Медиен обзор

Българите живеят най-кратко, но са в челото на ЕС по преживени години в добро здраве

Макар българите да имат една от най-кратките продължителности на живот в Европейския съюз, те прекарват по-голямата част от живота си без сериозни здравословни проблеми. По показателя за преживени години в добро здравословно състояние България е над средното ниво за евросъюза, сочи ново изследване на Евростат. Българките преживяват в добро здраве 67.5 години, а мъжете – 64. Средно за ЕС жените живеят до 64.2 без здравословни проблеми, които трайно да ограничат и затруднят начина им на живот. А мъжете – до 63.5 години. Изследването с данни за 2016 г. е на базата на проучване, което е взело предвид усещането на хората, докладваните от тях здравословни проблеми и доколко те са се оказали пречки във всекидневието им.

Pin It

Британци се запасяват с лекарства заради страх от Брекзит без сделка

По-малко от два месеца преди Брекзит Джо Елгарф е започнала да се запасява с храна в случай, че политиците не успеят да постигнат споразумение за излизането на Великобритания от ЕС. Тя обаче не може да направи същото с жизненоважните лекарства, които са необходими за детето й, разказва "Ройтерс". Четиригодишната Нора страда от церебрална парализа и епилепсия и ежедневно разчита на вноса на Epilim и Keppra. Майка й иска да се запаси с лекарствата в случай, че доставките бъдат засегнати, но не може, защото те се отпускат само с месечна рецепта. За Нора "това може да е въпрос на живот и смърт", казва Елгарф. "Възможно е да се стигне до спешно приемане в болница поради тежки гърчове, продължаващи понякога и над пет минути. Тя не може да пропуска приема на тези лекарства. Няма "ако" и "но" и не можем да използваме алтернативи", допълва майката. Британските депутати обаче продължават да не могат да се разберат за споразумението за Брекзит с Европейския съюз и категорично отхвърлиха сделката на премиера Тереза Мей миналия месец. Засилва се опасността на 29 март Великобритания да напусне ЕС без сделка. Това подхрани страховете, че веригите за доставки може да бъдат сериозно засегнати, което би довело до недостиг на храни и лекарства. Според британското правителство около три четвърти от лекарствата, използвани от държавната Национална здравна служба (NHS), идват от ЕС. Самата Мей, която страда от диабет тип 1, каза, че разчита на инсулин, произвеждан в друга държава членка на съюза.

Pin It

Държавата ще плаща специализациите на лекарите, ако останат да работят в страната

Държавата ще плаща специализациите на лекарите, при условие че те останат да работят в страната след това. След като завършат специализациите си, лекарите, квалифицирали се с помощта на държавна субсидия, ще трябва да останат на работа в болницата, в която са специализирали за толкова време, за колкото са били давани пари от бюджета. Това е една от промените в наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, качена за съгласуване от здравното министерство. Ако болницата, получавала субсидия за специализанта, или самият лекар не желаят да изпълнят това задължение, виновният за неизпълнението ще трябва да възстанови платените суми. Изключение ще има за специализантите по обща медицина, които ще са длъжни да работят като общопрактикуващи лекари на територията на страната, а не в базата за обучение. С новите правила здравното министерство ще се опита да създаде механизъм за осигуряване на медици в райони, където липсват, както и да компенсира недостиг на специалисти по определени специалности. За целта финансирането на специализациите от държавата ще е по конкретни клинични специалности и няма да е в общия бюджет на болниците.

Pin It

Софийският университет разколебан дали иска болница "Лозенец"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" вече не е сигурен дали би приел да управлява болница "Лозенец" и е по-скоро притеснен от възможността и от финансовите параметри, залагани от държавата около това преобразуване. Това се разбра на днешното заседание на парламентарната здравна комисия, на която с промени в Закона за лечебните заведения беше одобрена на второ четене възможността "Лозенец" да излезе от управлението на Министерския съвет и да стане сто процента държавно дружество с принципал Министерството на здравеопазването. С вкарани между първо и второ четене изменения, които бяха правени в съкратен срок от три дни, пък се записват в закона множество правила, при които ще могат университетски болници – държавна собственост, да бъдат давани за управление на университетите. Въвеждат се и редица отговорности на висшите училища, които управляват болници.

Промените, одобрени днес, предвиждат още, че всички разпоредителни сделки с активи на държавните болници над 10 000 лв. и отдаване под наем ще трябва да стават със санкцията на министъра на здравеопазването. Първоначалната идея за болница "Лозенец" беше тя да спре да е специализираното лечебно заведение на властта и да стане първата многопрофилна болница за комплексно лечение на деца. Тогава от Софийския университет възразиха остро и заявиха, че това ще попречи на студентите им да се обучават в болницата, както и ще отнеме акредитацията на Медицинския факултет на университета.

Pin It

Близо 50 000 души са получили инсулт през 2018 г. у нас

Мозъчните инсулти са сред най-разпространените заболявания в развитите страни, а България се нарежда на едно от първите места по смъртност от инсулти в Европа, които са третата най-честа причина за смърт у нас. Данните на НЗОК сочат, че броят на пациентите, получили исхемичен инсулт през 2018 г., възлиза на 49 717 души. Това стана ясно по време на Третата национална среща, посветена на предизвикателствата в лечението на болните с инсулт в България, която се проведе в Пловдив. Инсултът е номер 1 причина за инвалидизация, втора причина за смъртност в световен мащаб и втора причина за деменция. Статистически погледнато, всеки шести човек ще има инсулт, а 90% от хората, които имат инсулт, ще имат дефицити. 80% от инсултите обаче вече могат да се предотвратят и до 50% от болните с инсулт могат да се възстановят.

 

Венозната тромболиза свежда до минимум риска от трайна инвалидизация, когато се приложи в първите 4,5 часа от началото на симптомите на инсулта. Съгласно препоръките на Европейската организация за инсулти (ESO), в България са необходими 40 болници, в които да се прилага тромболитичната терапия, като те трябва да бъдат разположени спрямо броя на населението и територията на страната така, че на всеки пациент с инсулт да са му нужни не повече от 45 минути, за да достигне до най-близкото болнично звено. „Резултатите в България са обнадеждаващи и сочат, че броят на приложените тромболизи за 2018 година е 787, като това е с 84% повече спрямо 2017 година. Общият брой на болниците в страната, които приемат и прилагат лечение с тромболиза за 2018 г., вече е 37, разположени в 20 области в България. За сравнение, болниците през 2017 година, в които се е провеждала тромболитична терапия, са били 18“, заяви акад. д-р Иван Миланов дмн, председател на Българското дружество по неврология.

Pin It

Белодробните трансплантации за българи във Виена отново ще са възможни

Петима българи, чакащи белодробна трансплантация, ще заминат тази година за Виена, за да бъдат оценени в Клиниката по белодробна хирургия на Университетската болница в Австрия дали са годни за операция. Тези, които могат да бъдат трансплантирани, ще бъдат включени като чакащи и ще могат да бъдат оперирани при наличието на орган. Преди това български лекари от болница "Св. Екатерина" ще преценят кои петима души от общо 14-те чакащи присаждане на бял дроб ще заминат за Виена. В клиниката в Австрия ще могат да се оперират до петима българи на година. България ще изпрати и лекари, които да се обучават в клиниката във Виена, като ще могат да се сменят специалистите на всеки шест месеца през следващите няколко години. Плановете са към края на 2020 г. или най-късно началото на 2021 г. да може да се направи и първата в България белодробна трансплантация. Това са параметрите и възможностите, които ще даде подписаното днес тригодишно Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във виенската болница. За времето от около година и половина, откакто заради редица проблеми спряха белодробните трансплантации на българи в клиниката във Виена, починаха четирима души, включени в листата на чакащи трансплантации. До момента нямаше къде да бъдат трансплантирани българи и това обричаше 14-те души, които в момента чакат присаждане на бял дроб.

Pin It

American Heart Association награди екипа на Клиниката по кардиология на „Александровска“

American Heart Association награди екипа на Клиниката по кардиология на „Александровска“ на последната си научна сесия. „Нивото на научните публикации в АHА е най-високо в света и най-трудно се пробива. Лично аз от 2007 г. участвам във всички големи научни форуми в света със собствена, българска продукция - презентации, постери, абстракти. Едва през 2018 г. имам приети два абстракта от АHА, не бях успявал никога досега. И двата абстракта получиха награди“, сподели началникът на клиниката доц. Добрин Василев. За единия постер-абстракт екипът е получил т. нар. Travel Grant, т.е. АНА дава субсидия в размер на 2500 долара, за да го представят по света. Вторият абстракт е получил наградата „Пол Дъдли Уайт“, учредена през 2017 г., която се дава за най-високо ранкираните от American Heart Association абстракти за научен принос в областта на кардиологията в съответната година. „Това е за наше проучване, което започнах още пред 2010 г. в Националната кардиологична болница с колегите там, като продължих изследването и тук. Сега презентирахме 8-годишните резултати от него“, каза още доц. Василев.

Pin It

МУ-София се изкачи с 213 места в класацията на университетите в света

Медицински университет - София отново, за девета година подред е номиниран като участник в класация за най-добрите университети в света на база данните University Ranking by Academic Performance (URAP), като през 2018 година се изкачва с цели 213 места нагоре, съобщиха от учебното заведение.

 

URAP е организация с нестопанска цел, създадена в Института по информатика на Техническия университет в Близкия изток през 2009 г. Основната цел на URAP е да разработи система за класиране на световните университети въз основа на показатели за академично постижение, които отразяват качеството и количеството на техните научни публикации.

Pin It

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България, съобщават от там.

 

В рамките на финалната процедура ще бъде проведено тестване на всички функционалности на системата, като за целта ще бъдат проведени всички видове процедури в реално време, с участието на всички потребители на Електронната система.

 

Финалното тестване ще бъде проведено при следният график:

 

1. От 09:00 часа на 22.01.2019 г. до 17:30 часа на 25.01.2019 г. - подаване на тестови заявки от лечебните заведения в Република България.

Pin It

Грипна епидемия вече е обявена в областите Силистра, Стара Загора, Шумен, Бургас, Пазарджик, Перник

От днес грипна епидемия обявява Ямбол. Учебните заведения във всички общини на областта преустановяват дейността си до 23 януари включително, предаде БТА. Грипна епидемия вече е обявена в областите Силистра, Стара Загора, Шумен, Бургас, Пазарджик, Перник. Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Бургас ще решава дали да удължи грипната ваканция заради епидемията. Както и дали да въвежда ограничения за свижданията, прегледите в болниците и плановите операции. И в Пазарджик Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще заседава, за да реши дали да бъде обявена грипна ваканция.419 училища в страната са в грипна ваканция, по данни на Министреството на образованието.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки