Медиен обзор

Британското правителство готви АБСОЛЮТНА забрана за продажба на енергийни напитки на деца

Англия скоро може да забрани НАПЪЛНО продажбата на енергийни напитки на лица под 18 години заради опасенията, че те вредят на детското здраве, предаде Би Би Си. Правителството започна обществена консултация за плановете си. Енергийните напитки съдържат високи нива на захар и кофеин и се свързват със затлъстяване, кариеси, главоболие, нарушения на съня и други здравословни проблеми. Правителството проучва възгледите на хората за каква възраст трябва да се прилага забраната и предлага като варианти под 16 и под 18 години. Шотландия, Северна Ирландия и Уелс имат правото да въведат свои собствени забрани. Британските младежи са сред най-големите консуматори на енергийни напитки в Европа. Повече от две трети от децата на възраст от 10 до 17 години и една четвърт от шест до деветгодишните деца пият енергийни напитки. Много магазини вече са наложили свои собствени забрани за децата под 16 години. Мярката ще се прилага за напитки, съдържащи 150 или повече милиграма кофеин на литър. Енергийните напитки обикновено съдържат около 80 мг кофеин на 250-милилитров кен. За сравнение, класически кен "Кока-Кола" от 330 мл съдържа 32 мг кофеин, а диетична кола – 42 мг.

Pin It

В Италия, Сърбия и Гърция има стотици случаи на заразени от западнонилска треска

Вирусът на западнонилската треска взе десетки жертви в Европа това лято, а най-засегнати страни са Италия, Сърбия и Гърция, предаде ДПА. Десет смъртни случая от западнонилска треска са регистрирани в Италия от началото на юни до 23 август, съобщиха италианските здравни власти. В този период са потвърдени 255 случая на заразени с вируса, като в повечето от тях болестта е засегнала нервната система на болните. От 255 случаи тази година 103 са били тежки, докато през 2017 г. е имало 55 заразени, от които 27 тежко болни. В Сърбия само през последната седмица от западнонилска треска са починали шест души, с което общият брой на жертвите на болестта през тази година достигна 21. До 28 август в Сърбия са регистрирани 213 случая на заболяване от западнонилска треска главно в Белград. Гърция е следващата най-засегната от вируса страна с петима починали през последната седмица. Общият брой на смъртните случаи тази година достигна 16 от 130 регистрирани случая на западнонилска треска, разпространена главно в три области - на полуостров Пелопонес, в района на Атина и в района на Солун.

На Балканите потвърдени случаи на западнонилска треска има и в Румъния и Косово, съмнения за болестта има и в Босна и Херцеговина. Предполага се, че вирусът ще продължи да се разпространява, но може да остане незабелязан, тъй като много хора прекарват болестта със слаби симптоми и не се обръщат към лекар. Вирусът обикновено се пренася от комари и се разпространява в периоди, когато активността на насекомите е най-голяма, при високи температури, които в Европа са обикновено през юли и август. Лекарите препоръчват да се използват средства за унищожаване на комарите. При около 80 процента от заразените от западнонилска треска не се проявяват симптоми, а при останалите признаците на болестта са подобни на грип - температура, болки, отпадналост и подуване на лимфни възли. Болестта е с потенциален летален изход, обикновено сред по-възрастни пациенти, когато води до енцефалит или менингит. /БТА

 

Pin It

Зам.-министър увери, че ТЕЛК ще отчита всички, а не само най-тежкото заболяване

Заблуда е, че с новата наредба за медицинската експертиза ще се отчита само основното заболяване на пациента, но не и придружаващите. В това увери зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова пред Нова телевизия. По думите й пациентите са разбрали превратно наредбата, "консултирани от хора, недобронамерени към промените", които "гонят свои цели". Йорданова каза, че целта на измененията е да се преодолее субективността на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) - досега комисиите са имали свободата субективно да преценят степента на увреждане - от 30 до 90%. Занапред процентът няма да зависи от членовете на ТЕЛК, а само от медицинската документация, подчерта тя. За да не се разкарват пациентите, се дава възможност документите да се пращат в ТЕЛК по пощата. По същия начин ще се получават и решенията на комисията. Все пак при нужда ще има и медицински прегледи, каза тя.

На няколко пъти зам.-министърът повтори, че целта на измененията е "хората, които наистина имат нужда от подкрепа, да бъдат максимално осигурени" и че "хората с най-тежки заболявания няма да пострадат по никакъв начин". Ще бъдат засегнати само тези, на които "неправомерно са били издавани" по-високи проценти в разрез с медицинската документация, се разбра от думите на зам.-министъра. Вчера в министерството са постъпили 12 жалби срещу наредбата, добави тя. Новата наредба за медицинската експертиза е в сила от 3 август и пациентски организации обявиха, че ще я обжалват, защото не е консултирана с тях. Йорданова отрече наредбата да е приета тихомълком и увери, че в писането й са участвали лекари от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) и националните консултанти по различни видове заболявания, както и общопрактикуващи лекари.

Какво казаха пациентски организации, четете тук.

Pin It

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекарската грешка, а лекарското съсловие отново беше дамгосано с етикета „убийци“. "Ние не сме убийци, но не сме и богове", каза по повод на казуса д-р Валентина Григорова, акушер-гинеколог и зам.-директор на Първа АГ болница "Света София". „Няма лекар в света, който би убил пациент“, коментира във Фейсбук доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Александровска“.

 

В рубриката на Zdrave.net „Кой сте Вие, докторе“, лекарите често споделят как преживяват смъртта на пациентите си. Неврохирурзите и кардиолозите са специалистите, които търпят най-големи загуби сред пациентите си. Въпреки това те са убедени, че трябва да се борят до край за всеки човешки живот.  

 

„Лекарите сме хора, които вследствие на емпатията, която така или иначе имаме към нашите болни, лекувайки ги, ние възприемаме и личните им, и здравословните им проблеми, натрупваме ги върху себе си. Това е неминуемо“, категорична беше кардиологът д-р Ценка Бонева от УМБАЛ „Александровска“. Тя подчерта, че е изключително деликатен моментът къде да се постави границата с болните. „Дистанцирайки се, съхраняваме повече себе си, но това е много трудно. Аз лично не бих могла да кажа, че го правя“, сподели д-р Бонева.

Pin It

Вместо доверие - страхове. Това е големият проблем пред лекари и пациенти

Два случая на починали родилки в последните няколко месеца провокираха отново напрежение срещу системата, медицинските практики и грижи към раждащите жени в България. "Дневник" потърси мнението на акушер-гинеколог с дългогодишна практика както в държавни, така и в частна болница, с множество квалификации и специализирани курсове в страната и в чужбина. Лекарят пожела да запази анонимност най-вече заради напрегнатата ситуация:

Пациентите ни идват със страх, не търсят мнението на специалистите

Работим в невероятно сложна обстановка, а натрупваните през годините проблеми и недоверие водят до още повече абсурди. Пациентите ни идват със страх, все едно на заколение. Постоянно са в отбранителна позиция. Четат каквото намерят в интернет, взимат мнения от роднини, познати, приятели, слушат всякакви истории. И идват в кабинета с готово мнение какво точно трябва да им се случи през бремеността и най-вече при раждането.

 

Не искат да чуят никакъв съвет, консултация. Все едно лекарят е просто изпълнител на взетото по интернет решение. Учене, компетенция, години практика, остават на заден план. Лекарят едва ли не няма право на преценка. На него се гледа на враг, който само цели да облекчи своята работа, без да го интересува пациентът.

Ние сме склонни да се съобразим с желанията на пациентите, те, разбира се, имат право на мнение, но понякога ситуацията стига до абсурди. Понеже някой чел или чул, че даден медикамент е опасен, някоя процедура би могла да доведе до проблеми, те веднага биват отричани. Независимо от ситуацията, независимо, че са прилагани с години и че в даден момент могат да се окажат неизбежни.

Случвало ми се е например жена да е с много слаби контракции, тоновете на бебето падат, то очевидно се мъчи и става все по-критично, а майката е убедена, че вливането на медикаменти няма да помогне и отказва всякаква интервенция. Настоява да се чака, защото някъде прочела, че родовият процес при първо раждане продължава дълго. И отказва намеса, трябвало да мине времето. Накрая едва я убедихме, че трябва да предприемем нещо, но тогава вече се наложи спешно секцио.

Защо България е сред лидерите по раждане със секцио

В България процентът на бебетата, родени със секцио, е много по-висок от средния за Европа и затова често страната е критикувана от Световната здравна организация. Но нека ви опиша и някои от причините да се стига до това. Лекарите се опитваме да се предпазим, да се застраховаме, да минимализираме всички рискове. При всяко минимално опасение, дори да има 0.01% риск при нормално раждане, предпочитаме да не го поемаме. И се предприема секцио. Защото не дай си Боже да има някакво усложнение, да се случи нещо, ще бъдем до абсурдност остро критикувани.

Толкова ни е страх от проблемните раждания, не заради самите проблеми, те са нормална част от практиката ни. А от реакцията след това – на пациенти, на роднини, на медиите. И опитите да се застраховаме водят понякога до абсурди. И до такъв висок процент на секцио.

В същото време и множество жени сами решават, че искат секцио, решават и с каква упойка ще бъде – обща или локална. И настояват. А световните практики и препоръки не забраняват секциото по желание. Ние как да принудим една жена да роди нормално? Някои лекари обясняваме, че това е операция, която носи след себе си и рискове. Но тъй като за много колеги това наистина е по-лесният, по-безопасен, вариант, те без съпротива се съгласяват с родителите.

И ето до какви абсурди се стига – млади, здрави жени, които могат без проблеми да родят нормално, раждат секцио по тяхно желание. За други пък лекарите се презастраховат – и пак секцио.

А кой ражда нормално – пак по желание на пациентите? Понякога оказва се това са жени, които са били убедени от роднини и приятелки, че е много хубаво да се роди нормално. А всъщност нямат условия за това – например са на възраст, бебето е твърде голямо, имат някакви заболявания и др.

Така допълнително се увеличават рисковете. Които и без това са сериозни поради обективни фактори.

Статистиката и рисковете

Сякаш никой не забелязва, че възрастта на жените, раждащи за първи път, сериозно се увеличава през годините. Все по-често са жените, които раждат първото си дете над 35 години. Това изобщо не е млада жена за раждане. Към това прибавете качеството на живот, начин на хранене, затлъстяване, пушене, сърдечни или съдови проблеми.

И въпреки тези фактори всъщност ние бележим сериозен напредък. Вижте статистиката – през последните години има немалък спад на смъртните случаи по време на раждане, както и на починалите новородени. Стойностите са под средното за Европа. Но никой сякаш не чете цифрите. Всички се спират на някой трагичен случай. Почват критики, засилват се страховете.

Мога да ви разкажа как екип от вече закрито родилно отделение в малък град в България спаси жена и бебето й от такава ситуация, в която и в "Майчин дом" може би нямаше да мотат да ги спасят. Но никой не разбра за това. А отделението вече го няма.

Кадри, квалификация, стандарти

На много места в страната работят по двама акушер-гинеколози, липсват акушерки...сестри, персонал, условия. Как работят тези хора? При това натоварване на лекарите из страната, остава ли им време, желание, сили за следдипломна квалификация, за курсове и обучения? За да научат, усвоят и прилагат съвременните тенденции и методи. И да, действително квалификацията пада. Прибавете към това и отливът на специалисти, особено в неатрактивните райони.

Сега започват спорове, че няма медицински стандарт за акушерство и гинекология. И да – такъв винаги е имало, трябва да има. За момента няма поради спорове и съдебни решения. Но ще има. И какво от това – 90 на сто от лекарите, съм убедена, че не са го чели. Той е полезен основно при спорове, проверки на медицинския одит и при съдебни дела. Но как би допринесъл той за практиката? Той само допълва учебниците, по които учим, усвоеното в практиката, в следдипломни курсове, световните правила, от които се водим.

И пак – не липсата на стандарт е проблемът, а в цялостната ситуация – страхът, напрежението между лекар и пациент, изострената конфликтна обстановка, натовареността, спадът в квалификацията. Как стандартът ще промени това?

Ето сега, след инцидент с починала родилка, се отрича метода на Кристелер /натиск върху горната стена на матката, с цел да се улесни навлизането на бебето в родовия канал/. Макар и спорен, той не е отречен нито в Европа, нито в света. Но трябва правилна преценка дали, кога и как да се използва. При квалифицирано и навременно прилагане, той спасява, помага. Вземете например и прилагането на форцепс – то не е отречено, нали? Но пак ако не се приложи правилно, биха могли да настъпят сериозни проблеми и за бебето, и за майката.

И отново се връщаме на квалификацията, напрежението, времето, осъвременяване на практическите познания.

А след всичко това – къде нишката се къса?

Какво би могло да бъде решението?

Една добре работеща система за женска консултация с добре подготвени акушерки би подобрила значително ситуацията. По време на редовни срещи, без да бъдат пришпорвани, с нужното време и внимание, бременните жени биха могли да отправят всичките си въпроси, страхове, да се консултират. И да получават квалифицирани съвети, отговори и насоки.

В общуването да се изгради така нужното доверие. Което е ключово и в процеса на раждане. Да се доверят на екипа, който е там, за да им помогне.

Pin It

Малка отдалечена община си отваря сама медицински център със стационар - най-близкото лечебно заведение е на 37 км от Върбица

Община Върбица, която се намира в Стара планина, сама ще си отвори медицински център със стационар . Лечебно заведение в града е имало преди повече от 45 години, отбелязва кметът Мердин Байрям, цитиран от Dariknews.bg. Върбица е отдалечена община - намира се в котловина, в планинска местност с пресечен терен. Най-близката болница е на 37 км във Велики Преслав. Окръжната болница в Шумен е още по-далеч - на 60 км. Гражданите имат нужда от такова лечебно заведение, защото не малко случаи има, в които губим пациенти, докато пътуват към болница, обясни кметът на общината. Идеята е разработвана около 3 години. Избрана е сградата на старата работническа болница, която пустее с години. Тъй като финансиране за откриване на болници няма, се стигнало до теглене на заем, обяснява кметът. Така общината с дълг от 3 млн. лева ще възстанови сградата и ще закупи медицинско оборудване.

Pin It

Богдан Кирилов е новият директор на Изпълнителната агенция по лекарствата

Богдан Кирилов е новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), считано от 17 август 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От ноември 2017 г. до момента той е заместник изпълнителен директор на агенцията. Богдан Кирилов е член на управителния съвет на Европейската агенция по лекарствата, а през 2016/2017 г. е бил член и на Централната комисия по етика към Българския фармацевтичен съюз. Магистър-фармацевт Богдан Кирилов е завършил фармация в Медицинския университет - София, както и специалността обществено здраве и здравен мениджмънт. Досегашният директор на ИАЛ - проф. Асена Стоименова, напуска поста по лични причини. Тя ще бъде съветник на министъра на здравеопазването в областта на лекарствената политика. Стоименова остава член на управителния съвет на Европейската агенция по лекарствата, член на CHMP (Комитет за лекарствените продукти в хуманната медицина), както и програмен координатор за Световната здравна организация в областта на достъпа до лекарства и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Pin It

НЗОК не знае за какво лечение в чужбина плаща: Фактурите по формуляр S1 не съдържат описание на извършените медицински дейности

Здравната каса няма никаква представа точно за какво лечение на български граждани в чужбина плаща. Става въпрос конкретно за гражданите, които пребивават временно в чужда държава и се лекуват по линията на формуляр S1. „Това, което идва за плащане, представлява един формуляр, в който никъде не е описано каква медицинска дейност е извършена и от кого е извършена. Идва една хартия, в която пише – дължите за лицето еди-кое си, примерно, 50 000 евро“, описва ситуацията по време на заседанието на Надзорния съвет на фонда на 27 юли новият управител д-р Дечо Дечев. По думите му, най-голямата опасност за бюджета на фонда като тенденция се очертава именно разходът по формуляр S1. Според д-р Дечев, в работата на Касата с други фондове в това отношение трябва да има промяна. „Трябва да изискваме информация в момента, в който се приема лицето там. Още докато е там. Защото идва документът месеци след като пациентът е бил там. И идва просто една бележка, която я праща фондът. Понеже техният фонд, като види, че ще си вземе от нас парите, изобщо не го интересува да проверява“, коментира той.

Към момента чуждите фондове нямат ангажимент да описват какво стои срещу заявените от тях средства, а евродирективата, въз основа на която се изискват тези плащания, няма изрични изисквания в това отношение. Касата ще прави също така проверка от 2012 г. насам каква е средната продължителност на живота на гражданите, получили лечение по линия на формуляр S1. „Да видим като е бил в чужбина, след това каква му е преживяемостта. И да видим накрая срещу парите, които сме дали, конкретния резултат“, пояснява инициативата си д-р Дечев. Проблемът с плащанията в чужбина идва и от факта, че, по данни на НЗОК, често здравнонеосигурени граждани плащат накуп нужния брой вноски за връщане в системата, след което вадят Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), заминават в чужбина и отново спират да плащат вноски. Така, ако се наложи да ползват по спешност здравна помощ в чужбина, НЗОК трябва да плати техните разходи, макар те отново да са здравнонеосигурени.

Този въпрос се засяга за пореден път от надзорниците, а преди няколко години във връзка с това бе направено предложение ЕЗОК да важи за шест месеца, а не за година. До решение по този въпрос обаче така и не се стигна и картата продължава да е с едногодишна валидност. На фона на всички тези проблеми, дълговете на НЗОК към чужди фондове не намаляват, а за следващата година се очаква в бюджета на Касата по това перо да бъде заложена още по-висока сума от предвидените за 2018 г. 73 млн. лв.

Pin It

Д-р Георги Деянов е новият директор на Център „Фонд за лечение на деца“

За да не се допусне забавяне в работата на администрацията и за да се осигури приемственост в ръководството на Фонда, министърът назначи на длъжността директор на ЦФЛД д-р Георги Деянов, считано от 20 август 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ. Oт Министерство на здравеопазването уточняват, че д-р Райкова освобождава поста именно от 20 август. До месец май 2017 г. д-р Деянов е работил като главен експерт в Център „Фонд за лечение на деца“. Фондът продължава своята дейност и организация на работа, като следващото заседание на Обществения съвет е насрочено за 15 август 2018 г., уточняват от ведомството.

„Естеството на работата е такова, че човек се изчерпва много бързо тук. Напрежението и естеството на работата ме накараха да взема това решение. То е обмислено, не е спонтанно”, обясни д-р Мариета Райкова за своята оставка. „Естествено, това е съгласувано с министерството, защото не са важни директорите, а децата”, уточни тя и допълни, че Здравното ведомство е приело мотивите й за напускане. Д-р Мариета Райкова пое директорския пост във Фонда за лечение на деца през септември 2017 г., след като той бе освободен от назначената от служебния министър д-р Илко Семерджиев Тинка Троева. Преди това д-р Райкова бе зам.-директор на столичната „Св. Иван Рилски”, а по време на мандата на Петър Москов като министър тя ръководеше лечебното заведение.

Pin It

Клиничен случай, представен от националния консултант по инвазивна кардиология проф. д-р Иво Петров, беше отличен с първа награда

Клиничен случай, представен от националния консултант по инвазивна кардиология проф. д-р Иво Петров, беше отличен с първа награда на 10-тото издание на ежегодната Азиатско-тихоокеанска ендоваскуларна конференция в Ню Делхи. Научният конгрес се провежда под егидата на Азиатско-тихоокеанско дружество по съдова хирургия и ендоваскуларна терапия с председател проф. Нарендра Канна, утвърден индийски кардиохирург. Събитието е с фокус върху иновативните методи на лечение в съдовата медицина. Повече от 3000 международни експерти и лидери в областта се включиха в комплексната научна и практическа програма с обучителни сесии и семинари. Проф. Петров участва за четвърти път в престижния международен конгрес по покана на проф. Канна. Двамата заедно са членове на борда на директорите на Международна асоциация на ендоваскуларните специалисти.

България е една от водещите страни в Европа в областта на ендоваскулраната терапия и е сред първите десет страни като степен на приложение на модерните методики. Затова и българските кардиолози често са канени на международни симпозиуми, конференции и конгреси, за да изнасят своя опит. „Ние сме една от нациите, които е призвана да промени света“, убеден е българският кардиолог. За огромна изненада на самия проф. Петров един от петте клинични случая, които представя, е избран за най-добра презентация на конференцията сред други 30. „Става дума за първите два случая в света на ендоваскуларно лечение при дисекация на аортата при млади хора и деца. Ние през последните две години имаме проследяване и при двамата пациенти, което показва, че този тип лечение е не само моментно ефикасно, но е и с дълготрайни резултати. Това беше една от основните въпросителни, когато преди 2 години заедно с колегите от Национална кардиологична болница направихме тези случаи – дали този тип лечение при тези деца ще бъде трайно или с израстването имплантите ще се окажат относително малки. Оказа се, че резултатите от лечението са трайни“, разказа проф. Петров

Клиничният материал, представен от България, среща голям интерес сред участниците на конференцията в Ню Делхи. Затова през 2019 г. проф. Петров е поканен да направи българска сесия с група лекари от различни специалности - съдови хирурзи, ангиолози и кардиолози, които да презентират българските постижения в областта на ендоваскуларната терапия у нас.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки