В резюме

Учени: Пациентите в кома със сигурност мислят и усещат

Хората в кома могат да комуникират с външния свят, доказаха канадски учени, съобщи Би Би Си. Пациент в кома успя "да каже" на учените, че нищо не го боли. Учените провели първия разговор с 39-годишния Скот Ротли, който след инцидент преди 12 години изпада в кома. Той е бил в т. нар. вегетативно състояние, при което има периоди, когато е "буден",  с отворени очи, но без да показва, че усеща себе си или външния свят.
Pin It

Лекари приложиха "химическа баня" върху черен дроб за лечение на рак

"Химическа баня", която доставя токсични лекарства за рак само към органа, който има нужда от това, е била приложена за пръв път на пациенти във Великобритания, съобщи Би Би Си. Традиционните лекарства за химиотерапия убиват растящи клетки като раковите, но атакуват и здрави части от тялото.
Pin It

Българският професор Георги Киров с мащабно проучване за шизофренията

Мултинационален консорциум, ръководен от българския професор Георги Киров от Университета в Кардиф, стигна до изненадващи разкрития, свързани с причините за появата на шизофренията. С помощта на генните технологии вече е ясно, че близо половината човешки гени отговарят за функционирането на мозъка, съобщи БНТ.
Pin It

Изследванията ще ни търкулнат по наклонената плоскост към дизайнерските бебета

Дейвид Кинг, позиция "Против": Д-р Дейвид Кинг е генетик. Той основава и оглавява "Human Genetics Alert" - британска организация, която се противопоставя на някои елементи от генетиката, като клонирането, генетичната дискриминация и генетичното проектиране на хора.
Pin It

Донорството на митохондрии може да спаси хиляди деца от тежки заболявания или инвалидност

Джонатън Монтгомъри, позиция "За": Джонатън Монтгомъри е професор по здравно право в университета Саутхамптън и председател на Съвета по биоетика на фондацията "Нуфилд". Той оглавява и Агенцията за здравни изследвания, която е създадена да предпазва интересите на пациентите при здравни научи изследвания.
Pin It

в. Дневник: Етични ли са изследванията за премахване на дефектни гени?

Миналата седмица учени обявиха, че успешно са създали ембриони, които съдържат ДНК от трима родители. Методът е вариация на ин-витро технологиите и с него те се надяват да премахнат генетичните дефекти, които се съдържат в майчините митохондрии.
Pin It

доц. Гриша Матеев: 30% от населението страда от кожни алергии

30% от населението страда от кожни алергии. Това съобщи в предаването „Най-добрите лекари" доц. Гриша Матеев от Александровска болница - специалист по кожни и венерически болести. През следващата седмица в цялата страна ще се проведат безплатни профилактични прегледи за кожни алергии, допълни доц. Матеев.
Pin It

Туптенето на сърцето ще захранва пейсмейкъра с енергия

В момента поради технологични изисквания са необходими няколко реоперации за подменяне на батериите на пейсмейкърите. Устройство, което улавя енергията на сърдечните удари и произвежда достатъчно електричество от нея за поддържане на работата на пейсмейкър, са разработили американски изследователи.
Pin It

Лекарите в Чехия три пъти по-често от другите хора се пристрастяват към алкохол, лекарства или други

Лекарите в Чехия три пъти по-често от другите хора се пристрастяват към алкохол, лекарства или други субстанции, пише всекидневникът Mlada fronta Dnes. Проблемът е бил обсъден на конференция на Чешката камара на лекарите през уикенда, пише изданието.
Pin It

Ниски нива на витамин D може да са свързани с дълголетие, показва изследване на потомци

Ниски нива на витамин D може да са свързани с дълголетието, показва изследване на потомци на средна възраст на родители на 90 години, съобщи MedicalExpress. Изследването е публикувано в журнала на Канадската медицинска асоциация. "Установихме, че семейното дълголетие е свързано с ниски нива на витамин D и на рядкостта на алелния ген CYP2R1, който е свързан пък с високи нива на витамин D", обяснява един от авторите на изследването д-р Диана ван Хеемст, от катедрата по генеология и гериатрия в Медицинския университет "Лайден", в Холандия.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки