Медиен обзор

Чип, имплантиран в мозъка на пациент, може да се захранва от енергия, която се генерира при движение

Американски учени се опитват да създадат процесор, който може да работи без външен източник на захранване. Чипът ще се използва в автономни системи за вграждане, съобщи сайтът на университета Virginia Commonwealth University (VCU).
Pin It

Анализи показват: Филия хляб съдържа сол колкото опаковка чипс

Всеки четвърти хляб съдържа твърде голямо количество сол. Това показва анализ на организацията Consensus Action on Salt and Health. Само в една филия има сол колкото в цяла опаковка от чипс, пише в коментар към изследването британският в. "Дейли мейл". При това най-много сол се пада на скъпия хляб, който се продава в специални пекарни.
Pin It

Учени: 40% от европейците са психично болни, едва 1/3 от тях се лекуват

Близо 40 на сто от европейците страдат от различни психически заболявания, съобщи Ройтерс, като се позова на проучване на Дрезденския университет, предаде БТА. Според СЗО към 2020 г. депресията ще се превърне във второто по разпространение заболяване в света.
Pin It

За лечение на по-леки диагнози престоят на пациентите в болница ще бъде съкратен до един ден.

В болниците да има дневни стационари, предвиждат промени в Закона за лечебните заведения. Това означава, че по клинични пътеки за лечение на по-леки диагнози престоят на пациентите в болница ще бъде съкратен до един ден. Клиничните пътеки обикновено имат минимален престой от 3 дена, 5 дена, 7 дена.
Pin It

Дянков: Дълговете са задължение на болниците, няма да се покриват от бюджета

Здравният министър Стефан Константинов обяви, че не е уведомен от финансовия министър Симеон Дянков за намерението му чрез бюджета за следващата година да се покрият дълговете на болниците. Той коментира информация от медиите, че преди дни по време на посещение в Стара Загора, Дянков е казал, че ще бъдат отпуснати 200 млн. лв. за дълговете на лечебните заведения.
Pin It

С 50 млн. лв. по-малко са дълговете на болниците

Дълговете на болниците са с 50 милиона лева по-малко. Това каза пред БНР министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Имаме намаление от 9 млн. лева на просрочените задължения и останалото са общо дългове на болниците, като към момента дълговете на болниците са 303 млн. лева. Миналата година са били 342 млн. лева. Просрочените задължения също намаляват. Икономически погледнато това е добър показател, добави Константинов.
Pin It

Спират дървените и грипни ваканции в училището

Искаме да електронизираме целия учебен процес, което означава, че освен обратната връзка - родителите ще знаят какво става в училището, няма да има вече дървени, грипни и всякакви други ваканции.
Pin It

Светът очаква раждането на 7-милиардния си жител

Бебето, което ще бъде 7-милиардният човек на планетата, ще се роди тези дни. Най-вероятно това раждане ще бъде в Китай или Индия - двете страни с над един милиард жители. ООН фиксира 31 октомври като датата на съдбоносното раждане, но демографите обявиха, че това ще стане по-рано от предвиденото.

Pin It

Силистра остана без кабинет за спешна помощ (няма лекари)

Областният център Силистра остана без кабинет за неотложна медицинска помощ, който да приема пациенти през нощта, в почивните и празничните дни, съобщи Би Ти Ви. Здравните институции и личните лекари в града не могат да се разберат кой да разкрие такъв кабинет и кой да работи в него.
Pin It

Фандъкова представи ремонтирано ин витро отделение, няма екип за него (няма лекари)

В софийската общинска АГ болница "Св. София" ще бъде запазено отделението за ин витро процедури, стана ясно при посещението на кмета Йорданка Фандъкова, която провери хода на ремонтните дейности там.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки