В резюме

Витамин С доказано има противоракови свойства

Биолози установиха, че аскорбиновата киселина (витамин С) регулира поведението на стволовите кръвни клетки и защитава организма от развитие на левкемия. Учени от Тексаския университет в Далас откриха връзка между съдържанието на аскорбинова киселина в тъканите на организма и вероятността от развитие на левкемия. Оказало се, че витамин С потиска прекалената диференциация на предшественици на кръвните клетки и поддържа функционирането на потискащия туморите протеин Tet2.

Pin It

По-малък риск от инфаркт за жените с крушовидна фигура

Германски учени от университета в Тюбинген установиха, че жените с обемисти тазове са подложени на по-малък риск от инфаркт, инсулт и диабет. Няколкото килца в повече в областта на бедрата и на ханша се оказват благотворни, защото е по-безопасно именно тук да се складират мазнини. Много по-коварни за здравето са натрупаните мазнини в областта на корема. Те се наслагват там с много бърза скорост - само два часа след хранене, пишат от БТА.

Pin It

До 2020 г. програмите за ваксинация ще са спасили живота на 20 млн. души в най-бедните държави в света, показва актуално проучване

Според него имунизациите не само помагат за здравето, но също така са ефективно средство за спестяване на разходи от здравни грижи в области на света, където средствата обикновено са в постоянен недостиг, пише научният сайт „Сайънс алърт“. Изследването разглежда ефекта от дейността на неправителствената организация Gavi, The Vaccine Alliance, чиято задача е да подобри достъпа до ваксинации в 73 страни с брутен вътрешен продукт на глава от населението през 2003 г. под 1 щатски долар. Тези държави, от Афганистан до Зимбабве, са получавали помощ от Gavi от 2001 г. насам. Докладът обхваща десет често срещани болести, които могат да бъдат избегнати с ваксина, като дребна шарка, ротавирус и други.

Pin It

За да са по-здрави хората, трябва да ядат сезонни плодове и зеленчуци

Група специалисти от Станфордския университет са стигнали до заключение, че за да са по-здрави хората, трябва да ядат сезонни плодове и зеленчуци. Те са изследвали микрофлората на чревния тракт на племето хадза от Танзания. При тези хора се срещат изключително рядко хронични заболявания, характерни за западните хора. Причина за това са бактериите в човешкия организъм и по-конкретно в чревния тракт. Микрофлората в червата регулира теглото на човек и въздейства върху работата на неговата имунна система. Учените са изследвали едно от малкото останали племена, които живеят по традиционен начин на номади. Те са установили, че при племето хадза микрофлората на червата се мени в зависимост от сезонното хранене. Тяхната микрофлора е много по-богата от тази на американците например.

Pin It

Внимание: Диетите без мазнини са вредни за здравето

Диетите с малко мазнини могат да увеличат риска от ранна смърт. Мащабно изследване на канадски учени показа, че най-голяма смъртност - с 23 процента по-висока, има сред хората, които ядат най-малко мазнини. Учените от университета "Макмастър" са обхванали в изследването си 135 000 души на възраст от 35 до 70 години от 18 държави от цял свят. Мазнините могат да имат защитен ефект за здравето, изтъкват учените, цитирани от БТА. Вместо тях, желаещите да се хранят здравословно трябва да ограничават въглехидратите - картофи, хляб, макарони, ориз. Резултатите от изследването оспорват даваните от десетилетия препоръки за здравословно хранене, които се състоят в това хората да ограничават предимно мазнините. Представяйки резултатите на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Барселона, д-р Махшид Деган от университета "Макмастър" каза: "Тялото се нуждае от мазнини. Те пренасят витамини, осигуряват есенциални киселини, имат своята роля. Когато мазнините бъдат намалени много, това се отразява на важни минерали". Хората обаче не трябва да ядат произволно мазнини. Не повече от 11 % от тях трябва да са наситени - от сирене, масло, сметана. Ако спазват препоръката 35 процента от енергията им да е от мазнини, те ще се хранят здравословно. Въпросът е, че мнозина стигат до крайност, като ограничават прекалено мазнините. Друг важен резултат от изследването е, че прекаляването с въглехидратите увеличава риска от смърт до 28 % в сравнение с тези, които не злоупотребяват с тях. Въглехидратите обаче също не трябва да бъдат изключвани от храната. Канадските учени препоръчват 50-55 процента от енергията да се набавя от тях, а 35 процента общо от мазнини.

Pin It

Обезводняването е опасно за шофьорите като алкохола

За шофьорите е толкова опасно да карат обезводнени, колкото под въздействието на алкохол, предупреждават британски експерти. През лятото оводняването на организма често е трудно, особено по време на дълъг път. Шофьорите обаче не трябва да сядат зад волана, ако не са се запасили с достатъчно течности, пише БТА. Проучване, направено във Великобритания от компания Лизинг опшънс показва, че над две трети (67%) от водачите на МПС не разпознават симптомите на обезводняване - забавени реакции, понижено внимание, мускулни крампи.  Шофьорските грешки са причина за над две трети (68%) от катастрофите във Великобритания. С потенциално отслабване на вниманието и концентрацията, причинени от обезводняване, шофьорите стават опасни зад волана. Здравните власти препоръчват да се пият около два литра вода дневно. Авторите на настоящото проучване обаче са установили, че 37% от участниците пият само по един литър, а 18% - под литър на ден. Допитването е установило също, че според 84% от водачите на МПС шофирането в нетрезво състояние е много по-опасно, отколкото в обезводнено състояние. Изследване на специалисти от университета на Лъфбъро обаче показва, че по отношение на шофирането дори лекото обезводняване се равнява на каране с алкохолно съдържание в кръвта над допустимия лимит.

Pin It

Загубата на интерес към работата е по-лоша от депресията. Отсъствието на смисъл в работата може да се превърне в "проблем на века", изтъкват учените

Когато човек загуби интерес към работата си в службата, ефектът е по-лош от депресията и подобна апатия не е добра за психическото здраве. При анкетирани 480 души, 80 процента от тях редовно са изпитвали страдания на работното място установиха швейцарски учени, пише в. "Матен диманш", цитиран от БТА. Това състояние е предизвикано заради загуба на базови ценности при изпълнението на служебните задължения. Един от факторите, значително утежняващи професионалната дейност, са многобройните отчети, чиято подготовка и оформяне губи много време. Тези документи в никакъв случай не кореспондират с професионалната дейност на служителите, но на тяхната основа много често се формира мнението на ръководството за професионалните успехи на специалиста. Именно заради несвойствената работа и заради рутинните процеси хората нерядко попълват статистиката на тъй-наречената социална конверсия. Разочаровайки се от едно работно място, човек изцяло сменя своя профил на дейност.  Психологическата вреда, която може да бъде нанесена на човек, който работи не по своята квалификация, е сравнима с клиничните депресии. Отсъствието на смисъл в работата може да се превърне в "проблем на века", изтъкват учените.

Pin It

Танците противодействат на ефектите от стареенето

Възрастните хора могат да противодействат на ефектите от стареенето, практикувайки едно просто и приятно занимание - танци. Германско изследване сочи, че при възрастни хора, които редовно практикуват някаква форма на физическа активност, се наблюдава обратимост в определени признаци на стареене. Най-отчетлив ефект обаче се оказал ефектът от танците. За целите на изследването доброволци на средна възраст били разделени на две групи. Част от тях в продължение на осем месеца овладявали тънкостите на танца, а останалите правели тренировки за издръжливост и гъвкавост. След края на периода специалистите отчели сред участниците и от двете групи увеличение на хипокампуса - мозъчна зона с роля в запаметяването, познавателната способност и баланса, която с напредване на възрастта се свива. Само сред доброволците от танцовата група обаче били наблюдавани отчетливи поведенчески промени от гледна точка на баланса, допълват от БТА.

Pin It

Захарта беше научно призната за наркотик ot учени от Института за сърцето в Сейнт Люк, САЩ

Учени от Института за сърцето в Сейнт Люк, САЩ откриха, че захарта предизвиква пристрастяване и е наркотично средство, подобно на кокаина. Ефектът на захарозата наподобява този на кокаина. Той променя настроението, стимулира усещането за наслада и провокира човек да търси още сладкиши. Учените стигнаха до резултатите, след наблюдение на гризачи, които предпочитаха захар пред наркотици. Въглехидратът предизвика по-силна зависимост от алкалоидите. Според други учени, захарта наистина води до проблеми със здравето, но не и до привикване. Психиатърът от Кембриджкия университет Хишам Зяудийн каза, че авторите на статията грешно са интерпретирали резултатите от експериментите с мишки. Собственият му труд, написан миналата година, не поддържа тезата, че захарта е наркотик. Той добави, че гризачите проявяват зависимост само в случаите, в които получават захар два часа на ден. При свободен достъп до сладко няма признаци на привикване. Други изследователи частично поддържат изводите на учените от Института за сърцето, пишат от БТА. Робърт Лъстиг от Калифорнийския университет каза, че захарта е наркотично вещество, но действието й, за разлика от кокаина, е слабо и сравнимо с ефекта от никотина.

Pin It

Бавната походка увеличавала 2 пъти риска от по-ранна смърт вследствие на сърдечно заболяване

Хората, които ходят бавно, са изложени на повишен риск от ранна смърт. Проучване на университета в Лестър, цитирано от в. "Метро", откри връзка между скоростта на ходенето и риска от смърт вследствие на сърдечно заболяване. Учените анализираха информация от 420 727 души, като проучиха скоростта, с която те се разхождат. После ги наблюдаваха шест години, като отчитаха смъртността им. Резултатите показаха, че хората, поддържащи бавно темпо по време на ходене, умират от сърдечно заболяване между 1,8 и 2,4 пъти повече, отколкото бързоходците. Експертите мислят, че това е така, защото по-подвижните мъже и жени правят повече упражнения и са в по-добра физическа форма. Затова и те са по-защитени от високо кръвно налягане, затлъстяване и обездвижване, които са основните причини за възникването на сърдечни заболявания. Откритията останаха непроменени дори когато специалистите включиха други рискови фактори за здравословни проблеми, като пушенето, индекса на телесна маса и режима на хранене.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки