Медиен обзор

Д-р Стефан Константинов: Пациентските организации да не бъдат толкова сурови

Няма никаква драма около ситуацията - в ИСУЛ и в останалите болници има лекарства, коментира пред журналисти днес здравният министър д-р Стефан Константинов.  „Всяка болница в държавата има някакъв капацитет да обслужва хора. Когато достигне своя капацитет тя или казва на хората: „Не можем да ви вземем, елате по-късно” или пренасочва към друго лечебно заведение. При ситуация, при която е ясно, че онкоболните не могат чакат, много по-разумно е да им се каже, че трябва да отидат към мястото, от където са дошли”, заяви той. Министърът призова да не се създава психоза и паника, че хората не могат да се лекуват.
Pin It

Управляващите отстъпиха пред "летящите" професори

Управляващите отстъпиха от идеята да спрат професорите и доцентите да преподават в повече от един университет или колеж. Днес депутатите отхвърлиха окончателно предложението на "Атака" хабилитираните преподаватели да не могат да участват в акредитацията на повече от едно висше училище.
Pin It

Окончателно: България купува австралийската класификационна система за диагностично свързани групи

Това реши на поредното си заседание Министерски съвет, съобщават от правителствената информационна служба. Кабинетът е одобрил проект на договор за лиценз за права за ползване на класификационна система между Департамента по здравеопазване и застаряване на Австралия и българското правителство. Договорът също така дава право на страната ни да доразвие продукта.
Pin It

ИСУЛ уточнява - Има само "временно преустановяване включването на нови болни за лечение"

Приемът и лечението на онкологично болни пациенти в УМБАЛ „Царица Йоанна” в столицата не е преустановяван, се заявява в съобщение до медиите от името на директора на лечебното заведение доц. д-р Бойко Коруков. Изявлението е във връзка с разпространена вчера в медиите заповед на доц. Коруков за временно преустановяване включването на нови болни за лечение с определени медикаменти. Мярката е аргументирана с „по-ефективно използване на финансовия ресурс”.
Pin It

ИСУЛ спира приема на онкоболни за два месеца заради недостиг на средства

Университетската „Царица Йоанна – ИСУЛ” преустановява включването на нови онкоболни пациенти за август и септември със заповед на директора на лечебното заведение доц. Бойко Коруков, информират от ЦЗПЗ. Заповедта е предизвикана от недостиг на средства, става ясно от формулировката й, която гласи: „За по-ефективно използване на финансовия ресурс, определен на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” за лечение на пациенти с онкологични заболявания…”.
Pin It

Издигат три нови сгради за лечебна дейност в ,,Медицински комплекс" в София

Трите недовършени сгради в местност „Медицински комплекс” в столицата ще бъдат съборени, а на тяхно място ще се построят три нови болници. Това предвижда подробният устройствен план за района около Медицинска академия, представен днес от главния архитект на София Петър Диков пред общинската екокомисия.
Pin It

Застраховането при медицински научни изследвания - правилата са описани в нова наредба

Екипи, провеждащи медицински научни изследвания, подлежат на задължително застраховане. Застраховката е за причинени неимуществени и имуществени вреди на участниците в медицинското научно изследване в резултат на въздействия, претърпени при провеждане на такива изследвания. Това предвижда проектонаредба на здравното ведомство, публикувана на страницата на МЗ.
Pin It

Парите за болнична помощ за 2011 ще стигнат, прогнозират от НЗОК

НЗОК изплаща от 22-ри юли 103 618 000 лева за болнична помощ, съобщават от здравната каса. Средствата са за дейност, извършена през месец юни. Отделно от тях на болниците ще бъдат преведени 300 800 лева за акушерска помощ за здравно неосигурени жени.
Pin It

WikiLeaks дава подробности около освобождаването на медиците от Либия

Дипломатическите доклади, изпратени до Държавния департамент от София, предоставени от WikiLeaks, разкриват някои неизвестни на публиката подробности от преговорния процес, довел до окончателната "сделка" за медиците, съобщава "Биволъ".
Pin It

Бъг в здравните информационни системи. Константинов: Ще правим нова за 9,7 млн лева

За 10 години в България е започвало изграждането на 3 информационни системи в здравеопазването, като нито една от тях не работи пълноценно. Само преди седмица министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов съобщи добрата новина, че министерството получава 9.7 млн. лв. за изграждането на интегрирана информационна система в здравеопазването. Веднага след това обаче последва лошата новина - проектът ще бъде изпълнен след 27 месеца, или, казано на по-разбираем език, резултати можем да очакваме през 2013 г.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки