Медиен обзор

Лекарите в Токуда изградиха и присадиха нова трахея на онкоболен пациент

Уникалната операция е извършена под ръководството на гръдния хирург д-р Цветан Минчев и е продължила 10 часа. В екипа са участвали лекари от 4 специалности – гръдна хирургия, пластично-възстановителна хирургия, кардиохирургия и УНГ. Хирурзите са създали и поставили автотрансплантант – орган, изграден от собствени тъкани, който да замести унищожената от рака трахея и по този начин пациентът да може да диша самостоятелно. За първи път в света хирурзи извършват такава операция, при която освен изграждането на нова трахея, са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези. Пациентът е с вторични изменения от рак на ларинкса, които засягат трахеята и органите около нея – медиастинума, хранопровода, лимфни и други жлези, уточняват специалистите. Авансирането на рака в трахеята постепенно води до невъзможност за нормално дишане и до състояние, несъвместимо с живота.

Pin It

Поддържането на комуникациите с линейките продължава въпреки изтеклия договор

Линейките на "Спешна помощ" в страната няма да остават без комуникационна система, запис на обаждания и джипиес проследяване. Това се разбра от представител на Консорциум "Електронно здравеопазване" - фирмата, която досега поддържаше системата. Договорът с нея изтече на 22 юли и тя е предупредила здравното министерство, че от днес, 14 август поетапно спира поддръжката. Дотку се стигна и заради забавяне от страна на министерството да обяви нов конкурс. "Променихме решението си, защото сме социално отговорни компании – всичките, които участваме в този консорциум. За да бъдат служителите на "Спешна помощ" и гражданите спокойни, решихме да продължим да поддържаме системата до избирането на нов доставчик", обяви пред БиТиВи Любомир Петров, представител на консорциума.

Pin It

Износът на лекарства да се ограничава при нужда, предвижда законопроект

Износът на лекарства от България да може да бъде ограничаван, ако е установено, че в страната има недостиг. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикувани в портала за обществени консултации към Министерския съвет. Законопроектът предвижда експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да изготвя списък с лекарствените продукти, чийто износ може да бъде ограничаван. Списъкът ще съдържа наименование на лекарствата, наличните количества в страната и информация за всеки продукт дали са наложени ограничителни мерки. Той ще се публикува на сайта на агенцията, а търговците на едро ще са задължени да я информират, ако планират износ на тези продукти.

При издадена заповед за ограничаване на износа на даден лекарствен продукт, търговците на едро ще са задължени да го разпространят на територията на страната. Лекарствата, включени в ограничителния списък, ще могат да се изнасят, ако в срок от 5 работни дни от постъпване на уведомлението ИАЛ не издаде заповед за ограничаване на износа на конкретния продукт. В мотивите на здравния министър Николай Петров се посочва, че ИАЛ ще може да издава заповед за забрана на износ на дадено лекарство "само в случаите, когато на базата на извършен анализ се установи, че съществува липса или недостиг от съответния лекарствен продукт на територията на Република България". Анализът ще се извършва въз основа на данни от притежателите на разрешения за употреба, търговците на едро, Националната здравноосигурителна каса, Министерството на здравеопазването, Българския фармацевтичен съюз и др.

Pin It

Директорът на столичната здравноосигурителна каса се сдоби с три обвинения

Специализираното звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем директора на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК) Биляна Пенева-Стоянова. Тя е разследвана за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители на институцията. Първият случай е от средата на май миналата година. Тогава тя принудила свой служител да завиши или отнеме броя на точките на определени индикатори и по този начин да се завиши бройката на леглата на лечебното заведение. Стоянова е поискала от подчинения си да изготви нов протокол, като лично е диктувала точките по съответните индикатори и не му е дала възможност да отрази в протокола резултатите от извършена преди това от него проверка на университетската болница "Софиямед". Пет месеца по-късно принудила друг свой служител да състави неверен протокол след извършена от него проверка на МБАЛ "Сердика". Той установил, че има увеличени хоспитализации на 7 човека, но Стоянова му е заповядала да запише, че само двама човека са надвишили бройката от 12 хоспитализации. Съгласно алгоритъма, Здравната каса заплаща само 12 хоспитализации.

Pin It

Нова наредба за утвърждаване на стандарт по Спешна медицина предлага здравното министерство

Макар и изцяло нов нормативен акт, наредбата всъщност е изменена само в частта й за болниците. Припомняме, глава ІV от сега действащия стандарт по Спешна медицина, която засягаше тъкмо правилата за болниците, бе отменена от ВАС. За да компенсира нормативната „дупка“, ведомството публикува за обществено обсъждане нови правила в тази насока. С предложението се намалява броят на лекарите със специалност „Спешна медицина“ или „Анестезиология и интензивно лечение“ от трима на двама за мултипрофилно спешно отделение с второ ниво на компетентност и от шестима на четирима за отделение с трето ниво на компетентност. От ведомството отбелязват, че това няма да доведе до влошаване на качеството на оказваната спешна медицинска помощ поради факта, че при необходимост спешна медицинска помощ се оказва и от лекарите в отделенията на лечебното заведение. Също така са намалени и броят на постовете и леглата за спешна терапия от 8 на 6 и от 12 на 10 за мултипрофилно спешно отделение съответно с второ и трето ниво на компетентност. Намален е и броят на леглата в зоната за наблюдение от 6 на 3 и от 8 на 5 за мултипрофилно спешно отделение с второ и трето ниво на компетентност. В изискванията за профилирано спешно отделение от трето ниво на компетентност е намален броят на постовете за преглед/спешна терапия от 6 на 4; броят на леглата в залата за ресусцитация (шокова зала) от 2 на 1 и броят на леглата в зоната за наблюдение от 4 на 2. Това намаление няма да доведе до влошаване качеството на обслужване на спешните пациенти, поради факта, че съществува възможност за бързо диагностициране и насочване на пациентите към съответното отделение за стационарна лечебна помощ, посочват от МЗ.

Pin It

Близо 500 хил. лв. струва на държвата неуспешният опит с пръстовите отпечатъци в болниците

Общо 365 хил. лв. струва на държавния бюджет внедряването на неуспешната електронната система за идентификация с пръстов отпечатък в болниците в страната. Заедно с разходите на здравната каса по системата, общо публичните средства стават близо половин милион лева, обяви министърът на здравеопазването Николай Петров в отговор на въпрос от БСП по време на днешния, последен преди ваканцията, парламентарен контрол. Тази сметка обаче не включва разходите на болниците, които бяха задължени да заплатят за техниката, свързана със системата.

Pin It

Сметната палата констатира десетгодишен провал на електронното здравеопазване

Въпреки че електронното здравеопазване е постоянен приоритет във всички правителствени програми и национални здравни стратегии през последното десетилетие, България все още няма изградена интегрирана здравно-информационна система, която да осигурява необходимата информация за нуждите на управлението и на потребителите на здравни услуги, в т.ч. за изпълнение на ангажиментите на страната във връзка с трансграничния обмен на здравни данни.

Това се казва в одит на "Сметната палата" на електронното здравеопазване за периода януари 2012-юни 2016 година. На фона на бързото развитие на електронното здравеопазване в другите европейски държави, обменът на данни в реално време между информационните системи и регистрите у нас продължава да бъде непостигнато предизвикателство, се отбелязва в заключенията след него.

Pin It

Кой е новият управител на здравната каса проф. Камен Плочев

Проф. д-р Камен Плочев е новият управител на Националната здравноосигурителна каса. Той беше избран с пълно мнозинство на днешното пленарно заседание в парламента като кандидат с изрядни документи и квалификация, но и като единственият кандидат изобщо. Името му беше предложено от управляващата партия ГЕРБ с аргумента, че има дългогодишен опит като ръководител във водеща медицинска структура и познава здравеопазването отблизо. При предварителното му изслушване за поста пред здравната комисия в сряда, Плочев обеща, че ще се бори за повече контрол над разходите на касата и за по-рационално харчене на публичните средства за здраве. И преди да заеме този ключов пост, Плочев от години е в публичното пространство като един от най-уважаваните експерти по инфекциозни и заразни болести у нас. Той обикновено е човекът, който се появява в кадър в тежка екипировка, когато има уплах за някоя рядка смъртоносна болест на територията на България и успокоява, че ситуацията е под контрол.

Pin It

Парламентът избра проф. Камен Плочев за управител на Здравната каса с пълно мнозинство

С пълно мнозинство от 205 "за" и един въздържал се депутатите одобриха кандидатурата на проф. д-р Камен Плочев за позицията на управител на Националната здравноосигурителна каса. Мандатът му е до пролетта на 2020 г.  Проф. Плочев има 38-годишен опит в здравеопазването, включително на ръководни позиции, изтъкна Даниела Дариткова, председателят на здравната комисия в парламента и един от вносителите на номинацията за новия управител от управляващата партия ГЕРБ. Той беше единственият кандидат, но получи одобрението на цялата зала. Плочев поема поста от Глинка Комитов след подадената му оставка, като на практика е избран да довърши неговия мандат за три, вместо за пълните пет години.

Pin It

Румъния иска да приеме закон за ваксинациите, за да спре епидемията от морбили

Румъния трябва да приеме закон за ваксините и да реформира здравеопазването, за да предотврати по-нататъшното разпределение на епидемията от морбили, която вече уби 32 души, заявиха от здравното министерство. Цяла Европа затяга правилата за ваксинации, след като спадът на имунизирането доведе до скок в случаите на морбили, варицела и заушки, пише агенция "Ройтерс". 224 202 деца на възраст между 9 месеца и 9 години все още не са ваксинирани срещу морбили в Румъния. От началото на епидемията държавата е регистрирала 8246 случая на разболели се деца и възрастни. Най-много загинали има в западните окръзи, в които процентът на имунизациите е под 50%.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки