Медиен обзор

Проф. д-р Силва Андонова е назначена за национален консултант по интервенционална неврология

Проф. д-р Силва Андонова - директор лечебно-диагностична дейност и началник на Втора неврологична клиника в УМБАЛ „Св. Марина“- Варна  е назначена за Национален консултант по Интервенционална неврология. Постът й е определен със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. До момента тя бе национален консултант по нервни болести. Новият национален консултант по интервенционална неврология е и национален представител за България от 2015 г. по проекта на Европейската организация по инсулт ESO-EAST и национален координатор на международния регистър за инсулти SITS от 2013 г.

Pin It

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник - 22 януари

РЗИ – Благоевград обявява грипна епидемия на територията на община Благоевград от понеделник, 22.01.2018 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването. Грипна епидемия е обявена и за областите Перник и Пазарджик. До второ нареждане в двете области и в община Благоевград се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. РЗИ – Благоевград връчи предписание на началника на Регионално управление на образованието 22, 23 и 24.01.2018 г. да бъдат обявени за неучебни дни на територията на общината. Предепидемична обстановка продължава да има в област Стара Загора. Висока е заболеваемостта в община Димитровград,област Хасково, но все още не са достигнати предепидемични нива. Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки.

Pin It

Обещано от министър: Централизираната е-система за лекарства ще е готова до пролетта

До края на март е възможно централизираната електронна система за лекарства да бъде завършена. Това стана ясно от отговор на здравния министър Кирил Ананиев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. Той беше попитан от депутата от БСП проф. Георги Михайлов какви мерки ще бъдат предприети за овладяване на големия преразход, свързан с онколекарствата. Ананиев обясни, че в началото на тази година е провел среща с представители на асоциациите на генеричните и на иновативните лекарства, след която са взели решение за насочване на вниманието към контрола на разходите за медикаменти. Той подчерта, че контролът по изразходването на средствата и проследяването на терапията за всеки пациент са изключително важни. По думите му, по този начин ще могат да се открият слабите места и „пътечките, по които се източват средства, предвидени за медикаментозно лечение на пациенти“.

Pin It

Променят реда за специализация на младите лекари! Специализанти са принуждавани да се отказват от заплати, алармира д-р Джафер

Министерство на здравеопазването ще измени и усъвършенства  наредбата за специализациите. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, който отговори на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер, свързан с кадровия проблем в сектора, както и системата на специализации у нас.  Тя подчерта, че у нас има цели области с липса на определени специалисти. „Започва да се усеща сериозен дефицит на педиатри, хирурзи, патоанатоми, на лекари по съдебна медицина. Има областни болници, които не могат да покрият съответното ниво на компетентност поради липсата на лекари“, заяви д-р Джафер.  Тя съобщи и за проблеми, свързани със специализацията на бъдещите лекари, като отбеляза, че са налице корупционни практики. По думите й има случаи, при които млади лекари са били принуждавани да подпишат отказ от полагащата им се по време на специализацията заплата, ако искат да бъдат зачислени за обучение.

Pin It

ДАНС и ГДБОП нахлуха в Медицинския университет в София

Антимафиоти и агенти на ДАНС нахлуха в Медицинския университет в София. Запечатани са кабинети на ръководители и административни служители. По неофициална информация има отведени за разпит, съобщиха БНР и bTV. Операцията, ръководена от Специализираната прокуратура, е срещу организирана престъпна група, извършвала нерегламентиран прием на чуждестранни студенти. Проверките обхващат студенти, преподаватели и администрация. БНР съобщи, че според очевидци двама младежи от арабски произход са били отведени за разпит. Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев коментира лаконично пред БТА, че се провеждат действия по разследване, които са започнали тази сутрин, но не може да предостави повече информация по образуваното досъдебно производство.  През юни м.г. в Софийския градски съд тръгна делото срещу бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев. Негов съпроцесник е Алексей Алексеев - бивш главен секретар на учебното заведение. Двамата са на съд за сключени неизгодни сделки и безстопанственост. Разследването започна по одит от Министерство на образованието, като бе установено, че близо 150 студенти са записани без да положат изпит по биология и химия. Те плащали много по-малко за обучение и така настъпила щета за около 1 100 000 лева. По-рано днес пък над 400 млади лекари от Медицинския факултет в София положиха Хипократова клетва на специална церемония в НДК. Випуск 2017 е най-големият за последните 25 години, съобщиха от университета. Трима са завършили медицина с пълно отличие и получиха наградата "Златен хипократ".

Pin It

Появиха се първите сериозни усложнения при грип, починал е мъж на 71 години

Вече има първи случаи на усложнения при заболели от грип от група Б, като в един крайдунавски град има и починал мъж на 71 години, съобщи днес по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той поясни, че става въпрос за засягане на централната нервна система. Специалистът призова директорите на болници да имат готовност в неврологичните отделения за приемане на такива случаи. Същото се отнася и за отделенията по вътрешни болести и белодробните отделения. Професор Кантарджиев посочи, че обичайно на 10 000 болни има едно усложнение. Като освен засягане на Централната нервна система става дума и за пневмонии след грипа.

Pin It

Призив на лекари от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология - Касата да започне да плаща 100 % от цената на определен брой имплантируеми дефибрилатори

България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания. На тях се дължат два от всеки три случая с фатален край. Редица лекари смятат, че най-сигурният метод за лечение е имплантирането на дефибрилатор. Устройството обаче е скъпо, а Здравната каса не плаща цялата сума за закупуването му. След инфаркт, 4 операции, 4 пъти в кома и десетки припадъци - Валентин казва, че живее втори, дори трети живот. От две години има имплантиран пейсмейкър. Не може да си позволи да доплати за кардиовертер дефибрилатор.

Pin It

Здравният министър се зае с най-недисциплинираните областни болници

Направен е пълен анализ на финансовото състояние на областните болници. На места е установено, че управлението на лечебните заведения не се извършва по най-добрия начин, че контролът е занижен или че не се поддържа добре сградният фонд. Към септември 2017 г. около 200 млн. лв. са общите задължения на държавните болници, като просрочените са близо 57 млн. лв. и проблемът се задълбочава. Това обобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след днешната си среща с ръководителите на всички областни болници в страната. Министерството беше поело ангажимент да състави индивидуални оздравителни планове за всички държавни лечебни заведения в лошо финансово състояние, които днес представи пред Националното сдружение на областните многопрофилни болници. Предстои преструктуриране там, където са установени проблеми.

Pin It

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев прогнозира, че до 1-2 седмици може да има грипна епидемия в София

Заболелите от грип в момента, по мои изчисления в последната седмица, са към 48 000 души в страната, каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев във връзка със зачестилите грипни заболявания. За епидемичната обстановка в страната можем да кажем, че някои от областите имат една значително повишена заболеваемост: Перник, Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен. Засега прави впечатление, че е много голям процентът на група В грипни вируси, каза още проф. Тодор Кантарджиев. В момента в столицата още не е епидемична обстановката за грип, но се очаква до 1-2 седмици да се появят такива предпоставки. „Симптомите на грипа са описани от Световната здравна организация. Те са внезапно начало и в рамките на 2-3 часа поява на болки по мускулите, ставите, отпадналост. Обикновено болки в гърлото, непродуктивна, дразнеща кашлица в белия дроб, често пъти има главоболие, боязън от светлината. Телесната температура е 38 градуса“, обясни проф. Кантарджиев.

Pin It

Пловдив обяви предепидемични мерки срещу грип

Регионалната здравна инспекция в Пловдив вече обяви предепидемични мерки срещу грипа в областта. Целта е да се ограничат контактите между болни и здрави хора. В цялата страна нарастват заболеваемостта като тя е най-голяма в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и София област, съобщи националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Дир.бг. По думите му в понеделник, на база на данните на болните от тази седмица, ще стане ясно, в кои области да бъдат обявени предепидемични мерки. РЗИ- Пловдив обаче вече обяви ограничителни мерки в областта днес. Около 90 нови пациенти на ден регистрират лекарите, като заболеваемостта е 121 на 10 000 души при средно за страната 119 на 10 000. За периода 1-7 януари са регистрираните 419 случаи на ОРЗ срещу 151 случаи спрямо предходната седмица, сочат още данните на РЗИ.  Най-висока е заболеваемостта във възрастови групи: 0-4 г. и 5-14 г. С писмо на РЗИ-Пловдив до лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и кметовете на общини в областта, са препоръчни следните предепидемични мерки:

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки