В резюме

В по-високи дози, които се предписват само от лекари, рибеното масло помага на хората с високи нива на триглицеридите и намалява риска от смърт от сърдечносъдово заболяване

 

Специалистите приветстваха резултатите от двете изследвания, представени на конференция на Американската асоциация на кардиолозите. Те казаха, че това са насоки за нов вариант на лечение за стотици хиляди пациенти. Около 10 процента от американците пият добавки с рибено масло. Още повече прибягват до витамин D, въпреки че не бяха правени големи изследвания за ползата от тях. "Привържениците на витамин D твърдят, че той е полезен за всичко, но в това конкретно изследване витамин D се оказа едно голямо нищо" - каза д-р Джеймс Стайн, кардиолог от университета на Уисконсин-Медисън, който не е участвал в изследванията. Рибеното масло, наричано също омега-3-мастни киселини, се съдържа в сьомгата, рибата тон и някои други риби. То сваля триглицеридите и намалява възпаленията. Съществуват различни видове рибено масло с различни преобладаващи мастни киселини.

 

С едното изследване лекари от болница "Бригам енд уиминс" в Бостън са проследили ефекта на добавка рибено масло от 4 г, която се продава само по лекарско предписание. В изследването са участвали 8000 пациенти с високи триглицериди и по-голям риск от сърдечносъдови проблеми, вече пиещи статини. След пет години 17 процента от пиещите добавката преживели някакъв инцидент - инфаркт, инсулт, запушване на артерии, изискващи лекарска намеса, при 22 процента от хората на плацебо.

Това означава, че добавката с високо съдържание на рибено масло намалява риска от сърдечносъдов инцидент с 25 процента, пишат от БТА. Тя обаче има странични ефекти, например аритмия. Второто изследване, направено в същата болница с по-ниска ежедневна доза от 1 гр рибено масло, в което са участвали 26 000 здрави доброволци, не показа разлики при пиещите добавката и групата на плацебо, макар и при първите инфарктите да били по-малко. Вторият екип провери и ефекта от добавките вит. D. Участниците в изследването са пиели по 2000 международни единици от вит. D-3 или плацебо пет години. Резултатите показват, че слънчевият витамин не се отразява на честотата на случаите на инфаркт, инсулт или рак , макар и последните малко да са намалели.

 

Pin It

70% от лимоните, които се използват за декориране на ястия или напитки, съдържат микроорганизми

Американски учени проведоха проучване и установиха, че лимоните могат да бъдат източник на инфекциозни заболявания. Специалистите са провели проучването в ресторанти в Ню Йорк и са установили, че почти 70% от лимоните, които се използват за декориране на ястия или напитки, съдържат микроорганизми, които причиняват инфекциозни заболявания. Оказва се, че микроорганизмите попадат върху парчетата лимон в кухнята, където са нарязани, за да украсяват ястия и напитки. Също така микробите попадат върху лимоните и при контакт с чашата, която те украсяват. Освен това учените отбелязват, че лимоните са склонни да увреждат зъбния емайл и да причиняват обостряне на язви в устата, тъй като те съдържат много киселина. Лимоните могат да предизвикат гадене, тъй като съдържат голямо количество витамин С и няколко чаши лимонов сок могат да причинят прекомерното му съдържание. В ресторантите често се сервират коктейли на основата на лимонов сок - лекарите препоръчват да бъдем внимателни с тях. Витамин С стимулира абсорбирането на желязо, така че прекомерната консумация на тези цитрусови плодове може да доведе до превишени нива на желязо в кръвта, предава Инфокс. Лимонов сок в прием с някои лекарства също трябва да се използва внимателно, тъй като може да повлияе на усвояването на лекарството. Учените отбелязват, че дневната доза лимонов сок не трябва да надвишава 120 мл. /БГНЕС

Pin It

Учени от Калифорнийския университет са открили лекарство, което може да победи болестта Алцхаймер, пише Nature Chemistry

Основна причина за развитието на заболяването, което до момента е нелечимо, е бета-амилоидът, който се свързва с белтъците на повърхността на мозъчните клетки и това води до висока смъртност сред тези клетки. Учените са разработили препарат, който пречи на бета-амилоида да се свързва с клетките. Лекарството ALI6 ще продължи да бъде изпитвано върху животни, а след това е планирано да се провери как ще действа и при хората. Болестта на Алцхаймер е прогресивно невродегенеративно заболяване, характеризирано най-вече с крайно дементиране и загуба на памет и когнитивна функция. Свързано е с дефицит в невромедиацията (най-вече ацетилхолиновата, в по-малка степен GABA- и NMDA-медиацията). Тя е водеща причина за деменция след 65-годишна възраст. Известни са две форми – фамилна (обусловена от наследствени фактори) и спорадична – възникваща при хора, които нямат болен от Алцхаймер в семейното дърво.

Pin It

Сензационно: Учени отстраниха напълно ХИВ вирус от шестима пациенти чрез стволови клетки

Учени от Института за изследвания срещу СПИН в Бадалона, Испания, заявиха, че за пръв път, откакто се прилага антиретровирусна терапия, са успели да отстранят напълно ХИВ от кръвта и тъканите на пациенти, съобщава БТА. Редовният анализ на кръвта в шестима пациенти, на които били присадени стволови клетки, показал, че ХИВ не е открит в кръвта и тъканите им. В един от тях не били открити дори антитела. Новият метод на трансплантация на стволови клетки е базиран върху единствения случай, свързан с пълно оздравяване на заразен с ХИВ пациент. Испанските медици разработили уникален механизъм за "пречистване" на заразените с вируса клетки. Учените отбелязват, че цялостната трансплантация на стволови клетки отнема 18 месеца, а за приготвяне на противовирусните съставки се използват кръв от пъпната връв и течност от костния мозък. През следващите месеци медиците ще следят здравословното състояние на първия подложен на подобна операция пациент.

Pin It

Стивън Хокинг в последната си книга, публикувана на 16 октомври: Ще се появят свръхчовеци с изменена ДНК, които биха могли да станат реална опасност за човечеството

Английският физик Стивън Хокинг, който почина преди седем месеца на 76 години, е предсказвал, че в бъдеще ще се появят свръххора с изменена ДНК, които биха могли да станат реална опасност за човечеството. За това свое опасение именитият автор пише в последната си книга, която бе публикувана на 16 октомври. В труда "Кратки отговори на сериозни въпроси" Стивън Хокинг предполага, че богатите хора скоро ще могат да изменят своите макромолекули, отговарящи за реализирането на генетичната програма. Модифицирайки своята ДНК и своите деца, те биха могли да засилват паметта и интелекта си, да повишават съпротивлението си на болести, да удължават живота си. Подобно развитие носи риск за хората, които няма да подобрят генетичното си ниво. Те няма да бъдат конкурентноспособни и или ще измрат, или ще станат по-незначителни, пише Стивън Хокинг. Според учения дори законите за генното инженерство да бъдат променени, все пак ще се намират хора, готови да нарушават правилата в своя полза. "След появата на суперчовеците, ще възникнат редица значителни политически проблеми с неподобрените хора, които няма да могат да се състезават с тях. Подразбира се, че те постепенно ще изчезнат или ще станат несъществени. Вместо това ще се появи раса от самосъздали се същества, които ще се самоусъвършенстват дори с по-голяма скорост", пише Хокинг. Стивън Хокинг почина на 14 март в дома си в Кембридж.

Pin It

Евростат: През 2018-та 57% от мъжете и 44% от жените в Европейския съюз са с наднормено тегло

Това показват данните от изследването "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет 2018" на Евростат, представено от Националния статистически институт. Пропорциите между държавите членки варират за мъжете от 52% в Холандия и Франция до 66% в Хърватия, а за жените - от 35% в Италия до 54% в Малта. Изследването съдържа и данни за редовната физическа активност. В ЕС през 2014 г. 36% от мъжете са отделили 150 или повече минути седмично за спортни и физически дейности, които не са свързани с работа, в сравнение с 26% от жените. Делът на мъжете варира от 14% в Румъния до 55% във Финландия, а на жените от - 4% в Румъния до 57% в Дания. Съществуват големи различия между жените и мъжете, а също и между държавите членки, при консумацията на алкохол, цигари, плодове и зеленчуци. През 2014 г. в ЕС по-голям дял от мъжете в сравнение с жените употребяват алкохол всяка седмица (38% от мъжете на 18 и повече години в сравнение с 23% от жените на същата възраст). Сред държавите членки делът на мъжете варира от 21% в Латвия до 52% в Обединеното кралство, а за жените - от 5% в Румъния и Литва до 40% в Обединеното кралство. По-голям дял от мъжете в сравнение с жените в ЕС са пушачи (24% от мъжете на възраст над 18 години са ежедневни пушачи в сравнение с 16% от жените на същата възраст). Делът на мъжете варира от 10% в Швеция до 40% в Кипър, а на жените - от 9% в Румъния до 23% в Австрия. За разлика от употребата на алкохол и тютюнопушенето редовната консумация на плодове и зеленчуци се счита за важен елемент на здравословна и балансирана диета. В ЕС през 2014 г. 54% от жените и 49% от мъжете консумират една до четири порции плодове и зеленчуци дневно. Делът на мъжете варира от 26% в Холандия до 70% в Белгия, а на жените - от 32% в Холандия до 73% в Белгия.

Pin It

Три обичайни комбинации от храни, които всъщност са доста неподходящи

Хората често съчетават някои хранителни вкусове, които повечето от нас мислят, че са чудесна комбинация. Ето три обичайни комбинации, които всъщност са доста неподходящи:

1. Чай с мляко: Независимо от това дали пиете черен или зелен чай, и двата са много богати на антиоксиданти, които благоприятно влияят върху намаляване на възпаления с нисък интензитет. При това, зеленият чай е малко по-здравословен, защото има по-малко кофеин и повече полезни съставки. Но ако в чая добавете мляко, независимо дали става дума за краве или растително (от соя, ориз и т.н.), протеините от млякото се свързват точно с антиоксидантите и предотвратяват тяхното усвояване. А що се отнася до млякото, в тази комбинация една от основните добри съставки на въпросната напитка, калция, не може да се използва, тъй като кофеинът пречи на усвояването на калция. Така че, ако искате да добавите нещо добро в чая си, вместо мляко, изцедете лимон.

2. Хляб и конфитюр: Особено неподходяща е комбинацията от бял хляб и конфитюр, защото простите въглехидрати, които съдържа конфитюра рязко вдигат захарта в кръвта, а белия хляб има и висок гликемичен индекс. Гликемичният индекс (GI) е цифрова скала, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши нашата кръвна глюкоза (кръвна захар). Но не е добра и комбинацията от пълнозърнест хляб и конфитюр, защото изследванията показват, че този хляб доста вдига захарта. Резките скокове на захар в кръвта увреждат панкреаса, а също така водят и до енергийно неразположение, защото следват резки спадове. Вместо конфитюр, намажете хляба с масло, което според по-нови изследвания, все още е сред здравословните храни, а освен това значително ще забави темпото, с което захарта от хляба достига до кръвта.

3. Салата с диетични овкусители: Салата, покрита с оцет, лимон и други подобни, но без олио (зехтин). Ако от диетични причини избягвате да добавяте мазнина в салатата или използвате готови, т.н.диетични заместители, би трябвало да знаете, че това е пречка за усвояването на много важни хранителни съставки. Изследване, публикувано в списание „American Journal of Clinical Nutrition“ показва например, че изключително полезните каротиноиди например, от морковите, много по-добре се абсорбирт, ако добре полеете с мазнина салатата, а така е и с други здравословни съставки, за усвояването на които се нуждаем от определено количество мазнина. Следователно, не се колебайте, полейте салатата си с една-две супени лъжици зехтин, тиквено олио или подобен вид здравословно масло, вместо с диетични заместители. /БГНЕС

Pin It

Кората на ябълките „убива“ раковите клетки, заявиха изследователи от Университета „Уисконсин“ в Медисън

Антиоксидантите са тези, които допринасят за този ефективен процес. Те се съдържат в кората на ябълките. Тези вещества могат да забавят растежа на раковите клетки на простатата, а също и да повлияят на рака на гърдата, пише 24СМИ. В хода на експеримента с екстракт от ябълки сорт Гала учените установили, че консумацията им намалява шанса за оцеляване на раковите клетки и води до забавяне на растежа им. Според резултатите от изследването съдържанието на протеина марпин се увеличава в клетките при въздействието на екстракта от ябълковата кора. Това вещество може да потисне активността на онкоклетките. Според експерти, това не е единственото лечебно свойство на ябълковата кора и сок. В тях се съдържат и вещества, които укрепват състоянието на сърдечно-съдовата система. Авторите на изследването съветват тези плодове да се консумират заедно със семките. По-рано бе съобщено и че консумацията на ябълки има положителен ефект върху състоянието на белите дробове на заклетите пушачи. /БГНЕС

Pin It

Мазната и сладка закуска вреди на главния мозък

Това заявиха учените от университета "Макуори" в Сидни, съобщава "Медик форум". Експериментът анализира здравния статус на 102-ма участници. Те са били разделени на две групи: първата е консумирала храна с високо съдържание на мазнини и захар (тостери и шоколадови бонбони), а втората - здравословна храна. Преди и след експеримента всички участници са преминали през специфични тестове за памет и умения за учене. Оказало се, че четири дни на ядене на мазна и сладка храна за закуска водят до негативни процеси в мозъка, пише 24СМИ. Авторите на наблюденията твърдят, че подобни храни могат да причинят рязък скок в нивата на кръвната захар, както и нейното падане. Тези промени оказват негативно влияние върху паметта и когнитивната функционалност. /БГНЕС

Pin It

В едно отдалечено кътче в северозападна Испания малък град се изправя пред голямо предизвикателство: до 2020 г. неговите жители трябва да са свалили общо 100 хил. килограма, разказва "Франс прес"

Това означава край на бекона и пържените калмари за хилядите жители на Нарон, които отново започват да спортуват като част от програмата за отслабване, започнала през януари. "През 21 век хората забравят, че са направени, за да ходят", казва Парлос Пиниеро, 63-годишният лекар, който стои зад програмата, подкрепена от градския съвет. Конрадо Вилела Виямар, 65-годишен бивш кранист, е един от пациентите на Пиниеро. "В Испания, където хората казват, че може да се яде всичко от прасето – от края на опашката до върха на носа, първите храни, които премахнах от менюто си, бяха шкембе, сланина и колбаси", казва той. В града с население 40 хил. души, разположен на атлантическото крайбрежие на област Галисия, 9 хил. са с наднормено тегло, а други 3 хил. страдат от затлъстяване, коментира Пиниеро. Позната с гастрономията и често големите порции, Галисия е испанският регион с най-много хора с наднормено тегло, според проучване на Испанската асоциация на кардиолозите. Повече от 4 хил. жители, или една десета от населението, са се включили в проекта. Програмата, разработена от местни лекари, предлага персонализирани диети и физическа активност за тези, които желаят да се включат. Участниците редовно посещават здравните центрове в града, за да се премерят. "Разхождам се с приятели, включително с една жена, която е на 80 години, която се държи за ръката ми", казва Мария Тереса Родригес, на 55 години. "През март тежах 82 килограма, а сега съм 70", допълва Родригес, която всеки ден ходи или прави гимнастика в продължение на час и половина, а в петъците е започнала да танцува, защото краката вече не я болят. В града 18 ресторанта вече предлагат по-здравословни менюта.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки