Медиен обзор

Министерски съвет предлага проф. Генчо Начев за орден ,,Стара планина"

Правителството предлага на президента на Република България да удостои с орден „Стара планина” – първа степен, проф. д-р Генчо Начев, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Pin It

В САЩ 54-годишен мъж оживя след като 96 минути е бил без пулс

Хауърд Сницър претърпял сърдечен инцидент пред магазин за хранителни стоки в Гудхю, американския щат Минесота. За негово щастие, двама души притичват от другата страна на улицата и му оказват помощ.

Група от спасители, включително хеликоптер и екип от клиниката Майо, който пристигнал на мястото за да окаже специализирана помощ, се борили упорито за живота на мъжа. Най-накрая - след 12 дефибрилационни шока, лекарства и повече от час и половина реанимация, пулсът на Сницър се възстановил. Това се случва 96 минути, след като той припада на улицата. По принцип, ако пулсът на жертвата не бъде подновен 45 минути след инфаркт, реанимацията се прекратява.

След 10 дни прекарани в болницата, Сницър е изписан и "не показва неврологични проблеми от дългото време прекарано "без пулс"". Клиниката Майо съобщи, че това е най-дългият период от време, което човек е успявал да преживее без пулс, извън болница и при това с успешен изход.

Pin It

Наложените медицински стандарти ги има в цял свят, категоричен е д-р Светлозар Сардовски

До месец-два кардиологичните болници ще имат сериозни финансови проблеми заради намаляването на цените на кардиологичните пътеки. Това мнение изрази в предаването „Кой говори" по Дарик бившият здравен министър доц. Божидар Финков.

Pin It

"Христос воскресе!" и "Воистина воскресе!" - целият християнски свят се поздравява днес

"Христос воскресе!" и "Воистина воскресе!" са думите, с които целият християнски свят се поздравява днес - на Великден.

Възкресение Христово - Великден, е най-големият празник и за православните християни, наричан още празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.


Pin It

Интересно наблюдение: Рискът от деменция намалява след инфаркт

Появата на предсърдно мъждене при пациенти, преживели инфаркт може да предотврати риска от развитие на деменция, сочи ново проучване на британски експерти, публикувано в списание Neurology.
Pin It

В Германия пациентите могат да се обърнат към специална организация за извънсъдебно решаване на спор

В Германия пациентите могат да се обърнат към специална организация за извънсъдебно решаване на всякакви спорове, включително при лекарски грешки и грешки от организационен характер (към кого къде препращат пациента, как подхождат към осигуровки и застраховки и др.).
Pin It

Лекарските грешки могат да се намалят с независимо разследване и обучение на юристи и пациенти

Лекарските грешки могат да се намалят с независимо разследване и обучение на юристи и пациенти как да защитават правата си. "Загинал нелепо заради лекарска грешка. Може да се случи и на теб, защото е човешко да се греши и няма почти никакви механизми нито ти, нито твоят лекар да бъдете защитени."
Pin It

Пламен Таушанов: Пациентите са с вързани ръце след лекарски грешки

В момента единственият сигурен начин пациентите да потърсят правата си при лекарска грешка, която е довела до смърт или увреждане, е наказателно дело. Това обясни вчера Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за защита на пациентите.
Pin It

Министерството установи лекарска грешка при смъртта на 4-годишното момиче

Има лекарска грешка при смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, починала след операция за изваждане на сливиците. Основната причина е подценяването на състоянието на детето при повторния преглед от лекуващия му лекар на 15 декември 2010 г.
Pin It

Кабинетът ще разгледа промени в Устройствения правилник на Изпълнителната агенция по трансплантация

Кабинетът ще разгледа промени в Устройствения правилник на Изпълнителната агенция по трансплантация, според които Център "Фонд за трансплантация" ще поема финансирането и на подготвителните медицински грижи у нас за пациенти, одобрени за трансплантация в чужбина.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки