Позиции

Лекарските грешки у нас са 12 пъти повече, отколкото по света, казва проф. Милан Миланов

Кризата на доверие между пациенти и лекари продължава да расте. Ампутираха крака на млада жена от Русе заради немарливост на личния й лекар, който е лекувал злокачествен тумор с мехлем, алармираха от Центъра за защита правата на пациентите. Прокуратурата повдигна обвинение срещу четирима доктори, свързани с лечението на 4-годишната Гергана, която почина миналата Коледа заради усложнения след операция на сливиците. Защо нараства напрежението между белите престилки и болните? И какви са възможностите негативната тенденция да бъде стопирана? С тези въпроси се обърнахме към проф. Милан Миланов, председател на Централната етична комисия на Българския лекарски съюз и методичен ръководител на клиниките и отделенията по анестезиология и реанимация в "Пирогов".   
Pin It

Проф. Хералд Цурхаузен*: До 10-20 години ракът ще се лекува като грип

Проф. Цурхаузен, кои вируси могат да предизвикат рак и доколко може да се вярва на хипотезата, че в основата на раковите заболявания стои най-обикновена инфекция?

- За около 20% от туморите се знае, че са свързани с инфекции. Но това не означава, че всеки вирус автоматично може да предизвика рак. Някои видове онкологични заболявания, като тези в стомашно-чревния тракт, са свързани и с бактерии.
Pin It

Министър Стефан Константинов: Не знам кой управлява здравеопазването ни

- Само за два месеца пациенти са изпратили толкова жалби до медицинската ДАНС, колкото за цяла година. Как си го обяснявате, г-н министър?

- С широкия медиен отзвук и с вероятността в новото ръководство на Министерството на здравеопазването болните да виждат сериозен защитник на правата си. Разбира се, това се дължи и на въвеждането на наредбата за таван от 950 лв. при избор на екип, на принципната ни позиция по важни казуси...

Pin It

Проф. Цветана Кътова: Не искам да дойде момент, в който ще трябва да си внасяме кардиолози от други

Проф. Кътова, как се роди идеята за създаването на зимното училище за специализанти по кардиология? (Проф. Цветана Кътова е директор на зимното училище по кардиология)

През миналата година ДКБ организира първата среща в такъв формат, но в нея участваха само колеги от София. Те предложиха да променим организацията и да превърнем училището в място, на което си дават среща специализанти от всички региони. Тя беше приета с голямо задоволство от всички и интересът към проявата е изключително голям.

Pin It

Доц. Иво Петров: Неоправдано е пренебрегването на периферните артериални стенози

През последните години инвазивната кардиология напредна много. В момента и като научно ниво, и като натрупана практика – брой случаи, сме стигнали средните европейски нива. През 2009 г. у нас са извършени общо около 13 500 коронарни ангиопластики, но с това добрата новина свършва. Защото всички са наясно, че атеросклерозата е генерализиран мултифокален процес, засягащ целия организъм. Поради тази причина в световен мащаб около 60 на сто от ендоваскуларните процедури се извършват на коронарните артерии, а останалите 40% - на всички останали, основно мозъчните, бъбречните, на крайниците и т.н. А в България, макар и да няма много точна статистика, през миналата година са направени около 700 ендоваскуларни процедури на артерии извън коронарните. Това е нищожна цифра, защото, следвайки световния опит, трябваше да имаме над 5000 процедури на извънсърдечни артерии.
Pin It

Доц. д-р Божидар Финков: Има опасност инвазивната кардиология да се върне много години назад

Орязването на цените на кардиологичните пътеки  от Консултативния съвет към Министерството на финансите застрашава добрата медицинска практика в областта на кардиологията, особено в инвазивната. Водещи специалисти се опасяват, че намаляването на средствата с около 30% ще доведе до невъзможност да се работи или до чувствително доплащане от болните, което не е по джоба на всеки, а и противоречи на етичните норми в случаите на спешност.
Pin It

доц. д-р Владимир Пилософ: Нездравословният начин на живот вреди и на детското сърце

В съвременността основен риск крие нездравословният начин на живот. Тази грижа за здравето не може да се отлага за средната или късната възраст. Човек трябва да се приучи какво е полезно за него и какво не още от детството.
Pin It

Стефан Константинов: По-добро здравеопазване не се гарантира с повече от една здравна каса

В средата на миналата седмица правителството прие предложената от здравния министър Стефан Константинов концепция за по-добро здравеопазване. Това стана два месеца, след като зам.-председателят на лекарския съюз и акушер-гинеколог от кюстендилската болница наследи поста от Анна-Мария Борисова, принудена да подаде оставка, след като оповести концепцията си за реформа, включваща доплащане за пациентите.
Pin It

Проф. д-р СТОЯН ТОНЕВ, началник на ВМА: Предвиждаме трансплантации на костен мозък от догодина

Mакар и по-бавно заради икономическата криза, продължаваме да обновяваме клиниките си. Предвиждаме към края на януари да завършим модернизацията на Клиниката по токсикология, а до 6 май и на Клиниката по съдова хирургия. Вече въведохме системата на протоколите за работа с всеки един болен. Тя представлява алгоритми, по които се позволява по-бърза диагностика и лечение на пациентите, без да се губи време за уточняване по телефоните и търсене на подходящата клиника.
Pin It

Проф. Светла Торбова: Генетичните проучвания в хипертензиологията ще стават все по-актуални

Проф. Светла Торбова e председател на Българската Лига по хипертония. Известната българска специалистка с огромно удовлетворение изтъква факта, че българското участие на авторитетни международни научни форуми става все по-голямо и по-убедително.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки