Медиен обзор

Електронното здравеопазване в България - милиони на вятъра засега

Докато в много европейски страни вече се прилага телемедицина - лекари от една държава лекуват онлайн пациенти в друга, в България още няма дори електронна връзка между здравното министерство и касата с болниците, лекарите и аптеките.

Първите опити да се изгради подобна система у нас, която би спестила много средства и би осигурила по-добър контрол, датират от 2001 г., малко след като беше създадена Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Резултатът досега е похарчени милиони левове и нулева ефективност. Как се стигна дотук?
Pin It

Прокурори и полицаи атакуваха болницата в Шумен

Прокурори, икономически полицаи и представители на здравната каса извършиха проверка на 6 отделения в шуменската болница, за да установят дали има различия в документите и реалния брой на лежащите болни. Акцията е осъществена на 28 юни от 18.45 ч. до 20.30 ч., съобщи заместник-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов, цитиран от местния сайт "Шум.бг".
Pin It

Сдружението на ОПЛ - не искаме дежурни кабинети на всеки 20 км

Да се прекратят експериментите с живота и здравето на хората в България – за това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в писмо до медиите. Повод за недоволството им са обнародваните тази седмица в „Държавен вестник” промени в Наредба 40 на МЗ за основния пакет дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Един от новите текстове поставя ограничението дежурните кабинети, с които се осигурява достъп до медицинска помощ в селските или планинските райони, да се намират на не повече от 20 км от местоположението на практиката на общопрактикуващия лекар.
Pin It

Уникална операция на наши кардиолози - комбинирана имплантация по интервенционален и хирургичен път

Лекари от болница „Св. Екатерина" извършиха уникална оперативна интервенция за България. Екип от кардиолози и кардиохирурзи успяха да имплантират по интервенционален и хирургичен път комбинирано устройство за лечение на тежка сърдечна недостатъчност и животозастрашаващи аритмии при 53-годишен мъж.
Pin It

Референдум за евтаназията предложи омбудсмана Константин Пенчев

Референдум за евтаназията предложи националният омбудсман Константин Пенчев в писмо до председателя на здравната комисия към Народното събрание Десислава Атанасова.
Pin It

Правителството реши: 900 лв. таван за избор на екип в лечебно заведение

Министерски съвет взе решението 900 лева да бъде таванът за избор на екип в лечебно заведение. До сега максималната сума беше 950 лв. Максималната цена за избор на лекар пък не може да надхвърля 500 лв, съобщиха от информационната служба. Правителството премахна и обвързването на стойността на таксата за избор на лекар/екип със стойността на клиничните пътеки с промяна в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.
Pin It

Специалност "Спешна медицина" от септември 2011-та

„Първата Катедра по спешна медицина ще започне да работи през септември“, обяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Tя ще приема студенти в Медицинския университет – София. Обучението ще бъде пет години. Базите за практически занятия ще бъдат болниците "Пирогов" и "Царица Йоанна – ИСУЛ", обясни ректорът на университета Ваньо Митев.
Pin It

България да разреши прилагането на евтаназия по молба на болния или неговите близки

Това предлага депутатът от Коалиция за България проф. Любен Корнезов, който е внесъл проектозакон в парламента. По молба на болния или неговите близки, когато човек е безнадеждно болен, да бъде прекратено по изкуствен начин поддържането на живота, като предлагам, ако това се случи, органите на евтаназирания по право да могат да бъдат трансплантирани - един живот да спаси друг живот", посочва депутатът.
Pin It

Аналгинът - най-продаваният медикамент без рецепта в България

Най-употребяваното лекарство у нас е аналгинът. Това показват данните на Агенцията по лекарствата. За година от всички хапове, които се продават без рецепта, болкоуспокояващото съставлява почти 11%.  За него българските граждани са броили над 10 млн. лв.
Pin It

От 1 юли към болничния лист ще се иска и декларация

От 1 юли към болничните листове ще се прилага декларация с данни дали разболелият се има право на обезщетение. Тя ще се попълва от работодателя или от самоосигуряващия се. Новото приложение е задължително както за болничните, които се издават за първи път, така и за тези, с които отпуската по болест се удължава, предвижда инструкция на Националния осигурителен институт (НОИ).
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки