Медиен обзор

Новият шеф на НЗОК: Фармакомпании казват на лекарите какво да изписват

Фармацевтичните компании влияят върху избора на лекарите с какво да лекуват пациентите – изводът е на новия управител на здравната каса д-р Дечо Дечев. Според него, медиците избирали най-скъпата терапия от всички възможни, защото индустрията им предлага най-висока облага за нея. Дечев обясни, че в цял свят фармацевтичната индустрия влияе на избора на медиците, но у нас не се водели сериозни дела срещу това. Той не посочи конкретни лекари, медикаменти и компании, но увери, че ще работи да прекрати практиката чрез промени при изписването на скъпоструващите лекарства, за които касата плаща. „Тогава, когато има избор между няколко варианта на лечение и те са еднакво ефективни, ще трябва да се избира най-евтиният медикамент, това ще позволи на фармакомпаниите да пренасочат ресурса си от влияние върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други дейности”, подчерта Дечев.

Pin It

Група журналисти успяха да публикуват фалшиви резултати от изследване върху рака в научно списание

Журналисти публикуваха фалшиви резултати от изследване върху рака в научно списание в рамките на широкомащабно проучване за некоректни публикации, съобщи Франс прес, като цитира в. „Монд“. Експериментът целял да покаже, че всеки може да представи фалшиви резултати за истински, ако плати за това. Журналисти от две германски медии - в. „Зюддойче цайтунг“ и радиотелевизионната компания Ен Де Ер, представили пред Journal of Integrative Oncology „резултатите от клинично изследване, които показват, че екстрактът от прополис е по-ефикасен срещу колоректален рак в сравнение с традиционната химиотерапия“. „Изследването бе фиктивно, резултатите от него - изфабрикувани, а авторите му са от въображаем институт и не съществуват“, уточнява „Монд“. „Резултатите от изследването обаче бяха приети за по-малко от 10 дни и публикувани на 24 април“. Сайтът на „Монд“ предлага линк към архивирана версия на публикацията, която била изтеглена, след като ръководителите на списанието били предупредени. В нея се казва, че учени сравнили ефекта от химиотерапия с този от капсули прополис. Всъщност в заключенията в псевдонаучната статия се споменава и съвсем различна тема - за ефекта от масажите при тромбоемболия, съобщава Dariknews.bg.

Германският министър на образованието и научните изследвания Аня Карличек се изказа в полза на разследване, което да установи защо фалшиви резултати от изследване са могли да бъдат публикувани.

Pin It

Американската корпорация „Джонсън и Джонсън“ беше осъдена да заплати 4,69 млрд. долара обезщетение

Американската корпорация „Джонсън и Джонсън“ беше осъдена да заплати 4,69 млрд. долара обезщетение на 22 жени, които твърдят, че са заболели от рак, причинен от козметични продукти на компанията, съобщава „Блумбърг“. Сумата представлява шестото най-високо обезщетение присъждано някога в САЩ. Решението е взето от съд в щата Мисури с пълно единодушие от съдебните заседатели. Говорител на компанията е определил присъдата по делото като несправедлива и е заявил, че ще бъде обжалвана. Освен това от компанията са подчертали, че продуктите им не причиняват рак. „Джонсън и Джонсън“ са обвинени в измама и прикриване на информация, че част от продуктите им могат да нанесат непоправими вреди на здравето и в САЩ срещу компанията вече са заведени няколко хиляди иска. Ищците твърдят, че козметичните продукти на компанията са имали в състава си азбестов прах, която е доказано силно канцерогенен и причинява рак на яйчниците. Основаната през 1886 година „Джонсън и Джонсън“ корпорация е една от най-големите производители козметични и санитарни продукти и медицинско оборудване в света. За 2016 година оборотът на компанията е в размер от над 72 млрд. американски долара. /ТАСС и БГНЕС

Pin It

Най-добрият начин за контрол е да въвлечем в него пациентите, смята бъдещият управител на здравната каса

Промени в контрола, начина на финансиране на лекарствата и медицинските дейности, както и в пакета на здравната каса обеща бъдещият управител на фонда д-р Дечо Дечев. Това стана по време на изслушването му от депутатите в ресорната парламентарна комисия. Кандидатурата му за шеф на здравната каса получи подкрепата на депутатите от всички парламентарни групи почти без дебати. Гласуването на кандидатурата му в зала мина в петък. Промени в работата на касата на всички нива предложи д-р Дечев в представянето на концепцията си за развитие на здравната каса.

 

Лекарствата

 

„НЗОК има задължение да спазва задължително заложени параметри, спазвайки приходна и разходна част, тя трябва да намери баланса между осигурените лица, изпълнителните на медицинска помощ, институции. По една или друга причина във времето различни лобита нарушиха тези принципи и сега има сериозни проблеми. Сферата, в която трябва да се вземат спешни мерки са лекарствата", категоричен беше д-р Дечев. Той обясни, че заради неефикасната политика в момента разходите за медикаменти на касата в извънболничната и болничната помощ са толкова, колкото и за самата медицинска дейност на клиниките. Няма друга такава държава в света, съотношението лекарства:дейност трябва да е едно към пет, каза д-р Дечев. За да се преодолеят тези диспропорции, той предлага да се въведат еднакви терапии за медикаментозно лечение и в болниците на базата на международни признати ръководства, които да плаща касата. Ако някой пациент иска по-скъпо лечение за онкологично заболяване например, ще трябва да си доплати. Аналогична система той предлага и за медицинските изделия. Съдбата на най-скъпите терапии - за редките диагнози, засега обаче не е ясно дали ще останат в НЗОК или ще отидат в МЗ.

Pin It

Парламентът избра Дечо Дечев за управител на здравната каса

Със 124 гласа "за" и един "въздържал се" депутатите избраха предложения от ГЕРБ д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с мандат до 12 март 2020 г. В разискванията преди гласуването от партия ДПС и "Обединени патриоти" обявиха, че ще подкрепят кандидатурата му, а от БСП не го подкрепиха "не защото се съмняват в качествата му, а защото постът му е обезвластен". "Ние ще подкрепим убедено кандидатурата на д-р Дечо Дечев, защото неговият профил е свързан със сериозна експертиза и сериозно познаване на здравното осигуряване, мениджмънта на лечебните заведения", каза Хасан Адемов. По думите му това е доверие в аванс, защото от ДПС все още не са убедени, че концепцията, която е изложил д-р Дечев по време на изслушването му в комисията по здравеопазване, може да бъде реализирана от сега управляващото мнозинство.

"Лекарствената политика ще се гради на принципите ефикасност и ефективност. Никъде не се говори за изключване на определени медикаменти", каза Делчев преди гласуването. "Д-р Дечо Дечев има пълната ми подкрепа. Надявам се заедно да реализираме новия модел в здравеопазването", каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той отчете, че системата се намира в трудно положение, и пое ангажимент да представи новия здравноосигурителен модел. "Готов съм с него, но ми е необходим период от време, в който да го съгласувам с партньорите в правителството", каза здравният министър.

Кандидатурата на Дечев бе подкрепена от комисията по здравеопазване в сряда. Изборът на нов управител на касата се наложи, тъй като на 20 юни 2018 г. депутатите освободиха Камен Плочев от тази длъжност. След освобождаването на предишния управител парламентарните групи имаха възможност да предлагат кандидати в срок до 3 юли 2018 г. В този срок постъпи само едно предложение - на ГЕРБ и "Обединени патриоти", които издигнаха кандидатурата на д-р Дечо Дечев.

Pin It

ГЕРБ, "патриотите" и "Воля" подкрепиха на първо четене увеличението на акциза на бездимните цигари

Мнозинството в парламента прие на първо четене промени в закона за акцизите, с които от 1 октомври ще се увеличи акцизът върху т.нар. бездимни цигари. За гласуваха 101 депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля", а 63 народни представители БСП и ДПС бяха против. Според първоначалното предложение, внесено от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ, акцизите върху бездимните цигари трябваше да се изравнят с тези на конвенционалните цигари и една кутия да поскъпне от 5.50 на 10 лева. Заради голямата обществена реакция и след намесата на премиера Бойко Борисов управляващите се споразумяха ставката да се увеличи от 26% от акциза върху кутия конвенционални цигари на 40%. Очаква се текстът да бъде прецизиран между първо и второ четене. Това значи, че акцизът на кутия бездимни цигари ще се увеличи от 93 стотинки в момента на 1.43 лв. за кутия и заедно с данък добавена стойност ще достигне 1.71 лв. Така крайната цена на една кутия ще се увеличи до над 6 лева, при 5.50 лв. в момента, пише "Капитал". Мотивът на вносителите е, че по този начин ще влязат допълнителни средства в бюджета, които могат да се харчат за образование и здравеопазване. Според БСП обаче поправката е лобистка, необоснована, тъй като бездимните цигари били по-безвредни от обикновените, както и в нарушение на бюджетната процедура.

Pin It

До 6 август се заменят изтеглените лекарства за хипертония

Лекарствата срещу хипертония и сърдечни заболявания, които бяха изтеглени от аптеките, ще бъдат заменяни и отпускани безпрепятствено на пациентите. Това съобщиха от пресцентъра на здравната каса. В списъка са включени 62 лекарства, които бяха спрени у нас и в цяла Европа заради активното вещество Валсартан, доставено от китайска фирма, и съмненията, че в него има канцерогенен примес. От 6 юли до 6 август по преценка на общопрактикуващите лекари свободно ще се заменят блокираните лекарства и аптеките ще ги отпускат безпроблемно на пациентите. От здравната каса гарантират за изпълнението на това решение. Решението е взето вчера след среща между управителя на здравната каса Йорданка Пенкова, представители на управителните съвети на Българския лекарски съюз и на Фармацевтичния съюз.

Pin It

Здравната комисия в парламента ще изслуша единствения кандидат за шеф на НЗОК

Парламентарната комисия по здравеопазване ще изслуша днес единственият кандидат за нов директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев. Изпълнителният директор на столичната университетска болница за многопрофилно лечение "Св. Иван Рилски" е предложен от ГЕРБ и се очаква да бъде подкрепен от мнозинството. Опозицията няма кандидатура. Постът на управител на НЗОК е вакантен от 20 юни, когато депутатите решиха да прекратят предсрочно мандата на Камен Плочев. В края на май той поиска да се оттегли от поста, като се позова на член в Закона за здравето, според който, ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. Плочев излезе в дълъг болничен отпуск, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. Тогава Ананиев поиска оставката му, а впоследствие Плочев се оказа прав за размера на дълговете.

Pin It

Комисия за защита на личните данни: Лекари и работодатели нямат нужда от съгласие за обработка на лични данни

Лекари, адвокати, работодатели и банки няма нужда да искат съгласие за обработване на лични данни - това уточни Комисията за защита на личните данни в специален разяснителен материал за новия Общ регламент за защита на личните данни. След влизането в сила на GDPR на 25 май неподготвени за регламента институции и бизнеси започнаха да искат от клиентите си изрично потвърждение, че личните им данни могат да бъдат обработвани. В някои случаи това е напълно излишно и КЗЛД опитва с този материал да изясни кои са те. "Не трябва да се забравя, че както лесно е дадено, така лесно съгласието може да бъде оттеглено, поради което обработването на лични данни само въз основа на съгласие невинаги е най-удачен избор и е добре да се направи преценка дали не е налице друго правно основание", пишат от комисията. Съгласието е едно от основанията за събиране и обработване на лични данни. Независимо от факта, че то е посочено на първо място, важно е да се знае, че всички правни основания са алтернативни и равнопоставени, като същите не са подредени в йерархична зависимост. Наличието на което и да било от тях прави обработването законосъобразно, при условие че са спазени и другите изисквания на регламента.

В случаите, когато администратор на лични данни прави преценка дали да обработва личните данни на базата на съгласие, той трябва да изследва обстоятелството дали не е налице друго правно основание за тяхното обработване, като например законово задължение или договор, както и какви биха били последиците за съответната дейност при оттегляне на съгласието от лицето.

 
Някои от най-често срещаните ситуации, при които администраторът не следва да иска съгласие от лицето за обработване на личните му данни, са следните:
Pin It

Високият акциз за бездимните цигари: Спирачка за иновациите, контрабанда на хийтове и рекордни приходи в бюджета за сметка на здравето

В анализ на Петър Ганев от Института по пазарна икономика се казва: "Важно е да отбележим и че цялото това законодателно усилие на практика е своеобразен удар по иновациите и стимул за контрабанда. С новия акциз (било и 50% от този на цигарите) преминаването към бездимни изделия ще означава сериозно покачване на разходите за пушачите спрямо алтернативата - класическите цигари, което в местните условия би било непреодолима пречка за иновативните средства за пушене. Разбира се тези, които вече имат устройството, ще си търсят евтини хийтс от Сърбия (цената им е около 4 лв.) и потенциално от Украйна (цената им е едва 2 лв.). Потенциално ще си създадем изцяло нов вид контрабанда на изделия, които доскоро никой не беше и виждал в страната.

И тъй като водещ аргумент на законотворците е за "пропуснатите приходи за бюджета", в заключение ще добавим, че приходите от акцизи върху тютюневите изделия през първите пет месеца на 2018 г. са рекордни и достигат 923 млн. лв. (спрямо 848 млн. лв. за първите пет месеца на 2017 г.). До края на годината тези приходи най-вероятно ще надминат 2,5 млрд. лв., а ако прибавим и приходите от ДДС върху тютюневите изделия, то общо приходите ще са над 3 млрд. лв. Това би било абсолютен рекорд, така че едва ли липсата на пари от облагане на тютюневи изделия може да се разглежда като аргумент."

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки