Медиен обзор

Борисов: Болница "Лозенец" няма да е детска, но няма и да е Правителствена. Оттегляме предложението!

Премиерът Бойко Борисов обяви пред журналисти в Брюксел, че правителството ще оттегли предложението си болница "Лозенец", известна като Правителствена, да бъде преструктурирана в детска - първата у нас. Попитан как ще коментира недоволството от страна на Софийския университет, тъй като той има учебно-клинична база в здравното заведение, където се обучават студенти и има преподаватели, Борисов отговори: "Това не съм го очаквал, защото от една страна е болница на властта, с гръмкото име Правителствена, независимо, че се ползва и от президентството, и от Народното събрание, и от съдебната система. И мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме, това е добро решение, само, че срещнах такава яростна съпротива, каквато не съм очаквал. Да приемем, че има някакви аргументи - студентите от МУ, преподавателите. Затова - ОК. Не считам, че Министерски съвет не е компетентен да управлява болница. Затова ще настоявам пред парламента да променим само член 5 - да не е правителствена болница. Ще сменим нашето решение - да не е детска. Дори ще се опитаме с финансовия министър да оправим част от дълговете, но държа тя да си отиде към Министерство на здравеопазването, както всички останали болници, да се казва "Лозенец" и да се махне Правителствена, което ме дразни. По тази логика вие трябва да зададете въпросите към мен, а това не е редно, има здравен министър, който управлява болниците".

Вчера парламентарната комисия по здравеопазване не стигна до решение за съдбата на здравното заведение и остави въпроса за решаване в пленарна зала, след като членовете й се разделиха на две в мненията си. Тази сутрин депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, която е и председател на комисията, без да знае за промяната в решението на Борисов, коментира пред БНР твърденията, че целта на поисканата от кабинета промяна е да бъде отстранен директорът на болницата проф. Любомир Спасов, който я оглавява вече 20 години. "Ако правителството е преценило, че той не се справя с управлението на лечебното заведение, и е искало да го смени, то е можело да го направи и без да се сменя статута на болницата", заяви народната представителка. Тя увери, че никой не е имал намерение да закрива Медицинския факултет на СУ и че не е застрашено обучението на студентите там. По думите ѝ единственото намерение е да се търси оптимизация на болницата. "Чухме от министъра на здравеопазването като намек, че болница "Лозенец" има сериозни финансови задължения. Чу се, че не са получавани заплати 2 месеца от персонала на болницата и лично с намесата на премиера това е регулирано", добави Дариткова. Тя уточни, че бъдещата детска болница може да бъде финансирана за специфичните си функции чрез бюджета, а за всичко останало, като всички останалите - от НЗОК.

 

Pin It

Парламентарната здравна комисия не прие идеята за трансформацията на болница "Лозенец"

С половин уста и с недомлъвки Ананиев намекна за лошото финансово състояние на болница "Лозенец", за която оповести наскоро, че е с натрупани 30 млн. лв. дългове и че ще има одит от финансовата инспекция. С 11 гласа "за", без против и с 11 "въздържал се" парламентарната здравна комисия не прие решението болница "Лозенец" да спре да е към Министерския съвет и да може да бъде преструктурирана с решение на правителството. Така депутатите от комисията не подкрепиха първата крачка към изпълнение на идеята болницата да се превърне в първата национална многопрофилна педиатрична болница в България. Здравният министър Кирил Ананиев каза в края на заседанието, че не е очаквал такъв резултат. А председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ отбеляза, че въпросът, залегнал в изменението на закона за лечебните заведения, ще бъде поставен отново в пленарната зала, където законопроектът ще трябва да бъде гласуван отново от всички народни представители. Преди това се очаква да се събере коалиционният съвет на управляващите и ГЕРБ да се опита да получи подкрепа от партньорите си от "Обединени патриоти", които днес гласуваха също с "въздържал се" и отбелязаха, че подобен важен въпрос не е обсъден с тях на съвет. Всички изказали се днес отбелязаха, че подкрепят идеята за създаване на педиатрична болница в България, че създаването й е закъсняло и е остро необходимо. Но всички извън ГЕРБ коментираха, че здравният министър Кирил Ананиев

 

не представя ясен и конкретен план

с финансови разчети и визия стъпка по стъпка за това как ще стане трансформацията. Поискаха да не се прави първата крачка, преди да са ясни всички останали. И повече подробности от здравния министър за финансовото обезпечаване за това как ще се процедира с лекарите, които не са педиатри, с това дали и колко ще са необходимите допълнителни легла и апаратура, както и всички останали последствия от преструктурирането. Попитаха защо трябва да се закрива нещо работещо, за да се изгради педиатричната болница. Както опозицията, така и партньорите на ГЕРБ от "Обединени патриоти" поискаха отлагане на дебатите и взимането на решения, преди да се представи този ясен и конкретен план. Кирил Ананиев увери залата, че има анализ, обсъждания и яснота за стъпките. "Те са

в главата на нашето ръководство

но не мога да говоря в момента, имаме готовност, имаме структура на болницата, имаме ясното знание за нужния персонал, апаратура, техника. Ще го споделим с вас, но сега не съм оторизиран за това", каза само Ананиев. И даде да се разбере, че чака решението на парламента и оторизация от правителството, за да може да даде подробности за визията си. С половин уста и с недомлъвки Ананиев намекна за лошото финансово състояние на болница "Лозенец", за която оповести наскоро, че е с натрупани 30 млн. лв. дългове и че ще има одит от финансовата инспекция.

Pin It

Здравната каса ще следи с камери действително ли се извършват отчитани кардиологични манипулации

Здравната каса планира да сложи камери за видеоконтрол в ангиографските зали, както и за изпълнението на някои процедури и операция на черепа чрез съвременни технологии като безкръвните (ендоваскуларни) процедури. Това се разбира от информация на Българския лекарски съюз, разпространена днес във връзка с течащите преговори за анекс за догодина към Националния рамков договор. Също така касата планира да следи всеки днес със специален софтуер заетостта на болничните легла. "Във връзка с въвеждането от страна на НЗОК на видеоконтрол в ангиографските зали беше договорено обхватът на наблюдението да бъде само на входа на залата, като идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за извършване на съответната процедура", се казва в съобщението на лекарския съюз. Камерите ще бъдат разположени вътре в залите, но изрично е било уговорено, че под наблюдение ще бъде само входът. Записите ще се представят само ако бъдат изискани при проверка и ще се съхраняват в срок до 30 дни.

Също така при изпълнение на клиничната пътека 206, която е свързана с операции на черепа по съвременни технологии, също ще се въведе видеоконтрол или запис на електронен носител на ендоваскуларните процедури. Всеки ден касата ще следи през софтуер заетостта на леглата на база брой, определен в правилника на лечебните заведения, се казва в становището на лекарския съюз. Болниците ще имат възможността да използват всеки ден пълния капацитет на легловата си база, но при изричното условие, че спешни пациенти няма да бъдат връщани с основание липса на свободни легла. Ако са налице извънредни обстоятелства, на лечебното заведение ще бъде позволено да приема повече пациенти от броя на разписаните легла, но само след извършване на проверка от страна на здравната каса.

Касата смята да затегне и контрола върху онкомедикаментите, като няма да плаща за остатъчните количества на отворените лекарства при химиотерапията. Това трябваше да стане още тази година, но не се случи. "Стана ясно, че от НЗОК са склонни да заплащат до 10% от остатъците, ако обаче процентът е по-висок, разликата остава за сметка на болницата", посочват от лекарския съюз. Изплащането се предвижда да става само след проверка. Както настояваха и при приемането на закона за бюджета на касата, лекарският съюз отново е поискал и в анекса към договора догодина ще залегне забрана парите, предвидени за един вид медицинска дейност, да бъдат харчени за друга. Допълнително през годината ще се изработи механизъм, по който ще се изразходват парите към 30 септември. "Дали чрез заплащане на стари дейности, дали чрез промяна на цените или чрез бонуси по критерии за качество", допълват от лекарския съюз.

Също така изрично в анекса ще се упомене, че личният лекар може да издава само талон 7 за хоспитализация, а изследванията, необходими на пациента за приема му в болница, да са за сметка на лечебното заведение. Българския лекарски съюз трябва да одобри анекса към договора за 2018 г. на своя събор в края на следващата седмица.

Pin It

Д-р Иван Георгиев, който търси щадящите начини за лъчетерапия въпреки здравната каса

За пета поредна година "Капитал" отличи важни и значими нови практики в медицината и здравния сектор, наградени по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор". "Дневник" представя някои от отличените проекти. Днес четете за опита на екипа на "Аджибадем Сити Клиник"- Онкологичен център с водещ специалист д-р Иван Георгиев, отличени с втората награда:

Д-р Иван Георгиев и екипът му бяха наградени заради въведената иновативна техника за лъчелечение в условията на контролирано дишане при пациенти с рак на гърдата. При тази техника жените се облъчват в състояние на т.нар. дълбок инспириум. Един от най-важните органи, които са застрашени от увреждане при лъчелечение на гърдата, е сърцето, което понякога е изложено на нежелано лъчево натоварване поради близостта му до гръдната стена. Това е основен проблем в лъчелечението при рак на лявата гърда. Ето защо са необходими техники за лъчелечение, които да намалят дозите в здравите тъкани и органи, без да се прави компромис с дозата в облъчваната зона, отбелязва д-р Георгиев. В онкологичния център на "Аджибадем Сити Клиник" въвежда техника на лъчелечение с контролирано дишане при дълбоко поемане на въздух (voluntary deep inspiration breath hold - DIBH), която намалява на лъчевото натоварване на сърцето с над 50%. А в резултат на установените предимства техниката вече е рутинна практика в лечението на пациенти с карцином на гърдата в "Аджибадем Сити Клиник" - Онкологичен център. По този метод са лекувани над 200 жени. При всички проследени случаи са установени намаление на нежеланите дози лъчение, които сърцето и белият дроб получават. За сърцето намалението е средно с 56,63%, а при белия дроб с около 20%.

Pin It

Болница Св. Георги в Пловдив сигнализира за преразходи от хиляди левове заради пациенти, които не може да изпише

За пореден случай на пациенти, които не могат да бъдат изписани от болница, защото няма близки хора, които да ги приберат, а в същото време няма места в социалните домове, сигнализираха днес от болница "Св. Георги" в Пловдив. В момента в болницата са настанени двама такива пациенти, за единия от които до момента са изхарчени близо 11 хил. лв., а стойността на клиничната пътека, по която е приет, е 600 лв. Преди време в интервю пред "Дневник" тогавашният зам. социален министър Росица Димитрова каза, че подобна е ситуацията на хиляди хора, които седят понякога и с години в психиатричните отделения на болниците, защото в социалните домове няма места. В случая в Пловдив става дума за двама пациенти на Клиниката по нервни болести на болницата "Св. Георги" в Пловдив. Те са там от няколко месеца, защото нямат близки и роднини, които да ги приемат, както и няма места в различни социални институции. За единия пациент извънредният престой след изтичане на клиничната пътека е 3 месеца, а за другия – два.

Pin It

Здравните власти обявиха кога ще настъпи пикът на грипните заболявания

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в България продължава да нараства постепенно. В седмицата 26.11.2018-03.12.2018 г. общата заболеваемост е 118,3 души на 10 000 човека. Сред наблюдаваните общо 381 400 лица от всички възрастови групи са регистрирани 4 512 случая на остри респираторни заболявания. 4 071 са били случаите през предходната седмица. Очаквано с най-висока заболеваемост е възрастовата група 0 - 4 г., следвана от възрастовата група 5 - 14 г., съобщават от Министерството на здравеопазването. Първите положителни проби за грип от началото на сезона са получени през изминалата седмица. Доказани са 3 грипни вируса A(H1N1) и един грипен вирус A(H3N2).

През следващите няколко седмици броят на болните постепенно ще се увеличава. Очакванията на здравните власти е през януари и началото на февруари да настъпи и пик на грипните заболявания. Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение, както и синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм към настоящия момент активността на сезонния грипен вирус в Европейския регион на Световната здравна организация е ниска. Грипни вируси се изолират спорадично от лица с респираторни заболявания, потърсили медицинска помощ, като и двата типа грипни вируси А и В се откриват почти по равно. Типично за този период на грипния сезон, заболяемостта и смъртността от грип са ниски.

Pin It

И втора съдебна инстанция потвърди незаконно уволнение на Иванка Кръстева от здравната каса

И втора съдебна инстанция е потвърдила, че е неправомерно уволнението на подуправителя на здравната каса Иванка Кръстева в началото на миналата година от тогавашния ръководител на касата Глинка Комитов. Решението на Софийския градски съд, постановено вчера, потвърждава становището на съдиите от Софийския районен съд от края на миналата година. Според него се признава за незаконно дисциплинарното уволнение, уволнението се отменя и Кръстева се възстановява на работа. От районния съд задължават на Кръстева да й бъде платено парично обезщетение за времето, през което е останала без работа след уволнението, в размер на 17 716,18 лв., заедно със законната лихва върху сумата от датата на подаване на исковата молба – от началото на април 2017 г. до окончателното изплащане на сумата. С решението си Софийският градски съд изисква още здравната каса да плати допълнително 1560 лв. разноски за адвокатско възнаграждение на Кръстева пред въззивната инстанция. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Pin It

След два месеца и близо стотина дискусии, здравната реформа е в изходната си точка

Без конкретни решения, без точни разчети, без анализ на това има ли нужда от повече пари в здравната система, за какво са необходими те, кое колко струва, къде потъват парите, кои проблеми могат да се решат без допълнително финансиране. На такъв етап е и в момента планът за мащабна здравна реформа - близо два месеца, след като министър Кирил Ананиев обяви намеренията си за промяна и след създаването на пет работни групи с експерти от всички заинтересовани сфери на сектора, след редица публични дискусии и разговори на експертно ниво. "Напредък няма, няма и как да има, нито пък конкретни предложения. А и сякаш от нас не се очакваха такива решения!? С грешно задание и поставяне на грешни изходните условия, без никакви данни, няма как да има правилни и точни решения и отговори". Това коментира пред "Дневник" председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване Мими Виткова, която участва във всички пет работни групи, сформирани за обсъждане на идеите за промени. /интервю с Виткова, кото беше министър на здравеопазването в кабинета на Жан Виденов очаквайте по-късно в "Дневник"/.

По думите й от работните групи и експертите се е искало единствено да одобрят един от двата модела, предлагани от министъра. "Или от незнайно къде и на базата на какво – да измислим друг вариант. Но не ни се дадоха нито изходни данни, никакви разчети, сметки. Просто се искаше, гледайки евентуално тавата, да развържем ръцете на министъра за да направи каквото си е решил", допълни Виткова. Тя отбеляза, че всяко от заседанията е започвало с изчитане на заповедта на министъра за сформиране на групите и съответно питането – кой от двата модела е по-приемлив. Говорим само за смяна на здравно-осигурителния модел, за това дали да има демонополизация на касата, дали 8 на сто здравна вноска стигат или трябват допълнителни задължителни здравни застраховки, но не говорим изобщо за натрупаните проблеми, кой от тях може да се реши, без допълнителни пари, за какво стигат парите, за какво не достигат и какво реално се плаща с тях, допълни Виткова. И отново повтори, че така няма как да има работещи решения.

Pin It

Лекар, набеден по случая "бебето във фризера" в Горна Оряховица, осъди прокуратурата

Медикът д-р Михаил Милатович ще получи 40 000 лева обезщетение. Това е от случая, станал известен преди 8 години като "бебето от фризера", когато четирима лекари от болницата в Горна Оряховица бяха обвинени, че погрешно обявили новородено за мъртво, след което го укрили във фризер. Тогава без разследване МВР и Прокуратурата единодушно обявиха, че бебето е било живо близо денонощие след раждането, а четиримата медици бяха задържани при показен арест пред колегите им. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов дори разсекрети и публично чете от парламентарната трибуна разпечатки от записани със СРС техни разговори, съобщава Дарик. Три години по-късно делото бе прекратено заради липса на престъпление. Деветорна съдебна експертиза доказа, че лекарите са действали правилно в ситуацията и бебето е било мъртвородено. Вече втора съдебна инстанция пък потвърждава обезщетението от 40 000 лева за лекаря Михаил Милатович заради непремерени изказвания на определени прокурори, както и заради публичното огласяване на разговорите. През ноември 2010-а 17-годишна родилка прави спонтанен аборт в 22-ата седмица в горнооряховската болница. Бебето е обявено за мъртво, по-късно лекарите се заблудили, че плодът може да е още жив заради епизодични движения, които деветорната експертиза впоследствие доказа като имитация на жизнена дейност. Заблудата на лекарите обаче става причина за цинични разговори между тях. Разговорите се оказаха записани чрез СРС по друго досъдебно производство и впоследствие бяха публично огласени от прокуратурата.

Лично наблюдаващият прокурор по делото Светослав Калчев поискал от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов да премахне поверителността от записите. Цветанов пък го направи незабавно и също прочете разпечатките от парламентарната трибуна. Четиримата лекари - Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и Димитър Сотиров, бяха арестувани показно пред колегите си в болницата. Три години по-късно делото срещу тях бе прекратено заради липса на престъпление. Милатович, който дори не беше сред обвинените, обаче заведе иск за обезщетение и получава такова вече на втора съдебна инстанция. Според съда моралните вреди за Милатович са нанесени най-вече от непремерени изказвания на определени представители на прокуратурата, които без сериозно разследване и проведени експертизи публично обявили, че новородено бебе е убито от лекари. По този начин нарушили презумпцията за невиновност и без да са събрани доказателства на практика създали общественото убеждение, че Милатович е престъпник. От свидетелски показания на негови колеги става ясно, че допреди инцидента лекарят бил един от най-търсените специалисти в областта. След обявеното по медиите обаче вече никой не искал да ходи в болницата, а лекарите там били наричани "убийци". Затова допринесло и публичното огласяване на записите. Съдът допълва, че няма право и задължение да преценява доколко то е незаконно, но заявява, че определено представлява противоправно поведение.

Pin It

Лекарите трябва да внимават - Над 1/3 от делата срещу медици се завеждат заради "лоша комуникация"

Налице е тенденция по драстично увеличаване на съдебните и извънсъдебните претенции за наличие на нарушаване правото на информираност на пациента. Това съобщиха адв. Калина Михaйлова и съдия Сава Шишенков в презентацията си по време на VІІ национален конгрес по алергология. Жалбите до медицински одит са между 500-700 на година, съгласно публично изнесени данни от изследване на адв. Мария Шаркова. Констатира се, че в хода на извършените проверки, едно от най-често констатираните нарушения е правото на информация по чл. 88 и представянето на информираното съгласие в писмена форма. Санкциите за това нарушение са от 300 до 1500 лв. в различните хипотези, а при повторно – от 2000 до 6000 лв. „От близо 300 дела срещу болници и лекари повече от половината от исковете се отхвърлят в съда като неоснователни, т.е. грешка не е открита или няма достатъчно доказателства за такава. Повече от 1/3 от делата се завеждат заради лоша комуникация" съобщиха юристите, позовавайки се на наличните данни от изследването.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки