Медиен обзор

Извънредна среща при Борисов заради злоупотреби с лекарства

Премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща с министрите Владислав Горанов, Кирил Ананиев и Валентин Радев заради злоупотреби с лекарства. Срещата се проведе в Министерския съвет и на нея присъстваха и шефове на служби, предаде БНТ. Правителството не се отказва да дисциплинира системата на здравеопазването, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той информира, че в МВР по-късно ще бъдат съобщени подробности за съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура във връзка със злоупотреба с лекарствени средства. Няма опасност за населението след обилните дъждове, заяви министър Радев пред журналисти и уточни, че на работното съвещание в МС са обсъдени и въпроси, свързани с обстановката в страната след валежите. Няма проблеми по пътищата, нито с електроснабдяването, каза Радев. До утре сутринта се очаква да бъдат решени проблемите и с оттоците на водите в столицата. Финансовият министър Владислав Горанов каза, че е информирал премиера за повишения кредитен рейтинг на страната.

Pin It

Проведена е акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове

Това стана ясно от думите на административния ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на извънреден брифинг в МВР, предаде Агенция „Фокус“. „Производството, което наблюдаваме е образувано месец септември т.г. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари. Предмет са и лекарства – животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои да бъде уточнено допълнително точният размер. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев.

Pin It

Девет от десет нови случаи на заразяване с ХИВ в България са при мъже

България е сред страните в Европа с най-ниско разпространение на ХИВ. При средна честота на инфектираните от 5.7 на 100 хил. души, този показател за България е 2.8. През 2017 г. новите регистрирани случаи на ХИВ-позитивни хора в България са 220 от над 260 хиляди изследвани. Така общият брой на инфектираните в страната към момента става 2 694, като се запазва тенденцията от последните години броят на засегнатите мъже да е в пъти по-голям от този на засегнатите жени. При случаите от тази година съотношението е 9 към 1 или 199 мъже и 21 жени. Такава е официалната статистика за България, изнесена от Министерството на здравеопазването, по повод днешния Световен ден за борба със СПИН - 1 декември. Днес и в различни дни през целия месец в страната се организират информационни кампании и акции за безплатни анонимни изследвания за ХИВ (Вижте акциите по градове и дати в прикачения файл).

Pin It

Генеричните лекарства отпаднаха от мораториума в окончателния бюджет на здравната каса за 2018 г.

Депутатите приеха оконочателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. Въпреки възраженията на пациентски и съсловни организации, както и на опозицията в парламента, в текста остана забраната през следващата година касата да покрива нови медикаменти. Като компромис между първо и второ четене, към новата ограничаваща алинея 6 от преходните и заключителни разпоредби беше добавено уточнението, че правилото не важи за генеричните лекарствени продукти, но остава в сила за оригиналните. От трибуната депутати от БСП и ДПС отбелязаха, че досега никога не се е позволявало ограничаване на достъпа до иновативни лекарства, защото те нямат генеричен аналог, когато са съвсем нови, а много пациенти се нуждаят от такива. Според Хасан Адемов от ДПС около 20 нови терапии, които вече са преминали процедури по одобрение ще бъдат спрени от новото правило. В отговор Данила Дариткова от ГЕРБ увери, че с корекцията за генерични лекарства все пак се открива фронт за нови лекарства, и че мораториумът може да подлежи на изменяне, след като се изпълнят другите финансови приоритети на касата за годината.

Pin It

Депутатите ще обсъдят в детайли бюджетите за пенсии и за здраве

Бюджетите на общественото осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса влизат за второ четене в седмичната програма на парламента. Бюджетът на общественото осигуряване е разчетен при увеличени минимални осигурителни доходи средно с 3.9%. Размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" се увеличава с един процентен пункт. Депутатите се очаква да гласуват обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст ще се увеличи от 340 лв. на 380 лв. Проектът предвижда също от 1 януари 2018 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1.126 на 1.169, в резултат на което всички пенсии ще бъдат увеличени с 3.8 на сто от 1 юли.

Pin It

Пациентски и лекарски организации се обявиха срещу мораториума за нови лекарства от касата

Пациентски организации "Заедно с теб" и "Национална пациентска организация", както и от Българския лекарски съюз се обявиха срещу мораториума за плащане от здравната каса на нови лекарства. Той е заложен в бюджета на страната за следващата година, приет на първо четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Днес предстои второ четене на законопроекта в комисията. В писмо до медиите от "Заедно с теб" обявиха, че става въпрос за политическо безумие и заплаха за живота на пациентите. От организацията смятат, че пари за иновативни лекарства може да има, когато публичните средства се изразходват разумно и контролирано. "За съжаление никой от институциите не се заема с контрола, а се избира последствията да ги носи най-уязвимата група в здравеопазването – пациентите", се казва още в писмото. Д-р Иван Вецев от Национална пациентска организация и председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев също обявиха пред БНТ, че контролът на изразходването на средствата от Националната здравноосигурителна каса не е ефективен. Според Вацев мораториумът не решава проблеми, а ги задълбочава, като се отлагат разходи за следващата година. Д-р Венцислав Грозев пък посочи, че още през юли от БЛС са предложили да се планират пари за новите лекарства в бюджета за следващата година. Грозев и Вецев подкрепиха заложената в бюджета липса на финансиране за нови болници. Според председателят на БЛС 330 болници за страна като България са много, но вината за това не е на пациентите.

Pin It

Как Брекзит руши основите на британската здравна система

Събудих се в различна страна" на 24 юни 2016 г., когато Великобритания научава, че референдумът за напускане на Европейския съюз е завършил с "да". Това разказва Таня Пардел, медицинска сестра от Германия, чийто последен ден в Лондон е 26 ноември, 2017-та. Британски колега ѝ предлага след референдума да кандидатства за гражданство - уменията ѝ са ценни - но тя отказва. "Уважавам вота, но няма да се огъна пред него... (Брекзит) те кара да преоцениш живота си. Работя много. Не са ми вдигали заплатата от 4 години. Сега ми казват, че не искат имигранти? Какво още правя тук?" Седемнайсет месеца след като Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, много европейци също гласуват - с краката си, отбелязва "Ню Йорк таймс". Само в периода от референдума до м. март напусналите бяха 122 000 души, а потокът от новопристигащи се забави. В Лондон - град, дълго поддържан от европейски банкери, строители и бармани, отпътуванията вече се усещат болезнено. Строителните компании и кафенетата все по-трудно набират персонал, водещи университети се притесняват как ще задържат талантливи студенти. Никъде обаче притесненията не са толкова силни, колкото са в прословутата и вече претоварената здравна система NHS.

Сериозният проблем всъщност е отпреди Брекзит - NHS от години се нуждае от кадри, а днес незаетите места за медицински сестри са близо 40 000 - но те досега се намираха лесно в Европа. Това важеше в най-голяма степен за Лондон, където делът на сестри от континента е около 10% - два пъти колкото средния за страната. В известната болница "Кингс колидж хоспитал", където работи Таня Пардела, не достигат 528 медицински сестри и акушерки и 318 доктори. Сигурно е, че Брекзит ще затрудни и оскъпи наемането от континента, както вече хвърли сянка на съмнение за статута на европейските граждани, които живеят в Обединеното кралство и които се опасяват за работните си места, правата си, пенсиите си и достъпа до здравни грижи на фона на споровете между Брюксел и Лондон.

Именно заради тази несигурност някои европейски граждани, работещи в здравния сектор, или напускат, или мислят да го направят. В годината след референдума почти 10 000 души от ЕС са напуснали NHS. За този период броят на медицинските сестри от ЕС, регистрирали се, за да практикуват във Великобритания, е спаднал с почти 90%. Засега не може да се говори за масово напускане на здравната система в посока към континента, нетният прираст на работещите дори е бил положителен в годината след референдума. Тенденциите обаче се очертават: броят на европейците, които напускат системата, нараства, а на тези, които се присъединяват, намалява. Според Том Колклоу, говорител на Кралския колеж за медицински сестри в Лондон, сестрите изнемогват в крилата, където не достига персонал, насред най-голямата криза на кадри в историята на столицата. "Ако онези европейски колеги, които още не са напуснали, не получат категорично право да останат, самата сигурност на здравната система на Лондон ще е под заплаха."

Pin It

Полша ще вложи допълнителни 120 млрд. евро в здравеопазване през следващите 10 години

В рядко срещана тези дни демонстрация на единство в полския парламент 436 от 460 депутати в долната камара одобриха увеличаване на разходите за здравеопазване, като в следващите 10 години за това ще бъдат вложени допълнително над 119 милиарда евро. Проектът бе внесен от правителството и само един депутат гласува против, а един се въздържа. Според одобрения текст през 2018-та за здравни грижи ще бъдат отделени 4.67% от БВП, през 2020 г. този дял ще надхвърли 5%, а през 2024 г. ще достигне 5.8% от БВП. Здравният министър Константин Радживил заяви, че така правителството във Варшава се ангажира в следващото десетилетие в сектора да бъдат вложени допълнителни 500 милиарда злоти и разходите за здравеопазване да достигнат най-високите в модерната история на страната.

Pin It

46 млн. лв. дефицит в касата, дефицитът се е увеличил от 33.4 млн. лв. само за месец

Над 46 милиона лева достига дефицитът в НЗОК, става ясно от доклад, разгледан от Надзорния съвет на фонда миналата седмица, съобщиха от касата. На заседанието, проведено в сряда, е отчетено, че дефицитът на фонда се е увеличил от 33.4 млн. лв. на 46 млн. лв. само за месец. Недостиг на средства се очертава по всички пера, освен при общопрактикуващите лекари. По информация на Zdrave.net преразходът в болничната помощ в размер на 11 милиона лева е натрупан основно в областта на кардиологията и онкологията. Заради отчетения преразход в болничния сектор новият председател на Надзорния съвет Жени Начева е изискала изготвянето на анализ, който да установи причините за него и да набележи мерки за преодоляването му в бъдеще. Общият преразход на НЗОК е 346.8. млн. лв. По-голямата част от него ще се покрие от остатъка от резерва на касата и от преизпълнението на приходите от здравни вноски. Общата сума е в размер на 300.2 млн. лв., като парите от очакваното преизпълнение на приходите от здравни вноски са в размер на 106.8 млн. лв., а остатъкът в резерва - 190.4 млн. лв. Средствата, които ще останат неразплатени обаче, са 46.5 млн. лв., като е вероятно те да бъдат прехвърлени за плащане догодина. В тях влизат 11-те милиона за болници и останалите средства, включващи плащания към аптеките.

Pin It

30% от децата ни затлъстели и обездвижени - предлагат въвеждане на учебни часове, свързани със здравословния начин на живот

Часове, свързани със здравословния начин на живот като част от задължителната образователна програма, ще предложат експерти на министрите на образованието на страните от Югоизточна Европа. Това стана ясно по време на 39-ата среща на Здравната мрежа на страните от региона, посветена на темата „Промоция на здравето сред децата и младите хора в Югоизточна Европа“. Домакин на форума е българското Министерство на здравеопазването. Фокус на срещата е именно детското здраве и ранната превенция срещу редица заболявания, които здравословният начин на живот може да подсигури.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки