Медиен обзор

Пет щури прогнози на IBM за бъдещето

Всяка година IBM прави преглед на тенденциите в технологичния сектор и прогнозира какво можем да очакваме да се случи в следващите пет години. Начинанието се нарича "5 от 5," а тазгодишните прогнози вече излязоха. От компютри, които четат мислите ни, до това, че никога повече няма да има нужда да пишем пароли, изглежда IBM има доста радикално виждане за бъдещето. Вижте прогнозите на компанията:
Pin It

Дянков: До края на мандата е много трудно да се направи реформа в здравеопазването

На няколко пъти се опитахме да направим реформа в здравеопазването, но не успяхме, отчете вицепремиерът Симеон Дянков пред Дарик радио. Отсега до края на мандата е много трудно да се направи реформа в сектора, призна той.
Pin It

Лекарите специалисти ще приемат без направление, но срещу такса

През следващата година пациентите ще могат да се преглеждат при специалист и без направление, но срещу заплащане. Всички следващи изследвания или лечение, ако са необходими, ще се поемат от здравната каса. Това е записано в проекта на Национален рамков договор за 2012 г. между Българския лекарски съюз и Националнат аздравноосигурителна каса, който днес беше одобрен от съсловната организация.
Pin It

Системата се ползва с доверието едва на 4,8% от хората, 48% -- здравеопазването е много лошо

България води в класацията на Европа по болно здравеопазване. Нашето здравеопазване се ползва с доверието едва на 4,8% от хората, 48% пък казват, че здравеопазването ни е лошо. Това показват резултатите от изследване на Агенцията за социални анализи, цитирани от нейния ръководител доц. Лилия Димова пред БНР.
Pin It

За връзката между 136 млн. лв. скрити вноски и едни 620 лв. на човек за здравеопазване

На последното заседание на Министерския съвет отново бе повдигнат въпросът за повишаване на контрола върху здравноосигурително задължените, за да се подобри събираемостта и да се ограничат дълговете на болниците в страната. По последни изчисления на здравната каса в годините на кризата здравно неосигурените българи са се увеличили с 200 хил. и са преминали 2 млн. души - повече от един на всеки четирима от населението.
Pin It

Лекарите няма да бъдат съдени за подкуп като длъжностни лица

Върховният касационен съд е готов с тълкувателно решение по питането на главния прокурор Борис Велчев дали лекарите у нас може да бъдат подвеждани под наказателна отговорност като длъжностни лица. Причина за това стана противоречивата практика на съдилищата по прилагане на текстовете от Наказателния кодекс във връзка с деяния, извършени от лекари. Според върховните съдии всички лекари в частните болници, както и редовите им колеги от държавните лечебни заведения не са длъжностни лица. Като аргумент за това е изтъкнато, че те не осъществяват пряко публична или държавна дейност.
Pin It

ВМА консултира онлайн с най-добрите си специалисти

Супербърза система пренася медицински данни от болния, който си е у дома, до доктора в болницата за невероятно кратко време. На практика те достигат до медика по-бързо, отколкото ако той би ползвал дори военната система Harris ANW2.
Pin It

Проф. Елисавета Наумова: Светът вече търси донори от наша банка за стволови клетки

И бебетата могат да спасяват живот, ако родителите дарят пъпната им връв. Проф. Елисавета Наумова показва проекта, който трябва да превърне изгорялата сграда на бившата патофизиология в двора на Александровска болница в модерна клиника, където да се съберат накуп всички дейности по трансплантирането на стволови клетки. Разрешително за строеж има, но вече трета година не се отпускат средства за изграждането. Стволови клетки за трансплантация освен от костен мозък се събират и от кръв, при това от по-малко количество, отколкото се взима при кръводаряване. Информация кой и как може да стане донор на костен мозък и стволови клетки у нас може да се получи на тел. 02/9230690 или Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
Pin It

Даниела Дариткова: И омбудсман ще защитава правата на пациента

Органите за контрол на лекарските грешки не работят ефективно. Закон ще урежда освен правата и  задълженията на пациентите. Идеята е всичко, което се отнася до тях, да бъде събрано в един документ. И сега някои от техните права и задължения са фиксирани, но са разпилени в няколко други нормативни документа. Голяма част от правата на пациента фигурират в Закона за здравето. Основното, което сме си поставили за цел със създаването и приемането на новия закон, е да възстановим нарушеното доверие между лекаря и пациента, което напоследък е в криза. В проекта има много детайли, които все още се обсъждат с пациентските организации и не са окончателни. Основното, върху което обаче се концентрирахме, са правата, залегнали в Хартата за правата на пациентите, като наблягаме изрично на правото им на информация. 
Pin It

Започва разработването на национален стандарт по ендоваскуларна терапия

Започва разработването на национален стандарт по ендоваскуларна терапия, ще бъде изградена и система от ясни критерии за сертифициране на специалистите в тази област. Това съобщи по време на форума „Български ендоваскуларен курс” доц. Иво Петров, председател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия и бъдещ председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Независимо, че в последно време интересът към тези методи на лечение у нас нараства, страната ни все още изостава дори в сравнение останалите държави от Централна и Източна Европа, заяви още доц. Петров. В допълнение той посочи, че целта трябва да бъде достигането на поне 5000 некоронарни ендоваскуларни интервенции за година – показател, който се приема днес за средноевропейски стандарт.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки