Медиен обзор

До края на годината ще бъдат утвърдени всички места за специализанти за 2012 г., съобщават от МЗ

До 20 октомври всички акредитирани учебни бази трябва да потвърдят броя на специализантите, които искат да обучават срещу заплащане през следващата година, съобщава здравното министерство. Няма ограничение в броя на медиците, които заявяват лечебните заведения, стига да имат нужните преподаватели и капацитет за обучението им, уточняват от ведомството.
Pin It

Европейската комисия иска по-ясни правила за информацията относно лекарствата с рецепта

Европейската комисия прие преразгледано предложение, изясняващо информацията, която производителите могат да предлагат на обществеността относно лекарства, отпускани само по лекарско предписание. В своето преразгледано предложение Комисията изменя първоначалното си предложение от 2008 г. и отговаря на исканията от страна на Европейския парламент. Предложението запазва действащата понастоящем забрана за реклама на лекарства, отпускани само по лекарско предписание, и предвижда следното:
• Ще бъде разрешено предоставянето само на определени сведения за лекарствата, отпускани само по лекарско предписание и то ще става. само посредством ограничени комуникационни канали.
• Информацията трябва да отговаря на признати критерии за качество и да бъде проверена от компетентните органи преди разпространението.
Pin It

37-годишен отказа да му бъде поставен стент след остър инфаркт, напусна и 2 часа по-късно издъхна

37-годишен мъж отказа да му бъде поставен стент след остър инфаркт, напусна болницата и 2 часа по-късно издъхна, съобщи доц. Юлия Джоргова от дружеството по инвазивна кардиология. Причината за фаталния му избор бил страхът от инвазивната процедура, след като преди няколко месеца се наложи да бъде ампутирана ръката на Милко Михалев от Провадия като резултат от коронарография. По-добър от инвазивната кардиология метод за лечение на остър миокарден инфаркт няма, увери доц. Джоргова.
Pin It

Анализират зоните, генериращи аритмия с точност до мм, и ги визуализират върху 3Д модел на сърцето

Новите технологии не стоят на едно място. Благодарение на разработките на руски учени болните вече могат да видят сърцето си в 3D формат и да разберат точно кой участък предизвиква нарушение в сърдечния ритъм.
Pin It

Коронарно калциевото сканиране (ККС), оглежда плаката в артериите, водещи към сърцето

Кардиологът от Маями д-р Артър Агътстън е създател на един от тестовете за образна диагностика, който с изображения в реално време показва дали има опасно натрупване на плака в основните кръвоносни съдове и съответно висок риск от смъртоносен инфаркт. "Ако не се подложите на такова изследване, просто играете на руска рулетка с живота си", казва той.
Pin It

240 млрд. евро годишно плаща Европа заради ревматологичните заболявания

Хроничните ревматологично-мускулни заболявания засягат повече от 120 милиона души от населението на Европа или около една четвърт от живеещите на континента. Заради здравни разходи, неработоспособност, отсъствия от работа и преждевременно пенсиониране на хората с ревматологични заболявания, от европейския бюджет се разходват по 240 млрд. евро годишно.
Pin It

Нобеловите лауреати по медицина за 2011-та промениха коренно разбирането ни за имунната система

Брус Бойлтер, Джулс Хофман и Ралф Стейнман са тазгодишните нобелови лауреати в категорията физиология или медицина. Наградата за 2011 г. е разделена, като Бойтлер и Хофман получават отличието за откритията си, свързани с вродения имунитет, а Стейнман – за откриването на дендритните клетки и ролята им при адаптивния имунитет.
Pin It

Медицинските конгреси влизат в публичен регистър през 2012-та

От 2012 г. всички симпозиуми, семинари, конгреси и други събития, предназначени за медицински специалисти, ще влизат в публичен регистър. Той ще се поддържа от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и ще подпомага фармацевтичните компании при вземането на решение за спонсориране на такива прояви или подпомагане участието на медици в тях.
Pin It

За плащания към лечебните заведения до края на годината ще бъдат използвани пари от резерва на НЗОК

За целта ще бъдат използвани парите от резерва на НЗОК за непредвидени и неотложни разходи, съобщиха от пресцентъра на осигурителната институция. Вероятно Надзорният съвет на касата ще освободи резерва на следващото си заседание през октомври. Анализ на изпълнението на бюджета за осемте месеца на годината показал, че към момента касата разполага с достатъчно средства за изплащане на дейността на болниците през септември.
Pin It

Заради европроект се наложило МЗ да промени Наредба 39 за профилактичните прегледи и диспансеризация

Бившият здравен министър д-р Евгений Желев обвини в „престъпно бездействие” наследника си д-р Стефан Константинов, заради забавяне на проекта „Спри и се прегледай”, финансиран с близо 20 млн. лв. от еврофондовете. Проектът предвижда скрининг сред 350 000 граждани за три вида рак и е стартирал през май 2009 г. със 17 месеца продължителност, но досега два пъти е бил удължаван. Според д-р Константинов обаче, забавянето е станало заради цялостно преработване на проекта, който в първоначалния си вид бил неизпълним.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки