Позиции

Проф. Салчев: Трябва да се намалят доплащанията, които са най-големи при лекарствата

Ще направя предложение за бързо преструктуриране на финансирането на НЗОК, но не финансирането изобщо, а вътрешното преразпределение на ресурсите, така че да отговорим на предизвикателствата на момента. Това заяви новият управител на Здравната каса проф. Петко Салчев пред БНР вчера.

По думите едно от големите придизвикателства пред самата Каса са затрудненията, които ще изпитат болниците зарати това, че ще поемат изключително спешни случаи и са забранени плановите приеми и плановите операции. „Голяма част от колегите ще пренасочат своята дейност за покриване на тази ситуация, а това ще окаже и влияние върху финансирането, тъй като вие знаете, че финансирането е на базата на преминал пациент“, каза проф. Салчев.

Той заяви, че планът му ще бъде разработен по такъв начин, че да бъдат покрити финансовите потребности на болниците, на извънболничната помощ, на общопрактикуващите лекари, така че те да могат както да функционират в тази обстановка, така и след това системата да може да функционира нормално. „След това ще започнат разговорите за бюджетната прогноза за следващата година, преструктурирането вътре в начините на плащане в НЗОК. Насочване повече пари към профилактиката и към първичната медицинска помощ. Освен това за мен един от нерешените проблеми в нашата система е така наречената „дългосрочна координирана грижа“, така че да отговаря и на демографската ситуация, и на така наречените „рискови групи“. Защото възрастното население се нуждае от повече дългосрочна и координирана грижа, във връзка с това, че ние застаряваме.

Pin It

Д-р Анна Николаева, кардиолог: Лекарят трябва да е приятел на пациента

Д-р Анна Николаева е кардиолог и докторант в Клиниката „Вътрешни болести“, Кардиологично отделение на УМБАЛ „Св. Анна”-София. Завършила е медицина в МУ-София , има придобита специалност по Кардиология. Пред Zdrave.net д-р Николаева разказа как е избрала медицина и защо това е професията, как е решила да стане кардиолог и как си представя бъдещето си като лекар.

Д-р Николаева, как избрахте медицината за своя професия?

В семейството си имам само един лекар - майка ми, която е педиатър и като дете не съм мислила, че ще следвам медицина.Въпреки че съм живяла цял живот близо до медицината, си се представях като учител по химия или биология, но в 10 клас ми се появи много силно желание да уча медицина, което си остана и до ден днешен.

Защо избрахте кардиологията, а не педиатрията?

Беше голяма дилемата дали да продължа с педиатрия или кардиология, но когато трябва да избереш нещо, се появява и причината за избора. В моя случай причината беше малко неприятна. Когато завърших медицина, започнах работа в отделение по Вътрешни болести в Перник. И една вечер баща ми беше приет по спешност в болницата с инфаркт. Всичко се размина благополучно, но така избрах да специализирам кардиология. Проблемът с баща ми беше основната причина.

Pin It

Доц. Мария Токмакова: Нараства броят на засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност - през 2017 г. починалите от сърдечно-съдово заболяване са били с 2220 повече в сравнение с предходната

 

Това каза доц. Мария Токмакова, председател на Дружеството на кардиолозите в България, на специална пресконференция по темата в БТА. Поводът за нея бе световната седмица, посветена на проблемите на заболяването. От Дружеството на кардиолозите посочиха, че едва 30 на сто от българите са наясно със симптомите на болестта. За да бъде успешно и навременно лечението, трябва по-добра профилактика, смятат специалистите.

"Едва 30% от българите са наясно, че водещата причина за смъртност в страна ни са сърдечно-съдовите заболявания. Близо 153 хиляди са българите, които са диспансеризирани заради сърдечно-съдова недостатъчност, като 90 на сто от тях са над 65-годишна възраст", посочи доц. Токмакова, цитирайки данни от НЗОК за миналата година.

"В България достъпността до специалисти, до лекарства и нови технологии е много висока, но няма достатъчно информираност сред обществото и осъзнаване на проблема", каза проф. Пламен Гацов, началник на Кардиологична клиника във Втора МБАЛ-София.

"По-голяма част от пациентите със сърдечно-съдова недостатъчност са имали лошо овладяна хипертония", сподели по темата проф. Арман Постаджиян, началник на Кардиологичното отделение в столичната болница "Св.Анна".

"Лечението на пациентите със сърдечна недостатъчност е доста по продължително, то изиска множество стъпки както от гледна точка на диагностициране, така и от гледна точка най- вече на контрол, както на сегашното състояние, така и на контрол на резултатите на терапията. Има огромно значение да се прилагат модерните дистантни методики, така наречената телемедицина. С гордост бих заявил, че България е един от лидерите от гледна точка на пилотни проекти за телемониториране и то на всичкото отгоре онлайн", обясни проф. д-р Иво Петров, началник на клиника по кардиология и ангиология, УМБАЛ "Сити Клиник". Той добави, че вече все по-успешно навлизат телемониторирането на пациенти у нас.

Pin It

Проф. Пламен Гацов: Сърдечно-съдовата недостатъчност е завършекът на много други заболявания, които в голямата си степен са лечими

Сърдечно-съдовите заболявания имат социална значимост и роля за влошените здравни и демографски показатели на България. Mесец май е наситен със събития, посветени на сърцето. Как се променя животът на пациентите със сърдечна недостатъчност в България и каква е ролята на иновациите в лечението и проследяването на пациентите със сърдечна недостатъчност? Ето на такива въпроси отговоря пред Dir.bg проф. д-р Пламен Гацов, дм Председател на Работната група по сърдечна недостатъчност към ДКБ. Началник кардиологична клиника, II-ра МБАЛ, гр. София.

 

- Професор Гацов, какво трябва да знаем като "А" и "Б" за сърдечно-съдовата недостатъчност?
- Трябва да знаем, че сърдечно-съдовата недостатъчност е завършекът, образно казано, на много други заболявания, които в голямата си степен са лечими. Там е големият шанс на съвременната кардиология, че състояния като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, клапанни пороци, които могат да бъдат лекувани своевременно, водят до сърдечна недостатъчност, ако не сме достатъчно активни в тяхното лечение. Така че сърдечната недостатъчност е, образно казано, крайната спирка на множество недобре лекувани сърдечно-съдови заболявания.

Pin It

проф. Иво Петров: България е лидер по лечение на остър миокарден инфаркт, причинен от мръсния въздух

Страната ни е лидер по лечение на остър миокарден инфаркт, причинен от мръсния въздух. Това каза националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров по време на форума „България е първа по смъртност в ЕС заради мръсен въздух“, организиран от БАЗП, БЛС, БАПЗГ и БЧК. „Замърсения въздух е всеобхватен рисков фактор, защото ние не можем да се защитим като не дишаме, за разлика обаче от тютюнопушенето, което е личен избор“, допълни още проф. Петров. Думите му бяха подкрепени и от други водещи специалисти пулмолози, кардиолози.

Членът на УС на БЛС д-р Нели Нешева представи позицията на съсловната организация, в подкрепа на усилията за намаляване на вредното влияние на фините прахови частици, които предизвикват кардиологични, неврологични заболявания, белодробни и онкологични заболявания, диабет II тип. "Ние като  представители на съсловието сме готови да помагаме. Най-важното обаче трябва да се свърши от страна на общините, местната власт, които трябва да се грижат за чистотата на въздуха. Ние имаме желанието да си помагаме. Отговорните към обществото хора трябва да застанем зад тази кауза и да изискваме местната власт да си свърши работата в срок“, коментира д-р Нешева.        

Присъстващите, сред които имаше представители и на Асоциацията на автомобилните производители, се обединиха около Меморандум за сътрудничество и партньорство, който предстои да бъде подписан.

Pin It

Доц. Добрин Василев: За първи път АHA награди българи за научен принос в областта на кардиологията

Доц. д-р Добрин Василев завършва медицина в Медицински университет – Плевен през 1998 г. През 2008 г. придобива специализация по инвазивна кардиология по образователен грант на Европейската асоциация за перкутанни сърдечносъдови интервенции във Варшава, Полша, а през 2011 г. и специализация по кардиология от Медицинска академия – София. Доц. Василев има дългогодишен опит в лечението на пациенти, инвазивната диагностика и терапия в областта на кардиологията. От 2014 г. е началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска”. Доц. Добрин Василев е член на Европейското дружество по кардиология, на Българско дружество по интервенционална кардиология, на работната група за изследване на тромбозата към Европейското дружество по кардиология и др. През миналата година Клиниката по кардиология получи награди за две клинични проучвания от American Heart Association. От Zdrave.net се срещнахме с доц. Василев, за да разкаже както за наградите и проучванията, които прави, така и за удовлетворението от работата с науката и пациентите.

 

Доц. Василев, разкажете повече за наградите, които получихте в САЩ.

 

През ноември месец миналата година участвахме на научните сесии на American Heart Association (АHА), може би най-голямата и влиятелна кардиологична асоциация в света. Нивото на научните публикации е най-високо в света и най-трудно се пробива. Лично аз от 2007 г. участвам във всички големи научни форуми в света със собствена, българска, продукция - презентации, постери, абстракти. Едва през 2018 г. имам приети два абстракта от АHА, не бях успявал никога досега. И двата абстракта получиха награди. За единия постер-абстракт получихме т.нар. Travel Grant, т.е. АНА ни спонсорира в размер на 2500 долара, за да го представим.

Pin It

Д-р Иван Маджаров: Кризата с кадрите в България ще се задълбочава все повече

На всички критични места, каквито са спешните отделения, би трябвало да има добре работеща физическа охрана. Нормално е да се очаква, че пациентите могат да реагират и малко по-неадекватно, защото са болни, но ние трябва да сме направили всичко възможно да бъдат защитени работещите на тези места. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред bTV по повод напускащите заради агресията срещу тях медици от филиала на ЦСМП в Горна Оряховица. По думите му всеки собственик на лечебно заведение, независимо дали е общинско, частно или държавно, трябва да вземе мерки както за сигурността на работещите, така и за сигурността на тези, които идват да потърсят помощ там.

Pin It

Проф. Иво Петров: Предстои грандиозно навлизане на дигиталните технологии в медицината

Всичко започва преди 35 години, когато той влиза да следва медицина, вместо да се бори за едно от 6-те места във Факултета по философия на Софийския университет. Лекарската професия идва в живота му "случайно - както често става при момчетата" и е по-скоро "плод на ентусиазъм". Този порив обаче се оказва стъпка към сериозна международна кариера в областта на кардиологията. Проф. Иво Петров оставя зад гърба си една изключително ползотворна в професионален план година. 53-годишният лекар записа името си и в световната медицина след рисково и трудно поставяне на стент и уникално спасяване на пациент с разкъсана аорта чрез безкръвна операция. Заради този медицински успех, а и заради дългогодишната си работа по спасяването на хиляди човешки животи, проф. Петров е и сред номинираните в класацията "Мъж на годината" на Дарик Радио.

Pin It

Председателят на НАК Антон Вълев: Брекзит ще доведе до изчезването на много лекарства от пазара

След излизането на Великобритания от Европейския съюз цените на лекарствата най-вероятно ще се увеличат, но не това е най-големият проблем. По-сериозният проблем е свързан с единната европейска регулация по регистрация на лекарствата. Това заяви пред БНР председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев. „Т.е. част от лекарствата ще изчезнат, защото британските фирми ще трябва извънредно да регистрират своите лекарствени продукти за територията на Европейския съюз наново“, обясни той и посочи, че тази процедура отнема доста време и пари. „В момента, докато бяха член на ЕС, фирмите производители имаха облекчен общ европейски метод за регистрация, а сега ще трябва като външни за Европейския съюз да регистрират и това всъщност води от една страна до оскъпяване, да, от друга страна, ще се стартират едни дълги и бавни процедури по регистриране на лекарствените продукти отново и всъщност тази процедура на практика ще доведе до пълен отказ на лекарствата на пазара“, коментира Вълев, като отбеляза, че това важи за всички държави от ЕС, а не само за България. По думите му, това е пример за създаване на общоевропейски проблем, свързан с понякога неособено гъвкавото европейско законодателство.

Pin It

Д-р Дечо Дечев: В медицината не се плаща за чувства, а за резултат

Редките заболявания у нас трябва да бъдат изведени в национална програма и за лечението им да се заплаща от отделен фонд, а не от НЗОК. Тази теза застъпи управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в предаването "Лице в лице" по bTV в коментар на проблемите около лечението на децата със спинална мускулна атрофия у нас. Припомняме, наскоро на българче с това заболяване кандидатства за лечение в Румъния, но такова му бе отказано от румънска страна. Родителите на детето, както и представители на пациентска организация заявиха, че отказът се дължи на недоверие към нашата Здравна каса.

Запитан какво е решението на проблема, д-р Дечев заяви: „Решението преминава през това първо да не прехвърляме отговорността на някой, който за проблема няма никаква вина”. Той обясни, че тези дейности би трябвало да се заплатят от румънската каса на болницата в Румъния, а българската каса след това да плати на румънската каса. „Изказа се твърдение, че румънската каса отказва да плаща, защото българската каса имала непогасени задължения и ни нямали доверие. Затова уточнявам: към днешна дата българската каса има задължение от 28 хиляди лева към румънската каса, а румънската каса има задължение към българската каса в размер на 88 хиляди лева, тоест около 3.5 пъти повече, отколкото ние към тях”, подчерта за пореден път управителят на НЗОК.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки