В резюме

Три обичайни комбинации от храни, които всъщност са доста неподходящи

Хората често съчетават някои хранителни вкусове, които повечето от нас мислят, че са чудесна комбинация. Ето три обичайни комбинации, които всъщност са доста неподходящи:

1. Чай с мляко: Независимо от това дали пиете черен или зелен чай, и двата са много богати на антиоксиданти, които благоприятно влияят върху намаляване на възпаления с нисък интензитет. При това, зеленият чай е малко по-здравословен, защото има по-малко кофеин и повече полезни съставки. Но ако в чая добавете мляко, независимо дали става дума за краве или растително (от соя, ориз и т.н.), протеините от млякото се свързват точно с антиоксидантите и предотвратяват тяхното усвояване. А що се отнася до млякото, в тази комбинация една от основните добри съставки на въпросната напитка, калция, не може да се използва, тъй като кофеинът пречи на усвояването на калция. Така че, ако искате да добавите нещо добро в чая си, вместо мляко, изцедете лимон.

2. Хляб и конфитюр: Особено неподходяща е комбинацията от бял хляб и конфитюр, защото простите въглехидрати, които съдържа конфитюра рязко вдигат захарта в кръвта, а белия хляб има и висок гликемичен индекс. Гликемичният индекс (GI) е цифрова скала, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши нашата кръвна глюкоза (кръвна захар). Но не е добра и комбинацията от пълнозърнест хляб и конфитюр, защото изследванията показват, че този хляб доста вдига захарта. Резките скокове на захар в кръвта увреждат панкреаса, а също така водят и до енергийно неразположение, защото следват резки спадове. Вместо конфитюр, намажете хляба с масло, което според по-нови изследвания, все още е сред здравословните храни, а освен това значително ще забави темпото, с което захарта от хляба достига до кръвта.

3. Салата с диетични овкусители: Салата, покрита с оцет, лимон и други подобни, но без олио (зехтин). Ако от диетични причини избягвате да добавяте мазнина в салатата или използвате готови, т.н.диетични заместители, би трябвало да знаете, че това е пречка за усвояването на много важни хранителни съставки. Изследване, публикувано в списание „American Journal of Clinical Nutrition“ показва например, че изключително полезните каротиноиди например, от морковите, много по-добре се абсорбирт, ако добре полеете с мазнина салатата, а така е и с други здравословни съставки, за усвояването на които се нуждаем от определено количество мазнина. Следователно, не се колебайте, полейте салатата си с една-две супени лъжици зехтин, тиквено олио или подобен вид здравословно масло, вместо с диетични заместители. /БГНЕС

Pin It

Кората на ябълките „убива“ раковите клетки, заявиха изследователи от Университета „Уисконсин“ в Медисън

Антиоксидантите са тези, които допринасят за този ефективен процес. Те се съдържат в кората на ябълките. Тези вещества могат да забавят растежа на раковите клетки на простатата, а също и да повлияят на рака на гърдата, пише 24СМИ. В хода на експеримента с екстракт от ябълки сорт Гала учените установили, че консумацията им намалява шанса за оцеляване на раковите клетки и води до забавяне на растежа им. Според резултатите от изследването съдържанието на протеина марпин се увеличава в клетките при въздействието на екстракта от ябълковата кора. Това вещество може да потисне активността на онкоклетките. Според експерти, това не е единственото лечебно свойство на ябълковата кора и сок. В тях се съдържат и вещества, които укрепват състоянието на сърдечно-съдовата система. Авторите на изследването съветват тези плодове да се консумират заедно със семките. По-рано бе съобщено и че консумацията на ябълки има положителен ефект върху състоянието на белите дробове на заклетите пушачи. /БГНЕС

Pin It

Мазната и сладка закуска вреди на главния мозък

Това заявиха учените от университета "Макуори" в Сидни, съобщава "Медик форум". Експериментът анализира здравния статус на 102-ма участници. Те са били разделени на две групи: първата е консумирала храна с високо съдържание на мазнини и захар (тостери и шоколадови бонбони), а втората - здравословна храна. Преди и след експеримента всички участници са преминали през специфични тестове за памет и умения за учене. Оказало се, че четири дни на ядене на мазна и сладка храна за закуска водят до негативни процеси в мозъка, пише 24СМИ. Авторите на наблюденията твърдят, че подобни храни могат да причинят рязък скок в нивата на кръвната захар, както и нейното падане. Тези промени оказват негативно влияние върху паметта и когнитивната функционалност. /БГНЕС

Pin It

В едно отдалечено кътче в северозападна Испания малък град се изправя пред голямо предизвикателство: до 2020 г. неговите жители трябва да са свалили общо 100 хил. килограма, разказва "Франс прес"

Това означава край на бекона и пържените калмари за хилядите жители на Нарон, които отново започват да спортуват като част от програмата за отслабване, започнала през януари. "През 21 век хората забравят, че са направени, за да ходят", казва Парлос Пиниеро, 63-годишният лекар, който стои зад програмата, подкрепена от градския съвет. Конрадо Вилела Виямар, 65-годишен бивш кранист, е един от пациентите на Пиниеро. "В Испания, където хората казват, че може да се яде всичко от прасето – от края на опашката до върха на носа, първите храни, които премахнах от менюто си, бяха шкембе, сланина и колбаси", казва той. В града с население 40 хил. души, разположен на атлантическото крайбрежие на област Галисия, 9 хил. са с наднормено тегло, а други 3 хил. страдат от затлъстяване, коментира Пиниеро. Позната с гастрономията и често големите порции, Галисия е испанският регион с най-много хора с наднормено тегло, според проучване на Испанската асоциация на кардиолозите. Повече от 4 хил. жители, или една десета от населението, са се включили в проекта. Програмата, разработена от местни лекари, предлага персонализирани диети и физическа активност за тези, които желаят да се включат. Участниците редовно посещават здравните центрове в града, за да се премерят. "Разхождам се с приятели, включително с една жена, която е на 80 години, която се държи за ръката ми", казва Мария Тереса Родригес, на 55 години. "През март тежах 82 килограма, а сега съм 70", допълва Родригес, която всеки ден ходи или прави гимнастика в продължение на час и половина, а в петъците е започнала да танцува, защото краката вече не я болят. В града 18 ресторанта вече предлагат по-здравословни менюта.

Pin It

Изследване в Германия показа, че германчетата живеят добре – както никога преди това

Добра новина: германските деца се чувстват добре – както никога преди това. Но няма да е зле, ако децата спортуваха малко повече. Защото всяко седмо германче е с наднормено тегло, сочи актуално проучване. Институтът "Роберт Кох" в Берлин е провел най-задълбоченото изследване дотук в Германия за здравословното състояние на подрастващите. Според него 96 на сто от децата и младежите в Германия се радват на добро и много добро здраве. По темата "Ди Цайт" посочва, че една тъй положителна новина би трябвало да се нареди даже сред водещите, ако не се беше загубила сред потока от тревожни новини, който ни залива днес. През 2003 година институтът "Роберт Кох" започва редовно да анкетира деца и родители по темата. Резултатът от този многогодишен труд: почти всички тенденции са положителни, или най-малкото стабилни, устойчиви.

 

Един пример: само за десет години процентът на пушачите сред младите хора е намалял с две трети. Цигари пушат само седем на сто от младежите над 11 години - най-ниският процент досега. Наполовина е намалял и броят на жените, които пушат цигари по време на бременността - делът им е спаднал от 20 на 10,9 процента. 

 

Друг положителен резултат от изследването е това, че броят на децата, страдащи от астма, сенна хрема или други алергии НЕ се е увеличил в сравнение с положението от преди 10 години. Психическото здраве на младите германци също не дава повод за тревога: вярно е, че при всяко пето дете или тийнейджър се наблюдават емоционални проблеми от рода на хиперактивност, но пък подобни поведенчески смущения не водят до психически заболявания. В наши дни германските момичета и момчета успяват да намерят душевно равновесие - включително защото лекари, възпитатели и учители междувременно реагират по-чувствително на забелязани смущения, пише още "Ди Цайт", обобщавайки резултатите от изследването.

Pin It

Добра новина бележи Световният ден на сърцето: Обещаващо устройство помага на хора със сърдечна недостатъчност

Световният ден на сърцето е събитие, организирано от Световната сърдечна федерация през 2000 г., което се отбелязва ежегодно на 29-ти септември. Целта на кампанията е да разпространява информация във връзка с различни болести, рискови фактори и интервенции, свързани със сърдечното здраве. Що се отнася до българските географски ширини, според Дружеството на кардиолозите в България около 140 хиляди души живеят със сърдечна недостатъчност, а при половината от тях това означава прогноза за преждевременна смърт в рамките на 5 години след поставянето на диагноза. Прогнозата е особено песимистична за пациентите със сърдечна недостатъчност, които имат митрална регургитация поради дисфункция на лявата камера, съобщава статия в The New England Journal of Medicine. Най-общо, митрална регургитация представлява невъзможност на митралната клапа да изпълнява правилно ролята си, в резултат на което кръвта тече назад към сърцето. Състоянието се разделя на първично (промени в самите клапни платна) и вторично (промени в околоклапните части). Специално вторичната, при която се наблюдава геометрична дислокация на папиларните мускули и сухожилните нишки, е тясно свързана с влошено качество на живот, повишена честота на хоспитализация и висок риск от фатален изход.

Учените обаче съобщават, че съществува ново устройство, което дава надежда за по-добър живот на хората с тежка сърдечна недостатъчност и намалява значително риска от фатален край в рамките на вече две години от лечението. Наречено MitraClip, устройството се препоръчва като опция за пациенти, за които се счита, че са твърде болни за кардиохирургия. Последното, разбира се, трябва да се определи от клиничната преценка на професионален екип въз основа наличието на един или повече хирургически рискови фактори.  Технологията, която защипва повредената клапа, позволявайки ѝ да изпомпва кръв нормално, не е съвсем нова. Създадена през 2003 г., нейното одобрение от FDA идва през октомври 2013 г., но единствено във връзка с първичната (дегенеративна) форма на митрална регургитация. Понастоящем използването ѝ за лечение на вторичната (функционална) форма е обект на клинични проучвания, резултатите от които обаче са позитивни. Поради нуждата от допълнителни данни, MitraClip още не е одобрена от FDA за третиране на състоянието.

Pin It

Според европейско проучване 30% от българите над 15 години са с хипертония

Десетки пациенти се прегледаха безплатно при кардиолозите на ВМА в рамките на поредната превантивна кампания по повод Световния ден на сърцето – 29 септември, съобщиха от лечебното заведение. През тази година фокусът бе високото кръвно налягане. 30% от българите над 15 години са с хипертония, сочат данните на последното мащабно проучване, проведено в Европейския съюз в периода 2008-2017 г., коментира началникът на Клиниката по кардиология полковник проф. д-р Ивайло Даскалов. Високото кръвно има лек превес при жените – 32 срещу 28 на сто. „Наричат хипертонията „тихия убиец”, защото често протича безсимптомно, но може директно да се прояви и с някои от тежките и смъртоносни усложнения – като инсулт, инфаркт, дисекация на аортата или бъбречна недостатъчност”, алармира проф. Даскалов. „Ето защо редовната профилактика е толкова е важна – преглед веднъж годишно – с измерване на артериалното налягане, холестерола и кръвната захар, може да ни предпази от появата на сърдечна болест”, допълни още началникът на Клиниката по кардиология във ВМА. „Хубавото е, че броят на пациентите, които се възползват от нашите кампании, нараства, особено на младите”, допълни още кардиологът. Тенденцията е позитивна, защото „подмладяване” има и при хипертонията. „Все по-често високото кръвно налягане започва да е проблем още във възрастта след 45 години”, призна проф. Даскалов. Причините за „подмладяването” са много – стрес, липса на движение, лошо хранене, злоупотреба с алкохол, цигари и наглед безобидни медикаменти като болкоуспокояващи и капки за нос. А препоръките на кардиолога са да ограничим вредните навици и солта, да включим в диетата си повече плодове и зеленчуци, риба, пилешко и нискомаслени млечни продукти и да правим поне две разходки по 30 минути всеки ден.

Pin It

Ежедневното приемане на аспирин не помага за удължаването на живота на възрастните хора

Това установиха учени, чието изследване е публикувано в списание The New England Journal of Medicine. Експериментът е продължил 5 години. В него са участвали над 19 хиляди души от Австралия и САЩ. Тяхната средна възраст е била 74 години, но не на се имали инвалидност и не са страдали от сърдечно-съдови заболявания или деменция. Половината от участниците е взимала ежедневно по 100 милиграма аспирин, докато останалите са получавали плацебо. Изследването е показало, че значителни различия в броя на смъртните случаи, инвалидността или развитието на деменция между участниците в експеримента не е имало. Учените са фиксирали 21,5 на хиляда подобни случая в първата група и 21,2 на хиляда – във втората. Едновременно с това рискът от сериозно кръвотечение сред приемащите аспирин е бил 3,8% срещу 2,8% при приемащите плацебо. „Приемът на аспирин от здрави възрастни хора в течение на пет години не е удължавал продължителността на живота и е водил до увеличаването на броя на сериозните кръвотечения“, категорични са учените. /РИА „Новости“

Pin It

Учени са установили, че повишеното потребление на кофеин може да помогне за намаляване на смъртността при хора с хронични бъбречни заболявания

Резултатите от проучването са публикувани в списанието "Неврология, диализа, трансплантация". Експериментът включвал 4 863 души, избрани на случаен принцип. Специалистите заключават, че при пациентите, които консумирали повече кофеин, рискът от смърт е намалял с почти 25% за пет години в сравнение с тези, които приемали по-малко от това вещество. Възможният защитен ефект на кофеина може да се дължи на неговото въздействие върху съдовата система. Известно е, че това вещество допринася за освобождаването на азотен оксид, като по този начин подобрява функционирането на кръвоносните съдове, отбелязва РИА-Новости. Кофеинът се среща предимно в кафето, чая и безалкохолните напитки. Учените изчисляват, че около 89% от възрастното население в САЩ консумира кофеин ежедневно. По този начин, дори и малкото лечебно действие на това вещество може да окаже съществено влияние върху общественото здраве. /БГНЕС

Pin It

Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии представиха експериментална разработка на бира с добавяне на боровинки и арония, с които антиоксидантите в пивото могат да бъдат повишени с 34 - 55%

Според авторите на иновативното изследване доц. д-р Силвия Милева, проф. д-р Габриела Маринова и гл. ас. д-р Ива Томова, влагането на подходящи плодове е работещ подход за подобряване на хранителните качества на пивото и добра възможност за получаване на нови асортименти бири, предаде репортер на БГНЕС. Плодовете са добре известни със своите ползи за здравето. Те съдържат голямо разнообразие от полифеноли, флавоноиди, аскорбинова киселина, антоцианини, каротеноиди и др. Сред плодовете с най-висок антиоксидантен капацитет са боровинките и черната арония. Стотици научни проучвания потвърждават, че заради естествените си съставки, бирата също е ценен източник на витамини, специфични антиоксиданти, минерали, растителни фибри. Учените са установили, че кехлибарената напитка съдържа над 900 съединения и биологично активни вещества, които са предмет на все повече изследвания. „Имайки предвид тези факти, очевидно е, че пивото има голям потенциал като напитка с положително функционално действие. Основното предизвикателство за научния ни колектив беше намирането на подходящ технологичен подход, който не само да подобри антиоксидантния капацитет на пивото, но да се получи краен продукт с безупречни дегустационни характеристики.“, коментира доц. Силвия Милева.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки