Медиен обзор

През 2018 г. всеки ще има достъп до данните за лечението си, обяви здравният министър

Амбициите на Министерството на здравеопазването са до половин година всеки българин да има достъп до електронното си здравно досие чрез код за достъп, съобщи днес по БНТ здравният министър Николай Петров. Той допълни, че болниците ще бъдат задължени да попълват цялата информация и тя ще е достъпна. "Трябва да престанем с хартиените епикризи, хартиените рецепти и здравни книжки. Базата данни я имаме, кодовете за достъп са налични, но само 30 хил. души са проявили интерес", допълни министърът. Той обясни, че с информационни кампании и съдействието на личните лекари и болниците всички ще бъдат информирани, че могат да видят тази информация.

Pin It

Болнични разговорници ще помагат на българи по време на лечението им в чужбина

Доброволческата организация "Лечение без граници" създаде и започна да разпространява болнични разговорници, които да помагат на български пациенти по време на лечението им в чужбина. Целта им е чрез разговорника да помагат на болните в моментите, в които до тях няма преводач, съобщиха от организацията. Вече са направени българско-немски, българско-френски и българско-италиански разговорници. Те са достъпни на сайта на организацията и могат да бъдат свалени оттам. В момента се разработват и разговорници на английски, руски и испански език. В разговорниците освен описание на органите на тялото на съответния език има още и важни термини при преглед от лекар. Чрез тях пациентът ще може да обясни и какви алергии има.

Pin It

Личните лекари са с 500 по-малко от нуждите

Около 500 лични лекари не достигат, в малките населени места се налага джипита да обикалят по няколко села. Проблемът е голям, липсват млади колеги, които да практикуват. Това заяви доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари пред БНТ. Нашата работа не е атрактивна, ако беше такава щеше да има наплив от кадри, допълва той. Посомва, че в европейските директиви се казва, че развитието на първичната помощ е акцент, но в България това не се случва. Да специализираш обща медицина е най-трудно, специализантът няма от къде да получи финансиране. В новия бюджет няма увеличение на средствата за първична помощ. Не е достойно да се говори едно, а да се прави друго, каза още доц. Киров.

Pin It

Според Москов отмяната за здравната карта скрива възможност за източване на здравната каса

Бившият министър на здравеопазването Петър Москов определи отмяната на националната здравна карта като "юридически заврънкулки, които скриват възможност за източване на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). "Здравната карта беше ефективен управленски инструмент за орязване на неефективни и ненужни от гледна точка на здравето на хората разходи. Целта й беше да поправи дисбалансите", каза Москов и интервю за Би Ти Ви. Във вторник Върховния административен съд (ВАС) окончателно отмени постановлението на Министерския съвет за утвърждаване на националната здравна карта. Първоначално друг състав на съда се произнесе по същия начин през май, но решението му беше обжалвано от правителството и здравния министър. Според ВАС постановлението за здравната карта е нищожно, тъй като не е обнародвано в Държавен вестник, което е задължително за подобен нормативен акт.

Pin It

Бюджет 2018: По-малко за болнични, повече за майките догодина

По-високо майчинство и обезщетение за безработица, но по-малък размер на болничния предвижда бюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина. Увеличават се две плащания, които в последните години бяха замразени. Минималното обезщетение за безработица, което сега е 7,20 лв. на ден, догодина става 9 лева, а майчинството за втората година на детето се увеличава с 40 лв. и става 380 на месец, съобщава bTV. По-малко обаче ще се плаща за първите три дни от болничния. Сега те са за сметка на работодателя, който изплаща на работника 70 на сто от възнаграждението му. През 2018 г. ще изплаща 50 на сто. В мотивите е записано, че промяната се прави с оглед облекчение на бизнеса и превенция на злоупотребите.

Pin It

Православната църква чества на 19 октомври Свети Иван Рилски, а БЛС - Денят на българския лекар

Денят като празник на българския лекар се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски. Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На този ден се връчва отличието "Лекар на годината".

На 19.10.2017г., на официална церемония, която ще се състои в зала EFE на хотел Маринела, ще бъдат връчени наградите на Български лекарски съюз  - Лекар на годината. Събитието се провежда за седма поредна година в Деня на българския лекар.  Лекар на годината е най-престижното медицинско отличие у нас, а зад избора на наградените в различните категории, стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна. Тази година двадесет и осемте лекарски колегии от страната са отличили за награждаване свои колеги в седем основни категории, сред които: млад лекар, принос за развитие на иновативната медицина, Доайен в медицината и голямата награда - Лекар на годината 2017.

Pin It

Проф. Петров: Ще има сериозно увеличение на бюджета на НЗОК

„Може би за първи път се прави такъв сериозен жест от страна на държавата, защото имам предварителни уверения, че ще има увеличение на бюджета на НЗОК. Това говори за доверие в аванс относно разходването на средствата. Ще бъде тест дали сме готови да гарантираме, че няма да има отново преразходи, дали може да гарантираме че системата вече не е пробита“, заяви министър Николай Петров по време на дискусия „Бизнесът и правителството в един отбор“, организирана от Български форум на бизнес лидерите. Министър Петров представи проектопромените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като ги подраздели в три направления.
1. Първото е да се гарантира, че въпреки реекспорта няма да има липсващи медикаменти на нашия пазар.
2. На второ място е облекчаването на административната тежест при осъществяване на клинични проучвания.
3. Третата промяна е свързана с въвеждането на т. нар. „състрадателна употреба“ на медикаменти.
От думите на министъра стана ясно, че промените са предварително обсъдени с бизнеса. Министърът коментира, че справки от последните години показват увеличение на издадени болнични листове, което поражда известно съмнение и със сигурност се отразява негативно на бизнеса. Правителството има ангажимент да се извърши реформа и в издаването на документи за продължителна нетрудоспособност и различни степени на инвалидизация, отчете още проф. Петров. Пред журналисти проф. Петров обясни, че болницата в Поморие е общинска собственост и въпросът за състоянието ѝ не е би следвало да се отправя към здравния министър. „Болницата е на общината и управлението ѝ, директорът, финансите, всичко се регулира от общината. Приходът на болницата е от общината и НЗОК. Нали не очаквате министърът да заповяда на НЗОК да даде пари на болницата в Поморие, защото нямам такива правомощия. Дори не мога да изпратя финансова ревизия в тази болница“, заяви проф. Петров. По повод отменената от ВАС Национална здравна карта министърът коментира, че работна група от юристи обсъжда казуса.

Pin It

ВАС отмени и здравната карта на Москов

Очаква се здравното министерство да предложи, а МС да приеме нова здравна карта, която да бъде публикувана в "Държавен вестник". Вероятно тя ще е копие на отменената. Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени постановлението на Министерския съвет, с което е утвърдена националната здравна карта, съобщиха от центъра за защита на правата в здравеопазването, откъдето са атакували нормативния акт. Картата, въведена по идея на бившия здравен министър Петър Москов, определяше потребностите от медицинска помощ във всяка област, а на местата, където са разкрити повече легла, Министерство на здравеопазването можеше да откаже да разреши разкриването на нови отделения или болници. Постановлението, с което е утвърдена картата, е обявено за нищожно, защото картата не е публикувана в "Държавен вестник", което според съда е било задължително за подобен нормативен акт, пише в.Сега.

В здравната карта пишеше, че излишните легла за активно лечение в болниците са 2429 от общо 38 284 налични. Излишъкът е основно от терапевтични и хирургични легла и е в Пазарджик, Пловдив и София. Според картата има недостиг на педиатрични легла, а също и на такива за дългосрочни и палиативни грижи и продължително лечение. На тази база здравната каса можеше да отказва и договори на местата с пренасищане на легла, но не го е правила и продължи да финансира всички лечебни заведения. Освен това обаче през 2016 г. комисията по здравната карта е издала 13 отрицателни становища относно налична потребност от легла за болнично лечение и медицински дейности, т.е. обявила е пред инвеститорите, че ако разкрият нови дейности, те няма да бъдат включени в картата и няма да могат да кандидатстват за финансиране от здравната каса. Затова са отказани нови легла за нефрология, вътрешни болести, кардиология, ортопедия в Панагюрище, по интензивно лечение, съдова хирургия, неврохирургия, нервни болести в Плевен и за онколечение в Благоевград. Не е ясно какво става с тези откази след решението на съда.

Очаква се здравното министерство да предложи, а МС да приеме нова здравна карта, която да бъде публикувана в "Държавен вестник", като вероятно тя ще е копие на отменената. Дотогава обаче е възможно при липсата на действаща карта МЗ да не може да отказва разрешителни за нови дейности.

Pin It

Водеща заплаха за националната сигурност - болната нация

Състоянието на здравеопазването се възприема като критично и затова е сред водещите заплахи за националната сигурност. Това става ясно от проект за актуализация на стратегията за национална сигурност, за който пише "24 часа". В момента страната ни е изправена пред съществени рискове за националната сигурност, свързани с високо ниво на обща и преждевременна смъртност, високо ниво на майчина и детска смъртност. Заедно с това рискове са високите нива на трайно увреждане и неработоспособност и ниска продължителност на живота в години. Един от основните рискове е периодичната липса на медикаменти. Отбелязва се и изтичането от страната на квалифицирани медицински кадри. Като риск е поставена и продължаващата реформа в здравеопазването, която отваря възможност за злоупотреби с вратички в законите.

Проблем продължава да бъде и източването на НЗОК чрез злоупотреби с клинични пътеки. Във връзка с всичко това непосредствена заплаха е демографската криза, отбелязва проектът на стратегия. Сред другите заплахи се подчертава напрежението в Черноморския регион, станал сцена на противопоставяне. Посочва се незаконното анексиране на Крим, без да се назовава Русия. Настоява се за засилено присъствие на НАТО в Черноморския басейн. Продължаващият мигрантския поток, опасността от проникване на терористи, възможностите за контрабанда на оръжия заради неспиращите конфликти също са откроени като заплаха за националната сигурност.

Pin It

Здравният министър отиде на проверка в ”Пирогов”

Да се осигурят средства, за да започне поетапен ремонт на клиниките по кардиология и вътрешни болести в "Пирогов". Този ангажимент пое министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, след като провери днес състоянието на клиниките, които са едни от най-старите в лечебното заведение и десетки години не са ремонтирани, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство. Покривът тече, стаите са препълнени с пациенти, а по стените има мухъл. Така изглеждат част от помещенията в кардиологичната клиниката на "Пирогов", в която има 44 легла, 20 лекари, 44 сестри и 14 санитари. Има идеен проект за ремонт и преустройство на клиниките, който възлиза на 2 300 000 лв. "От 10 години се води кореспонденция с институциите за необходимостта от спешен ремонт, но до момента няма реакция", коментира проф. Мария Миланова, координатор на специализирания терапевтичен комплекс, част от който са клиниката по кардиология и клиниката по вътрешни болести. Според здравния министър важното е в случая да се види какви средства ще бъдат отпуснати за капиталови разходи на министерството на здравеопазването за 2018 г., както и колко ще струва всеки един етап от ремонта. По думите му идеята е до средата на следващата година да се пристъпи към реални ремонтни дейности. Министър Петров провери и докъде е стигнал ремонтът на детските отделения, който се очаква да приключи в близките дни.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки