Медиен обзор

Жени Начева, д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева са определени за представители на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса

Жени Начева ще бъде председател на Надзорния съвет на НЗОК, реши правителството, предаде репортер на БГНЕС. Кирил Ананиев, който беше избран за министър на здравеопазването, д-р Мирослав Ненков и Лидия Нейчева са освободени от ръководните длъжности в НЗОК поради промяна в служебното им положение. Към момента Жени Начева е заместник-министър на здравеопазването. Тя е отговаряла за бюджета и финансите в Националната здравноосигурителна каса, която по-късно оглавява. До назначаването й за заместник-министър на здравеопазването е директор на дирекция в Министерството на финансите. Д-р Бойко Пенков също е заместник-министър на здравеопазването към настоящия момент. Той е заемал различни позиции в здравния сектор. Бил е начело и на Националната здравноосигурителна каса. Д-р Пенков два пъти е заемал длъжността заместник-министър на здравеопазването. Росица Велкова-Желева е заместник-министър на финансите. До назначаването й на този пост е дългогодишен ръководен служител в Министерството на финансите. Била е и заместник-председател на Държавната агенция за осигурителен надзор. /БГНЕС

Pin It

Детската клиника по изгаряния на "Пирогов" беше обновена с дарение за пръв път от 43 години

За пръв път от 1974 г. насам са обновени оборудването и леглата в Детската клиника по изгаряния и пластична хирургия към столичната спешна болница "Н. И. Пирогов". Средствата за подмяната на остарялата леглова база са в размер на 60 хил. лв., събрани от благотворителната организация Лайънс клуб "София Витоша".

За отделението са осигурени нови функционални легла за 15-те стаи, в които се лекуват близо 90% от бебетата и децата с изгаряния в страната. Дарена е и професионална вана, в която няколко пъти дневно се хидратират децата с тежки изгаряния, както и два апарата за бързо и безболезнено откриване на вени при инжектиране.

Pin It

Парламентът ще гласува кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър

Народното събрание днес ще гласува оставката на Николай Петров като министър на здравеопазването и назначаването на Кирил Ананиев на негово място. Предложението на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирано в деловодството на Народното събрание в четвъртък (9 ноември) и се очаква да бъде гласувано преди парламентарния контрол днес.

Николай Петров подаде оставка като здравен министър на 30 октомври, след като Би Ти Ви излъчи репортаж, че като шеф на Военномедицинска академия той е възложил обществени поръчки за над 1 млн. лева на фирми на зет си. Преди дни премиерът Борисов каза, че е готов с предложение за министър, а по-късно политическият съвет на управляващата коалиция утвърди кандидатурата, но име така и не бе съобщено. Беше известно, че бъдещият министър няма да е от здравните среди.

Кирил Ананиев е назначаван за зам.-министър на финансите в шест правителства - на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Георги Близнашки, както и във втория и третия кабинет на Бойко Борисов. Всички те са разчитали на експертните му качества при съставянето на държавните бюджети. В служебното правителство на Огнян Герджиков Ананиев бе начело на финансовото ведомство.

Той започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност "Финанси и кредит" в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление "Държавни разходи", а след това и до зам.-министър и министър на финансите.

Pin It

Жена от Бургас осъди гинеколога си за лекарска грешка заради закъсняло лечение на инфекция след секцио

Жена от Бургас осъди на две инстанции болница "Дева Мария" и наблюдавщия си лекар в нея д-р Сияна Драгнева, заради неправилна диагноза и ненавременно лечение на възпаление след секцио, което в последствие наложило тотална хистеректомия - отстраняване на матката й. Казусът е от 2015 г., като решението на Окръжния съд в Бургас в полза на ищцата в последствие се обжалва от болницата, но с решение от този октомври и Апелативният съд в Бургас потвърждава вината на лекарката и лечебното заведение за нанасяне на неимущствени вреди. Наложено им е да изплатят на пострадалата жена обезщетение при предявен частичен иск за сумата от 26 хил. лв. и да покрият разходите по делото.  През 2014 г. тогава 26-годишната Женя Димова кара трудна бременност и неколкократно е хоспитализирана в болница "Дева Мария" в периода на износване. Наблюдава я акушер-гинекологът д-р Сияна Драгнева и е планирано бебето да се роди със секцио през март 2015 г., но месец преди термина и насрочената дата за операцията, състоянието на жената се влошава с бързи и резки промени на кръвното налягане. Налага се спешно да бъде приета и бебето излиза на бял свят с цезарово сечение в началото на февруари. За събитията разказва още тогава в писмо до медиите съпругът на родилката, цитирано в сайта е-Бургас.

Pin It

Коалицията избра здравен министър и обяви, че е стабилна

Политическият съвет на управляващата коалиция утвърди официалната номинация за министър на здравеопазването. Коалиционното мнозинство е стабилно. На днешното редовно заседание лидерите на партиите от коалицията разгледаха няколко възможни кандидатури. Предложението за министър ще бъде внесено от премиера Бойко Борисов в парламента веднага след приемането на Бюджет 2018, първото четене на който се очаква тази седмица. Името на номинирания за министър не беше обявено. Политическият съвет на коалицията ще възложи на парламентарните групи на ГЕРБ и на „Обединени патриоти“ да формират екип от юристи, който да изготви правен анализ и да направи предложения за законодателни промени по отношение на отпадането на давността за престъпления при приватизационни сделки.

Pin It

34% от диабетиците в България не са мерили нивото на гликирания си хемоглобин през последните 12 месеца

98% от хората, които не страдат от диабет, смятат, че диабетът е сериозно заболяване. Това сочат данните от национално проучване за информираността на българите относно захарния диабет. Изследването е проведено май 2017 г. сред 1000 души, пропорционално разпределени във всичко региони на България. Съотношението между мъже и жени е 50:50 на възраст от 16 до 60 години. Данните показват, че 400 души (58% жени и 42% мъже) от анкетираните са с диабет, като 200 от тях са на инсулин.

 

Целите на проучването са да се установи на какво ниво са знанията на хора без диабет относно рисковите фактори, превенцията и ранното разпознаване на симптомите на захарния диабет, както и знанията на диабетно болните относно контрола на захарния диабет и превенцията на усложненията. За изготвяне на изводите от изследването са използвани данни от проведено през 2013 г. проучване, обясни проф. Цветалина Танкова, началник на клиника по диабетология към УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”, която представи данните от изследването.

 

63% от хората, които не страдат от диабет, знаят, че диабетът на зрялата възраст може да бъде избегнат. Точно такъв е бил делът на запознатите и в проучването от 2013 г. Според 89% от запитаните наднорменото тегло и обездвижването могат да доведат до диабет. Това са 3% по-малко в сравнение с резултатите от 2013 г. Над 94% са съгласни, че ако не се лекува правилно, диабетът може да доведе до усложнения, а според 83.5% от анкетираните без правилно лечение може да се стигне и до инвалидизация. Нивата на информираността по отношение на симптомите на диабета (жажда, лесно изморяване, сухота в устата и др.) в двете проучвания се запазва, но все още не са добре разпознаваеми. При съмнение за симптоми на диабет най-висок дял от анкетираните (57%) споделят, че биха се консултирали първо с личния си лекар. Само 18% биха посетили ендокринолог, а 2% биха търсили отговори в интернет.

Pin It

Бюджетът за здраве крие рискове от фалити на поликлиники, смятат от лекарския съюз

Предвидените в бюджета средства за общопрактикуващите лекари и Диагностично консултативните центрове (бившите поликлиники, б.а.) са недостатъчни, обяви днес по Нова телевиция председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Той уточни, че при поискани от съюза през юли допълнителни 23 милиона лева за сектора, увеличението е с едва 9.9 млн. лева. За общопрактикуващите лекари са предвидени със 7 млн. лева повече, при поискани 10 млн, а за ДКЦ-тата 2.9 млн, при искани 13 млн, уточни д-р Грозев. Според него, ако бюджетът бъде одобрен в настоящия си вид, бившите поликлиники ще дават между 80 и 85% от парите си за заплати. "Какво остава за разплащане с контрагенти, плащане на ток, вода и отопление", попита председателят на Българския лекарски съюз. Той не изключи фалити, като най-застрашени били ДКЦ-тата, които имат най-много работа. Според д-р Грозев начинът на разпределение на парите за здраве не кореспондира с идеята на правителтво за изнасяне на част от ангажиментите на болниците към бившите поликлиники.

Pin It

Оставката на Николай Петров ще забави фатално проекта за Спешна помощ, заяви заместникът му

Оставката на здравния министър Николай Петров ще забави фатално проекта за Спешна помощ. Ще забави и реанимацията на болниците във Враца и Ловеч. Това заяви пред БНТ зам.-министърът Мирослав Ненков. В момента той изпълнява функциите на Петров, който е в отпуска до гласуването на оставката му в Народното събрание. Проектът включва изграждането на нови центрове за Спешна помощ и ремонт на старите. До началото на 2018 г. беше планирано да бъдат обявени обществените поръчки за изпълнението на ремонтите и строежите на общо близо 240 обекта. Всичко това сега е под въпрос, твърди Ненков.

"С Николай Петров напреднахме много по няколко важни задачи. На идващия нов министър ще му трябва малко време за ориентация, което фатално ще забави проекта за Спешна помощ, който е на финалната си фаза. Именно такова обстоятелство може да ме спре за поста министър и затова не съм готов с отговора си. Ако провеждам политиката на Петров, бих се съгласил", заяви Ненков, който е сред спряганите имена за нов здравен министър.

Pin It

Рядко срещано единодушие в парламента по два закона -

По два закона в парламента бе постигнато рядко срещано единодушие при гласуването. Трети закон бе приет с голямо мнозинство. Най-напред депутатите одобриха единодушно на първо четене със 139 гласа "за" промени в Закона за лечебните заведения. После пък гласуваха на първо четене - пак единодушно, но този път със 167 гласа "за" предложение за допълнение в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. 

Първият законопроект е внесен от депутати от левицата, вторият - от правителството.

Pin It

Дефицит на лични лекари в Русенско

Общопрактикуващите лекари в Русенска област са по-малко от необходимия брой - вместо 152-ма те са само 106. Освен това половината от тях са на възраст над 55 г. Проблемът с недостига на медицински специалисти в областта продължава да се задълбочава, показва анализът на експертите от Регионалната здравна инспекция, предаде БНТ. Той е особено голям при общопроктикуващите лекари, където освен че има дефицит от 46 лекари, за 3 години броят им намалял със 7. "Неблагоприятната тенденция при тях е в две насоки – това, че са недостатъчно като брой, и другата насока е тяхното застаряване", каза Иванка Славкова – дирекция „Медицински дейности” в РЗИ – Русе.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки