Медиен обзор

Медицинските конгреси влизат в публичен регистър през 2012-та

От 2012 г. всички симпозиуми, семинари, конгреси и други събития, предназначени за медицински специалисти, ще влизат в публичен регистър. Той ще се поддържа от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и ще подпомага фармацевтичните компании при вземането на решение за спонсориране на такива прояви или подпомагане участието на медици в тях.
Pin It

За плащания към лечебните заведения до края на годината ще бъдат използвани пари от резерва на НЗОК

За целта ще бъдат използвани парите от резерва на НЗОК за непредвидени и неотложни разходи, съобщиха от пресцентъра на осигурителната институция. Вероятно Надзорният съвет на касата ще освободи резерва на следващото си заседание през октомври. Анализ на изпълнението на бюджета за осемте месеца на годината показал, че към момента касата разполага с достатъчно средства за изплащане на дейността на болниците през септември.
Pin It

Заради европроект се наложило МЗ да промени Наредба 39 за профилактичните прегледи и диспансеризация

Бившият здравен министър д-р Евгений Желев обвини в „престъпно бездействие” наследника си д-р Стефан Константинов, заради забавяне на проекта „Спри и се прегледай”, финансиран с близо 20 млн. лв. от еврофондовете. Проектът предвижда скрининг сред 350 000 граждани за три вида рак и е стартирал през май 2009 г. със 17 месеца продължителност, но досега два пъти е бил удължаван. Според д-р Константинов обаче, забавянето е станало заради цялостно преработване на проекта, който в първоначалния си вид бил неизпълним.
Pin It

Създава се верига от кабинети за превенция в кардиологията

Специализирани кабинети по превантивна кардиология ще заработят у нас в най-скоро време, съобщи в столицата председателят на Дружеството на кардиолозите в България проф. Асен Гудев. Тяхната дейност ще бъде организирана по модела на водещите университетски клиники в САЩ, които от години работят активно в тази област на медицината, уточни проф. Гудев. Първите кабинети, които ще приемат пациенти, ще разтворят врати в столичната Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”, УМБАЛ „Св.Георги” в Пловдив, УМБАЛ „Св. Марина” във Варна и УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен.
Pin It

Специални брошури ще информират пациентите със сърдечносъдови заболявания

Първата брошура от поредица „Библиотека за пациента” бе представена  на пресконференция на Дружеството на кардиолозите в България, организирана по повод Световния ден на сърцето - 29 септември.
Pin It

Засега 36 лечебни заведения са в регистъра на инвазивни процедури

От 1 ноември болниците ще трябва да вписват в електронен регистър процедурите по инвазивна кардиология, които се извършват в тях. Това обяви по време на пресконференция министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Засега в регистъра ще подават информация 36 лечебни заведения, в които се извършва инвазивна кардиология.
Pin It

Парламентарната здравна комисия прие законопроект срещу насилието върху медиците

Депутатите от парламентарната здравна комисия приеха единодушно на първо четене Законопроект за допълнение на Наказателния кодекс, с който се инкриминират нападенията над медицински лица по време на работа. Все пак народните представители имаха няколко забележки, породени от неясна терминология и пропуски в текстовете.
Pin It

Ненужни интервенции увеличават здравните разходи в ЕС

Ново проучване показа, че лекарите от Европейския съюз предписват твърде много лекарства и назначават твърде много хирургични интервенции за техните пациенти, като по този начин затрудняват навлизането на инвестиции за иновации в здравеопазването, съобщава EurActiv. Според данните, 4 от 5 операции на гръбнака в Германия са ненужни.
Pin It

Безплатни прегледи в Деня на сърцето

Болница “Св. Екатерина” ще отбележи Световния ден на сърцето на 29 септември с откриване на мобилен пункт за безплатно определяне на сърдечно-съдовия риск. Това съобщиха от здравното заведение, цитирани от "Фокус".
Pin It

МЗ представя днес (29.09.2011) електронния регистър на инвазивните процедури

Националния електронен регистър на извършените процедури в областта на инвазивната кардиология ще бъде  представен на пресконференция в здравното министерство на 29 септември, съобщиха от ведомството.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки