Медиен обзор

Световен ден на сърцето 2018


За Световната история на деня на сърцето
Световният ден на сърцето започва да се отбелязва всяка година в последната неделя на месец септември до 2010-та година. От 2011-та е с фиксирана дата - 29-ти септември. Това е ефективно събитие, създадено през 2000 г. и организирано ежегодно от Световната сърдечна федерация /World Heart Federation (WHF)/. Световната сърдечна федерация и нейните членове активно участват в инициативи чрез партньори в целия свят, за да разпространяват сред обществеността информация за опасността от  преждевременната смърт от сърдечни заболявания и основните рискови фактори (тютюнопушене, липса на физически упражнения, нездравословна диета и приемане на алкохол). Чрез тази кампания се насърчават доказано ефективни превантивни мерки, за да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания.

За Световната Сърдечна Федерация
Световната сърдечна федерация /World Heart Federation (WHF)/ е неправителствена организация, базирана в Женева, Швейцария. Международното кардиологично дружество /International Society of Cardiology/ е основано през 1946 г. и Международната федерация по кардиология /International Cardiology Federation/ през 1970 г. Двете организации са обединени в Международното дружество и Федерация по кардиология (ISFC) през 1978 г. По-късно името на Международното общество и Федерация по кардиология е променено на Световна сърдечна федерация /World Heart Federation (WHF)/ през 1998 г. През 2000 г. е учредена кампанията за световните дни на сърцето, която се празнува всяка година на 29 септември.

Кампании:

Безплатни прегледи и консултация с кардиолог ще се проведат от 25 до 28 септември 2018 г. в медицинския комплекс „Свети Георги“ в Перник. Инициативата е по повод Световния ден на сърцето, който се отбелязва на 29 септември. Организатори са Фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Microlife България в партньорство с Община Перник и БЧК. Социално значимата инициатива, е посветена на профилактиката и контрола на сърдечно-съдовите заболявания. Това е поводът за провеждането на специална кампания на 29 септември 2018г. под мотото „Моето сърце – твоето сърце . Изпълни обещанието си за здраве!“.

Pin It

Лекари от ВМА ще преглеждат безплатно пациенти с проблеми с кръвното налягане на Световния ден на сърцето (29 септември)

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще преглеждат безплатно пациенти с проблеми с кръвното налягане. Консултациите ще се проведат на 27 септември от 8 до 13 ч. в кабинет 218, който се намира на втория етаж на поликлиниката на болницата, съобщиха от пресцентъра на ВМА.  Безплатните прегледи са свързани със Световния ден на сърцето (29 септември). Необходимо е да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 682, от 8 до 14 ч. Не се изисква направление от личния лекар. Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите, свързани с повишеното кръвно налягане, което е една от най-честите причини за смърт от сърдечни заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност.

Pin It

Наливане на още пари или сериозна реформа - здравното министерство представя визията си

Ще има ли здравна реформа? И каква ще е тя – просто увеличение на здравната вноска, пълна демонополизация на здравната каса, няколко стълба със задължително здравно застраховане. Ще орежат ли здравното министерство и касата разходите си за сметка на здравните застраховки? Ще има ли реални структурни и сериозни реформи, промени за спиране на течовете от системата, ще се намерят ли механизми неосигурените да започнат да внасят вноски и за реформа в болниците? И в крайна сметка ще се подобри ли здравната помощ в България, която според наскоро излязъл анализ е най-неефективната от изследваните 56 страни? Това са част от въпросите, чиито отговори се очаква да бъдат получени днес. Здравното министерство представя официално концепцията си за здравна реформа. От началото на месеца ведомството води разговори с различни заинтересовани среди от сектора по идеите си – съсловни организации, представители на лекари, стоматолози, фармацевтичния бранш, на болници и др. И сондира мнения. Министерството отказа да оповести намеренията си с аргумента, че първо иска да чуе мненията, да направи промени, да се спре на безспорните елементи. А всички идеи са неокончателни, първични. Едва след представянето на първоначално одобрените идеи ще започне работата по конкретни законови текстове и промени.

Въпреки това част от документите, представяни на срещите, вече изтекоха към медиите. А представителите на сектора изразиха сериозни критики и притеснения към готвените промени. Едно от най-обсъжданите и критикувани предложения е за въвеждане на тристълбов модел на осигуряване – осигуровка в здравната каса, задължителна здравна застраховка и доброволна здравна застраховка. Разиграният от министерството вариант е здравната каса да плаща болнична дейност до 700 лв., като тя ще поема 85% от цената, или максимум 595 лв., а пациентът ще плаща в брой или чрез доброволна застраховка 15 на сто за всяко лечение в болница. При цена на лечението над 700 лв. средствата ще се допълват от задължителната здравна застраховка.

Pin It

Пълна демонополизация на здравното осигуряване поискаха болниците от НСЧБ

Пълна демонополизация на здравното осигуряване. Това е моделът, зад който застават лечебните заведения от Националното сдружение на частните болници, както и Центърът за защита правата в здравеопазването. Сдруженията излизат с декларация във връзка с двата варианта за здравноосигурителен модел, представени от здравния министър Кирил Ананиев пред различни заинтересовани страни от системата. Припомняме, единият от вариантите предвижда въвеждане на задължително допълнително здравно застраховане на осигурените, а другият – пълна демонополизация на НЗОК чрез въвеждане на равнопоставени здравни каси. „Финансовият министър Владислав Горанов официално се обяви за пълна демонополизация“, припомнят от НСЧБ и ЦЗПЗ и посочват: „Ние, представителите на лечебните заведения за болнична помощ сме удовлетворени от инициативата за реформа. Имали сме възможност и друг път да изразим нашата позиция за пълна демонополизация на здравното осигуряване.“

Pin It

Заваляха критики срещу поредният рунд на здравната реформа още преди да е представена официално

Готвената от здравното министерство реформа, част от която е втора задължителна здравна застраховка в частен фонд за лечение над 700 лева, срещна критики и скептицизъм в професионалните среди още преди официалното си представяне. Малка част от съсловието на медицинските специалисти подкрепя промените, но ако им се даде повече яснота. Очаква се здравният министър Кирил Ананиев да представи предложенията си за реформа в сектора на 26 септември. Днес темата ще бъде обсъдена и на заседанието на правителството. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров (БЛС) разкритикува отпадането на досегашния Рамков договор. Той обясни, че на среща с министъра им било съобщено, че вече рамкови договори не се предвиждат. В интервю за БНТ д-р Маджаров коментира, че с рамковия договор сега лекарите поемат отговорност за качеството на услугата. Отпадането му би било крачка назад. "Не можем да си позволим след 18 години да се връщаме към стария модел на административно здравеопазване, който навремето доведе до липса на лекарства, на бельо в болниците и на незаинтересован персонал", посочи председателят на БЛС.

Pin It

Спешното отделение на УМБАЛ Бургас вече има сектор за 24-часово наблюдение на пациенти с неуточнени състояния

Звеното е разкрито в съответствие с новия стандарт по Спешна медицина, към който болниците със  спешни отделения трябва да приведат своята дейност. Секторът е ремонтиран и оборудван с всичко необходимо както за преглед, така и за престой на пациент на Спешно отделение, който да бъде наблюдаван 24 часа. Там могат да остават и хора, които се нуждаят от медицинска помощ, но състоянието им не е толкова сериозно, за да налага болничен престой. Досега такива пациенти бяха приемани в различни отделения, защото това беше единственият начин да бъдат обслужени. Преценката за това кой да бъде оставен за 24-часово наблюдение, а кой да бъде приет в болницата, ще се осъществява както и до момента от дежурния екип на Спешно отделение.

Pin It

Започва конкурс за иновации и добри практики в здравния сектор в България

До 15 октомври 2018 г. всички желаещи ще могат да кандидатстват със своите проекти, а най-добрите сред тях ще бъдат отличени по време на Петата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“. Конкурсът е организиран от „Капитал“ и биофармацевтична компания АбВи. „Ние вярваме, че в българското здравеопазване има много примери за добри практики на световно ниво. Често обаче те остават скрити за обществото. Подехме тази инициатива, за да покажем и отличим положителните примери. Надяваме се по този начин да вдъхновим лекарите, професионалистите по здравни грижи, пациентските организации, институциите и медиите да продължават да работят за качествено здравеопазване в името на пациента,“ заяви д-р Кирил Николчев, генерален мениджър на АбВи България.

 

„Вестник „Капитал“ отделя важно място в изданията си на иновациите във всички сфери на бизнеса от самото си създаване. Високите постижения в медицината не са достатъчно добре оценени от обществото и понеже сме в дълг към сектора да покажем добрите практики, обединяваме усилия с експертите и институциите, за да популяризираме успехите на здравния сектор“, отбеляза от своя страна г-жа Галя Прокопиева, изпълнителен директор на издателя на вестника „Икономедиа“.

Pin It

Директорът на агенцията по трансплантации подаде наново оставка

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова е депозирала оставката си пред здравния министър като е обявила лични причини, свързани с професионалното й развитие, съобщи пресцентърът на министерството на здравеопазването. Симеонова иска да се оттегли за втори път в рамките на три месеца. В средата на юни тя подаде молба за напускане, а според пациентски организации причина беше прекратеният договор с европейската агенция за трансплантации "Евротрансплант". Министър Кирил Ананиев тогава не прие оставката й с мотива, че проблемите трябва да бъдат решавани и тя остана на поста си. В днешното съобщение на министерството се съобщава, че до дни Ананиев ще назначи нов титуляр. Екипът на Министерството на здравеопазването продължава преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб, се казва в съобщението. Министерството уверява, че разговорите с трансплантационния център в Есен, Германия, са на финален етап, а самата Симеонова ще продължи да съдейства със своята експертиза.

Pin It

Конгресът на Европейското дружество по кардиология (ESC) в Мюнхен, Германия

От 25 до 29 август в Мюнхен, Германия се проведе най-големият в света конгрес по кардиоваскуларни заболявания организиран от Европейското дружество по кардиология (ESC). Статистиката показа: 31 000 медицински специалисти от 150 държави,  4 500 абстракта в 500 сесиии, дискутирани са 400 кардиологични теми, над 200 компании представиха продуктите и услугите си на изложение по време конгреса. Конгресът предостави на участниците си 5 нови гайдлайна за лечение и диагностика на артериална хипертония, синкоп, миокарден инфаркт, миокардна реваскуларизация и сърдечно-съдови заболявания по време на бременност. Най-важното от новите ръководства ще бъде синтезирано по време на 16-ия Национален конгрес по кардиология в к.к. Албена между 4 и 7 октомври.

Best of ESC Congress 2018

Pin It

Министерството на здравеопазването обяви конкурс за длъжността „директор“ на Националния център по радиобиология и радиационна защита

Той трябва да организира, ръководи, координира и контролира осъществяването на цялостната дейност на Центъра и го представлява пред трети лица. Сред изискванията за длъжността са наличието на образователна и научна степен или научна степен в областта на радиобиологията или радиационната хигиена, пет години професионален опит след придобиването на образователната и научна степен или научната степен и компютърна грамотност. Конкурсът ще се проведе чрез защита на концепция на тема: „Ролята и мястото на Националния център по радиобиология и радиационна защита в националната система за здравеопазване като специализиран орган по проблемите на общественото здраве в областта на радиационната защита” и провеждане на интервю. Срокът за подаване на документи от кандидатите за участие в конкурса е до 4 октомври 2018 г.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки