Медиен обзор

Деца дариха свои картини на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Деца от Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) „Майка Тереза” към Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) – Пловдив дариха свои картини на Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия за деца в УМБАЛ „Свети Георги”. Творбите оформиха изложбата под надслов „Семейството сме ние!” по повод Деня на толерантността (16 ноември), Деня на християнското семейство (21 ноември) и 5 години от създаването на ЦНСТ „Майка Тереза”. Картините са нарисувани от деца, които не живеят при своите родители и обединяват посланията за ценността на семейството, приемането на различните и уважението към всяка личност. С изложбата младите автори искат да покажат на обществото, че всички деца имат право на мечти и да се радват се на детството си, а добрата грижа и любов ги учи да правят добро за другите, независимо дали живеят в своето семейство или в алтернативна грижа. С тези послания и със съдействието на Асоциация за лицеви аномалии (АЛА) децата подаряват продуктите на своя труд и талант на други деца в трудна ситуация, а именно пациентите на Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия за деца в УМБАЛ „Свети Георги” с началник проф. д-р Юрий Анастасов. Рисунките си възпитаниците на ЦНСТ „Майка Тереса“ са подготвили с подкрепата на художника Камелия Христева. „Винаги посрещам с вълнение 21 ноември – Деня на християнското семейство, защото е повод да споделим резултата от нашия труд с приятели и партньори, да покажем таланта и способностите на нашите деца и да отправим към цялото общество посланието, че независимо къде живеят децата – дали в семейства или в центрове за деца,  те са деца и имат нужда от грижа, приемане, подкрепа, разбиране, любов, от всички нас, защото Семейството сме ние!“, каза директорът на КСУДС – Пловдив Неда Петрова и благодари от името на екипа комплекса за това, че картините бяха така топло посрещнати от пациенти и медици и веднага разположени по стените в Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия за деца на УМБАЛ „Свети Георги “.

Pin It

В периода 23-30 ноември 2018 г. отбелязваме Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити

Тази година, за 30-ти пореден път ще отбележим и 1-ви Декември - Световен ден на СПИН под мотото „Узнай своя статус", съобщиха от здравното министерство. Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити ще бъде отбелязана в цялата страната от партньорите на Националната програма по превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции – 28 Регионални здравни инспекции, общини, учебни заведения, неправителствени организации, Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“. Европейската седмица се провежда вече шеста година. През 2015 г. дейностите бяха разширени с включването на изследванията за хепатити. Причината е, че инфектирането става по идентичен начин с този при ХИВ. Важно е хората, изложени на риск от ХИВ и/или хепатит, да знаят статуса си възможно най-скоро след заразяване. Напредъкът в лечението на тези инфекции осигурява на хората, живеещи с ХИВ и хепатит В, пълноценен и активен живот, а тези с хепатит С могат да бъдат излекувани напълно. Двете кампании целят насърчаване и обединяване на усилията на различни институции и организации за популяризиране и разширяване на обхвата на знаещите статуса си хора. Друга цел е повишаване на осведомеността на населението за предимствата на тестването, ранното откриване и своевременното насочване на инфектираните лица към лечение. Инициативите дават и възможност на хората да се информират за начините на превенция на ХИВ и хепатити, с което да защитят себе си и своите близки. Стигмата и дискриминацията все още възпират хората от ранно тестване, което налага предоставяне на достъпна информация за важността всеки да провери своя статус, при зачитане на достойнството и без осъдително отношение, независимо от споделените рискови практики. График на събитията в цялата страна можете да видите тук.

Pin It

Продължителността на живота в България е 74,7 години и е с почти 6 години по-ниска от средната за ЕС, а при жените е най-ниската

България има втората най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз след Литва, бързо застаряващо население, недостиг на работна сила и ниски разходи за здравеопазване. Това се казва в доклад на Европейската комисия за състоянието на здравеопазването в Европейския съюз, съобщи БНТ. Високото кръвно налягане, хранителният режим и тютюнопушенето са основни причини за лошото здраве на българите. Продължителността на живота в България е 74,7 години и е с почти 6 години по-ниска от средната за ЕС, а при жените е най-ниската. Страната ни има най-високата смъртност от мозъчно-съдови и онкологични заболявания. Разпространението на тютюнопушенето в България е най-високото в целия ЕС. 21% от 15-годишните момчета пушат, а сред момичетата процентът е още по висок - 30 на сто. По консумацията на алкохол на глава от населението сме на пето място. Повод за тревога е консумацията на алкохол сред подрастващите, като страната ни отново се нарежда на пето място по отношение на многократно пиянство сред 15-годишните. България е една от държавите в ЕС с най-ниски разходи за здравеопазване и много високи преки плащания от самите потребители. Достъпът до здравни услуги също продължава да бъде проблематичен. Около 12 % от гражданите са без здравна осигуровка. Пациентите в България все още не са предпазени от неофициални плащания. Страната ни има тежък проблем и с кадрите в здравеопазването. Специалистите мигрират към други държави в търсене на по-добро заплащане и кариера. Като положителен момента Брюксел отчита напредък в укрепването на управлението и отчетността на българската система на здравеопазването.

Pin It

Предварително разпределените пари в бюджета на Здравната каса ще могат да се прехвърлят между отделните пера само след решение на лекарския съюз

Управляващите не приеха нито една идея на опозицията при днешното гласуване на бюджета за следващата година от ресорната парламентарна комисия. За около три часа членовете на комисията приеха на второ четене трите бюджета за догодина - този на Националната здравноосигурителна каса, на Държавното обществено осигуряване и бюджета на държавата. Окончателното гласуване в пленарната зала ще е следващата седмица. Бюджетът беше приет почти без промени и с много малко дебати. Най-много полемики предизвика бюджетът на Здравната каса, както и създаването на агенцията за медицински надзор, която ще обедини дейностите по трансплантациите, одит и лицензиране на болници. В крайна сметка депутатите отмениха прелицензирането на всички болници, но го замениха с въвеждане на единни стандарти, които лечебните заведения трябва да изпълнят. Предварително разпределените пари в бюджета на Здравната каса ще могат да се прехвърлят между отделните пера само след решение на лекарския съюз, решиха още народните представители. Сега това става с решение на надзора на касата.

Pin It

Болница "Лозенец" ще стане детска, реши правителството

На заседанието си днес правителството одобри проект на Закон за изменение на Закона за лечебните заведения, съобщи пресслужбата на кабинета. С промяната се отменя параграф от закона, съгласно който болница "Лозенец" е лечебно заведение към Министерския съвет (МС) и е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на МС. Болница "Лозенец" е единственото лечебно заведение, чийто статут е определен на законово ниво, се отбелязва в съобщението. "Отмяната на параграфа ще създаде възможност за правителството да вземе решение по отношение на статута на болницата, превръщайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца", пише в него. Ръководството на болницата приветства решението на правителството, се казва в разпространено до медиите късно тази вечер изявление. "Убедени сме, че това ще допълни широкия спектър от високопрофесионални здравни услуги, предлагани в болницата, както и ще даде възможност на студентите да обогатят знанията си по още една изключително важна за страната специалност – педиатрията", пише в изявлението на университетската болница. Миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев се срещна с инициативния комитет за изграждането на детска болница, откъдето излезе информацията, че ще бъде предложено решение до Коледа, припомня "Медиапул". Преди около година беше учреден Инициативният комитет от граждани, неправителствени организации, лекари и общественици за построяването на Национална педиатрична болница. По-късно същата година експерти от Франция проучиха как функционира здравната грижа за децата в България, за да помогнат в отговора на въпросите около детската болница - на какъв принцип да работи, къде да се позиционира и как да се финансира.

Pin It

И преподаватели от Медицинският университет в Пловдив призоваха за разумна употреба на антибиотици

Медицински университет-Пловдив отбелязва Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците 18 ноември, информираха от висшето учебно заведение. На този ден се припомня важността за отговорно прилагане на антибиотиците. Всяка година той се организира от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. И тази година МУ-Пловдив отбелязва кампанията, като днес инициира мероприятие, насочено към студенти, докторанти, академичния състав на МУ-Пловдив и университетските болници, както и към пловдивската общественост. „Лечението с антибиотици се основава на определени правила и неговата продължителност варира в зависимост от тежестта на инфекциозния или възпалителния процес, възможните придружаващи заболявания и риска от развитие на нежелани реакции и дори от възрастта на пациента. Някои заболявания наистина изискват лечението с антибиотици да бъде провеждано за не по-малко от 7-10 дни, а при други се прилагат по-краткотрайни или дълготрайни терапевтични схеми с антимикробни средства. Преждевременното и необосновано прекъсване на антибиотичната терапия може да доведе до сериозни последствия за пациента", коментира проф. д-р Мариана Мурджева, която е ръководител на катедра „Микробиология и имунология" и заместник-ректор по "Международно сътрудничество и проектна дейност" на Медицински университет-Пловдив.

Pin It

Нацията е скептична към основни идеи на здравната реформа, сочи проучване

74% от българите не вярват, че въвеждането на втора задължителна здрава вноска би спряло практиката на доплащане в болниците. Това показват данните от социологическото проучване на "Галъп интернешънъл" за нагласите на българите към готвените промени в здравната система. То е напарвено в периода между 26 октомври и 2 ноември сред 800 души и е за анализа "Индекс на болниците", съвместна инициатива на "Галъп интернешънъл" и специализирания сайт clinica.bg. 18% от хората смятат, че втора вноска от 12 лв. при частен застраховател ще спре доплащанията, а 8% се колебаят.

Pin It

Българите искат повече контрол върху забраната за пушене, сочи изследване

58 на сто от пушачите и 87 от непушачите искат по-строг контрол върху забраната за тютюнопушенето на закрити обществени места. Законът се спазва от 74% от пушачите, 19% от тях споделят, че биха се съобразили със забраната само ако им се направи забележка, а 7 на сто спазват реда много рядко. Под 1% твърдят, че почти никога не се съобразяват с изискването. Това показват данни от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч груп" от септември. То беше представено по време на пресконференция днес, на която от сдружения "България без дим" и от Коалиция за живот без тютюнев дим поискаха още по-строги забрани и санкции за нарушенията. Днес се отбелязва международният ден без тютюнопушене. Според данните от изследването намалява делът на хората, които намират забраната за крайна мярка - от 36% през 2017 година до 30% през 2018 г. За 71% от анкетираните през 2017 и за 73% през 2018 година е недопустимо децата да виждат реклами на цигари в търговските вериги. Около половината попитани не желаят да виждат цигари по рафтовете в магазините. Сдруженията за борбата с тютюнопушенето отнво поискаха по-строги мерки и санкции. Те предлагат да се забрани употребата на електронни цигари на закритите обществени места, искат да могат да бъдат затваряни обекти при неспазване на забраната, да се даде възможност заведенията да бъдат санкционирани и при наличие на пепелници и угарки, дори и да не е засечен пушещ човек.

Pin It

ЕРБ ревизират малка част от идеите си за пренареждане на здравната система

Управляващите от ГЕРБ няма да ревизират много съществено готвената от здравното министерство и ръководството на здравната каса реформа в здравния сектор, която ще бъде прокарана през задната врата с преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за бюджета на касата за догодина. Вчера, в 17.18ч. – в последния възможен момент, депутатите от ГЕРБ се възползваха от правото си да внесат изменения между първо и второ четене на законопроекта за бюджета на касата. Макар и на 33 страници, измененията внесени от председателят на здравната комисия Даниела Дариткова в по-голямата си част са по-скоро технически, редакционни, а понякога и стилистични. Съществените изменения не са много и засягат основно дейността на болниците.

Pin It

Здравните власти още умуват как на практика ще въведат промените, които вече прокарват

Здравните власти тепърва ще мислят как да приложат на практика някои от ключовите промени в здравния сектор, които обаче вече прокарват със законови изменения през преходните и заключителни разпоредби на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Ще се обсъжда и още не е ясно как, по какви индикатори, ще се мери качеството на лечение, оценката на иновативните терапии и технологии, как ще се опишат новите медицински стандарти и правила за добра медицинска практика, фармако-терапевтичните ръководства, от които зависи изборът на лечение. Как точно касата ще поеме функциите на фонда за лечение на деца и комисията за лечение в чужбина и ще може да плаща за онкомедикаменти и медицински изделия, непокривани досега от касата. Как да се направи реално остойностяване на лечението. Всичко това са въпроси, които ще се решават тепърва и ще се описват в подзаконови наредби, се разбра от думите на представители на ръководството на здравното министерство и на здравната каса. Подобно е и впечатлението от 72 страници стенограма от заседанието на надзорния съвет на касата по бюджета за догодина, качена на сайта на институцията.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки