Позиции

Доц. Иво Петров: Професионален борд трябва да сертифицира катетеризационните лаборатории

Парадоксално е, че здравната каса реимбурсира по един и същи начин и дейността на тези, които имат 15-годишни апарати и правят „чакръкчийство”, образно казано, и дейността на тези, които правят сложни процедури и интервенции.
Pin It

Българите да спрат с номерата на Андрешко, казва д-р Пламен Цеков

От октомври стартира тестовият период на електронното пациентско досие. В здравния фейсбук ще има информация за всички прекарани болести и лечението им. Какви други новости подготвя здравната каса за лекарите и пациентите, попитахме управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков.
Pin It

Д-р Добри Хазърбасанов: Интервенционалното лечение при белодробна тромбоемболия е много по-добро

Д-р Добри Хазърбасанов е началник на Отделението по кардиология и инвазивна кардиология в „Софиямед”. Преди това е работил в НКБ, УБ „Лозенец”, УМБАЛ „Св. Анна”, VGH във Ванкувър, Канада и CHUV, Лозана, Швейцария. Специализирал е в кардиологични клиники в Германия, Франция, САЩ.
Pin It

Проф. Владимир Пилософ: Голяма многопрофилна болница е необходима за всички български деца

Проф. Пилософ, коя е най-важната задача, която виждате пред себе си като новоизбран председател на Българската педиатрична асоциация?

Има няколко задачи, които лично съм си поставил като най-съществени. Разбира се идеите, които имам, тепърва предстои да се обсъждат в нашия управителен съвет. Онези от тях, които успея да защитя с аргументи, ще бъдат в центъра на нашата работа, след като бъдат утвърдени като цели на организацията.
Pin It

Проф. Луиджи Бадано: Бъдещето е не само в новите технологии, но и в добрите специалисти

Проф. Бадано, коя бе причината България да бъде избрана за домакин на курса на ЕАЕ?

-Работната група по ехокардиография на Дружеството на кардиолозите в България е една от най-активните, в нея има много компетентни колеги, които ние ценим. Освен това при вас, както и в другите страни от Централна и Източна Европа вече има утвърдена култура на образната диагностика в кардиологията посредством ултразвуковите методи. Важно за нас бе и това, че страната ви организира много успешно два международни обучителни курса в София и Варна в предходните години. По тези причини направихме избора си.

Pin It

Министерството на здравеопазването за изразходването на 340-те милиона трансфер от НЗОК?

Защо с тези пари да се плащат такива дейности, които нямат нищо общо със здравното осигуряване, като например спешна помощ, психиатрична помощ (дори прави впечатление, че с тези средства е купуван метадон – заместителната терапия за зависимости), още повече че спешната помощ така или иначе е задължение на държавата, тя е гарантирана, осигурена, безплатна и е за сметка на данъци, а не с пари от осигуровки.
Pin It

Д-р Цветан Райчинов, председател на лекарския съюз: Здравната система сама си пречи

Д-р Цветан Райчинов е председател на Българския лекарски съюз (БЛС) от 2009 г. насам. С него разговаряме за проблемите в здравеопазването, предстоящите възможни и невъзможни промени в здравната система и правилата, заложени в Националния рамков договор (НРД), подписан в края на 2011 от здравната каса и съсловната организация.
Pin It

Дарик и Най-добрите лекари в България: доц. д-р Владимир Пилософ

Дарик започна национална кампания "Най-добрите лекари в България". Тази инициатива се прави за първи път в България и чрез нея се представят най-добрите лекари, които работят в 39 специалности. Кампанията продължава с доц. д-р Владимир Пилософ, детски кардиолог, директор на Националната кардиологична болница.
Pin It

Д-р Пол Джей Финк (САЩ, април 1997): Какво се случи с нашата професия?

Д-р Пол Джей Финк е Професор по психиатрия в Медицинското училище към Университета Темпъл и старши консултант на Центъра за психично здраве Чартър Феърмаунт, САЩ.

Всеки изглежда убеден, че уважението към лекарската професия е ерозирано едновременно отвън и отвътре. Постоянното тръбене от страна на медиите за лошите неща, които са открити за болници и лекари има корозивен ефект. Настояването от страна на обществото, че сме груби, богати, егоистични и незаинтересовани също взема своя дан. Вътрешните съсловни раздори рушат предимно чувствителността на медиците, тъй като тяхното самочувствие, наричано 'арогантност', и алтруизъм – възприеман като 'глупост', започнаха процес на ресоциализация, който в момента е в пълен разцвет. Лекарите са подложени на атака. Техните приходи са постоянно намалявани от компании за здравни грижи с контролирани разходи, силната конкуренция, купуването на практики, както и от стремежа на правителството да контролира разходите за здравеопазване. Тяхната роля е станала по-неясна поради умножилите се други професионалисти и парапрофесионалисти, всички стремящи се към парче от тортата.
Pin It

проф. Генчо Начев: Най-добрите лекари и клиники да бъдат класирани в топлиста

Щом има класиране на най-добрите университети и колежи, логично е да има и за лечебните звена. Впрочем такова отдавна се прави в САЩ по определени критерии, включително и мнения на пациентите. Ако някой търси кардиохирург, може да се ориентира от класацията на най-добрите кардиохирургии и специалисти. Ако се интересува от възможностите за трансплантация, може да се запознае с най-добрите трансплантационни центрове за бъбреци, черен дроб, сърце или комбинирани. У нас това може да се прави от здравното министерство или Лекарската камара, ако бъде създадена. Ще има благородна конкуренция за по-качествени медицински услуги, тъй като класацията ще е динамична, т.е. ще се променя според новите резултати.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки