Медиен обзор

Д-р Бранимир Спасов е новият директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София

Той е спечелил обявения конкурс в надпревара с още един кандидат. Д-р Бранимир Спасов e изтъкнат специалист по хематология и кадър на Специализираната болница по хематология. Д-р Спасов е спечелил конкурса с оценка 5.12. На второ място е класирана доц. Мимоза Станева с оценка 4.87. До избора на нов директор на столичната хематология се стигна след като досегашният  й началник проф. Георги Михайлов стана депутат от квотата на БСП.  Скоро се очаква да стане ясен и новия директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология” в София. Там до конкурс се стигна след като управителят  проф. Валентин Ангелов бе обвинен за безстопанственост, включително за заплащане на лекарствени продукти с изтекъл срок на годност. Впоследствие той подаде оставка, а поста му бе поет временно от проф. Панайот Куртев. Конкурси се провеждат и за директорските постове в две столични болници – „Шейново“ и I АГ “Св. София“.

Pin It

Въвеждане на правила и контрол, които да доведат до отпадане на лимитите за лечебните заведения – в тази насока ще се съсредоточи усилията си екипът на здравния министър проф. Николай Петров

На пресконференция проф. Николай Петровпредстави приоритетите си за управление в сектора.

Лимити

"Идеята е да направим така че да няма лимити за болниците. На база на ясни критерии и добър контрол да няма смисъл от лимит“, заяви той, като уточни, че целта е вместването в средствата, с които  се разполага, но без необходимост от налагане на лимити. В тази връзка проф. Петров посочи, че искането на БЛС в бюджета на НЗОК за догодина да залегнат повече близо 400 млн. вече е входирано. „Бюджетната процедура все още не е започнала, но предполагам, че може да подкрепим това искане. Ако с тези пари можем да се справим, лимитите може да паднат въобще“, отбеляза проф. Петров. „Амбицията ни не е да отделим една група болници от други и тях да ги оставим безлимитни, защото това първо не е законно и след това не е справедливо" - с тези думи той коментира и идеята за отпадането на лимитирането в някои лечебни заведения, като за пореден път обясни, че тя все още е на етап обсъждане и посочи, че в разговорите участват и представители на Министерство на финансите.

Pin It

Започва широк дебат за демонополизация на касата и нов модел за заплащане на лекарите, обяви Петров

Започват широки обществени дебати по няколко ключови за здравеопазването въпроси като демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса, за смяна на модела за определяне на заплащането на медицинските кадри и селективното договаряне на касата с лечебните заведения. Освен това ще бъдат изготвени подробни анализи за потенциалните ефекти от диагностично-свързаните групи в болниците, за извеждането на дейности в доболничната помощ, за здравната електронна система, за потребностите на населението в аптечната мрежа и други. Тези и още приоритети изброи министърът на здравеопазването Николай Петров, като цитира управленската програма, която кабинетът "Борисов" прие в началото на август.

Ще представим нов модел за заплащане в здравеопазването, но това ще стане след широк диалог с всички заинтересовани, каза Петров. "В момента заплащането на труда на лекари и медици е една енигма - има места, където възнагражденията са добри, другаде - те са трагични. Няма ясен регламент откъде идват парите, обикновено са чрез клиничните пътеки, а в тях странното е, че няма перо труд. Ще направим работна група, за да видим колко ще бъде остойностен този труд, тъй като това е деликатна материя. Компетентността на лекаря трябва да се обвърже с обема на неговата работа", коментира пред журналистите министърът на здравеопазването.

Pin It

Столичната „Св. Анна“ ще трябва да съди неосигурените, неплатили лечението си в болницата

230 неосигурени лица са лекувани в столичната УМБАЛ "Св. Анна" за първото шестмесечие на годината. Това съобщи за Zdrave.net директорът на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков. От тях 180 са платили впоследствие здравните си вноски, уточни той. Ако останалите неосигурени не покрият лечението си, болницата ще заведе дела срещу тях, което е практика, стана ясно от думите му. „Имаме добре работещ правен отдел, освен това „Св. Анна“ завежда съдебни дела срещу хора, които не са платили лечението си“, каза той.  По думите му през летния сезон няма увеличение на пациентите. „Има отделения, в които са увеличени пациенти и други, в които са по-малко. Като цяло има едно постоянство, може би дори леко намаляване на броя на пациентите, което е нормално, тъй като София е празна“, каза той и поясни, че сега има леко намаление на инсулти и инфаркти. „При едно по-рязко застудяване веднага ще се променят нещата“, поясни д-р Близнаков.

Pin It

Лекарите в Токуда изградиха и присадиха нова трахея на онкоболен пациент

Уникалната операция е извършена под ръководството на гръдния хирург д-р Цветан Минчев и е продължила 10 часа. В екипа са участвали лекари от 4 специалности – гръдна хирургия, пластично-възстановителна хирургия, кардиохирургия и УНГ. Хирурзите са създали и поставили автотрансплантант – орган, изграден от собствени тъкани, който да замести унищожената от рака трахея и по този начин пациентът да може да диша самостоятелно. За първи път в света хирурзи извършват такава операция, при която освен изграждането на нова трахея, са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези. Пациентът е с вторични изменения от рак на ларинкса, които засягат трахеята и органите около нея – медиастинума, хранопровода, лимфни и други жлези, уточняват специалистите. Авансирането на рака в трахеята постепенно води до невъзможност за нормално дишане и до състояние, несъвместимо с живота.

Pin It

Поддържането на комуникациите с линейките продължава въпреки изтеклия договор

Линейките на "Спешна помощ" в страната няма да остават без комуникационна система, запис на обаждания и джипиес проследяване. Това се разбра от представител на Консорциум "Електронно здравеопазване" - фирмата, която досега поддържаше системата. Договорът с нея изтече на 22 юли и тя е предупредила здравното министерство, че от днес, 14 август поетапно спира поддръжката. Дотку се стигна и заради забавяне от страна на министерството да обяви нов конкурс. "Променихме решението си, защото сме социално отговорни компании – всичките, които участваме в този консорциум. За да бъдат служителите на "Спешна помощ" и гражданите спокойни, решихме да продължим да поддържаме системата до избирането на нов доставчик", обяви пред БиТиВи Любомир Петров, представител на консорциума.

Pin It

Износът на лекарства да се ограничава при нужда, предвижда законопроект

Износът на лекарства от България да може да бъде ограничаван, ако е установено, че в страната има недостиг. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикувани в портала за обществени консултации към Министерския съвет. Законопроектът предвижда експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да изготвя списък с лекарствените продукти, чийто износ може да бъде ограничаван. Списъкът ще съдържа наименование на лекарствата, наличните количества в страната и информация за всеки продукт дали са наложени ограничителни мерки. Той ще се публикува на сайта на агенцията, а търговците на едро ще са задължени да я информират, ако планират износ на тези продукти.

При издадена заповед за ограничаване на износа на даден лекарствен продукт, търговците на едро ще са задължени да го разпространят на територията на страната. Лекарствата, включени в ограничителния списък, ще могат да се изнасят, ако в срок от 5 работни дни от постъпване на уведомлението ИАЛ не издаде заповед за ограничаване на износа на конкретния продукт. В мотивите на здравния министър Николай Петров се посочва, че ИАЛ ще може да издава заповед за забрана на износ на дадено лекарство "само в случаите, когато на базата на извършен анализ се установи, че съществува липса или недостиг от съответния лекарствен продукт на територията на Република България". Анализът ще се извършва въз основа на данни от притежателите на разрешения за употреба, търговците на едро, Националната здравноосигурителна каса, Министерството на здравеопазването, Българския фармацевтичен съюз и др.

Pin It

Директорът на столичната здравноосигурителна каса се сдоби с три обвинения

Специализираното звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем директора на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК) Биляна Пенева-Стоянова. Тя е разследвана за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители на институцията. Първият случай е от средата на май миналата година. Тогава тя принудила свой служител да завиши или отнеме броя на точките на определени индикатори и по този начин да се завиши бройката на леглата на лечебното заведение. Стоянова е поискала от подчинения си да изготви нов протокол, като лично е диктувала точките по съответните индикатори и не му е дала възможност да отрази в протокола резултатите от извършена преди това от него проверка на университетската болница "Софиямед". Пет месеца по-късно принудила друг свой служител да състави неверен протокол след извършена от него проверка на МБАЛ "Сердика". Той установил, че има увеличени хоспитализации на 7 човека, но Стоянова му е заповядала да запише, че само двама човека са надвишили бройката от 12 хоспитализации. Съгласно алгоритъма, Здравната каса заплаща само 12 хоспитализации.

Pin It

Нова наредба за утвърждаване на стандарт по Спешна медицина предлага здравното министерство

Макар и изцяло нов нормативен акт, наредбата всъщност е изменена само в частта й за болниците. Припомняме, глава ІV от сега действащия стандарт по Спешна медицина, която засягаше тъкмо правилата за болниците, бе отменена от ВАС. За да компенсира нормативната „дупка“, ведомството публикува за обществено обсъждане нови правила в тази насока. С предложението се намалява броят на лекарите със специалност „Спешна медицина“ или „Анестезиология и интензивно лечение“ от трима на двама за мултипрофилно спешно отделение с второ ниво на компетентност и от шестима на четирима за отделение с трето ниво на компетентност. От ведомството отбелязват, че това няма да доведе до влошаване на качеството на оказваната спешна медицинска помощ поради факта, че при необходимост спешна медицинска помощ се оказва и от лекарите в отделенията на лечебното заведение. Също така са намалени и броят на постовете и леглата за спешна терапия от 8 на 6 и от 12 на 10 за мултипрофилно спешно отделение съответно с второ и трето ниво на компетентност. Намален е и броят на леглата в зоната за наблюдение от 6 на 3 и от 8 на 5 за мултипрофилно спешно отделение с второ и трето ниво на компетентност. В изискванията за профилирано спешно отделение от трето ниво на компетентност е намален броят на постовете за преглед/спешна терапия от 6 на 4; броят на леглата в залата за ресусцитация (шокова зала) от 2 на 1 и броят на леглата в зоната за наблюдение от 4 на 2. Това намаление няма да доведе до влошаване качеството на обслужване на спешните пациенти, поради факта, че съществува възможност за бързо диагностициране и насочване на пациентите към съответното отделение за стационарна лечебна помощ, посочват от МЗ.

Pin It

Близо 500 хил. лв. струва на държвата неуспешният опит с пръстовите отпечатъци в болниците

Общо 365 хил. лв. струва на държавния бюджет внедряването на неуспешната електронната система за идентификация с пръстов отпечатък в болниците в страната. Заедно с разходите на здравната каса по системата, общо публичните средства стават близо половин милион лева, обяви министърът на здравеопазването Николай Петров в отговор на въпрос от БСП по време на днешния, последен преди ваканцията, парламентарен контрол. Тази сметка обаче не включва разходите на болниците, които бяха задължени да заплатят за техниката, свързана със системата.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки