В резюме

Д-р Рада Прокопова: Хипертонията се подмладява - у населението в активна възраст - 40% са засегнати

Повишеното кръвно налягане (хипертонията) е сред най-разпространените нарушения на здравето. От общо 6,5 млрд. население в света над 1,5 млрд. души страдат от хипертония. В България сред населението в активна възраст (25-65 год.) нейната честота е 40%. При мъжете тя е 2,6 пъти по-висока от тази при жените. Отчетлива е тенденцията към нарастване на честотата сред по-младите (25-40 год.), при все че сред възрастните (над 45 години) тя е по-голяма - 50,3 на сто. "Подмладяването" на артериалната хипертония, включително до детско-юношеска възраст, очевидно е трайно, поради доказаното наследствено предразположение - дори когато само един от родителите е хипертоник.
Pin It

Бета-блокерите не винаги са животоспасяващи?

Обратно на дълговременните вярвания, бета-блокерите не могат да редуцират риска от вторичен инфаркт и при някои пациенти по-скоро повишават риска от критични събития, показват резултатите от широкомащабно проучване, проведено още през 2008-ма. Американски учени са установили, че приемът на бета-адреноблокатори не влияе върху риска от инфаркти и инсулти при пациенти с исхемична болест на сърцето (ИБС), съобщава Science News. Изследването е под ръководствато на Шрипал Бангалор от Ню-йоркския университет и е публикувано и в Journal of the American Medical Association. В него са обобщени медицинските данни на почти 22000 души, страдащи от ИБС или прекарали инфаркт. (Beta-Blockers for Primary Prevention of Heart Failure in Patients With Hypertension - Sripal Bangalore, MD, MHA; David Wild, MD; Sanobar Parkar, MD, MPH; Marrick Kukin, MD, FACC; Franz H. Messerli, MD, FACC:)
Pin It

Около 20% от българите страдат от някаква форма на психично разстройство

Според редица данни на Евростат и СЗО България е на последно място по разходи за здравеопазване на глава от населението, а по отношение психичното здраве на българската нация нещата са драстично влошени в геометрична прогресия, тъй като разходите за психиатрична помощ са около 2 на сто от общите разходи за здравеопазване. Това съобщи пред БТА д-р Христо Хинков - началник на сектор "Психично здраве" към Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), по повод Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва на 10 октомври.
Pin It

Твърдят, че нарушената чревна флора може да причини депресия, страхови състояния и стрес

Увеличават се доказателствата, че нарушената чревна флора може да причини депресия, страхови състояния и стрес. Тези впечатляващи открития отварят врати за нови терапевтични и лечебни методи.

При много хора стресът в професионалния и личния живот се отразява на стомаха: крайният срок на проекта наближава, скоро идва важна среща, предстои напрегната визита през уикенда – и коремът започва да се обажда. Някои с право свързват стресовата ситуация със стомашните смущения, а други започват да хапват сладки неща с идеята да се успокоят.

Pin It

Джон Гърдън и Шиния Яманака са носителите на Нобеловата награда за медицина и психология за 2012

В прессъобщението по този повод на Нобеловата асамблея в Каролинския институт се отбелязва, че откритията на двамата учени са довели до революция в разбирането за начина, по който се развиват клетките и организмите. Те са открили, че зрелите специализирани клетки могат да бъдат репрограмирани и да станат незрели клетки, способни да се развият във всеки вид тъкан от човешкото тяло.
Pin It

Стволови клетки станаха прародители на лабораторни мишки

Стволови клетки, отгледани от кожни клети, са станали "баби" и "дядовци", след като поколения живот са отгледани от тях, в експеримент на японски учени, съобщи Би Би Си. Клетките са използвани за отглеждането на яйцеклетки, които след това са оплодени, а от тях са се родили мишлета. По-късно мишките са родили и свои бебета.

Ако технологията може да бъде адаптирана за хора, ще позволи на двойките, които не могат да имат деца, да родят и дори ще позволи на жените да превъзмогнат менопаузата.
Pin It

Един на всеки 10 работещи е взимал отпуска заради депресия, показва анкета, направена сред 7000 души

Допитването на "Мори" е поръчано от Европейската асоциация против депресията (ЕАД) във Великобритания, Германия, Италия, Дания, Турция, Испания и Франция. То установило, че хората във Великобритания, Дания и Германия са по-склонни да си вземат отпуска заради депресия. Като цяло 20% от 7000 запитани са получили диагноза депресия в някакъв момент в живота си. Най-много са били в Обединеното кралство, където 26% от запитаните са били диагностицирани, а най-малко са били случаите в Италия – 12% от запитаните.
Pin It

Новозеландски учени модифицираха гените на крава, за да премахнат алерген, вредящ на кърмачета

Учени в Нова Зеландия създадоха генетично модифицирана крава, която произвежда мляко с по-малко алергени, съобщи Би Би Си. Около 3% от бебетата са алергични към краве мляко през първата година от живота си. Модифицираната крава произвежда мляко без бета-лактоглобулин – белтъкът, към който може да се получи алергия.
Pin It

KB2115 понижава плазмения LDL холестерол и стимулира синтеза на жлъчни киселини без сърдечни ефекти

Нов вид лекарство ще се бори с "лошия холестерол" или липопротеините с ниска плътност (LDL), а с това ще намалява риска и за сърдечен инфаркт или инсулт. Малко клинично изпитване сред 24 души с наднормено тегло и високо ниво на LDL е показало, че последният се понижава от приложението на лекарственото средство KB2115. Подобни резултати са получени още на фазата на изпитването на медикамента сред опитни животни. Толерира се добре и няма регистрирани странични ефекти върху сърцето.
Pin It

Solanezumab на Eli Lilly не е революция, но дава надежди за лечение на ранни фази на Alzheimer

Eli Lilly and Co оповестиха, че разработваното лекарство за лечение на Алцхаймер дава известно забавяне на развитието на болестта при пациенти с лека форма, въпреки, че не е достигнало желаните резултати при две големи клични проучвания. Тези резултати дават надежда, че медикаментът може да бъде доразвит и инвестициите в него – спасени.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки