Медиен обзор

Електронното здравеопазване може да е факт в средата на следващата година, смята министър Ананиев

За Министерството на здравеопазването изграждането на националната здравна информационна система е един от основните лостове, с които да се ускори електронното управление в сектора. В момента се работи по изграждането на отделните модули на системата, като всеки един от тях е в различен етап на подготовка, каза днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с депутатите от парламентарната здравна комисия, информираха от пресслужбата на здравното ведомство. "Ако работата върви в срок, очакваме в средата на следващата година да имаме Национална здравна информационна система, т.е. България да има електронно здравеопазване", коментираха от ръководството на Министерството на здравеопазването на срещата. Министър Ананиев посочи, че до края на годината ще бъдат въведени регистри и електронната рецепта. "Държавата ще плаща за специализацията на бъдещите лекари. Ще предложа на Министерския съвет обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на специалност и продължителното обучение за цял живот на бъдещите лекари да бъдат за сметка на държавния бюджет, при условие че тези хора поемат отговорност за определен период от време да работят на територията на България," каза Ананиев. Според него вече са водени разговори с министъра на финансите и това може да стане възможно с бюджета за 2019 година.

Pin It

Франция строи селище за болни от Алцхаймер

В Югозападна Франция започна строежът на селище за болни от Алцхаймер хора, пишат местни медии, цитирани от Би Би Си. Проектът, който е пръв по рода си във Франция, ще приеме около 120 пациенти след завършването му до края на 2019 г. Той ще има отворена структура и ще предлага алтернативни терапии. Проектът е вдъхновен от подобен експеримент в село близо до Амстердам. Всичко ще бъде приложено в селището, за да се поддържа участието на жителите в социалния живот, коментира Жан-Франсоа Дартиг, невролог и епидемиолог от университетската болница CHU в Бордо. Алцхаймер и свързаните с болестта дементни състояния засягат повече от един милион пациенти във Франция, като всяка година биват диагностицирани над 200 000 нови случая, посочва френската Асоциация на болните от Алцхаймер. Нито едно от съвременните лечения не може да спре болестта.

Pin It

Д-р Иван Маджаров е новият председател на Българския лекарски съюз

Управителят на пловдивската частна болница Пълмед д-р Иван Маджаров  е новият председател на Българския лекарски съюз. Той спечели след балотаж срещу д-р Венцислав Грозев с 212 срещу 170 гласа. 395 гласуваха, а действителните бюлетини бяха 382. "Благодаря. С д-р Грозев си оставаме приятели. И, колеги, макар че не мога да го искам официално, ще се боря за повече пари пред всички инстанции", каза д-р Маджаров след обявяването на резултата. При първото гласуване д-р Маджаров взе 188 гласа, докато досегашният председател д-р Венцислав Грозев – 136 гласа. Д-р Цветан Райчинов и д-р Георги Тодоров взеха съответно по 35 и 33 гласа на първия тур. Преди гласуването четиримата кандидати направиха кратки презентации на управленските си програми за следващите три години, като след тях отговаряха на въпроси на делегатите.

Pin It

Системата на болничната помощ върви към катастрофа, предупреждават лекари

Системата на болничната помощ в България, с ускоряващи се темпове, върви към пълна катастрофа, ако не се извършат сериозни трансформации в модела. За това предупредиха пред БНР директорът на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов и д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. Д-р Атанасов обясни, че въпреки че се дават повече пари за здравеопазване в сравнение с предишни периоди, системата остава тежко недофинансирана. Според него основен проблем е лошото ценообразуване на извършваните дейности в болничната помощ. Той уточни, че в цените няма остойностяване на лекарския труд и въобще на труда на медицинските специалисти, което по думите му е основна компонента от себестойността на медицинската помощ. "Всичко това води до три съществени последици. На първо място това са значителните дългове на болниците към различни доставчици, главно лекарства. На второ място – незадоволително качество на лечебната помощ и на трето място - липсващи или крайно ограничени стимули за персонала. Всичко това води до икономическо и морално дестабилизиране на системата. Ако тези проблеми не бъдат решени, това със сигурност заплашва биологичните устои на целия български народ."

Той посочи, че ръководената от него болница също е силно задлъжняла, като са взети мерки за това - обединяване на структури, оптимизиране на разходите и други. Но оттук нататък, ако се гони чисто икономическата ефективност, ще се наложи или да бъдат преустановявани неефективните дейности, или да се намери някакъв вариант за компенсиране на този финансов дефицит, каза той. Според него методиката, по която е направена Националната здравна карта, и начинът, по който се изработва, прави така, че да се използва като инструмент за допълнително регулиране на финансирането, т.е. допълнително лимитиране: "В здравната карта са включени брой легла по нива на компетентности, които да бъдат финансирани с пари от НЗОК, но тези легла са така изчислени, на базата на такива критерии, които са от миналото, и съществуват сериозни териториални дисбаланси". Според д-р Тотев Националната здравна карта е една необходимост, но не в предложения вариант: "Още когато започна да се изготвя картата, формирахме комисии и се опитахме да парираме нещата като изтъкнахме нашите доводи, заради които не можем да приемем този вариант на здравна карта, които в момента тръгва да се готви. Въпреки всичко бяха изготвени областни карти, след това обсъждане на национална карта, която се разминава дори с областните карти. Тя изобщо не почива на областните карти".

Pin It

Със съвместни указания между БЛС и НЗОК игнорират здравната карта при сключване на индивидуални договори

НЗОК няма да чака влизането в сила на Здравната карта, за да сключи индивидуални договори с лечебните заведения по НРД 2018. За това се споразумяха вчера Здравната каса и Българският лекарски съюз. „НЗОК ще сключва договори с лечебните заведения според броя на леглата им и нивата на компетентност към 31 март 2018 година. Здравната карта изобщо няма да бъде взимана предвид при сключването на договорите. В случая ние нямаме друг изход, тъй като Здравна карта нямаме към момента, а ако лечебните заведения не сключат договор, не може да им бъде платена дейността за април“, обясни председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев пред Zdrave.net.

Pin It

Кръстоносният поход срещу рисковете от развитие на сърдечносъдови заболявания набира скорост

Превенцията на сърдечносъдови заболявания се базира на все по-тесен контрол на основните рискови фактори. На втория онлайн конгрес eCardio 2018, организиран от Испанското дружество по кардиология (SEC), бе направен преглед на резултатите от последните проучвания и на препоръките от научните организации.

В своя доклад Нови подходи по отношение  на сърдечносъдовия риск  при пациенти със сърдечни заболявания Хуан Косин, кардиолог в болница „Арнау де Виланова“, Валенсия, подчертава разтърсващия ефект от представянето на резултатите от регистъра Pure през 2017 г. В списание Lancet бяха публикувани две статии, свързани с приемането на въглехидрати и мазнини, и една – за консумацията на зеленчуци. Резултатите, представени в нея, не са изненадващи: колкото повече плодове и зеленчуци приема човек, толкова по-добре. Но първите две статии съдържат изненадващо заключение „колкото по-висок е процентът на приетите калории от всякакъв тип мазнини, толкова по-ниска е общата смъртност от сърдечносъдови заболявания, което е  впечатляващо", казва експертът. Същият извод е направен и при оценката на процента на наситени мазнини.

 От друга страна, според очакванията, увеличената консумация на мононаситени и полинаситени мазнини намалява смъртността. И накрая, в статията се отбелязва, че „увеличеният прием на въглехидрати несъмнено увеличава общата смъртност и смъртността от сърдечносъдови заболявания“. Това се случва единствено, когато над 50% от приетите калории на ден са от въглехидрати.

 Кардиологът смята, че резултатите, свързани с приема на мазнини, не са пряко приложими към превенцията на сърдечносъдови заболявания.  Това, което следва да се отбележи, е че „увеличеният прием на въглехидрати може да не е толкова полезен, колкото се смяташе“.

Pin It

Европа построи в Ниш най-модерната болница на Сърбия

След половин век в задънена улица финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) помага на Сърбия да изгради най-модерния си клиничен център - този в Ниш. Когато Србиянка Стоянович започнала да работи като медицинска сестра в третата по големина болница в Сърбия, се правели планове за нова болница в Ниш. Строителството започнало през 1970 г., но след много забавяния проектът бил изоставен за около 30 години, се разказва на сайта на ЕИБ. През април обаче Стоянович, която вече е пенсионерка, била една от първите пациентки, приети в най-модерната болница в Сърбия, новия Клиничен център на Ниш, който отворил врати през декември 2017 г. "Бях приета в спешното отделение, къде ме посрещна един доктор. Грижеха се толкова добре за мен", разказва Стоянович.

Pin It

МБАЛ „Тутракан“ осъди НЗОК по три дела за надлимитна дейност за месец март и за месец декември 2016 година, съобщи ЦЗПЗ

По едното дело НЗОК е осъдена да заплати на болницата 26 793 лева, по второто - 33 815 лева, а по третото  - 38 615 лева. НЗОК е осъдена също да заплати законната лихва за просрочието и всички съдебни разноски. „При извършени и отчетени от изпълнителя случаи, извън случаите на спешна диагностика и лечение на пациенти, на стойност надвишаваща определената месечна стойност в приложение № 2 към договорите с НЗОК, в писменото уведомление до директора на РЗОК изпълнителят на БМП посочва причините за допускане извършването на такива хоспитализации“, се казва в мотивите към решението на съда. Две от трите решения вече са потвърдени от Апелативен съд Варна, който предстои да се произнесе по жалбата на НЗОК и по третото. Това е поредната болница, осъдила НЗОК за неизплатена надлимитна дейност. Миналата седмица Варненската държавна болница "Света Марина" осъди Здравната каса да й заплати определена като надлимитна дейност за месец юни 2016 година на обща стойност 448 390 лева главница и 20 717,11 лева лихва за просрочието. Отделно от това касата е осъдена да изплати 20 084,27 лева разноски по делото.

Pin It

Универсалното здравно покритие и мобилното здравеопазване обсъжда Ананиев в Женева

Българска делегация, водена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, ще вземе участие в 71-та сесия на Световната здравна асамблея (СЗА), която се провежда в периода 21-26 май в Женева, Швейцария, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Фокус на дискусиите в пленарната зала на Световната здравна асамблея тази година ще бъде темата „Здраве за всички: ангажирайте се с универсално здравно покритие“.

Pin It

Промяна в клинични пътеки, за която експертният борд по кардиология не знае, създаде напрежение между инвазивни кардиолози и кардиохирурзи

Писмо във връзка с този проблем е изпратено до министъра и неговия заместник Жени Начева, до управителя на Касата и до председателя на БЛС. Тревожният документ е подписан от председателя на Дружеството на кардиолозите в България проф. Арман Постаджиян, председателя на Българското дружество по инвазивна кардиология д-р Валери Гелев,  Националния консултант по инвазивна кардиология доц. Божидар Финков и Националния консултант по кардиология проф. Иво Петров.

Промени в изискванията към някои клинични пътеки сериозно притесниха лекари. Става въпрос за добавени изисквания към пътеки, свързани с инвазивната кардиология, които според специалистите са в най-добрия случай излишни, а в най-лошия носят вреда за лечението на пациентите. В добавка, въпросните допълнения са приети без да има ясно изложени мотиви и без да са съгласувани с Експертния борд по кардиология на БЛС, ръководството на съсловните организации, Дружеството на кардиолозите в България и Българското дружество по инвазивна кардиология, както и не са съгласувани с националните консултанти по кардиология и инвазивна кардиология. Все пак от страна на БЛС промяната са подписали проф. Огнян Хаджийски и д-р Ивелин Йоцов, който е управител на кардиологичната МБАЛ "Медика" Русе, научи Zdrave.net.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки