Медиен обзор

Здравният министър д-р Стефан Константинов: МЗ плаща за въвеждането на ДСГ

Надявам се до края на лятото да бъдат финализирани преговорите за закупуване на австралийската класификационна система, с която ще бъдат въведени диагностично свързаните групи. Това обяви пред журналисти здравният министър д-р Стефан Константинов по време на семинара „Промяна на системата за финансиране на болничната помощ в България с цел подобряване на равнопоставеността и ефективността”. Той коментира, че за въвеждането на ДСГ се предвижда финансиране от 3 млн. лв., като парите ще се дадат от Министерството на здравеопазването.
Pin It

Пациенти поискаха смяната на директора на болница ,,Лозенец"

Баща на 18 годишно момиче разказа по време на пресконференция, че преди няколко години дъщеря му е била трансплантирана в болница „Лозенец”, а операцията е отчетена от лекарите като успешна. 20 дни по-късно състоянието на момичето се е влошило. Родителите решили да прибягнат до нова трансплантация в Австрия. От тамошната клиника обаче са поискали куп документация за заболяването и операцията, направена в България. Родителите се обърнали към ИАТ, която вече е била под ръководството на д-р Джалева, с молба да получат изискваните от австрийците документи, но получили два отказа. „Няма ги документите. Няма история на заболяването, няма какво е направено до момента”, каза бащата. Той добави, че д-р Джалева е била анестезиолог по време на операцията.
Pin It

Информационната система на касата готова, но само на хартия

Прогнозните бюджети и методиката на НЗОК изплатените средства на болниците да могат да се преразпределят в рамките на тримесечие се оказа положителна. Така поне твърди управителят на касата д-р Нели Нешева, като се аргументира с най-новата статистика на здравната каса за хоспитализациите в страната. Според данните за първи път от 5 години насам там е регистрирано намаление със 7% за първото тримесечие на 2011 г., в сравнение със същия период за миналата година. Беше даден пример с инвазивната кардиология, където за една година хопситализациите са намалели с 3000 – от 16 800 на 13 800.
Pin It

От първи юли влиза в сила нов образец на болничните листове

Става въпрос за допълнително приложение, което задължително трябва да бъде попълнено. Болничният ще бъде в две части - "лице" с медицинските подробности и "гръб" - списък с причините за временната неработоспособност. Задължителен е за всички осигурители и самоосигуряващи се.
Pin It

Военномедицинска академия и болницата на МВР ще бъдат слети

Това ще стане най-вероятно от 1 януари 2012 година, но за целта трябва да бъдат променени четири закона. Това заявиха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и заместникът му Веселин Вучков по време на кръгла маса "Ведомственото здравеопазване - перспективи и развитие", цитирани от БТА и "Фокус".
Pin It

Създадоха първата в света трансгенна крава, която дава мляко, аналогично на майчиното

Аржентинска лаборатория обяви, че е създала първата в света трансгенна крава, която дава мляко, аналогично на майчиното. Клонирането е съвместно усилие на аржентинския институт и Националния университет на Сан Мартин.
Pin It

Насилието над медицински лица се приравнява с това над полицай - 15 години затвор

От 5 до 15 години зад решетките чакат всеки, който вдигне ръка на лекар и му нанесе тежка телесна повреда. Това предвиждат поправките в Наказателния кодекс, под които са се разписали депутати от всички парламентарни групи. С промените наказанието за кървав побой над медицинско лице става сурово. В момента законът предвижда за такова престъпление затвор от 3 до 10 години.
Pin It

Много е вероятно въобще да нямате семеен лекар, ако сте в Румъния

Битката на фамилните лекари в Румъния за подобрен бюджет и организация на здравеопазването навлиза в решителна фаза. Лекарите са отказали да подпишат рамковия договор, което означава, че от 14 юни може да се наложи пациентите да плащат от джоба си за проведени прегледи и консултации, съобщава Mediafax.
Pin It

Здравният министър Стефан Константинов си избра за заместник лекарят от Стара Загора Кирил Добрев

Той ще отговаря за спешната, болничната и извънболничната помощ, за които до понеделник отговаряше напусналият поста д-р Михаил Зортев от Кюстендил.

Pin It

Европейците харчат милиарди за "сенчесто образование"

Частните уроци са процъфтяващ бизнес в Европа. Родители във Франция и Германия харчат над 3 милиарда евро на година за допълнително обучение за децата си, сочи нов доклад на ЕС*. Особено място заема нарастващата роля на обучението на здравните специалисти от различни нива.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки