Медиен обзор

България е на първо място в ЕС по прилагане на евтини антибиотици в болниците

Годишно 33 хиляди души в Европейския съюз и близо 700 хиляди в света умират от инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици. В България според данни за 2018 г. се приема, че подобна е била причината за смъртта на 280 души, а случаите на хора с инфекции заради антибактериална резистентност са били 5374, като страната е на средноевропейските нива. Ако правителствата не вземат адекватни мерки, през 2050 г. тази причина за смъртност може да се превърне в по-често срещана от раковите заболявания.

За това предупредиха днес представители на бюрото на Световната здравна организация в България, ръководители на Националния център за заразни и паразитни болести, на ветеринарномедицинския институт. Във връзка със започващата днес световна седмица за отговорно прилагане на антибиотици те поискаха от правителството да приеме, да задвижи на практика и да отдели необходимото финансиране за отлежаващия от 2016 г. "Национален план за действие срещу антибиотичната резистентност". И да състави предвиждания в плана междуинституционален съвет, който да координира политиките на здравното министерство, агенцията по храните, земеделското ведомство и образователните институции за информираност и превенция на неправилното използване на антибиотици.

Евтини антибиотици в българските болници?

България е държавата в Европа, която за миналата година е ползвала най-много евтини антибиотици - цефалоспорини трета генерация, в лечебните заведения, съобщи по време на пресконференцията днес доц. д-р Иван Иванов, завеждащ националната референтна лаборатория "Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност". Това е и основната причина за антимикробната резистентност. По думите му болниците купуват масово този вид антибиотици, тъй като те са най-евтини и печелят обществените поръчки. Вследствие болниците ги прилагат и в случаи, за които те не са ефективни, като например след операция за превенция на инфекция.

Според Иванов трябва да се възприеме практиката от други държави, където в подзаконови нормативни актове е уредена правилната употреба на антибиотици, да се напишат стриктни правила и да се предвидят дори санкции при неправилното и ненужно приложение.

В доболничната практика положението според Иванов е по-добро, като и там се изписват подобни евтини антибиотици, но като цяло показателите на България за приемани антибиотици в доболничната помощ са под средните за Европа. В същото време той коментира, че трябва да се насърчат лекарите и пациентите да наблягат на микробиологичните изследвания и антибиограмите, преди да се пристъпи към предписване на антибиотик. В същото време той отбеляза, че това често е проблем както за лекари, така и за пациентите, защото изисква повече време и повече посещения при лекаря.

Pin It

30 млади лекари са започнали работа в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали

Това сподели нейният директор проф. Тодор Черкезов пред БНР. Той посочи, че има негативна тенденция в цялата страна, свързана със застаряването на лекарите, но успокои, че в кърджалийската болница този проблем не стои с такава сила. „Действително има негативни тенденции в застаряването на лекарите, но както добре знаем, застарява и цялото население на страната, така че това не е нещо ново и не е само в нашата страна”, посочи проф. Черкезов. „Искам да кажа обаче, че за щастие в нашата област и в нашата болница в последните години са започнали работа 30 млади лекари. Държа да го подчертая, в противовес на такива апокалиптични картини, че ние ще останем без лекари”, коментира още той.

Pin It

155 лекари от България, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Израел, Кипър, Сирия, Турция, Украйна и Швеция получиха дипломите си във Варна

Тържествената церемония по дипломирането на 52-рия випуск медици се състоя на 10 ноември в Зала 1 на Фестивален и конгресен център в морската столица, съобщават от висшето учебно заведение. Четиридесет и един са отличниците от Випуск 2018 на Факултета по медицина към Медицински университет – Варна. Първенец на випуска е д-р Пресияна Боярова, която получи парични награди от ректора и от кмета на Варна. „Днес затваряйки една страница, отваряте нова. Но само от вас зависи какъв избор ще направите в бъдеще - дали ще изберете да бъдете себе си, да бъдете професионалистите, за които сме ви подготвяли през тези 6 години, да спазите всяка дума от Хипократовата клетва, която ще произнесете след малко, да продължите по пътя на научната кариера. Моят съвет е: какъвто и избор да направите, направете го така че, да останете верни на себе си, на човечността и добротата. Не оставяйте обстоятелствата или навиците да управляват вашия избор. Станете господар на себе си и използвайте силата на волята си, за да избирате. Вие вече притежавате част и от могъщата сила на знанието. А знанието е това, което дава възможност за избор“, каза в академичното си слово ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов.

Pin It

Кабинетът отпусна 2.7 млн. лева на ВМА за медицинска апаратура

Военномедицинска академия (ВМА) в София ще получи допълнителни 2.7 млн. лева от правителството, реши на днешното си заседание кабинетът. Средствата ще бъдат използвани за покупката на магнитно-резонансен томограф и ехографски апарат за ранна диагностика на карцином на простатната жлеза. Управляващите одобриха и допълнителен трансфер в размер на 754 хил. лв. по бюджета на община Костинброд. Парите ще се използват за реконструкция на централния площад и прилежаща улица, както и за изграждането на паркинги около него. Други 420 хил. лева пък бяха отпуснати на Сметната палата. Те са за плащания по изпълнителни листове, издадени от Софийския градски съд по гражданско дело, включващи главница, разноски и законна лихва. За извършване на неотложни строително-ремонтни работи на покривните конструкции на сгради на Държавната агенция "Архиви" са отделени допълнителни 300 хил. лв.

Pin It

Още за наградите за иновация, отличени по време на петата годишна конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор", организирана от "Капитал"

Иновативни методи за нехирургично поставяне на стент при спукана аорта, лъчетерапия на лява гърда при автоматично апаратно контролирано задържане на дишането в дълбок инспириум, както и механично премахване на тромб от голям кръвоносен съд в мозъка след инсулт. Това са трите проекта – носители на наградите за иновация, отличени по време на петата годишна конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор", организирана от "Капитал". Специалната награда на "Капитал" пък е за група учители от Пловдив от сдружение "Образование и здраве", които се опитват чрез игри, арт терапии, четене, учене да създадат приятна, позната среда за децата, настанени в детска клиника към УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив.

Американският фармацевтичен концерн Abbvie – партньор в организирането на форума, връчи специална награда на фондация Българско рационално общество. Фондацията се опитва да се "бори с псевдонауката", като "превежда" на достъпен език иначе сложно звучащите научни достижения и изследвания. Дружеството създава и популяризира информационни материали, които по разбираем начин предават важни научни принципи, които да отговорят на търсенията на хората и нуждата им от информация, вместо да стигат до псевдолечители.

Екипът на д-р Зоран Станков, инвазивен кардиолог, и проф. Иво Петров, завеждащ отделението по кардиология и ангиология към "Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов център" бяха отличени заради високоспециализирана операция по нехирургично поставяне на стент при спукана аорта. Те са спасили пациент с остра дисекация на аортата, лекуван изцяло ендоваскуларно и с имплантирани два стента. Методът позволява лечение без обща анестезия, без хирургичен съдов достъп и без престой в отделение по реанимация. Възстановителният период при този метод на лечение е няколко часа след процедурата. Пациентът се раздвижва в пълен обем след 2 часа. Може да бъде дехоспитализиран на следващия ден, което при хирургичното лечение е невъзможно. А след успешния опит са приложили практиката и на още двама пациенти.

Друг екип на "Аджибадем Сити клиник" от онкологичния център на болницата, ръководен от д-р Николай Недев и водещият специалист д-р Иван Георгиев, бяха наградени заради вкарването в болницата като рутинна практика на метод за облъчване в условията на контролирано дишане в дълбок инспириум при пациентки с рак на лява млечна жлеза. Лекарите отбелязват, че при лъчение при рак на гърдата това засяга и сърцето и съответно вреди за общото състояние на пациентите и на други органи. За да се минимализира сърдечната токсичност, чрез апарат се задържа контролирано дишането на пациента в дълбок инспириум (voluntary deep inspiration breath-holds).

Награда беше дадена и на д-р Нурфет Алиоски от УМБАЛ "Св. Анна" и екипа – доц. Росен Калпачки, доц. Божидар Финков, доц. Васил Велчев, д-р Лъчезар Иванов, д-р Цветанка Праматарова, д-р Веселин Георгиев, д-р Димитър Николаков, д-р Мария Георгиева, р. лаб. Йоана Шутелова и сестра Весела Нинова. Те прилагат механична тромбектомия при лечение на исхемичен инсулт – механично отпушват големи запушени съдове в мозъка след инсулт. Модерното лечение на исхемичен инсулт до момента с венозно инжектиране на медикаменти може да се прилага до четвъртия  час от началото на симптоматиката. Това обаче не е подходящо при запушване на големи кръвоносни съдове на мозъка, отбелязват от екипа. Прилаганата от тях механична тромбектомия е подходяща за пациенти със запушване на големи кръвоносни съдове на мозъка до шестия час. Така половината от лекуваните пациенти са изписани в много добро клинично състояние, а още 27% са в добро състояние.

Pin It

С около 15-20% могат да бъдат увеличени заплатите на медицинските специалисти през 2019-та

Средно между 15 и 20 на сто да се увеличат от догодина заплатите на заетите в здравния сектор, като увеличението ще е около 200-400 лева. Това предвижда подписаният днес нов колективен трудов договор в сектора на здравеопазването. В същото време работодателите и синдикатите изразиха надежда след тази позитивна стъпка да се работи и по-усилено за преодоляване на тежките дисбаланси при заплащането на медицинските специалисти в различните региони на страната. А също и в самите болници между различните специалисти. "Подписахме с идеята, препоръката, виждането освен регулирането на основната работна заплата да положим всички усилия да преодолеем много тежките диспропорции в системата. В противен случай рискуваме в цялата здравна система, с изключение на няколко по-големи града, да останем без кадри", заяви при подписването на договора д-р Мими Виткова от КРИБ. И отбеляза, че на места заплатите са трицифрени, а в други болници достигат и петцифрени суми. "Трябва да се сложи ред в тази кочина – диспропорционалното заплащане", заяви и д-р Иван Кокалов от КНСБ. Отбеляза, че дори в някои болници медицинските сестри получават 5-10 лева над минималната работна заплата, а в същото време се раздават огромни бонуси на други специалисти над заплатата.

Pin It

Здравна политика: Как ще се остойностява и плаща на болниците

От дискусиите се вижда и неяснота за това как касата ще плаща в бъдеще на болниците. Кое и как ще се покрива от касата, ще има ли възможност за доплащане от страна на пациентите и как ще се процедира при разминаване между стойността на услугата, изчислена от касата, и сметките на самата болница. "Много е важно всички лечебни заведения да оповестяват цените на медицинските услуги, по които работят, независимо дали са по каса или извън каса, като за целта ще дефинираме формат за това и те ще издават финансови документи на пациентите за проведеното от тях лечение. Това е нещо важно и ново. Регламентираме го законово", казва Начева. "И е важно, че тази Агенция за медицински надзор ще контролира и цените, които са над цените на клиничните пътеки. Да речем, 100 лева по каса, така наречената национална цена, 120 – от болницата. Агенцията ще контролира основанието за тази цена защо да бъде 120, а не 100", отбелязва здравният министър Кирил Ананиев. "Нашето желание е болниците да си оповестят цените, а касата заплаща и те са длъжни да окажат помощта в обхвата на основния пакет", допълва Начева. Д-р Иван Кокалов обаче коментира, че от така предложените текстове това не се разбира. "Ако се оповестят цените, излиза, че аз, като дойда като осигурен и касата покрива 100 лв., а той е написал 150 лв., аз трябва да се бръкна и да платя 50 лв. отгоре. Това трябва да стане ясно, че не може да стане, че става въпрос за здравно неосигурени или по друг казус. Така, както е написано, излиза...", отбелязва той. Начева коментира, че идеята е така самите болници да си остойностят сами услугите, а не това да се прави от касата на базата на субективни критерии. Но се съгласява, че трябва да се направи корекция в текстовете.

 

Pin It

Здравна политика: Стандартите за медицинска дейност

Ще има публично обсъждане, дискусии, ще бъдат извикани всички заинтересовани и постепенно ще се изработят наредби за това какви ще са и как ще се прилагат най-добрите стандарти за медицинска дейност, заяви днес Начева. В същото време законовите промени, внесени и вече обсъждани в парламента, предвиждат изменения в тези медицински стандарти, и то в срок от три месеца. От дискусиите по време на надзорния съвет на касата около бюджета за здраве и промените в сектора пък се вижда, че здравните власти нямат още идея как ще приложат на практика това изменение. "Регламентираме за пръв път съдържание на медицинските стандарти, както и за останалите наредби сме си поставили амбициозния срок да са готови, тъй като редица от тях са свързани с плащанията на касата и с работата на касата и министерството – три месеца от приемането на закона. Нарочно сме си дали този амбициозен срок, за да станат нещата, тъй като ако няма краен срок, това няма да се случи. Медицинските стандарти си ги представяме като една обща наредба с ясно регламентирано съдържание, което да съдържа и количествени критерии и по този начин ще има яснота, а в момента, в който са готови, новата агенция ще може да прелицензира всички лечебни заведения в срок до една година на базата на новите медицински стандарти", обяснява Жени Начева по време на заседанието на надзорния съвет. От дискусиите обаче не се разбира и не се дава ясен отговор на какво ще стъпи това регламентирано съдържание за стандартите, количествените критерии. "Аз както си го представям, правила как се лекува, най-елементарно казано, апандисит, да речем", коментира в един момент Начева. А зам.-министър Бойко Пенков репликира, че това са друг вид стандарти: "Ако започнем да прехвърляме нещата като практика по болести, това е труд, който може би ще отнеме 15 години, за да обхванем най-често срещаните болести. Колежът в Холандия, който се занимава с това нещо за последните 10 години, е издал 40 такива практики, минали на консенсус, които касаят примерно асма, диабет, какво се прави при джипито, при специалиста или в болницата." Ръководителят на касата д-р Дечо Дечев пита не може ли тези стандарти да се вземат наготово, но му отговарят, че те трябва да бъдат купени.

Pin It

Здравна политика: Фондът за лечение на деца

С приеманите днес от парламента на първо четене промени ще бъде закрит Фондът за лечение на деца и функциите му ще бъдат поети от здравната каса. А лекари и организации от сектора многократно алармираха за сериозни въпроси, които трябва да се обсъдят, преди да се пристъпи към това закриване. Като например кой ще поема в бъдеще онкомедикаменти и медицински изделия, плащани досега от фонда, които обаче не са в реимбурсния списък на касата. Помолена от журналисти за коментар по време на форума, подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова на няколко пъти повтори уверението и на други ръководители на здравната система, че няма да има проблеми за тези плащания. На многократни питания как точно обаче това ще се случи Пенкова коментира, че не познава в детайли работата на фонда и ще се види как ще работи всичко, когато промяната се случи на практика. Допълни, че плащанията вероятно ще стават с трансфери от здравното министерство. Като и за това ще трябва промяна в наредби. Които тепърва ще се коментират.

Pin It

Здравна политика: Иновации – когато има пари и ... за друга сметка

С резултатите и ползите Жени Начева обвърза и инвестициите на касата в иновативни лечения и манипулации. Тя беше попитана от националния консултант по инвазивна кардиология и част от екипа – носител на първа награда за иновативна практика от днешния форум, проф. Иво Петров. Той поиска да разбере каква е визията на здравното министерство да подпомага и финансира въвеждането на иновативни процедури, които са масови в Европа, а тук достъпът до тях е изключително затруднен, понякога е само за единици хора. Подкрепям ви, че трябват контрол и индикатори за резултативността, но заради силно затруднения достъп и неприлагане на добрите практики в България аз подписвам изпращане на българи в чужбина, където те имат достъп до тези терапии, методи и изделия, коментира проф. Петров. И отбеляза, че това не излиза по-евтино или ефикасно за здравния бюджет. Преди това в изказването си той отбеляза, че като национален консултант например е препоръчал какви стентове ще са необходими и полезни за следващата година, какви са новите практики и утвърдени от години в Европа тенденции, но мнението му не е било взето предвид. И негови колеги преди това отбелязаха, че е нужен много по-сериозен ангажимент от страна на държавата за внедряване на иновативните практики. Какъвто в момента не виждат. "Да, трябва да подкрепим и подкрепяме иновациите. Но те не биха се случили, първо, без яснота за ползите. И второ – в рамките на ресурса, който имаме, трябва да заместим друг тип дейности", отговори лаконично Жени Начева.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки