Медиен обзор

МУ-София се изкачи с 213 места в класацията на университетите в света

Медицински университет - София отново, за девета година подред е номиниран като участник в класация за най-добрите университети в света на база данните University Ranking by Academic Performance (URAP), като през 2018 година се изкачва с цели 213 места нагоре, съобщиха от учебното заведение.

 

URAP е организация с нестопанска цел, създадена в Института по информатика на Техническия университет в Близкия изток през 2009 г. Основната цел на URAP е да разработи система за класиране на световните университети въз основа на показатели за академично постижение, които отразяват качеството и количеството на техните научни публикации.

Pin It

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България, съобщават от там.

 

В рамките на финалната процедура ще бъде проведено тестване на всички функционалности на системата, като за целта ще бъдат проведени всички видове процедури в реално време, с участието на всички потребители на Електронната система.

 

Финалното тестване ще бъде проведено при следният график:

 

1. От 09:00 часа на 22.01.2019 г. до 17:30 часа на 25.01.2019 г. - подаване на тестови заявки от лечебните заведения в Република България.

Pin It

Грипна епидемия вече е обявена в областите Силистра, Стара Загора, Шумен, Бургас, Пазарджик, Перник

От днес грипна епидемия обявява Ямбол. Учебните заведения във всички общини на областта преустановяват дейността си до 23 януари включително, предаде БТА. Грипна епидемия вече е обявена в областите Силистра, Стара Загора, Шумен, Бургас, Пазарджик, Перник. Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Бургас ще решава дали да удължи грипната ваканция заради епидемията. Както и дали да въвежда ограничения за свижданията, прегледите в болниците и плановите операции. И в Пазарджик Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще заседава, за да реши дали да бъде обявена грипна ваканция.419 училища в страната са в грипна ваканция, по данни на Министреството на образованието.

Pin It

Половината аптеки не са готови да изпълнят европейско изискване за проверка на лекарствата

Почти половината от аптеките у нас не са готови за въвеждането на новия начин за продажба на лекарствата и искат срокът за старта на системата - 9 февруари, да бъде отложен. Голяма част от тях дори нямат аптечен софтуер, без който тепърва няма да могат да работят с новия вид кодове, които ще се поставят на опаковките на медикаментите. Ако не са чекирани данните от кода и пратени към обща европейска база данни, продуктът не може да бъде продаден. Това съобщава на първата си страница вестник "Сега", позовавайки се на инициативен комитет на магистър-фармацевтите. Това прави аптеките неподготвени да въведат системата за верификация на лекарствата, която цели да не се допуска продажбата на фалшиви лекарства и става задължителна от намалото на февруари в евросъюза. Заради проблемите от комитета искат удължаване на срока. Според изискванията производителите ще слагат уникален двуизмерен код на всяка опаковка, а аптеките трябва да сканират кода със специален четец, преди да дадат лекарството на пациента. Само 2492 аптеки от общо 4323 в страната работят със здравната каса и разполагат с аптечен софтуер, сочат данни на инициативния комитет. Отделно 148 аптеки имат някакъв софтуер и компютър. 1683 нямат софтуер, а без такъв не могат да отпускат лекарства по новия начин.

Pin It

17% повече неосигурени в "Пирогов" през 2018 г. в сравнение с предходната

„Дълговете на „Пирогов“ в момента са около 20 млн. лв., а тези които са в просрочие, са около 11 млн. лв. В сравнение с това, което беше преди две години, сме ги намалили с 4-4,5 млн. лв.“ Това каза директорът на спешната болница проф. Асен Балтов пред БНТ. „Намаляването на дълговете на Пирогов не е станало с магическа пръчка. Първо бяха извършени много сериозни трансформации и реформи. Окрупниха се едни структури, други се намалиха като леглова база, което доведе до по-стройна организация за работа. Същевременно се преразпредели кой за какво отговаря в Спешното отделение. Направихме перфектна организация с регистратура и не може да мине през болницата пациент, без да бъде регистриран“, уточни той. Проф. Балтов каза, че през 2018 г. неосигурените пациенти са били със 17% повече в сравнение с 2017 г. 12 200 са били тези, които са преминали, а тези които са останали да се лекуват в "Пирогов", са били 360. През 2017-та преминалите са 9000. „Естествено, ние нямаме право да върнем пациент. Те имат спешна нужда и самите се определят като спешни пациенти, трябва да им бъде оказана болнична и медицинска помощ. Всички знаят, че ще бъдат прегледани в "Пирогов" и това дава спокойствие и допълнително увеличава търсенето на хората, които искат да се лекуват в "Пирогов". МЗ плаща по 25 лв. на такъв преминал пациент, което за "Пирогов" не е достатъчно, защото в спешното в момента работят 410 човека. Тези пациенти в никакъв случай не могат да покрият техните възнаграждения. Това го компенсираме в голяма степен, тъй като голяма част от болните остават на лечение“, каза проф. Балтов. Миналата година в „Пирогов“ са лекувани 48 000 пациенти, докато през 2017 те са били 44 000. Преминалите са 260 000, а през 2017 г. те са били 240 000. Общо болницата е изработила 7,5 млн. лв. повече спрямо 2017 г. „Най-голямата трудност в момента е липсата на сестри. Ние правим всичко, за да задържим и да привлечем медицински сестри, но истината е, че те не са достатъчно за България“, посочи още проф. Асен Балтов.

Pin It

Столичната колегия и църквата с идея за социална болница в София

Столичната лекарска колегия заедно с Българската православна църква искат създаването на болница, която да бъде за хората с нисък социален статус. Това каза в предаването „120 минути“ по бТВ председателят на колегията д-р Асен Меджидиев. „Тази идея, която ние я имаме, даже поговорихме със Столична община, имаме подкрепата от Столична община, идеята е да създадем болница, както в много европейски държави има – болница на християнската църква, която да бъде полезна за хората в неравностойно положение, за бедните хора, за тези, които понякога в „Пирогов” ги намираме да спят по коридорите, където да намерят подслон, да намерят храна, да намерят първичната грижа. Столична лекарска колегия ще подсигури екипите, които да обслужват и които да помагат“, допълни той. Д-р Меджидиев обясни, че подобни болници съществуват навсякъде по света. Според него именно това е каузата на църквата – да помага. „Да върнем християнството, значи, християнството и медицината са заедно, те не могат да мърдат, те са ръка за ръка“, отбеляза той.

Pin It

"Токуда" осъди здравната каса за над 3 млн. лв. за неплатена надлимитна дейност

Болница "Токуда" е осъдила здравната каса да й изплати над 3 млн. лв. за извършена от болницата през 2015 г. дейност, която не е била платена от касата заради надвишени лимити. Болницата е поредната, която успява да осъди касата за неизплатена надлимитна дейност, до момента на различни инстанции дела са спечелили редица лечебни заведения като тази в Шумен, Силистра, Тутракан, Габрово. В случая с "Токуда" обаче сумата е рекордна. Преди дни от центъра съобщиха за поредното решение, осъждащо касата в полза на болница. Софийският градски съд е осъдил НЗОК да плати на "Токуда" 2 576 330 лв. за оказана болнична медицинска помощ и 671 178.04 лв. - лихви за забава. Касата трябва да плати на болницата и 362 289.60 лв. за вложени медицински изделия и 95 062.32 лв. – лихви за забава. Освен присъдените лихви до датата на подаване на иска касата ще плати и натрупаните лихви до датата на окончателното изплащане. Касата е осъдена също да плати и 148 154.36 лв. разноски в производството пред Софийския градски съд. До делата се стига, след като през януари миналата година Върховният административен съд окончателно обяви за нищожно решение на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 2015 г., с което бяха определени лимитите на лечебните заведения. Лимитите бяха едно от решенията на предишния кабинет за по-добър контрол на здравноосигурителните разходи и една от мерките срещу които болниците и лекарската съсловна организация имаше най-големи възражения. По данни на Центъра за защита правата в здравеопзването заради ограничението на касата от въвеждането му досега не са изплатени над 50 млн. лв. на различни лечебни заведения в страната. От Центъра за защита правата в здравеопазването прогнозираха преди време, че още болници ще успеят да спечелят подобни дела за неплатена надлимитна дейност срещу касата.

Pin It

Грипна епидемия е обявена в Стара Загора и Бургас, Силистра е пред епидемия

 

Грипна епидемия е обявена в Стара Загора, Шумен и Бургас, . Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора обяви грипна епидемия в областта, която влиза в сила от утре (15 януари). Учебните занятия ще бъдат спрени от 16 до 18 януари, съобщава "Фокус". От 7 до 13 януари е регистрирана заболеваемост от 264.84 души на 10 000, като са засегнати всички възрастови групи. От РЗИ препоръчват на болниците да преустановят свижданията в лечебните заведения. Кметът на Бургас Димитър Николов издаде официална заповед, с която се отменят учебните занятия в общината от 15 януари до 18 януари (включително), съобщи пресцентърът на община Бургас. В заповедта му има и допълнителните мерки, препоръчани днес от специалистите на РЗИ:

- прекратяване на плановите операции в лечебните заведения;
- преустановяване на свижданията, консултациите, профилактичните прегледи и имунизациите;
- ясли и детски градини ще работят в условията на засилен филтър към посетителите, като болни деца и болни лица от персонала няма да се допускат;
- ограничаване на масовите мероприятия.

 

Целта на мерките е да се ограничи разпространението на грипа.

От утре, 15 януари, и РЗИ – Шумен обявява грипна епидемия. Здравните власти са дали препоръка за преустановяване на учебните занятия в областта за периода 16 – 18 януари включително.

В област Силистра предвид трайния ръст в заболеваемостта РЗИ въвежда предепидемични мерки, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Pin It

Потресаващи данни: над 3 милиона хоспитализации годишно! България е лидер по брой хоспитализации, но на дъното по прекарани дни в болница

В края на септември миналата година агенция "Алфа Рисърч" разпространи резултатите от национално представително проучване по поръчка на Министерството на здравеопазването. Според данните в него България е на първо място с най-висок брой хоспитализации за Европейския съюз, значително над средното. Тогава социолозите подчертаха, че числата са базирани на техни проучвания, както и на такива на Евростат. Днес европейската статистическа агенция разпространи свое изследване, обхващащо 2016 г., в което се посочва, че въпреки големия брой хоспитализации България е на предпоследно място в ЕС по брой прекарани дни средно на човек в болница. От Световната здравна организация също предупредиха преди време, че в страната има много хоспитализации, много от които напълно излишни. По време на разговорите за здравната реформа преди около 3 месеца членът на парламентарната комисия по здравеопазване Нигяр Джафер обясни, че има сериозен проблем в болничната помощ и това се вижда от огромния брой хоспитализации в България – над 3 милиона. Според Евростат през 2016 г. средната продължителност на една хоспитализация е 5.3 дни. Единствено в Холандия хората прекарват по-малко дни в болница – средно по 4.5 дни. Най-продължителна е хоспитализацията в Чехия, където хората прекарват средно по 9.6 дни. Хърватия, Франция и Германия са другите страни, в които болните остават за повече от 9 дни в болнично заведение. От Евростат отбелязват тенденция в почти всички страни в ЕС за намаляване на престоя в болница. През 2011 г. в България средната продължителност на хоспитализацията е 6 дни, а през 2015 г. - 5.4 дни.

Pin It

Грипната обстановка не е епидемична, заяви Тодор Кантарджиев

В момента разпространението на грип е засилено, но обстановката не е епидемична. Повишение на грипните заболявания се очаква към края на януари със стойности, близки до епидемичните. Това каза в ефира на Би Ти Ви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му в края на миналата година са регистрирани 11 вируса на грип, като в Европа най-често срещан е така нареченият свински грип, който се разпространява по-бързо и засяга предимно хора в работоспособна възраст. Единствено Швеция и Турция са в предепидемична обстановка. "На 10 хил. болни един развива възпаление на главния мозък, този тип на грипа е характерен за възрастни хора, а симптомът е главоболие, загуба на съзнание и дезориентация. Другото тежко усложнение на грипа е между 2 и 3 хил души, започва с начална дихателна недостатъчност, синя кожа и недостиг на въздух", каза той и добави, че най-уязвими са бременните и възрастните хора. Проф. Тодор Кантарджиев заяви, че в момента у нас се развиват и множество други респираторни вируси. "Грипът е с по-кратък инкубационен период и настъпва в рамките на два-три часа, което и го отличава от обикновените вирусни инфекции", каза той.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки