Медиен обзор

Кабинетът ще разгледа промени в Устройствения правилник на Изпълнителната агенция по трансплантация

Кабинетът ще разгледа промени в Устройствения правилник на Изпълнителната агенция по трансплантация, според които Център "Фонд за трансплантация" ще поема финансирането и на подготвителните медицински грижи у нас за пациенти, одобрени за трансплантация в чужбина.
Pin It

Наредбата за достъп: До 700 лв. ще струва избор на лекар, до 950 лв. - на екип

Таксата за избор на лекар в лечебните заведения ще бъде между 250 лв. и 700 лв., а за избор на екип - между 350 лв. и 950 лв. Това предвиждат промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите.
Pin It

Първи сме по внезапна сърдечна смърт

България е на първо място по внезапна сърдечна смърт в Европейския съюз. Това заявиха представители Българското сдружение по кардиостимулация и електрофизиология. Според тях страната ни е в челото на класацията и по сърдечно-съдови заболявания.
Pin It

Кардиолози за орязаните пътеки: Това е катастрофа

С постановление на Министерски съвет, обнародвано днес, цените на клиничните пътеки за интервенционално лечение на сърдечносъдови заболявания са намалени с 25 до 33%.
Pin It

Кой и защо подписа НРД 2011 според експертите на БЛС

НЗОК и БЛС подписаха Националния рамков договор за медицинските дейности за 2011 г. От лекарския съюз обаче не са доволни от неговото съдържание, защото смятат че е осакатен, след като в него не са договорени цените и обемите на медицинските услуги. Въпреки своята неудовлетвореност обаче, УС на съсловната организация подписа НРД 2011 г. с мотива, че не са имали друг избор. Още преди това да стане факт стана ясно, че една немалка част от лекарите не са съгласни с подписването на рамковия договор. Въпреки това по време на свикани събор на лекарския съюз делегатите дадоха мандат на управителния съвет да направи това. Какви бяха мотивите за това противоречие на думи и действия?
Pin It

Д-р Нели Нешева за новите моменти в рамковия договор

Управителят на НЗОК д-р Нели Нешева напомни, че рамковия договор е подписан в условията на трудна финансова година. „Радвам се, че за втори път от 2006 г. , в срок успяхме да се договорим и да постигнем съгласие по много моменти. Отстъпихме, отстъпиха и в повечето случаи се съгласявахме с разумността в текстовете”, каза още тя. Как д-р Нели Нешева коментира новостите в НРД:
Pin It

НАСА откри нова форма на живот

Научно изследване, финансирано от НАСА, промени фундаменталните знания от какво са изградени всички живи организми на Земята. Астробиолози, провеждащи тестове в суровите условия на езерото Моно в Калифорния, откриха първия познат на нашата планета микроорганизъм, който е способен да живее и да се възпроизвежда чрез токсичния химикал арсен.

 

Pin It

Сърдечна неволя: Не държавата, а предприемач направи кардиологична клиника в МБАЛ Бургас

Бургас може и да печели класацията за най-добър град за живеене през тази година. Но в графата, в която се отбелязва какво може да се случи на един човек, ако получи инфаркт точно там, би трябвало да пише – нищо добро, ако няма как да се придвижи до най-близката кардиохирургия във Варна, Ямбол или София в рамките на час. В такава ситуация попаднало преди няколко години семейството на бургаския строителен предприемач Димитър Янакиев, чиято съпруга едва била спасена в "Токуда болница София".
Pin It

Проба с грешка: Държавата и големите компании пренареждат бизнеса на медицинските лаборатории

Възрастен мъж с инсулт на 85 години трябва да си провери... половите хормони. Дете на 10 години има салмонела, потвърдена само от една от трите лаборатории, в които е тествано. Това са само два примера за проблемите при медицинските изследвания, от които пряко зависят диагнозите на всеки. Лабораториите обаче са и бизнес с оборот от над 100 млн. лв., от които около 35 млн. лв. идват от здравната каса.

 

Pin It

Предлагат увеличаване на реимбурсните нива в кардиохирургията и намаляването им в кардиологията

МинФин: Проф. Начев е предложил увеличаване на реимбурсните нива в кардиохирургията и намаляването им в кардиологията.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки