Медиен обзор

Здравният министър продължава борбата с пушенето

Здравният министър д-р Стефан Константинов откри днес първото училище за вредата от пушенето при бременните в столичната АГ болница "Шейново". Преди месец той обяви, че ще започнат проверки по болниците дали се спазва забраната за пушене.
Pin It

Електронният контрол в здравеопазването - за друг мандат

Министреството на здравеопазването (МЗ) получи 9.7 млн. лв. от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за изграждане на електронна система. За последните 10 години са похарчени над 17 млн. лв. държавни пари за въвеждане на е-здравеопазване, но и досeга няма работещ софтуер. Така инвестициите ще достигнат 27 млн. лв.
Pin It

Здравната комисия пресече нов опит на застрахователите да влязат в здравното осигуряване

Депутатите от здравната комисия в Парламента отхвърлиха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането. Той бе подкрепен само от председателя на комисията Десислава Атанасова и нейния заместник Даниела Дариткова. Трима от депутатите гласуваха „против”, а 8 – „въздържал се”. Според предложените от вносителите от Министерски съвет промени животозастрахователните дружества трябваше да получат правото да предлагат застраховка „заболяване”. Според текста обаче тази застраховка дава право на застрахователите да извършват профилактични прегледи, палитаивни грижи, наблюдение на бременност и др.
Pin It

Датски туристи ужилени с лечение на свръхцени в България

Районната прокуратура във Варна е приключила проверката си по сигнал за злоупотреби с медицинското обслужване на чужди туристи по българското Черноморие. Това съобщи за "Дневник" говорителката на прокуратурата Вяра Алексиева, която уточни, че най-вероятно ще бъде образувано досъдебно производство.
Pin It

Министър Константинов: Към 2013-та хората с високи доходи да се осигуряват в избран от тях фонд

Възможно е от 2013 да се създадат механизми хората с високи доходи да се осигуряват в избран от тях фонд. Това заяви в „Седмицата” на Дарик радио здравният министър д-р Стефан Константинов, като уточни, че това е само един от обсъжданите варианти и не е сигурно, че действително ще се случи.
Pin It

ЕС губи 3 трилиона евро на година заради болни работници

Производствените загуби на Европейския съюз заради това, че хората са загубили работата си по здравословни причини или увреждане са 3 трилиона евро на година. Това се казва в доклада на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа за 2010 г.
Pin It

в. Дневник: Лекари и фирми си обещаха да не се подкупват

Съюзът на българските медицински специалисти подписа вчера Етичния кодекс на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Това означава, че медиците се задължават да спазват правила в общуването, но само с тези фирми. Кодексът е задължителен само за членовете на асоциацията, които са 24, но сред тях са най-големите световни фармацевтични компании.
Pin It

Електронното здравеопазване в България - милиони на вятъра засега

Докато в много европейски страни вече се прилага телемедицина - лекари от една държава лекуват онлайн пациенти в друга, в България още няма дори електронна връзка между здравното министерство и касата с болниците, лекарите и аптеките.

Първите опити да се изгради подобна система у нас, която би спестила много средства и би осигурила по-добър контрол, датират от 2001 г., малко след като беше създадена Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Резултатът досега е похарчени милиони левове и нулева ефективност. Как се стигна дотук?
Pin It

Прокурори и полицаи атакуваха болницата в Шумен

Прокурори, икономически полицаи и представители на здравната каса извършиха проверка на 6 отделения в шуменската болница, за да установят дали има различия в документите и реалния брой на лежащите болни. Акцията е осъществена на 28 юни от 18.45 ч. до 20.30 ч., съобщи заместник-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов, цитиран от местния сайт "Шум.бг".
Pin It

Сдружението на ОПЛ - не искаме дежурни кабинети на всеки 20 км

Да се прекратят експериментите с живота и здравето на хората в България – за това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в писмо до медиите. Повод за недоволството им са обнародваните тази седмица в „Държавен вестник” промени в Наредба 40 на МЗ за основния пакет дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Един от новите текстове поставя ограничението дежурните кабинети, с които се осигурява достъп до медицинска помощ в селските или планинските райони, да се намират на не повече от 20 км от местоположението на практиката на общопрактикуващия лекар.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки