Медиен обзор

Великобритания ускорено внася инсулин за 3.7 милиона диабетици

Малко повече от месец преди Брекзит Обединеното кралство прави доставки на инсулин, за да се подсигури в случай на напускане на ЕС без сделка, където се произвежда този скъп медикамент, предаде "Франс прес". Общо 3.7 милиона британци, между които и министър-председателя Тереза Мей, са диабетици. Хормонът инсулин, който се произвежда от панкреаса, им позволява да се лекуват, като регулират кръвната си захар. Великобритания обаче внася значителна част от този жизненоважен продукт и няколко седмици преди предполагаемото напускане на общността страдащите от диабет са в паника, че ако се стигне до Брекзит без споразумение, може да има недостиг на инсулин, посочва АФП. Затова някои болни започнаха да се запасяват. Те вече купуват лекарството на всеки две седмици вместо веднъж месечно. Лондон и Брюксел не подкрепят излизане от ЕС без сделка, което е равнозначно на възстановяване на митническия и здравния контрол и възможни забавяния по границите. Но предвидената дата за Брекзит - 29 март, наближава, а несигурността подхранва страховете. Фармацевтичните компании, които внасят инсулин в Обединеното кралство, бързо реагираха и надхвърлиха препоръките на британското правителство, което беше поискало да осигурят допълнителни запаси за период от шест седмици. Брекзит без сделка би сложил рязко и окончателно край на няколко десетилетия партньорство между Великобритания и ЕС по регулацията на лекарствените средства и мониторинга на сигурността им, предупреждава американският производител Eli Lilly, цитиран от АФП. /БТА

Pin It

Повече от половината българи не са посетили личния си лекар през 2017 г.

Повече от половината българи не са посетили личния си лекар през 2017 г. Това показват данните на европейската статистическа агенция Евростат. Общо 52.4% са посочили, че не са проверявали здравословното си състояние през 2017. Лидер в класацията е Гърция с 60.5%. Един на пет души е бил един или два пъти на лекар през годината, 15 на сто – между три и пет пъти. Близо 40% от жителите на ЕС са ходили на лекар поне един път през 2017 г. 24% заявяват, че не им се е налагало да посетят личния си лекар. Дания е страната, в която най-често се посещава лекар. Там половината от населението се консултира с медицинско лице поне 6 пъти годишно. Ходенето на зъболекар явно също не е сред любимите неща на българите. 78.5% са посочили, че през 2017 г. не са били нито един път на дентален преглед. Единствено в Румъния този процент е по-висок и преминава границата от 80 на сто. 17.3% са били един или два пъти на зъболекар през годината. В ЕС 45% от хората не са посетили зъболекар. Най-често от дентален преглед се възползват словенците, като 6% от тях са ходили поне 6 пъти на зъболекар през 2017 г.

Pin It

Здравната каса набеляза правилата, по които ще покрива лечението на деца в чужбина

След като поеме функциите на Фонда за лечение на деца, здравната каса ще плаща на децата в нужда също за неразрешени за употреба в България лекарствени продукти, както и за медицински изделия, които не могат да бъдат осигурени в страната или които не се финансират с държавни средства, за високоспециализирани медицински апарати и уреди за индивидуална употреба. Ще се покриват разходите за транспорт, преводач, престой и др. при финансирането на лечението в чужбина. Това предвижда проектът за наредба, в която са уредени правилата и процедурите, по които здравната каса ще финансира лечението и трансплантациите в чужбина на българи. Предвижда се тази дейност да премине към касата от 1 април. Проектът е качен за съгласуване на правителствения сайт за консултации, като предложения ще се приемат до 24 март. След това здравните власти ще имат едва една седмица, в която да могат евентуално да отразят някои от предложенията и да приемат новите правила, за да може те да са в сила според законово заложения срок.

Pin It

До края на 2019 г. задълженията на НЗОК към чужди каси ще бъдат намалени на 30 млн. лв.

До 30 млн. лв. ще бъдат намалени просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни каси до края на годината. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в писмен отговор на питане на народния представител от БСП д-р Валентина Найденова. Общо неразплатените задължения към чужди каси към момента са 285 822 000 лв. от които 135 289 000 лв. са суми по искове, постъпили преди повече от 18 месеца. Постигнати са договорености за поетапно погасяване на задълженията, а на база направените плащания за 2018 г. няма постъпили възражения от нито една европейска държава, пише още в отговора на министъра. За 2019 г. одобрените по Закона за бюджета на НЗОК плащания са в размер на 160 431 000 лв. Предвижда се от 2020 г. НЗОК да изплаща в срок извършените в чужбина медицинска помощ на български граждани. Припомняме, че към 31 януари 2018 г. задълженията на НЗОК към здравноосигурителните институции на другите държави членки на ЕС възлизаха общо на 271 млн. лв. От тях задълженията към германските здравни фондове бяха в размер на 128 млн. лв. Неприключените задължения, за които до края на 2018 г. изтичат 18-месечните срокове за заплащане, бяха в размер на 207 млн. лв.    

Pin It

Строги критерии за болниците, които искат да са университетски, предлага здравното министерство

Нови строго определени критерии и правила, на които трябва да отговарят болниците и клиниките, за да могат да получат статут на университетски, предлага здравното министерство. Ведомството е качило в сайта за съгласуване проект за наредба за критериите за определяне на университетски болници. Досега критeриите за университетски болници бяха заложени в изискванията за акредитация на болниците и не бяха толкова стриктно определени. Към момента лечебните заведения, получили положителна акредитационна оценка за обучение на студенти и специализанти, са над 130, отбелязват от здравното министерство. "Целта на проекта на наредба е за университетски да бъдат определяни само структури, които реално са обвързани с университет и съответно с обучението на студенти, специализанти и докторанти и с осъществяването на научна дейност в по-голяма степен от останалите лечебни заведения, получили одобрение от министъра на здравеопазването за обучение на студенти и специализанти", се казва в мотивите.

Pin It

Общинските и областните болници ще получат допълнителни 30 млн. лв.

След като премиерът Бойко Борисов пое лично проблемите около лошото финансово състояние на общинските болници, Министерството на здравеопазването се съгласи с искания на тези болници отпреди година – да им отпусне допълнителни 30 млн. лв. "Правителството ще осигури допълнително финансиране от 30 млн. лв. за областните и общинските болници. Това ще стане чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и постановление на Министерския съвет. От тези средства 18 млн. лв. са предвидени за общинските болници, а 12 млн. лв. - за областните. Целият допълнителен ресурс, който те ще могат да използват през настоящата година, е 66 млн. лв." Това съобщиха днес от здравното министерство.

Pin It

Напрежението сред фармацевтите около проверката на лекарствата продължава да расте

Напрежението между представители на фармацевтите и на правителството около предстоящото на 9 февруари въвеждане на европейския регламент за проверка на лекарствата продължава да расте. Днес част от фармацевтите символично протестират, носейки жълти жилетки на работа. И заплашиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще затворят аптеките си за един ден – на 20 февруари. По-късно днес здравният министър Кирил Ананиев, част от екипа му и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов ще дадат пресконференция по темата. От здравното министерство вече неколкократно обявиха, че европейският регламент ще бъде въведен в България с гратисен период до края на годината, в който няма да бъдат налагани глоби на аптеките, които не отговарят на новите правила. Властите многократно посочиха, че за регламента се знае от няколко години, имало е и немалко обучения и насоки за фармацевтите във връзка с предстоящото му влизане в сила. Европейският регламент за верификация на лекарствата предвижда всяка опаковка на медикаментите да има свой собствен код, който чрез специален софтуер да се чекира при продажба. Кодът ще се проверява в обща европейска система. Ако не са чекирани данните от кода и пратени към обща европейска база данни, продуктът не може да бъде продаден. Целта е да се гарантира, че пациентът получава легално, а не фалшиво лекарство.

Pin It

Личните плащанията за лекарства са нараснали с близо милиард за пет години в България

Около 4,5 пъти повече средства за лекарства за домашно лечение вади от джоба си българският гражданин, отколкото плаща НЗОК. Това сочат данните на Националния статистически институт за 2016 г. Така за въпросната година държавата в лицето на НЗОК и НОИ е платила за лекарства за домашно лечение 615,84 млн. лв., докато гражданите на България са извадили от джоба си над 2,7 млрд. лв. за медикаменти. На второ място по разходи от собствения джоб спрямо заплащаното от държавата се нарежда извънболничната помощ, където разходите на държавата и на пациентите са почти на едно ниво. За извънболнична помощ през 2016 г. държавата е платила 561,74 млн. лв., а пациентите са извадили от джоба си 524,96 млн. лв. Доплащането от джоба за рехабилитация пък възлиза на около 30,5%, сочат още данните на НСИ. През 2016 г. за рехабилитационни услуги Касата, НОИ и МЗ са отделили общо близо 2,8 млрд. лв., докато пациентите са платили 853,24 млн. лв.

Pin It

Българите живеят най-кратко, но са в челото на ЕС по преживени години в добро здраве

Макар българите да имат една от най-кратките продължителности на живот в Европейския съюз, те прекарват по-голямата част от живота си без сериозни здравословни проблеми. По показателя за преживени години в добро здравословно състояние България е над средното ниво за евросъюза, сочи ново изследване на Евростат. Българките преживяват в добро здраве 67.5 години, а мъжете – 64. Средно за ЕС жените живеят до 64.2 без здравословни проблеми, които трайно да ограничат и затруднят начина им на живот. А мъжете – до 63.5 години. Изследването с данни за 2016 г. е на базата на проучване, което е взело предвид усещането на хората, докладваните от тях здравословни проблеми и доколко те са се оказали пречки във всекидневието им.

Pin It

Британци се запасяват с лекарства заради страх от Брекзит без сделка

По-малко от два месеца преди Брекзит Джо Елгарф е започнала да се запасява с храна в случай, че политиците не успеят да постигнат споразумение за излизането на Великобритания от ЕС. Тя обаче не може да направи същото с жизненоважните лекарства, които са необходими за детето й, разказва "Ройтерс". Четиригодишната Нора страда от церебрална парализа и епилепсия и ежедневно разчита на вноса на Epilim и Keppra. Майка й иска да се запаси с лекарствата в случай, че доставките бъдат засегнати, но не може, защото те се отпускат само с месечна рецепта. За Нора "това може да е въпрос на живот и смърт", казва Елгарф. "Възможно е да се стигне до спешно приемане в болница поради тежки гърчове, продължаващи понякога и над пет минути. Тя не може да пропуска приема на тези лекарства. Няма "ако" и "но" и не можем да използваме алтернативи", допълва майката. Британските депутати обаче продължават да не могат да се разберат за споразумението за Брекзит с Европейския съюз и категорично отхвърлиха сделката на премиера Тереза Мей миналия месец. Засилва се опасността на 29 март Великобритания да напусне ЕС без сделка. Това подхрани страховете, че веригите за доставки може да бъдат сериозно засегнати, което би довело до недостиг на храни и лекарства. Според британското правителство около три четвърти от лекарствата, използвани от държавната Национална здравна служба (NHS), идват от ЕС. Самата Мей, която страда от диабет тип 1, каза, че разчита на инсулин, произвеждан в друга държава членка на съюза.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки