Позиции

Д-р Добри Хазърбасанов: Интервенционалното лечение при белодробна тромбоемболия е много по-добро

Д-р Добри Хазърбасанов е началник на Отделението по кардиология и инвазивна кардиология в „Софиямед”. Преди това е работил в НКБ, УБ „Лозенец”, УМБАЛ „Св. Анна”, VGH във Ванкувър, Канада и CHUV, Лозана, Швейцария. Специализирал е в кардиологични клиники в Германия, Франция, САЩ.
Pin It

Проф. Владимир Пилософ: Голяма многопрофилна болница е необходима за всички български деца

Проф. Пилософ, коя е най-важната задача, която виждате пред себе си като новоизбран председател на Българската педиатрична асоциация?

Има няколко задачи, които лично съм си поставил като най-съществени. Разбира се идеите, които имам, тепърва предстои да се обсъждат в нашия управителен съвет. Онези от тях, които успея да защитя с аргументи, ще бъдат в центъра на нашата работа, след като бъдат утвърдени като цели на организацията.
Pin It

Проф. Луиджи Бадано: Бъдещето е не само в новите технологии, но и в добрите специалисти

Проф. Бадано, коя бе причината България да бъде избрана за домакин на курса на ЕАЕ?

-Работната група по ехокардиография на Дружеството на кардиолозите в България е една от най-активните, в нея има много компетентни колеги, които ние ценим. Освен това при вас, както и в другите страни от Централна и Източна Европа вече има утвърдена култура на образната диагностика в кардиологията посредством ултразвуковите методи. Важно за нас бе и това, че страната ви организира много успешно два международни обучителни курса в София и Варна в предходните години. По тези причини направихме избора си.

Pin It

Министерството на здравеопазването за изразходването на 340-те милиона трансфер от НЗОК?

Защо с тези пари да се плащат такива дейности, които нямат нищо общо със здравното осигуряване, като например спешна помощ, психиатрична помощ (дори прави впечатление, че с тези средства е купуван метадон – заместителната терапия за зависимости), още повече че спешната помощ така или иначе е задължение на държавата, тя е гарантирана, осигурена, безплатна и е за сметка на данъци, а не с пари от осигуровки.
Pin It

Д-р Цветан Райчинов, председател на лекарския съюз: Здравната система сама си пречи

Д-р Цветан Райчинов е председател на Българския лекарски съюз (БЛС) от 2009 г. насам. С него разговаряме за проблемите в здравеопазването, предстоящите възможни и невъзможни промени в здравната система и правилата, заложени в Националния рамков договор (НРД), подписан в края на 2011 от здравната каса и съсловната организация.
Pin It

Дарик и Най-добрите лекари в България: доц. д-р Владимир Пилософ

Дарик започна национална кампания "Най-добрите лекари в България". Тази инициатива се прави за първи път в България и чрез нея се представят най-добрите лекари, които работят в 39 специалности. Кампанията продължава с доц. д-р Владимир Пилософ, детски кардиолог, директор на Националната кардиологична болница.
Pin It

Д-р Пол Джей Финк (САЩ, април 1997): Какво се случи с нашата професия?

Д-р Пол Джей Финк е Професор по психиатрия в Медицинското училище към Университета Темпъл и старши консултант на Центъра за психично здраве Чартър Феърмаунт, САЩ.

Всеки изглежда убеден, че уважението към лекарската професия е ерозирано едновременно отвън и отвътре. Постоянното тръбене от страна на медиите за лошите неща, които са открити за болници и лекари има корозивен ефект. Настояването от страна на обществото, че сме груби, богати, егоистични и незаинтересовани също взема своя дан. Вътрешните съсловни раздори рушат предимно чувствителността на медиците, тъй като тяхното самочувствие, наричано 'арогантност', и алтруизъм – възприеман като 'глупост', започнаха процес на ресоциализация, който в момента е в пълен разцвет. Лекарите са подложени на атака. Техните приходи са постоянно намалявани от компании за здравни грижи с контролирани разходи, силната конкуренция, купуването на практики, както и от стремежа на правителството да контролира разходите за здравеопазване. Тяхната роля е станала по-неясна поради умножилите се други професионалисти и парапрофесионалисти, всички стремящи се към парче от тортата.
Pin It

проф. Генчо Начев: Най-добрите лекари и клиники да бъдат класирани в топлиста

Щом има класиране на най-добрите университети и колежи, логично е да има и за лечебните звена. Впрочем такова отдавна се прави в САЩ по определени критерии, включително и мнения на пациентите. Ако някой търси кардиохирург, може да се ориентира от класацията на най-добрите кардиохирургии и специалисти. Ако се интересува от възможностите за трансплантация, може да се запознае с най-добрите трансплантационни центрове за бъбреци, черен дроб, сърце или комбинирани. У нас това може да се прави от здравното министерство или Лекарската камара, ако бъде създадена. Ще има благородна конкуренция за по-качествени медицински услуги, тъй като класацията ще е динамична, т.е. ще се променя според новите резултати.
Pin It

Личните лекари в България - хронично уморени и емоционално изтощени

Половината от българските семейни лекари са хронично уморени и емоционално изтощени, съобщи БТА. Проучване, направено сред джипитата в страната, показва, че 50% от тях страдат от т.нар. синдром на изпепеляването, който се характеризира с емоционално изтощение, деперсонализация, депресии и др. Синдромът е състояние на физиологично, емоционално и умствено изчерпване, характеризиращо се с хронична умора, чувство за безпомощност и безнадежност, развитие на негативно себевъзприятие и отношение към работата, живота и другите хора.
Pin It

Ген. Стоян Тонев, началник на Военоомедицинска академия: Във ВМА няма да влязат финансови квестори

Създава се нова длъжност - финансови квестори, и те ще контролират дружествата с държавно участие, обяви на 13 октомври министърът на финансите Симеон Дянков. Целта е те да действат превантивно срещу злоупотреби. Дянков обяви, че първите квестори ще влязат в БДЖ и във Военномедицинска академия (ВМА). Ден по-късно началникът на ВМА ген. Стоян Тонев обяви, че "когато Дянков не иска да дава пари, праща квестори". През пролетта в Министерския съвет беше обявена идеята ВМА да "погълне" болницата на МВР и тогава имаше упреци, че военното здравно заведение има големи дългове и чрез сливането се опитва да се спаси. Дълговете на ВМА са около 16 млн. лв. Потърсихме ген. Тонев за коментар защо се налага във ВМА да влизат финансови квестори.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки