Позиции

Проф. Иво Петров: Ако болницата ми няма да бъде университетска, ще си търся друго поприще

Лекарите с амбиции за академично развитие, работещи в частни болници, може да напуснат страната. Сценарият е напълно възможен, ако идеята на частните болници да се отнеме статутът на университетски се реализира, стана ясно от думите на националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров пред Bloomberg TV Bulgaria. „Колегите, които биха искали да имат академично развитие и работят в частна болница, има огромен риск да напуснат тези частни болници и има, за съжаление, огромен риск да напуснат България. Това би било изключително неразумен ход и аз съм твърдо против. Аз работя в частна болница, гордея се с това, което постигаме от гледна точка на обучението на нашите колеги студенти и специализанти, и настоявам това да остане така. Ако моята болница престане да бъде университетска по силата на някакъв диктат, аз ще си търся друго поприще“, заяви той. Припомняме, коментираната от проф. Петров идея е залегнала като нормативна промяна в преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Медикът коментира и друга от проектопромените, залегнали в закона – тази за създаването на мегакомисия, която да контролира цялата система. Проф. Петров се спря на очаквания контрол върху частните болници и посочи: „От гледна точка на контрол на медицинските индикации смятам, че има основание мегакомисията да проверява всичко. Но не и финансово. Т.е. не би трябвало да има контрол от гледна точка на финансирането и изразходването на средствата. Но ако се касае за преразход или за необоснован разход по конкретна нозологична единица, т.е. по конкретна диагноза, там смятам, че е обосновано“.

zdrave.net

 

Pin It

Проф. Генчо Начев: Лекарствената политика е сбъркана! Няма такава страна, в която парите за лекарства да са равни на парите за болнична помощ

„Схеми за източване на Касата с лекарства знаем, че съществуват. В единия вариант се изписват лекарства, от които пациентът няма нужда и се прави реекспорт с тях. В другият случа - не се дават на пациента, което е по-страшно, защото директно застрашава здравето и живота му. Смятам, че въобще лекарствената политика е сбъркана. Няма такава страна, в която парите за лекарства да са равни на парите за болнична помощ, както няма и такава, в която толкова малко пари да се отделят за доболнична помощ“. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев пред bTV. Във връзка с разследването на онкоболниците „Йоан Павел“ в София и „Св. Мина“ в Благоевград, той допълни, че не иска да коментира докато не приключи разследването.

 

„Знаем мощта на фармацевтичните компании. Знаем за тяхното лобиране, твърденията им, че  всяко ново лекарство е панацея, лекува всичко и е нещо вълшебно. Спекулира се с нещастието на хората и без клинични изпитания се пускат на пазара“, допълни проф. Начев.  Той подчерта, че предложенията на министър Ананиев за реформа на здравноосигурителния модел са опит да се направи нещо реално. „За да се започне реформа обаче, първото, което трябва да се направи е реално остойностяване на медицинските услуги. Без да се знае колко пари са необходими за покриване на здравеопазването на този етап, нищо не може да се направи. След като се знае реалната цена на медицинската услуга съвкупно, тогава може да се каже – да, толкова пари има от тези 8%, останалите трябва да помислим по какъв начин ще се добавят“, уточни проф. Начев.

Pin It

Д-р Даниела Дариткова: Ако имахме информационна система, случаят с онкоболниците можеше да бъде предотвратен

„Вярвам, че ако имахме Национална здравна информационна система и този случай, и предходен подобен в Пловдив с изпълнение на фиктивни рецепти можеше да бъде предотвратен. Отчитам като голям недостатък на здравната ни политика до този момент забавянето на изграждането на тази Единна национална здравна информационна система, защото тогава подобни случаи щяха да бъдат спирани още в зародиш и нямаше да се достига до такова тежко сриване на доверието в системата, каквото може да се получи, ако се потвърдят наистина разследванията на прокуратурата“. Това заяви пред БНР председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова по повод разследванията на прокуратурата и ГДБОП за злоупотреби с лекарства в онкоболници. Проблемът с липсата на информационна система бе засегнат и от доц. Георги Йорданов от БСП, който заяви: „Аз съм много учуден от едно нещо, вие знаете ли, че в тази система, която регистрира болните от онкозаболявания, ние нямаме достоверност на резултата, защото се оказа, че имаме починали пациенти в селата и няма достъпен начин, по който това да стане ясно на съответния онкодиспансер и за тях продължават да се требват или изписват лекарства.“

Pin It

Д-р Мирослав Ненков: Правилният ход е да се изтръгнат кърлежите от системата, но това не може да стане - много са мощни

Ако ние, медиците, се научим да не възприемаме пациента като диагноза, а като някой, който има семейство, има деца и го е страх, ще променим изцяло възприятието за качество у хората. Това заяви бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков пред bTV. „Това не е въпрос на пари. Това е въпрос на култура и на образование. Никъде в нашите университети децата не учат комуникация. Не учат как да кажат на пациента, че има рак. Ние не учим как да се отнасяме с колегите, как да се отнасяме с медицинските сестри, не учим как да се отнасяме помежду си“, посочи той. В коментар на предложените от МЗ модели на здравно осигуряване д-р Ненков заяви, че това, с което се е заело ведомството, е „нещо наистина смело“. „Това е почти толкова смело и различно, както да поискаш да се движим от другата страна на улицата, както е в Англия“, даде пример той. Като проблем д-р Ненков посочи „кърлежите, които са се впили на различни места в системата“. По думите му, тези „кърлежи“ си имат свои инструменти и организации и ще вдигнат шум с желанието да наложат едно или друго, а политиците ще се огънат пред тях, защото иначе няма да бъдат избрани. „Казах, че това, което прави министерството, е смел ход, но не е това ходът. Ходът е да се изтръгнат кърлежите“, заяви бившият министър, но призна, че това всъщност не може да стане, тъй като „тези кърлежи са много мощни“. „Т.е. сега трябва да намерим начин да вкараме още пари в здравната система, част от които пак ще бъдат откраднати, но част от тях ще отидат за нещо добро“, смята д-р Ненков.

Pin It

Д-р Пенков: Стойността на продукта на различните болници трябва да е различна

Когато говорим за ценообразуване, ние говорим за измерване стойността на болничен продукт на изхода на лечебното заведение, а той е различен. Това заяви пред БНР зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков в коментар на предложенията за здравно осигуряване, обявени миналата седмица от министър Ананиев. „Различен е по простата причина, че примерно в една от болниците, примерно в урологичното отделение има 6 уролози, за да се постига стандартът и да си върши работата. При проф. Балтов уролозите не са 6, а сигурно са 20, не знам колко са в отделението или в клиниката, защото има друг режим на покриване на спешност, има обучение на специализанти. В „Александровска болница” също е различен броя лекари и сестри примерно при съпоставим брой легла. Там продуктът априори струва по-скъпо, защото фонд „Работна заплата” е повече, който се плаща в тази клиника в това отделение“, обясни д-р Пенков. Така по думите му всяка болница трябва да изчисли стойността на собствения си продукт, а националните цени, които ще бъдат формирани, ще имат осреднена стойност с индекс за корекция. „Идеята е действително да има реферативно остойностяване на дейности, които да бъдат основа за по-нататъшни преговори. Но, ако при вас във вашата болница продуктът е по-скъп, вие трябва да го докажете това нещо на застрахователя, за да може да си вземете парите за това, което давате на пациентите“, допълни още зам.-министърът.

Pin It

Д-р Жейна Чернева: Все повече се акцентира на това, че ХОББ е независим фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания

Д-р Жейна Влаева Чернева е кардиолог, работещ в МИ-МВР болница, София и има интереси в областта на образната диагностика, ранно откриване и превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Специално за Medical News д-р Чернева сподели своите впечатления от тазгодишния конгрес на Европейското  дружество по респираторна медицина (ERS), състоял се през септември в Париж.

Наскоро се върнахте от  Конгреса на Европейското дружество по респираторна медицина (ERS). Кои са новостите от събитието и какви са вашите лични впечатления?

Като кардиолог се впечатлих от интереса към сърдечно-съдовите усложнения при пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Бяха представени нови маркери за оценка на кардио-васкуларния риск. Все повече се акцентира на факта, че ХОББ  е независим рисков фактор за развитие на  сърдечно-съдови заболявания като се използват съвременни интердисциплинарни  подходи за интерпретация на патофизиологичната връзка сърце-бял дроб – магнитен резонанс, сърдечна катетеризация, съдов доплер, кардио-пулмонално тестуване, стрес ехокардиография и др.

Pin It

Д-р Станимир Хасърджиев: Трябват ясни гаранции какво ще получават гражданите срещу допълнителната вноска

Необходимостта от реформа е ясна, но реформа само в частта финанси не би решила нашите проблеми. Това каза председателят на Национална пациентска организация Станимир Хасърджиев по време на кръглата маса „Дискусия за бъдещето на здравеопазването“. „От години ежегодните препоръки на ЕК винаги включват стабилизиране на финансирането с цел намаляване преките плащания от джоба на хората, когато се разболеят. Идеята да се генерира допълнително публично ресурс е добра и заслужава да бъде обмислена“, каза Хасърджиев. „Въвеждането на втори стълб на здравно застраховане в единия случай е солидарно, в другия - не. Основният недостатък, който виждаме е, че нямаме ясни гаранции какво допълнително ще получат гражданите срещу втората здравна вноска и второто нещо, което ще бъде много трудно да бъде обяснено на българските граждани е как ще им гарантираме, че ще намалим този голям процент доплащане - близо 50%, при положение, че ще дадем възможност на изпълнителите на медицинска помощ да си определят сами цените над национално определените? Едва когато отговорим на тези въпроси, тогава ще можем да ги убедим в смисъла на тази реформа“, допълни още той.  

Pin It

Д-р Димитър Петров: Доплащането има много положителни ефекти

"Лично аз съм негов привърженик на първия модел, предложен от министър Ананиев, тъй като той реално дава демонополизация на Касата. Разбира се, това трябва да стане по съответния начин и няма да стане бързо. Той изисква лицензиране на дружества със специална цел, поетапно излизане на определени категории лица, както е в Германия със заместващото осигуряване. Да се тръгне по пътя на Холандия, но и по техните стъпки, защото за да постигнат този модел, им отне около 10 години". Това заяви бившият подуправител на НЗОК и здравен консултант д-р Димитър Петров  по време на кръглата маса „Дискусия за бъдещето на здравеопазването“. Той отбеляза, че по втория модел има твърде много неясноти. „На мен не ми е ясно защо се дели осигуровката по вертикала, т.е. защо двама осигурители плащат по един и същ начин и за едно и също нещо. Бих го разбрал, ако единият плаща солидарно, а другия - на база личен риск. Или Касата да плаща едно, а фондовете - друго. В тази комбинация обаче е безсмислено упражнение. Вторият осигурителен стълб е привнесен от пенсионното осигуряване, а то е много по-различно от здравното“, каза д-р Петров.

Pin It

Доц. Любомир Киров: Каквото и да се случи, първо трябва да се определи цената на нашия труд

„Днес дискутираме основно системата за здравно осигуряване, а не системата на здравеопазване. Това са две различни неща. Мисля си обаче, че тези 800 млн. до 1 млрд. лева, които се очаква да бъдат събрани по един или друг начин, могат да бъдат осигурени много по-бързо и лесно, ако се изпълнят някои неизпълнени ангажименти“. Това каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), по време на кръглата маса „Дискусия за бъдещето на здравеопазването“. „Преди да вървим към всякакви дискусии за модели, МЗ, подкрепено от всички нас, да изиска следните неща. Първо - да се реши проблемът с над 700 000 здравно неосигурени. Второ - да започнат да се изплащат в пълен, 8% размер, здравните осигуровки за деца и хора в пенсионна възраст. Трето - тези държавни служители, тази категория хора, на които пак държавата поема техните осигуровки, да си ги поемат самостоятелно. Всичко това, ако се събере, ще бъде над 1 млрд. лева годишно. Няма да се връща онзи 1,5 млрд. лв., който замина някъде“, каза още доц. Киров.

Pin It

Проф. Тодор Кантарджиев: Въпреки напредъка, все още нямаме национална програма за антибиотична резистентност

През последните 15 години страната ни е постигнала немалко по отношение на борбата с антибиотичната резистентност. Това стана ясно от думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. „Първо, самият факт, че рязко намалява самолечението с антибиотици, второ, контролът на изписването на антибиотиците се подобри значително. И ако в момента в нашата страна правим някакви грешки по антибиотичната употреба, това не е в извънболничната помощ. Общопрактикуващите лекари и особено педиатрите се научиха да разчитат на микробиологичните изследвания и да преценяват клиниката на пациентите, така че при вирусни инфекции да избягват или отлагат даването на антибиотик“, коментира той пред БНР. България обаче е от малкото страни в ЕС, които нямат национална програма в тази посока. Такава е била изготвена и предложена от НЦЗПБ през 2016 г., но впоследствие не е подкрепена от Министерството на здравеопазването, стана ясно от думите на проф. Кантарджиев, според когото приемането на подобна програма е изключително важно. „За една група от резистентни микроорганизми, които атакуват хората в болниците, тяхната резистентност се дължи на неправилна употреба в хуманната медицина. Това са главно причинителите на пневмонии, на уроинфекции. Докато за една друга, много голяма група бактерии, които атакуват хората с намален имунитет, причината е в селското стопанство и във ветеринарната медицина“, обясни той и допълни: „Да речем, резистентността на ентерококите и до голяма степен на стафилококите, които са едни от най-честите причинители на вътреболнични инфекции, е селектирана в селското стопанство, защото преди години се даваха много антибиотици, които селектираха в животните тези резистентни бактерии“.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки