В резюме

Изследване в Германия показа, че германчетата живеят добре – както никога преди това

Добра новина: германските деца се чувстват добре – както никога преди това. Но няма да е зле, ако децата спортуваха малко повече. Защото всяко седмо германче е с наднормено тегло, сочи актуално проучване. Институтът "Роберт Кох" в Берлин е провел най-задълбоченото изследване дотук в Германия за здравословното състояние на подрастващите. Според него 96 на сто от децата и младежите в Германия се радват на добро и много добро здраве. По темата "Ди Цайт" посочва, че една тъй положителна новина би трябвало да се нареди даже сред водещите, ако не се беше загубила сред потока от тревожни новини, който ни залива днес. През 2003 година институтът "Роберт Кох" започва редовно да анкетира деца и родители по темата. Резултатът от този многогодишен труд: почти всички тенденции са положителни, или най-малкото стабилни, устойчиви.

 

Един пример: само за десет години процентът на пушачите сред младите хора е намалял с две трети. Цигари пушат само седем на сто от младежите над 11 години - най-ниският процент досега. Наполовина е намалял и броят на жените, които пушат цигари по време на бременността - делът им е спаднал от 20 на 10,9 процента. 

 

Друг положителен резултат от изследването е това, че броят на децата, страдащи от астма, сенна хрема или други алергии НЕ се е увеличил в сравнение с положението от преди 10 години. Психическото здраве на младите германци също не дава повод за тревога: вярно е, че при всяко пето дете или тийнейджър се наблюдават емоционални проблеми от рода на хиперактивност, но пък подобни поведенчески смущения не водят до психически заболявания. В наши дни германските момичета и момчета успяват да намерят душевно равновесие - включително защото лекари, възпитатели и учители междувременно реагират по-чувствително на забелязани смущения, пише още "Ди Цайт", обобщавайки резултатите от изследването.

Pin It

Добра новина бележи Световният ден на сърцето: Обещаващо устройство помага на хора със сърдечна недостатъчност

Световният ден на сърцето е събитие, организирано от Световната сърдечна федерация през 2000 г., което се отбелязва ежегодно на 29-ти септември. Целта на кампанията е да разпространява информация във връзка с различни болести, рискови фактори и интервенции, свързани със сърдечното здраве. Що се отнася до българските географски ширини, според Дружеството на кардиолозите в България около 140 хиляди души живеят със сърдечна недостатъчност, а при половината от тях това означава прогноза за преждевременна смърт в рамките на 5 години след поставянето на диагноза. Прогнозата е особено песимистична за пациентите със сърдечна недостатъчност, които имат митрална регургитация поради дисфункция на лявата камера, съобщава статия в The New England Journal of Medicine. Най-общо, митрална регургитация представлява невъзможност на митралната клапа да изпълнява правилно ролята си, в резултат на което кръвта тече назад към сърцето. Състоянието се разделя на първично (промени в самите клапни платна) и вторично (промени в околоклапните части). Специално вторичната, при която се наблюдава геометрична дислокация на папиларните мускули и сухожилните нишки, е тясно свързана с влошено качество на живот, повишена честота на хоспитализация и висок риск от фатален изход.

Учените обаче съобщават, че съществува ново устройство, което дава надежда за по-добър живот на хората с тежка сърдечна недостатъчност и намалява значително риска от фатален край в рамките на вече две години от лечението. Наречено MitraClip, устройството се препоръчва като опция за пациенти, за които се счита, че са твърде болни за кардиохирургия. Последното, разбира се, трябва да се определи от клиничната преценка на професионален екип въз основа наличието на един или повече хирургически рискови фактори.  Технологията, която защипва повредената клапа, позволявайки ѝ да изпомпва кръв нормално, не е съвсем нова. Създадена през 2003 г., нейното одобрение от FDA идва през октомври 2013 г., но единствено във връзка с първичната (дегенеративна) форма на митрална регургитация. Понастоящем използването ѝ за лечение на вторичната (функционална) форма е обект на клинични проучвания, резултатите от които обаче са позитивни. Поради нуждата от допълнителни данни, MitraClip още не е одобрена от FDA за третиране на състоянието.

Pin It

Според европейско проучване 30% от българите над 15 години са с хипертония

Десетки пациенти се прегледаха безплатно при кардиолозите на ВМА в рамките на поредната превантивна кампания по повод Световния ден на сърцето – 29 септември, съобщиха от лечебното заведение. През тази година фокусът бе високото кръвно налягане. 30% от българите над 15 години са с хипертония, сочат данните на последното мащабно проучване, проведено в Европейския съюз в периода 2008-2017 г., коментира началникът на Клиниката по кардиология полковник проф. д-р Ивайло Даскалов. Високото кръвно има лек превес при жените – 32 срещу 28 на сто. „Наричат хипертонията „тихия убиец”, защото често протича безсимптомно, но може директно да се прояви и с някои от тежките и смъртоносни усложнения – като инсулт, инфаркт, дисекация на аортата или бъбречна недостатъчност”, алармира проф. Даскалов. „Ето защо редовната профилактика е толкова е важна – преглед веднъж годишно – с измерване на артериалното налягане, холестерола и кръвната захар, може да ни предпази от появата на сърдечна болест”, допълни още началникът на Клиниката по кардиология във ВМА. „Хубавото е, че броят на пациентите, които се възползват от нашите кампании, нараства, особено на младите”, допълни още кардиологът. Тенденцията е позитивна, защото „подмладяване” има и при хипертонията. „Все по-често високото кръвно налягане започва да е проблем още във възрастта след 45 години”, призна проф. Даскалов. Причините за „подмладяването” са много – стрес, липса на движение, лошо хранене, злоупотреба с алкохол, цигари и наглед безобидни медикаменти като болкоуспокояващи и капки за нос. А препоръките на кардиолога са да ограничим вредните навици и солта, да включим в диетата си повече плодове и зеленчуци, риба, пилешко и нискомаслени млечни продукти и да правим поне две разходки по 30 минути всеки ден.

Pin It

Ежедневното приемане на аспирин не помага за удължаването на живота на възрастните хора

Това установиха учени, чието изследване е публикувано в списание The New England Journal of Medicine. Експериментът е продължил 5 години. В него са участвали над 19 хиляди души от Австралия и САЩ. Тяхната средна възраст е била 74 години, но не на се имали инвалидност и не са страдали от сърдечно-съдови заболявания или деменция. Половината от участниците е взимала ежедневно по 100 милиграма аспирин, докато останалите са получавали плацебо. Изследването е показало, че значителни различия в броя на смъртните случаи, инвалидността или развитието на деменция между участниците в експеримента не е имало. Учените са фиксирали 21,5 на хиляда подобни случая в първата група и 21,2 на хиляда – във втората. Едновременно с това рискът от сериозно кръвотечение сред приемащите аспирин е бил 3,8% срещу 2,8% при приемащите плацебо. „Приемът на аспирин от здрави възрастни хора в течение на пет години не е удължавал продължителността на живота и е водил до увеличаването на броя на сериозните кръвотечения“, категорични са учените. /РИА „Новости“

Pin It

Учени са установили, че повишеното потребление на кофеин може да помогне за намаляване на смъртността при хора с хронични бъбречни заболявания

Резултатите от проучването са публикувани в списанието "Неврология, диализа, трансплантация". Експериментът включвал 4 863 души, избрани на случаен принцип. Специалистите заключават, че при пациентите, които консумирали повече кофеин, рискът от смърт е намалял с почти 25% за пет години в сравнение с тези, които приемали по-малко от това вещество. Възможният защитен ефект на кофеина може да се дължи на неговото въздействие върху съдовата система. Известно е, че това вещество допринася за освобождаването на азотен оксид, като по този начин подобрява функционирането на кръвоносните съдове, отбелязва РИА-Новости. Кофеинът се среща предимно в кафето, чая и безалкохолните напитки. Учените изчисляват, че около 89% от възрастното население в САЩ консумира кофеин ежедневно. По този начин, дори и малкото лечебно действие на това вещество може да окаже съществено влияние върху общественото здраве. /БГНЕС

Pin It

Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии представиха експериментална разработка на бира с добавяне на боровинки и арония, с които антиоксидантите в пивото могат да бъдат повишени с 34 - 55%

Според авторите на иновативното изследване доц. д-р Силвия Милева, проф. д-р Габриела Маринова и гл. ас. д-р Ива Томова, влагането на подходящи плодове е работещ подход за подобряване на хранителните качества на пивото и добра възможност за получаване на нови асортименти бири, предаде репортер на БГНЕС. Плодовете са добре известни със своите ползи за здравето. Те съдържат голямо разнообразие от полифеноли, флавоноиди, аскорбинова киселина, антоцианини, каротеноиди и др. Сред плодовете с най-висок антиоксидантен капацитет са боровинките и черната арония. Стотици научни проучвания потвърждават, че заради естествените си съставки, бирата също е ценен източник на витамини, специфични антиоксиданти, минерали, растителни фибри. Учените са установили, че кехлибарената напитка съдържа над 900 съединения и биологично активни вещества, които са предмет на все повече изследвания. „Имайки предвид тези факти, очевидно е, че пивото има голям потенциал като напитка с положително функционално действие. Основното предизвикателство за научния ни колектив беше намирането на подходящ технологичен подход, който не само да подобри антиоксидантния капацитет на пивото, но да се получи краен продукт с безупречни дегустационни характеристики.“, коментира доц. Силвия Милева.

Pin It

Нов медикамент Imfinzi на AstraZeneca намалява смъртността от рак на белите дробове с 30%

Ново имунотерапевтично лекарство намалява риска от смърт на пациенти в среден стадий на рак на белите дробове с почти една трета – това показват резултатите от строго наблюдавано клинично проучване, цитирано от "Ройтерс". Става въпрос за медикамента Imfinzi на компанията AstraZeneca – тази седмица той бе одобрен за употреба в Европа и се продава обещаващо в САЩ засега. Анализатори от Дойче банк наричат резултатите впечатляващи и предвиждат, че лекарството ще се наложи като стандарт в лечението на пациенти, чийто рак не се е разпространил много. Досега само 15% от тях оцеляваха в продължение на 5 години. През май компанията обяви резултатите от свое проучване, но сега те са доказани от клиничен тест, публикуван от New England Journal of Medicine. Той обхваща пациенти с рак на белите дробове в трети стадий – в него туморите са над 3 см, не могат да бъдат отстранени оперативно и вече се разпространяват извън дробовете. Според него в рамките на две години 32% от пациентите, приемали Imfinzi, са все още живи в сравнение с пациенти, приемали плацебо. Предишни данни показват, че те живеят и 11 месеца повече, без болестта да прогресира.
Imfinzi e първият медикамент за имунотерапатия за този стадий на рака и той дава шанс да се започне лечение, когато болестта все още може да бъде излекувана.

Pin It

Българите плащат като за добро здравеопазване, но не го получават, сочи класация

България разходите за здравеопазване са по-високи, отколкото в други страни, но в отговор българите получават най-лошите услуги за средно и силно развити икономики. Това показва индексът на ефективността на здравеопазването на агенция "Блумбърг", който включва в себе си държавите със средна продължителност на живота над 70 години, БВП на глава от населението над 5000 долара и население над 5 млн. души. България е сред тях, но на последното 56-о място по ефективност на здравната си система. Спрямо миналата година страната е слязла с 10 позиции в класацията, което е поставя сред петте държави с най-сериозно отстъпление. Последното място важи само за качеството, но не и за парите, които влизат в системата за здравеопазване и здравни услуги. С относителната дял от 8.2% от БВП България е в първата половина на класацията, а по отношение на абсолютната сума – в горните две трети на списъка. Според данните от 2015 г. всеки българин е дал 572 долара годишно (951 лева). Това означава, че едно четиричленно семейство например дава - или му се удържат от доходите - средно над 3800 лева годишно само за здравеопазване. За това, че по-важно от парите е доброто им управление, показва, че приблизително толкова дават и мексиканците (които са на 20-о място по ефективност), а разходите на китайците, които делят позицията с тях, са по 426 долара. Турция, Румъния, Малайзия, Иран, Перу, Алжир и Тайланд, за които абсолютната цена варира от 455 до 219 долара годишно, също са преди България и средната продължителност на живота на гражданите им е между 74.8 и 75.9 години. САЩ, където годишните разходи са по 9536 долара на човек, всъщност са на предпоследното място (преди България) по ефективност, докато с приблизително същите 9818 долара Швейцария е на 12-о място. На върха на класацията са Хонконг, Сингапур, Испания, Италия и Южна Корея със средна продължителност на живота между 82 и 84.2 години. На дъното освен България са Азербайджан, САЩ, Русия и Сърбия. От съседните на България държави, отговарящи на критериите за включване в индекса, най-висока оценка за ефективност получава Гърция (14-о място), следвана от Турция (26), Румъния (36) и Сърбия (52).

Pin It

Учени твърдят, че са открили ваксина за меланома след опити върху мишки

Нова ваксина лекува изцяло меланома при опити с бели мишки. Това обявиха учени от изследователски център в Калифорния, които разработили лекарството заедно със свои колеги от Югозападния медицински център на Тексаския университет. Те твърдят, че ваксината е показала 100% успеваемост при лечението на мишки, страдащи от този вид рак на кожата. Освен това лекарството може да се пребори дори и с рецидиви на болестта. "Ваксините тренират тялото да се бори с външните патогени. Тази ваксина тренира имунната система да следва тумора и да го лекува", обясни Дейл Богър, който е част от екипа учени. Изследователите търсели определен химикал, който да повиши ефективността на ваксината. Така открили Diprovocim, който се свързва с имунен рецептор, съществуващ както при хората, така и при мишките. След това учените използвали група мишки с агресивна форма на меланома. Те били разделени на две групи. Мишките в едната получили лекарство, наречено анти-PD-L1, което има за цел да предотврати образуването на туморни клетки в имунната система на гостоприемника, като ги разпознава като нарушители. Втората група мишки била третирана със същото лекарство, но към него били добавени и инжекции с Diprovocim. Чрез тях се стимулирала имунната система. Инжектирането ставало не директно върху проблемната част от кожата, а на по-отдалечено място. Това се правело, за да се види дали имунните клетки могат да помогнат на лекарството и да ги придвижат към тумора. Експериментът продължил 54 дни, като в крайна сметка в първата група мишки не е имало нито една излекувана. При третираните с Diprovocim мишки резултати се впечатляващи - меланомата при всички гризачи изчезнала напълно. Сега учените искат да направят и първи проби върху човек, за да разберат дали новата ваксина ще има успех.

Pin It

Как да реагираме при ухапване от отровни змии в България - усойница, пепелянка и каменарка?

"Отровните змии у нас са основно усойница, пепелянка и каменарка, като те се срещат в различни райони на страната. Обикновено змиите не хапят хората, ако не бъдат дразнени. Влечугите са с умерена токсичност и инцидентите водят преди всичко до локални поражения на мястото на ухапване. Отровата трябва да НЕ се изсмуква и мястото на ухапване да НЕ се реже с нож. Важно е да НЕ се пристяга крайникът. Това би могло да доведе до още по-тежки увреждания. Най-доброто решение е измиване на ухапаната зона с вода и намиране на лекарска помощ при първа възможност", съветва доц. Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология към Военноморска болница във Варна.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки