Медиен обзор

Проф. Бобев: Безплатно съхраняваме стволови клетки с декларация за донорство

Някои от лечебните процедури основани на стволови клетки ще станат безплатни от есента. С преливането им ще могат да бъдат лекувани страдащи от 80 тежки болести, като левкемия, ревматоидни заболявания, диабет от втори тип и анемии. Това съобщиха от Александровска болница, където скоро ще заработи първата в страната държавна банка за съхраняване на животоспасяващия биологичен материал.
Pin It

Международен ден за борба против тютюнопушенето

31 май е обявен от Световната здравна организация за Световен ден без тютюнопушене. Световният ден без тютюнев дим се създава през 1987г. по инициатива на Световната здравна организация. За първи път се отбелязва на 31 май 1988г. С него се цели привличане на вниманието върху тютюневата епидемия, която обхваща с пипалата си в смъртоносна хватка от 1/3 до 1/2 от пушачите, съкращавайки живота им средно с 15 години.

Pin It

Научния симпозиум с фокус върху антитромбозната терапия при лечението на острия коронарен синдром

В Несебър се проведе научния симпозиум „Новости в лечението на острия коронарен синдром - фокус върху антитромбозната терапия”. Форумът бе ориентиран към кардиолози, специализанти по кардиология и общопрактикуващи лекари. В програмата бяха  предвидени и две интерактивни сесии „Моят най-интересен случай с остър коронарен синдром”, в които се разгледаха клинични случаи от практиката.
Pin It

Статистиката: По 652 болнични легла на 100 хиляди българи

Осигуреността с легла в болници и диспансери в България през 2008 г. е 650 на 100 хиляди души. В сравнение с останалите страни – членки на ЕС, за които Евростат представя данни, показателят за БГ е по-висок от този на 11 страни, сред които Германия, Австрия, Латвия, Чехия, Малта, Унгария, Франция, Белгия и др.
Pin It

Статистиката: 37 лекари лекуват средно 10 хиляди души

На 10 хиляди души в България средно се падат по 37.3 лекари, сочи статистиката на Националния статистически институт (НСИ) за лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и здравни заведения през 2010 г. Зъболекарите пък са 8.5 на 10 000 души от населението. Oбщо 28 хиляди са лекарите в страната.
Pin It

Министерски съвет предлага проф. Генчо Начев за орден ,,Стара планина"

Правителството предлага на президента на Република България да удостои с орден „Стара планина” – първа степен, проф. д-р Генчо Начев, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Pin It

В САЩ 54-годишен мъж оживя след като 96 минути е бил без пулс

Хауърд Сницър претърпял сърдечен инцидент пред магазин за хранителни стоки в Гудхю, американския щат Минесота. За негово щастие, двама души притичват от другата страна на улицата и му оказват помощ.

Група от спасители, включително хеликоптер и екип от клиниката Майо, който пристигнал на мястото за да окаже специализирана помощ, се борили упорито за живота на мъжа. Най-накрая - след 12 дефибрилационни шока, лекарства и повече от час и половина реанимация, пулсът на Сницър се възстановил. Това се случва 96 минути, след като той припада на улицата. По принцип, ако пулсът на жертвата не бъде подновен 45 минути след инфаркт, реанимацията се прекратява.

След 10 дни прекарани в болницата, Сницър е изписан и "не показва неврологични проблеми от дългото време прекарано "без пулс"". Клиниката Майо съобщи, че това е най-дългият период от време, което човек е успявал да преживее без пулс, извън болница и при това с успешен изход.

Pin It

Наложените медицински стандарти ги има в цял свят, категоричен е д-р Светлозар Сардовски

До месец-два кардиологичните болници ще имат сериозни финансови проблеми заради намаляването на цените на кардиологичните пътеки. Това мнение изрази в предаването „Кой говори" по Дарик бившият здравен министър доц. Божидар Финков.

Pin It

"Христос воскресе!" и "Воистина воскресе!" - целият християнски свят се поздравява днес

"Христос воскресе!" и "Воистина воскресе!" са думите, с които целият християнски свят се поздравява днес - на Великден.

Възкресение Христово - Великден, е най-големият празник и за православните християни, наричан още празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.


Pin It

Интересно наблюдение: Рискът от деменция намалява след инфаркт

Появата на предсърдно мъждене при пациенти, преживели инфаркт може да предотврати риска от развитие на деменция, сочи ново проучване на британски експерти, публикувано в списание Neurology.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки