Позиции

Министър Таня Андреева: Спираме роенето на болници без нужда

"Ще вдигнем заплатите на спешните доктори най-късно догодина", "Спираме роенето на болници без нужда", "Щом искат пари от касата, частните клиники ще поемат и тежки пациенти",  казва д-р Таня Андреева.

Как новият здравен министър д-р Таня Андреева ще излекува  системата? С кой проблем ще започне първо - драмата в Спешна помощ, скъпите лекарства или лимитите и дълговете на болниците? Д-р Андреева дава отговорите пред "Стандарт" в първото си интервю като здравен министър.
Pin It

Д-р Иван МАНУКОВ: Инвазивното отпушване на артерия спасява живота

Д-р Иван МАНУКОВ e специалист по инвазивна кардиология в УМБАЛ “Св. Георги”, преподавател в МУ - Пловдив. "Стресът в живота също е фактор, който не можем да подминем. В програмата, по която работим, е заложена превенция на рискови фактори, доколкото е възможно. Процесът обаче трябва да е двустранен. От една страна, това са лекарите и всички ония, които се грижат за съхранение на здравето на пациента, а от друга страна, са пациентите, които трябва да са лично отговорни за здравето си и да полагат грижа за него."
Pin It

Доц. Иван Стайков: 80% от рисковете за инсулт могат да бъдат предотвратени

Над 50 000 българи са били засегнати от инсулт през изминалата година. Една от най-важните предпоставки за успешното лечение е бързата реакция и разпознаване на исулта. Стотици бяха обучени как да разпознаят първите признаци на исхемичен инсулт и какви незабавни мерки трябва да предприемат, чрез информационната кампания на Boehringer  Ingelheim “Разпознай инсулта. Действай бързо!”. Подобряването и лечението на рисковите фактори води до много голям процент спасяване от мозъчен инсулт. Според съвременните експерти до 80% от възможностите за получаване на инсулт биха могли да бъдат предотвратени. Това каза в предаването „Най-добрите лекари“ доц. Иван Стайков, началник на клиниката по неврология към болница „Токуда“. Високото кръвно налягане предизвиква от 4 до 8 пъти по-висок риск, захарният диабет - от 1,7 до 2,7, сериозни рискови фактори са и т.нар. предсърдно мъждене, т.е. неритмичната работа на сърцето, както и обструктивната сънна апнея - спирането на дишане по време на сън. Използването на редица съвременни медикаменти води до 30% намаляване честотата на мозъчните инсулти. Ето какво още каза доц. Стайков пред водещата nна Дарик Лили Ангелова:
Pin It

Доц. Иво Петров: У нас загърбваме сърдечните проблеми на младите хора

Доц. Петров, с какво е актуална темата, която Дружеството на  кардиолозите избра за този симпозиум?

Темата е изключително актуална, защото засяга най-вече млади хора. През последните години станахме свидетели на трагични факти в света на спорта – смърт на терена по време на игра. Такива случаи имаше в Испания, в Италия, в други страни. Това заостри вниманието на  кардиологичната общност и проблемът „Спортно сърце и смърт” излезе на дневен ред в научните изследвания и дискусиите по време на форумите. Стана ясно, че хора, които привидно нямат сърдечно заболяване не са пощадени и при тях могат да настъпят фатални инциденти. Ето защо големият въпрос остана да бъдат дефинирани рисковете, да бъдат изработени препоръките и да бъдат изведени стандарти за професионална поведение. Естествено, хора в риск не трябва да упражняват екстремни спортове. Може да има риск обаче и за всички практикуващи спорт – състезателен, професионален и дори спорта на свободното време – рекреативния спорт, а той трябва да бъде определен от подготвен специалист. Предварително диагностицирани микроувреди на миокарда например са ясен критерий, въз основа на който може да се препоръча отказ от спорт, защото е налице предиспозиция към инфаркт. И, за да разширя отговора на вашия въпрос – избрахме темата, защото този проблем в много голяма степен засяга проблемите на сърдечното здраве на  младите хора въобще. В България ние загърбваме този факт. Наясно сме, че у нас възрастните боледуват много от сърдечно-съдови заболявания, наясно сме с високата смъртност, но не мислим достатъчно за по-младите. Ето това трябва да се промени.

Pin It

Д-р Славчо Близнаков: Ще има отлив на лекари от столицата към болниците в страната

Д-р Славчо Близнаков е изпълнителен директор на „МБАЛ – Хасково“АД.

 

Pin It

Министър Николай Милошев: По-добре да инвестираме в студентски практики, отколкото в стипендии

До неотдавна проф. Николай Милошев беше най-търсеният български учен при земетресения в страната и чужбина. Той е физик метеоролог с дългогодишен стаж в науката. Бил е директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН и зам.-председател на Общото събрание на академията, а за кратко по заместване - и председател.

Въпреки успехите му в научната сфера обаче името му ще бъде запомнено и в по-различна светлина - в ролята му на министър на образованието, младежта и науката в служебното правителство от март 2013 г. Потърсихме проф. Милошев отново с въпроси за сътресения, но този път, свързани с образователната система, необходимостта от мерки и промени, новият програмен период и ролята на учените за развитието на страната ни.
Pin It

Проф. Асен Гудев: Интересът на пациента и студента трябва да е в центъра на здравната система

В центъра на здравната система у нас трябва да е интересът на пациента и студента, а не на администрацията. Този дисбаланс стои в основата на масовото недоволство от страна на пациентите от здравеопазването.

Необходими са също така надеждни регистри и информационни системи, които да отчитат динамиката в епидемиологията на заболяванията, което ще даде възможност да се взимат информирани решения за развитието на здравеопазването и изграждането на така необходимата здравна карта. Тезите са на проф. Асен Гудев, началник на Kлиниката по кардиология към Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна - ИСУЛ" в София.

Pin It

Д-р Валери Гелев: Мит е, че високото кръвно е нормално за по-възрастните

Разпространено е схващането, че с напредването на възрастта повишаването на артериалното налягане е приемливо. Но това не е така, напротив. С увеличаване на възрастта и с увеличаване на рисковите фактори ние трябва да бъдем по-стриктни и по-взискателни към контрола на артериалното налягане. Това каза в предаването „Най-добрите лекари“ д-р Валери Гелев, специалист по инвазивна кардиология от болница „Токуда“. Ако имаме високо кръвно, пиенето на хапчета не трябва да ни успокоява. Трябва да сме спокойни само тогава, когато приемаме тези медикаменти в необходимата дозировка, която довежда до нормализиране на артериалното ни налягане. Ето какво още каза д-р Гелев пред водещата на Дарик Лили Ангелова:
Pin It

Проф. Юлия Джоргова: Иновативната медицина задържа млади лекари у нас

Интересната и иновативна медицина задържа млади лекари в България, заяви в интервю за Дарик проф. Юлия Джоргова. По думите й медицината у нас не може да има бъдеще без млади лекари, които да прокарват това бъдеще. Тя обърна внимание на факта, че възможността за специализация и професионална реализация е основният проблем за младите й колеги.
Pin It

Доц. Божидар Финков: Инвазивната кардиология е добре развита у нас

Кардиологията, и специално инвазивната кардиология, са добре развити в България, заяви пред Дарик доц. Божидар Финков, началник и създател на клиниката по кардиология към университетска болница "Света Анна" в София. Специалистът, когото наричат пионер на инвазивната кардиология у нас, е гост в съвместния проект на BestDoctors.bg и Филипс България за ролята на иновациите в устойчивата здравна система. "Ние сме абсолютно в крак с Европа и САЩ от гледна точка на кардиологията, и по-специално инвазивната кардиология - с малки изключения", обясни доц. Финков, като същевременно подчерта, че някои медицински дисциплини у нас са на ниво от преди 20 години.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки