Медиен обзор

Евродепутатите предупредиха за риска от намаляващия процент на ваксинации в ЕС

Намаляващото обществено доверие към ваксинирането е сериозно предизвикателство, което вече оказва своя ефект върху здравето, заяви Европейският парламент в четвъртък. Епидемиологичните данни показват значителни пропуски в приемането на ваксинациите, а също и нива на покритие, които са твърде ниски, за да осигурят адекватна защита на населението от болести, предотвратими чрез ваксинация, отбелязват евродепутатите в резолюция. Широко разпространеното и растящо колебание спрямо ваксинирането вече има последици, например предотвратимата епидемия на дребна шарка в няколко държави, се посочва документа.

Евродепутатите подчертават, че ваксините са стриктно изпробвани в изпитания с множество стадии и че са редовно преоценявани. Те също така приветстват предстоящото начало на съвместна акция, съфинансирана от Здравната програма на ЕС, за увеличаване на броя на хората, които са ваксинирани. Евродепутатите насърчават и Европейската комисия да засили подкрепата си за националните усилия за ваксиниране. Те предлагат укрепване на правната основа на ЕС за покритието на имунизациите и призовават Комисията да осигури по-хармонизиран и по-добре съгласуван график за ваксиниране в целия ЕС. 

Pin It

Нормативна неуредица бавела планираното увеличение на заплатите на здравните работници

Заместник министърът на здравеопазването Бойко Пенков се срещна с представители на протестиращите за по-високи заплати здравни инспектори. Той обясни какви са причините те да получат между 5 и 10% увеличение на заплатите си вместо обещаните от здравното министерство 18%, съобщиха от ведомството. "Причината, поради която служителите на регионалните здравни инспекции (РЗИ) не могат да получат 18% увеличение, е с чисто нормативен характер. Проблемът е, че процедурата за увеличение на възнаграждението съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация е обвързана с атестационната оценка. Оценките обаче са направени през месец януари тази година и за съжаление те са такива, че на много места не позволяват увеличението да надхвърли 10%. Поради тази причина министерството обмисля работещите в РЗИ да получат полагащото им се под формата на допълнително материално стимулиране", заяви Пенков.

Pin It

Личните лекари искат намаляване на административната им дейност

Софийски общопрактикуващи лекари излязоха днес на протест пред Националния дворец на културата (НДК) с искане за намаляване на административните им дейности, съобщи БНР. Те изразяват своето недоволство по време на провеждането на неформалната работна среща на министрите на здравеопазването на страните от ЕС в НДК. Те внесоха в Министерството на здравеопазването декларация с основните си искания, сред които да се инициира законодателна промяна на отчетите с описите на касовите бележки, всички освободени от потребителска такса да заплащат пълния размер, а сумите да им бъдат реимбурсирани от съответните институции. Личните лекари в София настояват и за заплащане при всяко посещение при лекаря на пълния размер на потребителската такса, както и за отпадане на 24-часовото разположение. Подготвя се и национален протест на общопрактикуващите лекари, но той изисква голяма организация, съобщи пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. "В момента са ни превърнали в едни склададжии и общи работници, в един полиграфически комбинат, буквално печатари – да броим дни по календара, таблетки, опаковки, протоколи, да облепваме като оригами едни рецептурни книжки, тонове листа, и винаги в нарушение. Ние не сме учили за това шест години. Това е абсурдно", коментира той. По думите му за всеки здравноосигуряван фондът изплаща 11 стотинки месечно на личния лекар, тоест 1.32 лева годишно. "А личният лекар трябва да осигури 24 часа здравна помощ, т.е. извън работното му време - нощем, празнични дни, събота, неделя и т.н. Няма такава сделка. Получаваш това, което плащаш. Не може да плащаш 1 лев и 32 стотинки и да искаш 186 дни достъп до лекар", каза Миндов.

Pin It

С над 5000 намаляват леглата за активно лечение според приетия проект на Национална здравна карта

Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Това е заложено в проекта на Национална здравна карта (НЗК), който беше приет от Националната комисия с председател министърът на здравеопазването и днес беше одобрен от ръководството на МЗ, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Общият брой на леглата за активно лечение в цялата страна е 38 803. Направен анализ показва, че през 2017 г. за осъществяване на медицинските дейности в 28-те административни области са били необходими общо 24 723 легла. Това означава, че проектът на НЗК предвижда с 8190 повече легла за активно лечение, за които НЗОК ще сключва договори с болниците.

Приемането на Националната здравна карта ще даде възможност Здравноосигурителната каса да упражнява правото на избор с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръхпредлагане на конкретни медицински услуги. Това ще гарантира ефективно разходване на средства при гарантиран достъп на гражданите до качествена медицинска помощ, твърдят от Министерството.

МЗ ще публикува проекта на НЗК за обществено обсъждане за срок от 30 дни. След приемането на здравната карта от Министерски съвет и обнародването й в Държавен вестник, тя ще стане задължителен елемент от методиката, по която НЗОК сключва договори с болниците.

Националната здравна карта е разработена на основата на 28-те Регионални здравни карти, които отчитат обезпечеността на всяка от административните области с медицински специалисти, болнични легла, високотехнологична апаратура и достъп до спешна помощ. С нея се планират потребностите на населението от болнична и извънболнична медицинска помощ, което е предпоставка за воденето на ефективна и дългосрочна национална здравна политика. По закон цялостна актуализация на НЗК се извършва веднъж на три години.

С презентация по проекта на Националната здравна карта можете да се запознаете тук.

Pin It

Нова здравна методика спира почти изцяло достъпа на белодробно болни до рехабилитация

Отскоро право на прием в рехабилитационните болници в страната вече имат единствено онези, които са с над 50% инвалидност по ТЕЛК, съобщи "България он еър". Заради всичко това от началото на месеца болницата във Велинград, където се лекуват такива болни, стои почти празна. Въпреки възможността да приема близо 150 пациенти, в момента администрацията връща почти всички. Не покриват изискването, което е в сила от 1 април. Причината е, че повечето хора, дошли за прием, имат по-малко от 50% инвалидност по ТЕЛК, въпреки че трудно биха могли да се нарекат здрави. На някои пациенти в книжката от ТЕЛК не са описани част от заболяванията, а са отбелязани само в рецептурните книжки, но всички те искат да си удължат живота, отбелязва телевизията. 

Pin It

Според СЗО фокусът на България трябва да е върху профилактиката и намаляване на доплащането

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Това е темата, на която СЗО посвети Световния ден на здравето 7 април тази година. Според ръководителя на българския офис на СЗО д-р Скендер Сила проблемът е във високия процент на неформалното доплащане на здравни услуги, което според данните на Евростат за 2017 г. достига 44,2 на сто и е много по-високо от средното за ЕС. Българските пациенти доплащат от джоба си за лекарства, медицински консумативи и дейности в болниците, които не се покриват изобщо или се плащат само частично от Здравната каса и това е причината, поради която трябва да се търси начин за увеличаване на публичните средства, разходвани за здраве, смята д-р Сила. Според българските лекари и пациенти обаче по-големият проблем е в изчезването на медицински специалисти от цели региони в страната и още по-лошото – изчезването на цели специалности. Липсващите общопрактикуващи лекари и специалисти по места принуждават пациентите да пътуват до градове, в които има университетски болници. Така те освен обявеното доплащане, са принуждавани да харчат допълнително средства за път и настаняване, които неимоверно оскъпява достъпа им до медицинска услуга.

Pin It

Доставчици не искат да намалят цените на имплантите заради решението на здравната каса

Фирмите-доставчици не са склонни да намалят цените на имплантите заради решението на НЗОК. От 23 фирми, към които е изпратено запитване, отрицателно са отговорили 13. Това информира проф. Генчо Начев, национален консултант по кардиохирургия, в интервю за вестник "Труд".

НЗОК намалява с до 20% своя дял от плащането на медицински изделия.

Надзорният съвет е утвърдил списъка със стойности, до които здравната каса плаща за медицински изделия от 1 април тази година, съобщиха от касата преди седмица. Доплащането за някои видове медицински изделия, които досега са били безплатни, ще е от порядъка на 200 лв., но за други е за над 10 000 лв. Не е изключено цената да стигне и до 30 000 лв., цитира вестник "24 часа" позиция на Българската асоциация на търговците на медицински изделия. Според нея касата е намалила дела си от плащането с до 70%.

Той дава пример с изкуствените сърца, където плащането е намалено с 20% и достига 30 000 лева. Модерните клапи, които се поставят чрез катетър, също са намалени с 20% – от 50 000 на 40 000 лева. В същото време клапите, които най-често се поставят, са намалени с едва 12%.

Специалистът призовава да се помисли за схема, при която колкото по-скъп е продуктът, толкова по-малко да е доплащането като процент. "В момента по статистика парите, които се вадят директно от джоба на пациента, са 40% от общите пари за здравеопазване, като максимумът в Европа е 20%", обяснява проф. Начев и акцентира, че проблемът е, че не се знае за какво точно се плаща.

Той заявява, че трябва се приеме националната здравна карта, въз основа на която във всяка област трябва да се прецени какви са предлагането и търсенето. "Тогава ще се установи, че на много места се предлага повече, отколкото е търсенето, и касата ще трябва да сключи договори само с онези болници, които отговарят на определени изисквания и дават най-доброто", обясни още той.

Pin It

Здравни каси към синдикати и партии обмисля ресорното министерство

Работна група в Министерството на здравеопазването е обсъждала създаването на частни здравни каси към синдикатите и политическите партии по белгийски модел. Това е било съобщено от заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков на участващите в срещата, като представителите на синдикатите не са се обявили против. Това съобщава capital.bg. Изданието припомня, че в момента на политическите партии е забранено да извършват стопанска дейност. Самите синдикати обаче се занимават с такава. Здравният министър Кирил Ананиев обеща през юни да представи вижданията си за промени в здравноосигурителния модел. Според програмите на повечето политически партии през следващите години ще започне процесът на демонополизация на здравната каса.

Pin It

Здравната каса понижи цените на доста от медицинските изделия в кардиохирургията, които плаща

Новите стойности влизат в сила от 1 април. Най-вероятно според касата те ще доведат до по-оптималното изразходване на парите й. Медиците обаче са категорични, че корекциите ще натоварят джоба на пациентите им или на клиниките. Третият вариант е просто да боравят с по-нисък клас изделия, което обаче ще се отрази на лечението. Масово са порязани цените на сърдечните клапни протези, показват новите цифри. Досега те се финансираха от касата по 3500 – 3600 лв., занапред обаче цените им падат на 3145 - 3240 лв. в зависимост от вида им. При някои от разновидностите им пък доплащането се очертава да е над 1000 лв. Цените при така наречените кондюнити, например, от 4800 лв. се смъкват на 3240 лв.

Понижение има и при кардиостимулаторите
От 2400 лв. реимбурсацията там масово пада на 2000 - 2160 лв. При ресинхронизираща терапия - СRT-P пък при някои артикули се понижава от 5400 лв. на 3729 лв. Най-голямо е орязването при транскатетърните клапни протези, където намалението на финансирането е от 50 000 лв. на 40 500 лв. Добрата новина е, че няма намаление при изкуствените сърца и те ще продължат да се плащат по над 100 000 лв. в зависимост от вида им.

Мотивите за корекциите на цените не са посочени
Касата обаче заяви, че при това договаряне ще изиска цените да са съобразени с тези в другите държави, което означава, че корекциите би трябвало да се налагат заради това. Според лекарите обаче те ще увеличат доплащането от страна на пациентите или ще натоварят бюджетите на болниците.

Pin It

Здравното министерство оряза субсидиите за държавните болници за дейностите, които то финансира в тях

Ведомството ще плаща по-малко за спешните пациенти, стентиране при инсулти, както и за хората в интензивните отделения. Това става ясно от новата Методика, по която ведомството ще плаща на лечебните заведения за 2018 г. Въпреки че правилата й важат от 1 януари, те бяха публикувани едва преди ден-два. Така харесва ли им или не болниците ще трябва да се съобразят с тях с три месеца назад. Масовото намаление засяга финансирането и на дейности и на медицински изделия в новата методика на здравното министерство. Ведомството е орязало парите за спешните пациенти в отделенията на болниците. Въпреки че то е вдигнало от 18 на 25 лева субсидията за преглед на човек, който не е хоспитализиран, сметката не излиза. Причината е, че ведомството е премахнало средствата за поддържането на екипите в тези отделения. През миналата година то даваше пари за заплатите в тях. Така например за лекар плащашe на месец по 1500 лв., а за сестра по 900 лв. По-малко на брой са и изследванията, които министерството ще плаща в спешните отделения.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки