Медиен обзор

От утре Ловешката болница затваря окончателно кардиологичното си отделение

Кардиологичното отделение в МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ в Ловеч преустановява дейност поради липса на специалисти. Това съобщи прокуристът на лечебното заведение д-р Георги Васев, цитиран от БТА. Причината за затварянето е, че единственият кардиолог - д-р Камелия Косева, напуска. Тя ще работи само на граждански договор, за да могат да се изпълняват хирургичните пътеки в останалите отделения. С преустановена дейност остават съдова хирургия и урология, също заради липса на лекари. Опасност има и за АГ и неонатологично отделения, тъй като те генерират най-големи минуси за болницата. Засега обаче ще продължат да работят. „Идеята е да се стимулира, не да се реже“, заяви прокуристът.

Pin It

Болница "Шейново" вече има 21 охранителни камери

Близо два месеца след инцидента, при който мъж удари лекарка заради отказа да му бъде предадена плацентата на новороденото му дете столичната болница "Шейново" е обзаведена с нови 21 орханителни камери, съобщи БНТ. Те са поставени на всички места в болницата, на които има струпвания на пациенти и техни близки, а точките са определени след консултация с експерти по сигурност.

Pin It

Над 30 т продукти са изтеглени от пазара заради яйчен прах с фипронил

След като на 18 август Българската агенция по безопасност на храните съобщи за внесени партиди яйчен прах с фипронил, днес се разбира, че вече са установени фирмите, които са го получили. До момента е установено, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е изпратен. Установено е, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване. Продължава извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен. До този момент е констатирано, че яйчния жълтък на прах е вложен в минимални количества (от 0.9 до 2.9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза, посочват от агенцията.

Pin It

Заместник-министрите на здравеопазването официално влязоха в състава на Надзорния съвет на касата

Заместник-министрите на здравеопазването Мирослав Ненков и Лидия Нейчева бяха официално включени в състава на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса като новите държавни представители в органа. Здравният министър обяви планираната промяна в Надзора още в началото на юли, но тя стана факт с решение от днешното заседание на Министерския съвет, 23 август. Ненков и Нейчева заемат местата на досегашните държавни представители Николина Сотирова и Лъчезар Борисов, които напускат предсрочно по собствена молба. Министърът Николай Петров обяви, че ще предложи заместниците си в надзорния орган на здравната каса, за да могат отвътре заедно с останалите експерти да търсят по-резумни и прозрачни начини за финансиране на медицинските дейности. Сред приоритетите в здравеопазването преди седмица той подреди също и справедливото остойностяване на лекарския труд и започването на обществен дебат за демонополизацията на здравната каса. Най-скоро обаче предстоят промени в закона за лекарствата, с които ще се вземат мерки срещу паралелния износ на медикаменти.

Pin It

С промяна в закона здравното министерство ще спира износа на бързо изчерпвaщи се лекарства

Промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина предвижда въвеждане на механизъм срещу паралелния износ на лекарства. Това е честа практика, заради която ключови терапии за българските пациенти не достигат или се изчерпват много бързо след доставката, защото почти незабавно се препродават в другите държави от ЕС, където струват повече пари. Новият механизъм ще следи количествата на лекарствата в българските аптеки и когато се забележи бързо изчерпване, временно ще се забранява износът на конкретните лекарства.

Pin It

Националната здравна карта отново влезе във фокуса на внимание, въпреки че все още се очаква окончателното становище на съда за нейното бъдеще

На 15-ти август  стана ясно, че тя е обнародвана в Държавен вестник. Припомняме, именно липсата на публикуването й там бе основната причина за отмяната й от Тричленен състав на Върховния административен съд, който се произнесе по казуса на 12-ти май. С решението на ВАС постановлението на Министерски съвет от март миналата година, което утвърждава документа, бе обявено за нищожно. То обаче не е окончателно. Решението на тричленката бе обжалвано от МЗ и МС, в резултат на което по въпроса се очаква произнасянето на петчленния състав.

Pin It

Д-р Бранимир Спасов е новият директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София

Той е спечелил обявения конкурс в надпревара с още един кандидат. Д-р Бранимир Спасов e изтъкнат специалист по хематология и кадър на Специализираната болница по хематология. Д-р Спасов е спечелил конкурса с оценка 5.12. На второ място е класирана доц. Мимоза Станева с оценка 4.87. До избора на нов директор на столичната хематология се стигна след като досегашният  й началник проф. Георги Михайлов стана депутат от квотата на БСП.  Скоро се очаква да стане ясен и новия директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология” в София. Там до конкурс се стигна след като управителят  проф. Валентин Ангелов бе обвинен за безстопанственост, включително за заплащане на лекарствени продукти с изтекъл срок на годност. Впоследствие той подаде оставка, а поста му бе поет временно от проф. Панайот Куртев. Конкурси се провеждат и за директорските постове в две столични болници – „Шейново“ и I АГ “Св. София“.

Pin It

Въвеждане на правила и контрол, които да доведат до отпадане на лимитите за лечебните заведения – в тази насока ще се съсредоточи усилията си екипът на здравния министър проф. Николай Петров

На пресконференция проф. Николай Петровпредстави приоритетите си за управление в сектора.

Лимити

"Идеята е да направим така че да няма лимити за болниците. На база на ясни критерии и добър контрол да няма смисъл от лимит“, заяви той, като уточни, че целта е вместването в средствата, с които  се разполага, но без необходимост от налагане на лимити. В тази връзка проф. Петров посочи, че искането на БЛС в бюджета на НЗОК за догодина да залегнат повече близо 400 млн. вече е входирано. „Бюджетната процедура все още не е започнала, но предполагам, че може да подкрепим това искане. Ако с тези пари можем да се справим, лимитите може да паднат въобще“, отбеляза проф. Петров. „Амбицията ни не е да отделим една група болници от други и тях да ги оставим безлимитни, защото това първо не е законно и след това не е справедливо" - с тези думи той коментира и идеята за отпадането на лимитирането в някои лечебни заведения, като за пореден път обясни, че тя все още е на етап обсъждане и посочи, че в разговорите участват и представители на Министерство на финансите.

Pin It

Започва широк дебат за демонополизация на касата и нов модел за заплащане на лекарите, обяви Петров

Започват широки обществени дебати по няколко ключови за здравеопазването въпроси като демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса, за смяна на модела за определяне на заплащането на медицинските кадри и селективното договаряне на касата с лечебните заведения. Освен това ще бъдат изготвени подробни анализи за потенциалните ефекти от диагностично-свързаните групи в болниците, за извеждането на дейности в доболничната помощ, за здравната електронна система, за потребностите на населението в аптечната мрежа и други. Тези и още приоритети изброи министърът на здравеопазването Николай Петров, като цитира управленската програма, която кабинетът "Борисов" прие в началото на август.

Ще представим нов модел за заплащане в здравеопазването, но това ще стане след широк диалог с всички заинтересовани, каза Петров. "В момента заплащането на труда на лекари и медици е една енигма - има места, където възнагражденията са добри, другаде - те са трагични. Няма ясен регламент откъде идват парите, обикновено са чрез клиничните пътеки, а в тях странното е, че няма перо труд. Ще направим работна група, за да видим колко ще бъде остойностен този труд, тъй като това е деликатна материя. Компетентността на лекаря трябва да се обвърже с обема на неговата работа", коментира пред журналистите министърът на здравеопазването.

Pin It

Столичната „Св. Анна“ ще трябва да съди неосигурените, неплатили лечението си в болницата

230 неосигурени лица са лекувани в столичната УМБАЛ "Св. Анна" за първото шестмесечие на годината. Това съобщи за Zdrave.net директорът на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков. От тях 180 са платили впоследствие здравните си вноски, уточни той. Ако останалите неосигурени не покрият лечението си, болницата ще заведе дела срещу тях, което е практика, стана ясно от думите му. „Имаме добре работещ правен отдел, освен това „Св. Анна“ завежда съдебни дела срещу хора, които не са платили лечението си“, каза той.  По думите му през летния сезон няма увеличение на пациентите. „Има отделения, в които са увеличени пациенти и други, в които са по-малко. Като цяло има едно постоянство, може би дори леко намаляване на броя на пациентите, което е нормално, тъй като София е празна“, каза той и поясни, че сега има леко намаление на инсулти и инфаркти. „При едно по-рязко застудяване веднага ще се променят нещата“, поясни д-р Близнаков.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки