари е извършена в мисията на Украйна. От Центъра за спешна медицинска помощ в София съобщиха, че екипът е бил забавен на входа на посолството от проверяващите и дипломатът, за когото бил подаден сигнал, че не е добре, е починал, предаде Дарик радио. В момент на афект дъщеря му се нахвърлила върху медиците с юмруци и ритници.  Сигналът за влошено състояние на 39-годишен дипломат в посолството на Украйна бил подаден в неделя вечерта. Спешните медици са пропътували разстоянието от площад "Сточна гара" до кв. "Овча купел" за 10 минути, обясни Катя Сунгарска, говорител на столичната "Спешна помощ". Над пет минути обаче им трябвали, докато преминат проверките на входа на посолството, след които заварили пациента починал. "Проследихме GPS-а на линейката, пътували са със сирени и светлини, за 10 минути са стигнали. Имало е забавяне 5-6 минути на входа, защото това е посолство и трябва да се извършват необходимите действия за проверка. В момента, в който екипът ни е отишъл, човекът е бил починал. Въпреки това нашият лекар е направил пълния обем реанимационни действия. Всичко възможно сме направили", обясни за случая Сунгарска. След нападението от дъщерята на починалия, лекарят е извикал полиция. "Униформени са дошли, извели са екипа. Искали са им обяснения, написали са. И от тук на сетне тези органи трябва да си свършат работата", поясни говорителят на Спешната помощ. Спешният лекар и парамедикът нямат сериозни наранявания, не е ясно обаче каква е била причината за смъртта на дипломата. Коментар от украинското посолство до момента няма.

Pin It

Работна група ще трябва да изготви проект на наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицински професии

Тя ще има за цел да защити медиците от вреди, които те могат да нанесат на пациентите поради тежки условия на труд, високи нива на напрежение и натовареност. Това обяви по време на парламентарния контрол здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП доц. Георги Михайлов. Групата е създадена със заповед на ресорния министър и в нея влизат както представители на съсловните организации, така и членове на Комисията за финансов надзор и Асоциацията на българските застрахователи. В обхвата на наредбата ще попаднат лекари, стоматолози, фармацевти и специалисти по здравни грижи. Ананиев припомни, че Законът за здравето определя необходимостта лечебните заведения задължително да застраховат лицата, които упражняват медицинска професия, за вредите, които могат да настъпят от виновно неизпълнение на професионалните им задължения.

Pin It

Касата отново ще си избира договорни партньори сред болниците

Касата ще подбира болниците в страната, с които да сключи договор. Право на това й дава нова проектонаредба, публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане. Припомняме, такава наредба съществуваше и по-рано, но бе поредният нормативен акт, отменен от съда. Проектонаредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори, постановява Фондът да избира лечебните заведения само в случай, че броят на съответния вид легла в дадената област надвишава определения в Националната здравна карта брой. В случаите, когато е налице недостиг или съответствие на определен вид легла спрямо определената потребност в Националната здравна карта, процедурата по избор на лечебно заведение за болнична помощ, което да сключи договор с НЗОК за осъществяване на съответната медицинска дейност, не се извършва, става ясно от документа.

„Практиката през последните години показа безконтролно и нецелесъобразно разрастване на болничната леглова база спрямо потребностите на населението чрез разкриване на немалък брой нови лечебни заведения за болнична помощ, както и чрез разкриване на нови структури в съществуващите болници. Всички тези нови болници и нови дейности се създават в резултат на определени бизнес интереси и не са съобразени с потребностите на населението от съответната медицинска дейност, като в същото време те се явяват кандидати за договаряне с НЗОК. При липсата на ясни критерии за оценка и избор на договорните партньори липсва основание за отказ от страна на НЗОК да сключи договор с някоя от кандидатстващите болници, а това допринася ограниченият финансов ресурс за болнична помощ, въпреки неговото ежегодно нарастване, да се разпределя между все повече лечебни заведения, без да се гарантира необходимото ниво на качество в медицинското обслужване за населението.

Следователно при липсата на регламент за избор на лечебните заведения, с които НЗОК да сключва договори, значителен превес имат пазарните интереси на лечебните заведения над интересите на населението от правилното разходване на обществения ресурс с цел получаване на достъпно (равномерно териториално разпределено) и с необходимото качество медицинско обслужване в болничната помощ”, аргументира нуждата от тази наредба Здравното ведомство.

За извършване на избора на лечебни заведения се предвижда създаването на комисия със заповед на директора на съответната районна здравноосигурителна каса.

Pin It

Съсловните организации и здравната каса подписаха Националния рамков договор

На официална церемония тази вечер Българският лекарски съюз, зъболекарският съюз, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването подписаха Националния рамков договор. Документът, който определя цените и обемите на медицинските услуги, които ще бъдат платени от 1 април до 2018 г., бе подписан в последния възможен ден на официална церемония в Министерството на здравеопазването, след като премиерът Бойко Борисов се ангажира в спора между съсловните организации и касата. Повод за разногласията стана дългът от 271 млн. лева към чужди фондове за лечение на българи в чужбина, за който съобщи управителят на НЗОК Камен Плочев. Рамковият договор предвижда общо 148 млн. лева повече за болничната и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ в сравнение с миналата година. В НРД се предвиждат и увеличения на 136 клинични пътеки, сред които по специалностите пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология, за рехабилитация и долекуване. "Не мога да пропусна факта, че този договор осигурява над 400 млн. лева допълнително пари за здравния сектор", заяви днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той изтъкна, че са увеличени близо половината от клиничните пътеки, като при някои от тях увеличението достига до 450 лева. Министърът се обърна специално към общинските болници, които през януари протестираха с искане за по-добро финансиране и настояха за увеличение на клиничните пътеки, които не са променяни от години. "Това, което поех като ангажимент към тях, вече е факт, клиничните пътеки са завишени и мисля, че това ще създаде спокойствие", каза Ананиев. Той добави, че за пръв път се прави "една сериозна крачка в договора със зъболекарския съюз", като е осигурено финансиране за протези за хората между 65 и 69 г.

Pin It

31-годишен мъж с изкуствено сърце беше трансплантиран успешно в болница „Св. Екатерина“ от екипа на проф. Генчо Начев, съобщиха от лечебното заведение

В ранните часове в неделя в болница „Св. Екатерина“ е получена информация от Изпълнителната агенция по трансплантация, че във ВМА има подходящ сърдечен донор. Въпреки тежките метеорологични условия в страната, екипът на болницата, под ръководството на проф. д-р Генчо Начев, успява да създаде максимално добра организация за успешното извършване на сърдечната трансплантация. Донорът е 41-годишна жена с руптурирала (спукана) мозъчна аневризма и в мозъчна смърт. Реципиентът е 31- годишен мъж, който е с тежка форма на сърдечна недостатъчност и поради тази причина преди няколко месеца му е поставено изкуствено сърце. В 3 ч. през нощта започва сърдечната трансплантация, при която изкуственото сърце е заменено с новото донорско сърце. В 9 ч. сутринта пациентът вече е изведен от операционната и няколко часа след това диша самостоятелно и контактува с дежурния екип. Това е деветия пациент, на който е извършена успешна сърдечна трансплантация след предварително имплантирано изкуствено сърце през последните няколко години, уточняват от "Света Екатерина". Ръководството на болницата изразява своите съболезнования и благодарност към близките на донора.

Pin It

Бездомници пълнят болниците в България, няма къде да отидат

Болници масово приемат бездомници с тежки болести за лечение и след това нямат възможност да ги отпишат, въпреки че им е свършила клиничната пътека. Те стоят там с месеци, защото след като приключи лечението им няма къде да отидат. Повечето са без близки и без дом, показва репортаж на Нова телевизия. Лекарите от Университетската болница в Бургас имат морални угризения хората да бъдат изхвърлени на улицата. От средата на декември Клиниката по съдова хирургия се е превърнала в дом за 62-годишния Димитър. Преди да влезе в болницата мъжът е живял в дома за възрастни хора в квартал „Победа”. Озовава се там през ноември миналата година. Опериран е, изписан е, но раните му се възпаляват и през декември отново се връща. Бивш моряк – сега изоставен от всички. Димитър станал проблем за болницата не заради грижите, които трябва да се полагат за него, а заради загубите, които търпи отделението. Друг пациент вече една година е в болницата. Началникът на отделението ходил от институция в институция, за да урежда издаването на документите му.

Според ръководството на болницата причина тези пациенти да стоят месеци, след като клиничната им пътека е изтекла, е недобрата координация между социалните служби. Дори пациент да бъде настанен в дом се оказва, че няма кой да ги закара дотам. Неведнъж се случвало лекарите да возят пациентите до социални домове с личните си автомобили. „За миналата година болницата е инвестирала в такива пациенти 250 000 лева. С тези пари можехме да купим техника”, коментира зам.-директорът на здравното заведение д-р Светлозар Георгиев. От регионалната дирекция „Социално подпомагане” обясниха, че през месец ноември два пъти са заплащали диагностиката и лечението на Димитър. Очаква се той да бъде настанен в Дома за възрастни хора в Горица, ако бъде освободено място.

Pin It

Надзорът на здравната каса потвърди сметките на Плочев за 271 млн. лв. дългове към чужди фондове

Общите задължения на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към фондове в чужбина възлизат на 271 млн. лева, като от тях просрочени са 133 млн. лева. Това каза управителят на надзорния съвет на касата Жени Начева, цитирана от БТА. Така Начева потвърди изнесената от управителя на НЗОК Камен Плочев информация за задълженията. В петък надзорът на здравната каса изрази съмнение за размера на дълговете, като Жени Начева дори съобщи, че става дума за 7.6 млн. лева – сума, която бе спомената и от финансовия министър Владислав Горанов. До спора за задълженията се стигна, след като преди седмица Камен Плочев поиска помощ от Народното събрание, за да може НЗОК да се разплати с европейски здравни каси за лечение на българи в съответните страни. Това стана повод министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да поиска оставката му. Повече четете тук.

Днес Начева обясни разминаването в представените данни със "системни нарушения на вътрешнонормативни документи от поредица от оперативни ръководства". Според нея проблемът е възникнал през 2015-2016 г. От думите ѝ се разбра, че е предвидено през тази година касата да изплати 73 млн. лева от просрочените 133 млн. лв. "Възложихме на управителя на НЗОК до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните държави, подали искове. Предстои и извършване на анализ по видове диагнози, по които български граждани се лекуват в чужбина, за да се направят задълбочени преценки по какъв повод се налага лечението им в чужбина", съобщи Начева. Според шефа на надзора на НЗОК не се налагала актуализация на бюджета на касата. Тя посочи, че ще бъдат наложени административни санкции, за което се очакват предложения от управителя на касата. По думите ѝ данните няма да попречат на сключването на Националния рамков договор. В събота Българският лекарски съюз одобри подписването на документа, като призова финансовия министър да не се меси в преговорите с касата и изтъкна, че неизплатените пари за лечение на българи в чужбина не следва да се обвързват с отделените за лечение в страната средства, защото става дума за различни пера в бюджета.

Pin It

С мнозинство Българският лекарски съюз одобри договора със здравната каса за 2018 г.

С 229 гласа "за", 28 "против" и 7 "въздържал се" Българският лекарски съюз взе решение да подпише нов Национален рамков договор със здравната каса за 2018 г. Съсловието гласува по време на националния си събор, който се състоя днес в София. В договора за 2018 г. Лекарският съюз успя да договори сериозно увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности. "За първа година от десетилетие има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми, и цени на прегледи в извънболнична", коментират от организацията. По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени като пулмология, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология и др. Повишени са също и пътеките за рехабилитация и долекуване. В извънболничната помощ също има завишени параметри, например при цени и обеми на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 г. Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при общопрактикуващите лекари (сумата, която личните лекари получават за всеки записан пациент). При специалистите, първичния преглед е завишен с 1 лв., който ще се покрива от касата.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки