Медиен обзор

Увеличават средствата за спешност, лекарства за интензивно лечение и медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчно-съдови заболявания

Увеличават се средствата по перото в бюджета за 2017 г. на МЗ, от което се заплаща спешност, лекарства за интензивно лечение и медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчно-съдови заболявания в болниците. Това обясниха за Zdrave.net от здравното ведомство след одобрение на промените от правителството днес. Бюджетът на здравното ведомство не се актуализира. Вместо това средствата идват от вътрешнокомпенсаторни промени на утвърдените разходи по пера. Другото перо, към което се насочват пари, засяга отново субсидии за болнична помощ – за дейности, свързани с туберкулоза и СПИН, които се покриват от здравното ведомство. Парите ще се вземат от други пера, където през годината са спестени разходи, обясниха от МЗ. Част от спестяването се дължи на факта, че субсидиите за осъществяване на болнична помощ за субституиращи и поддържащи програми с метадон са в по-нисък размер от планирания за годината. Средства идват също така от заявени по-малки количества на лекарствени продукти от предвидените, както и от реализирани икономии от административната дейност на министерството.

Pin It

Надзорът на НЗОК даде мандат за начало на преговорите по рамковия договор

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на свое заседание от 19-ти декември 2017 г. даде мандат на ръководството на институцията за водене на преговори с Българския лекарски съюз (БЛС) за Национален рамков договор (НРД) 2018 г. за медицинските дейности. Това съобщават от пресцентъра на институцията, след като от седмици лекарският съюз алармира, че началото на преговорите се бави, а вчера от съсловната организация обявиха, че преговорите са пред провал. С решение на Надзора е съгласуван и одобрен състав на експертни работни групи в частта извънболнична медицинска помощ, които да изготвят проект на НРД 2018 и да проведат преговори с БЛС, допълват от касата. „В писмо, изпратено до председателя на Управителния съвет на БЛС – д-р Венцислав Грозев, НЗОК предлага преговорите да започнат още на 20.12.2017г. (сряда), в 14.00 часа, в сградата на ул. „Кричим“ №1, ет.4“, гласи още текстът на съобщението, изпратено до медиите след 17 ч на споменатия ден. Работните групи изготвят графици за преговорите след 3 януари 2018 г., по специалности, които ще бъдат предоставени на БЛС до петък, 22-ри декември 2017 г., съобщават още от касата.

Pin It

Парламентът ще отмени днес мораториума върху новите лекарства за онкоболни

От следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания. Мораториумът, с който се спираха средствата за 32 нови молекули, ще бъде отменен със спешна актуализация на бюджета на касата в парламента утре. Около това решение се обединиха всички политически партии по време на заседанието на председателския съвет на Народното събрание тази сутрин. До консенсуса за отмяната на параграф 6, с който се въвежда забраната за изплащане на нови лекарства, се стигна след обрат в позицията на парламентарната група на ГЕРБ. В изявление до медиите във вторник нейният председател Цветан Цветанов заяви, че предлага отпадането на мораториума, за "да спрат всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение". По-рано през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов за отмяната на спорния параграф и внася законови поправки с тази цел.

Pin It

От лекарския съюз обвиниха Здравната каса, че бави преговорите за рамковия договор и той е пред провал

Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) обяви в официална позиция, че е силно обезпокоено от забавянето на преговорите за подписване на Националния рамков договор за 2018 г. От организацията уточняват, че преговорите между БЛС и Здравната каса е трябвало да започнат след внасянето на проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за разглеждане в пленарна зала, което стана в началото на ноември. Пред Би Ти Ви председателят на БЛС Венцислав Грозев заяви, че още през октомври са изпратили 4-5 писма с готови предложения, които били систематизирани и трябвало да бъдат погледнати от представители на Здравната каса.

Pin It

ГЕРБ внася в парламента предложение мораториумът за лекарства да отпадне изцяло

За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от парламентарната група на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им. Това обяви в позиция, разпратена до медиите, председателят на най-голямата партия в парламента Цветан Цветанов. Параграф 6 от бюджета на здравната каса за догодина е спорният текст, който налага мораториум за изплащането на 32 нови молекули за онкоболни и хора с редки заболявания.

Pin It

Бойко Борисов бламира здравния министър, обяви вицепрезидентът

Премиерът Бойко Борисов бламира здравния министър Кирил Ананиев. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира обрата в позицията на парламентарната група на ГЕРБ за мораториума, с който се спираха средствата нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания. Въпреки че миналата седмица мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху мораториума, във вторник Цветан Цветанов заяви, че предлага отпадането му, "за да спрат всички спекулации".

Pin It

Персоналът на ловешката болница ще подаде колективна оставка в петък, ако до четвъртък проблемите със заплатите и доставките на лекарства не бъде решен

Това се казва в писмо на лекарите от МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" до здравния министър Кирил Ананиев. Персоналът на лечебното заведение все още чака септемврийските си заплати, а финансовото състояние на болницата се влошава ежедневно и броят на желаещите да се лекуват в него намалява драстично. От седмици в болницата в Ловеч е спряно снабдяването с животоспасяващи лекарства и консумативи. Има масово напускане на лекари, медицински сестри и дори санитари. Работещите в лечебното заведение уведомяват министър Кирил Ананиев, че ако до четвъртък, 21 декември проблемът не бъде решен, в петък те ще подадат колективна оставка, като преустановят работния процес. В писмото е отправена и молба проблемът да бъде решен незабавно и персоналът да получи отговор от здравния министър незабавно. Миналата седмица Кирил Ананиев съобщи, че медиците в Ловеч ще си получат заплатите за септември и допълни: „Разработили сме план за оздравяване и преструктуриране на болницата, работата по който започваме още от днес и се надяваме в рамките на три месеца лечебното заведение да придобие този вид, в който то ще може да бъде ефективно“. От МЗ уточниха, че в няколко поредни дни министърът е провел срещи с кредиторите на МБАЛ-Ловеч с цел сваляне на наложените запори по сметките на болницата до минимален размер. До днес обаче нищо от обещаното не се е случило. В края на деня дойде ново обещание от МЗ, че утре болницата ще получи парите си от НЗОК. Работещите в лечебното заведение ще получат и заплатите си, увериха от пресслужбата на МЗ.

Pin It

Нинова настояла пред Борисов за актуализация на бюджета на здравната каса

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла с премиера Бойко Борисов и е настояла за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. Това съобщи Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията. "Упълномощена съм да го направя от онкоболни и организацията на болните от рак, протестиращите, организаторите на протеста в парламента, които се обърнаха към нас", каза Нинова. Тя прочете част от тяхното отворено писмо, тъй като те останали с впечатление, че никой не ги чува. В писмото се казва, че протестиращите смятат за неприемливо да бъде заобиколена една забрана със създаване на комисия към Министерството на здравеопазването, както и с твърдението, че правителството има съгласието на пациентски организации.

Pin It

Подуправителят на здравната каса Димитър Петров е освободен от поста

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров е освободен от поста. Това съобщава самият той, цитиран от БТА. Петров уточнява, че освобождаването му е по настояване на управителя на институцията проф. Камен Плочев, но той също не иска да остава на позицията заради "прогресиращия хаос", който настъпва в касата. Димитър Петров е дългогодишна част от ръководството на здравната каса като управител или подуправител. Направи кратка пауза през 2015 г., когато подаде оставка с обяснението, че не е съгласен с политиките на тогавашния здравен министър Петър Москов. Върна се на поста отново след смяната на кабинета и по времето на служебното правителство със здравен министър Илко Семерджиев. Това лято д-р Петров отново застана и начело на НЗОК, но само временно, когато бившият й управител Глика Комитов подаде оставка. След това за поста с пълно мнозинство в парламента беше одобрен единственият кандидат - проф. Камен Плочев.

Pin It

Здравната комисия отхвърли проекта на решение за спиране на издаването на разрешения за осъществяване на лечебна дейност

Здравната комисия отхвърли проекта на решение за спиране на издаването на разрешения за осъществяване на лечебна дейност, предложен от БСП, с 11 гласа „против“ и 6 гласа „за“. Предложението се отнасяше за стопиране на издаването на разрешителни на нови лечебни заведения до утвърждаване на Национална здравна карта. „Ще започна с това, че проектът за решение не изисква задължителното му приемане, тъй като това става след разисквания в пленарна зала. В този случай ние имаме пълното право да го отхвърлим и аргументите ни за това са следните: Първо, този проект за решение е противоконституционен, тъй като нарушава принципа за свободна пазарна инициатива. Проблемът не е в наличните структури, а в това, че те задължително сключват договор с НЗОК. Именно затова временно спряхме възможността касата да финансира нови лечебни заведения. Ако тези заведения намерят друг източник на финансиране, това ще е добре дошло за българските граждани, защото те ще имат достъп до тях и може да бъдат предпочетени. Ние търсим възможности за диверсификация на източниците на финансиране на нашата здравна система. Смятам, че всички вървим в една посока, но пътят, който сте избрали вие, е погрешен“, отсече по време на дебатите д-р Даниела Дариткова.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки