Позиции

Ген. Стоян Тонев, началник на Военоомедицинска академия: Във ВМА няма да влязат финансови квестори

Създава се нова длъжност - финансови квестори, и те ще контролират дружествата с държавно участие, обяви на 13 октомври министърът на финансите Симеон Дянков. Целта е те да действат превантивно срещу злоупотреби. Дянков обяви, че първите квестори ще влязат в БДЖ и във Военномедицинска академия (ВМА). Ден по-късно началникът на ВМА ген. Стоян Тонев обяви, че "когато Дянков не иска да дава пари, праща квестори". През пролетта в Министерския съвет беше обявена идеята ВМА да "погълне" болницата на МВР и тогава имаше упреци, че военното здравно заведение има големи дългове и чрез сливането се опитва да се спаси. Дълговете на ВМА са около 16 млн. лв. Потърсихме ген. Тонев за коментар защо се налага във ВМА да влизат финансови квестори.
Pin It

Проф. Асен Гудев: В здравеопазването печалбата се приватизира, а загубата се национализира

При сърдечно-съдовите заболявания всяко забавяне води до инвалидизация, ако не доведе до смърт. Най-високата смъртност е в първите два часа на инфаркта. Голяма част от пациентите - това е световен проблем, въобще не стигат до болниците. За съжаление ранните симптоми на инфаркта не се разпознават от много хора и не са редки случаите, в които и медицински лица не ги разпознават. Лечението на инфаркта може да е много ефективно, ако то се направи в ранните часове.
Pin It

Д-р Фани Цуракова, психиатър: Голям въпрос е в заплащането на психиатричните консултации в болниците

Разбира се,  всеки болничен мениджър би искал да има най-широка палитра от консултанти под ръка. Въпросът е как да обезпечи тяхното заплащане. Ако консултация от психиатър беше изрично указана в клинични пътеки, (по които се лекува например болен със соматична диагноза, но в състояние след опит за самоубийство, или пациент, постъпващ за лечение на телесно заболяване, но с придружаващи тежки психични разстройства, суспектни за бъдещ делир), тогава те биха приемали с охота психиатри.  Въпросът е, че сега, за да осигурят заплащането му, мениджърите взимат от средствата на другите специалности, а при това те трябва да понесат и негативите на ниския ни оборот, на критерии за оценка на ефективност, които не са адекватни за психиатричния труд.
Pin It

Д-р Хинков: Психичното здраве не съществува като тема нито за МЗ, нито за БЛС

Имаше такова изследване на Евробарометър, което неочаквано показа, че българите сме на първо място по нещастие – по субективно усещане за нещастност. Eстремалност обаче е, че сме най-бедните в Европа, но като че ли сме свикнали с тази бедност, защото не виждаме големи протести. Реакциите на българите са по-скоро в посока „спасявай се по единично - кой както може”, с емиграция, с някакви частни решения, но не и на обществено ниво. 
Pin It

Лекарските грешки у нас са 12 пъти повече, отколкото по света, казва проф. Милан Миланов

Кризата на доверие между пациенти и лекари продължава да расте. Ампутираха крака на млада жена от Русе заради немарливост на личния й лекар, който е лекувал злокачествен тумор с мехлем, алармираха от Центъра за защита правата на пациентите. Прокуратурата повдигна обвинение срещу четирима доктори, свързани с лечението на 4-годишната Гергана, която почина миналата Коледа заради усложнения след операция на сливиците. Защо нараства напрежението между белите престилки и болните? И какви са възможностите негативната тенденция да бъде стопирана? С тези въпроси се обърнахме към проф. Милан Миланов, председател на Централната етична комисия на Българския лекарски съюз и методичен ръководител на клиниките и отделенията по анестезиология и реанимация в "Пирогов".   
Pin It

Проф. Хералд Цурхаузен*: До 10-20 години ракът ще се лекува като грип

Проф. Цурхаузен, кои вируси могат да предизвикат рак и доколко може да се вярва на хипотезата, че в основата на раковите заболявания стои най-обикновена инфекция?

- За около 20% от туморите се знае, че са свързани с инфекции. Но това не означава, че всеки вирус автоматично може да предизвика рак. Някои видове онкологични заболявания, като тези в стомашно-чревния тракт, са свързани и с бактерии.
Pin It

Министър Стефан Константинов: Не знам кой управлява здравеопазването ни

- Само за два месеца пациенти са изпратили толкова жалби до медицинската ДАНС, колкото за цяла година. Как си го обяснявате, г-н министър?

- С широкия медиен отзвук и с вероятността в новото ръководство на Министерството на здравеопазването болните да виждат сериозен защитник на правата си. Разбира се, това се дължи и на въвеждането на наредбата за таван от 950 лв. при избор на екип, на принципната ни позиция по важни казуси...

Pin It

Проф. Цветана Кътова: Не искам да дойде момент, в който ще трябва да си внасяме кардиолози от други

Проф. Кътова, как се роди идеята за създаването на зимното училище за специализанти по кардиология? (Проф. Цветана Кътова е директор на зимното училище по кардиология)

През миналата година ДКБ организира първата среща в такъв формат, но в нея участваха само колеги от София. Те предложиха да променим организацията и да превърнем училището в място, на което си дават среща специализанти от всички региони. Тя беше приета с голямо задоволство от всички и интересът към проявата е изключително голям.

Pin It

Доц. Иво Петров: Неоправдано е пренебрегването на периферните артериални стенози

През последните години инвазивната кардиология напредна много. В момента и като научно ниво, и като натрупана практика – брой случаи, сме стигнали средните европейски нива. През 2009 г. у нас са извършени общо около 13 500 коронарни ангиопластики, но с това добрата новина свършва. Защото всички са наясно, че атеросклерозата е генерализиран мултифокален процес, засягащ целия организъм. Поради тази причина в световен мащаб около 60 на сто от ендоваскуларните процедури се извършват на коронарните артерии, а останалите 40% - на всички останали, основно мозъчните, бъбречните, на крайниците и т.н. А в България, макар и да няма много точна статистика, през миналата година са направени около 700 ендоваскуларни процедури на артерии извън коронарните. Това е нищожна цифра, защото, следвайки световния опит, трябваше да имаме над 5000 процедури на извънсърдечни артерии.
Pin It

Доц. д-р Божидар Финков: Има опасност инвазивната кардиология да се върне много години назад

Орязването на цените на кардиологичните пътеки  от Консултативния съвет към Министерството на финансите застрашава добрата медицинска практика в областта на кардиологията, особено в инвазивната. Водещи специалисти се опасяват, че намаляването на средствата с около 30% ще доведе до невъзможност да се работи или до чувствително доплащане от болните, което не е по джоба на всеки, а и противоречи на етичните норми в случаите на спешност.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки