Медиен обзор

Здравният министър не се срамува от SMS-ите за лечение на деца в чужбина

Здравният министър д-р Стефан Константинов обяви днес, че не се срамува от факта, че се събират пари с SMS-и за лечение на български деца в чужбина, защото през последните две години са изпратени много повече малки пациенти за лечение зад граница. По думите му основната част от средствата идват от държавата, а събираните с кампании средства са вид солидарност. Поводът да обяви, че "не се срамува" е предизбирния клип на БСП, в който често се повтаря "срамувам се" и като един от поводите за срам е посочен фактът, че пари за операции на деца в чужбина се събират с SMS-и.
Pin It

Проф. Григор Горчев стана "Лекар на годината"

В деня на Свети Иван Рилски българските лекари отбелязват професионалния си празник. Съсловната организация даде наградата "Лекар на годината" на ректора на медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев. С отличието "За защита интересите на съсловието" се награждават проф. д-р Милан Миланов и проф. д-р Тодор Чернев.
Pin It

Аспиринът - неефективен, нито безопасен за превенцията на инсулт при пациенти с предсърдно мъждене

Европейски екип докладва резултатите на изследването си в Thrombosis and Haemostasis. В най-голямото кохортно проучване относно употребата на аспирин и орална антикоагулация при пациенти с предсърдно мъждене резултатите ясно сочат, че нетната клинична полза на аспирина е негативна при всякакво ниво инсултен риск, отбелязват авторите.
Pin It

Българите са сред най-недоволните от доходи и здравеопазване


Българите са сред най-разочарованите в ЕС по отношение на доходите на домакинствата и състоянието на здравеопазването, сочат резултатите от проучване на Евробарометър, представено от Европейската комисия. Оценките са по система, при която най-високата степен на удовлетвореност е 10, а най-голямото разочарование се изразява с минус 10, предаде БТА.
Pin It

Децата и тийнейджъритe s болка в гърдите, изключително рядко наистина имат сърдечен проблем

Децата и тийнейджърите, които докладват болка в гърдите, изключително рядко наистина имат сърдечен проблем, който да я причинява, сочи изследване. Няколко прости стъпки - включително физикално изследване, фамилна анамнеза и ЕКГ, могат да идентифицират децата, които се нуждаят по-нататъшни и по-скъпи тестове за евентуален сърдечен проблем.
Pin It

Таксата за преглед при лекар няма да отпадне

Бюджетът за здравеопазване за следващата година няма да бъде намален, съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов. Той потвърди позицията на министерството, че клиничните пътеки ще отпаднат като механизъм за финансиране на болниците, въпреки острата реакция на Българския лекарски съюз, че това ще доведе до хаос в системата.
Pin It

Мъжете с най-висок тестостерон имат понижен сърдечносъдов риск

Авторите предупреждават, че резултатите на това проучване не означават, че за превенция на сърдечносъдовите заболявания трябва да се прилагат тестостеронови добавки. Напротив, проучване, изследващо високи дози екзогенен (външно вкаран) тестостерон, сочи повишение на честотата на сърдечносъдови инциденти.
Pin It

Наблюдения доказват връзката на XMRV-вируси с клетките на злокачествените тумори

Учени откриха още един вирус, предизвикващ ракови тумори, като един от типовете ретровируси може да предизвиква рак на простатата, от която умират значима част от мъжете, съобщават автори на статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.
Pin It

Учени стимулират имунната система да се бори с рака много по-успешно

Британски учени съобщиха, че са разработили потенциално ново лечение с анти-тела, което може да помогне на тялото да се справя с някои видове рак, предаде Ройтерс. Лечението е повишило съществено процента на оцелелите от невробластома в лабораторните тестове. Те се надяват, че то ще може някой ден да се използва за лечението на деца с болестта.
Pin It

Нараства дефицитът на специалисти ревматолози в България

Детски ревматолози има единствено в София и това изключително много затруднява ранното поставяне на точна диагноза, което може да се окаже фатално за развитието на всяко дете с такъв проблем, алармираха  от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания на пресконференция по повод Световния ден на артрита.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки