В резюме

Руски учени са успели да постигнат удължаване на т. нар. златен час за спасяване на хора чрез смеси на базата на ксенон

Учените са успели в рамките на проект на Фонда за перспективни изследвания (ФПИ) да постигнат удължаване на т. нар. златен час за спасяване на хора на границата между живота и смъртта с помощта на смеси на основата на газ ксенон, съобщи ръководителят на проучването Александър Панфилов. „Учени от ФПИ са се научили да „удължават т. нар. златен час“ за спасяване на хора. Сложнокомпонентни втечнени смеси на основата на газ ксенон осигуряват преживяване на експериментални лабораторни животни при условия, имитиращи такива терминални състояния на организма като летална хипоксия, кръвозагуба, шок и хипотермия, обясни учения. Крайната цел на проекта е създаването на фармакологични препарати за удължаване на „златния час“ по пътя на вкарване на човека в изкуствено хипобиотонично състояние, аналогично на състоянието на зимния сън на мечките, отбелязва Панфилов. /РИА-Новости

Pin It

Шотландия първа в света въведе минимална цена на алкохола

Шотландия стана вчера първата страна в света, въвела минимална цена на алкохола - инициатива, станала факт след години на юридически битки, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. "Шотландия е първата в света, достатъчно смела и решителна, за да въведе единна минимална цена", заяви пред "Франс прес" Никола Стърджън, регионален премиер на Шотландия. "Мисля, че страни в Европа и другаде по света ще се опитат да въведат това, което тук направи Шотландия", допълни тя, отбелязвайки, че Ирландия и Уелс обмислят подобни планове. Вече е определена минимална цена от 50 пенса (0.70 долара, или 57 евроцента) за единица алкохол - мярка, която отчита едновременно съдържанието на алкохол и обема на продукта.

Така една бутилка от 700 милилитра уиски няма да може да се продава под 14 паунда, или 15.60 евро, а бутилка от 750 милилитра вино с 12.5 процента алкохол - за по-малко от 4.69 паунда, или 5.2 евро. Тази инициатива, чиято цел е да се бори с вредите от алкохола, бе приветствана от лекарското съсловие като най-голям напредък в усилията за опазване на общественото здраве след забраната за пушене на публични места. "Този закон ще спаси животи", заяви Елисън Дъглас, главен директор на благотворителна организация, която прогнозира, че законът вероятно ще спаси живота на 58 души през първата година от въвеждането му в сила и до 121 живота "до 20 години, когато тази политика ще е достигнала пълния си ефект". През 2016 година 1265 смъртни случая са били свързани с алкохола в Шотландия, където живеят 5.3 милиона души. Това е увеличение с 10 на сто спрямо предходната година, припомня "Франс прес".

Pin It

Трансмазнините и подсладените напитки са най-опасни за здравето, да се чете етикетът призова кардиолог

"Не е виновен този, който е изял баницата, а този, който я е дал – храните се различават, защото законите се различават", посочи кардиологът д-р Сотир Марчев пред Би Ти Ви. Той даде пример с трансмазнините, които у нас са разрешени, в Австрия и Дания са ограничени до 2% от всички мазнини, а в САЩ вече даже продажбата на храна с тях е федерално престъпление. "Ходете в магазина с очила за четене и четете. Ако има в един продукт трансмазнини, най-добре не го купувайте. Обикновено на етикета са "частично хидрогенирани мазнини", посочи медикът. По думите му именно тя, заедно с обездвижването и добавената захар (или, още по-лошо, глюкозо-фруктозен сироп) в напитките са основните неща, които ни убиват.

Подсладените напитки са по-вредни от захарта в сладкиша, защото захарите веднага се усвояват от организма и в крайна сметка не засищат, а разяждат. Д-р Марчев призова потребителите да осъществяват регулация на търговците с портфейлите си – даже и да се продава нещо вредно, което все още не е спряно от разпоредбите, ако то не се купува, рано или късно ще изчезне от пазара.

Pin It

Повече от чаша вино на ден скъсява живота с половин час според ново проучване

Чаша вино на ден е полезна за сърцето, но надхвърлянето на тази доза скъсява живота сериозно, показва ново проучване, публикувано в "Ланцет медикъл журнал" (Lancet medical journal) и цитирано от "Гардиън". То е обхванало 600 хиляди души от 19 страни, които пият редовно. Според проучването полезната седмична доза за човек на около 40 години е пет стандартни чаши от 175 милилитра вино, което се равнява на около 100 грама твърд алкохол или пет бири от 500 милилитра. Всяка чаша отгоре сериозно повишава риска от удар, фатален аневризъм, сърдечна недостатъчност и смърт. Според професор Дейвид Шпигелхалтер от университета в Кеймбридж, който е част от екипа, реализирал проучването, надхвърлянето на дневната доза с чаша вино или стандартна бира, скъсява живота с половин час. "Проучването показва, че изпиването на две чаша вино или две бири отгоре вечерта скъсява живота с час", казва професор Шпигелхалтер.

Pin It

Надпревара за пазара на гени

В последните години откакто разчитането на ДНК е възможно и достъпно, генетичният пазар расте в разнородни посоки. Освен лабораториите, които правят самия анализ, има и компании, които предлагат различни вариации на услугата за "разкодиране" на генетичния произход на клиентите си. Все повече компании например предлагат частичен анализ и предоставят подробности за смесицата от националности в индивидуалната ДНК. Много от компаниите работят по сходен бизнес модел като този на Nebula и канят клиентите си да предоставят генетичната си информация за научни цели, без обаче да им плащат за това. Въпреки това измислят други награди и промоции и се надпреварват помежду си да предоставят по-евтина цена, за да привлекат повече хора, защото така ще привлекат също и повече от фирмите, които искат да купят тяхната генетична информация. А тази информация ще става все по-ценна занапред, защото разбирането и използването й за медицински проучвания и разработки на лекарства ще става все по-добро. Ето защо и генетичната компания, която ще може да предложи най-голямата и разнообразна база данни, ще бъде безусловният лидер на пазара. Но понеже нишата е млада, състезанието е все още в разгара си. За хората възможността за пълно разчитане на гените им също ще става все по-ценна с напредването на технологията CRISPR за "редакция" на генни мутации и усилията на фармацевтичните компанни, вложени в разработването на генни терапии в момента. В интервю за "Гардиън" съостнователят на Nebula Денис Гришин подсказва, че самите клиенти могат да се възползват от актуалния глад за информация, като например намерят изследователска компания или институт, които да платят за разчитането на генетичния им код вместо тях срещу копие от резултата.

Pin It

Гени под наем

През 2001 г. става възможно пълното разчитане на индивидуалната човешка ДНК, но процесът и научното му разработване тогава струват над 1 милиард долара. През 2018 г. цената на индивидуалната геномна секвенция вече е достъпна за много хора - струва около 1000 долара - и прогнозите са, че ще продължава да пада, докато стане нещо масово и стандартно веднага след раждането. Дотогава една млада компания, основана от учени от "Харвард", "Кеймбридж" и Масачузетския технологичен институт, има амбицията да направи услугата достъпна и за тези, които нямат "излишни" 1000. Идеята на Nebula Genomics е да предложи платформа където хората по своеобразен начин да дават под наем гените си, а изследователските компании да ги наемат, като плащат за секвенирането им срещу правото да ползват генетичния код в проучванията си, разказва списанието Futurism. Услугата работи така: клиентът изпраща проба от слюнката си в офиса на Nebula, която й прави анализ. Оттам трети страни могат да платят такса за да получат достъп до генетичната информация за проучванията си. Геномът на един и същ човек може да се използва отново и отново. Човекът, от своя страна, също плаща такса първоначално, която в последствие, когато достатъчно компаниите изберат гените му, му се връща. За целта компаниите купуват от специално създадената криптовалута на Nebula Genomics. както и еднократно хората, които изпращат своята ДНК за секвениране. Компанията използва блокчейн технология за платформата си и за да позволи на клиентите си да запазят анонимността си. Основателите искат да започнат работа през следващата половин година, но има все още някои неизяснени и съществено важни за бизнеса въпроси по защитата на информацията, с която ще разполагат - как да направят така, че учените, които я купуват, да могат да я ползват изцяло, но без да я копират и репликират в други платформи.

Pin It

Как Амстердам успя да намали затлъстяването сред децата

В много страни по света затлъстяването сред децата се увеличава. В Амстердам обаче се случва точно обратното, пише Би Би Си. Благодарение на програмата за здравословно тегло в града има спад от 12% на децата, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване. "Давай!", извиква треньорът. Тирел започва да прави коремни преси, след което скача, тича до другия край на физкултурния салон и се връща обратно. Дишането му е учестено, сърцето му бие силно. Деветгодишното момче се усмихва, тренира здраво и се забавлява. То е част от усилията на Амстердам да подобри здравето на децата. Майката на Тирел наблюдава тренировката заедно с други родители. "Той е истински щастлив. Прави нещо, за да подобри здравето си. Знае какви са последиците и се опитва да направи нещо по въпроса", казва тя. Преди година от училището на Тирел й казали, че той е с наднормено тегло. Децата в Амстердам подлежат на редовни проверки на теглото, подвижността и равновесието. Тирел бил насочен към Кристел де Лейстер, медицинска сестра, занимаваща се с детското здраве. Тя предложила на семейството програма за справяне с проблема, включваща съвети за хранителния режим, часове по физкултура и доброволец, който да прави домашни посещения – всичко това безплатно.

Pin It

Ново изследване доказва, че кафето може да намали риска от запушване на артериите

Хората, които пият по три чаши кафе дневно, освен че се ободряват, намаляват и опасността да им се запушат артериите. Бразилски учени анкетираха повече от 4400 жители на Сао Пауло колко кафе пият и ги изследваха за калций в коронарните артерии, който може да предизвика инфаркт. "В изследването си установихме, че редовната консумация на повече от три чаши кафе дневно намалява риска от калцификация на коронарните съдове на хората, които никога не са пушили", каза авторът на изследването Андрея Миранда. Кафето обаче не помага на пушачите.  В предишно изследване Андрея Миранда и колегите ѝ установиха, че кафето помага за регулиране на други рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, като кръвното налягане и нивата на хомоцистеин - аминокиселина, свързана с консумацията на червено месо.

Pin It

Движете се много, заседналият начин на живот изключително бързо уврежда здравето

Учени от университета на Ливърпул, Великобритания, установиха, че проблемите със здравето се появяват още на втората седмица при заседнал начин на живот. Известно е, че липсата на движение води до развиване на диабет тип 2, сърдечни проблеми и инсулт. Но изглежда негативните последствия за организма започват да се проявяват много рано. И все пак, според експертите те са обратими.  В изследването участваха 45 души на средна възраст 36 години. Те не се занимаваха с никакви физически дейности от рода на тичане или посещаване на фитнеса, но всеки правеше поне 10 хиляди крачки на ден. Доброволците водиха заседнал начин на живот две седмици, пишат от БТА. Участниците ходеха на работа с автомобила си или с обществен транспорт, ползваха асансьори и ескалатори вместо стълбища, а почивните дни прекарваха пред телевизора или компютъра. Те носеха специални устройства, които следяха активността им. Всеки от тях беше помолен да се придържа към нормалния си хранителен режим и да си води дневник за консумираните храни. Само след две седмици резултатите показаха, че участниците са напълнели в талията и количеството на мазнини в организма на всеки един беше увеличено. В допълнение, бяха намалели мускулната маса и сърдечно-респираторната издръжливост. Участниците имаха и понижена инсулинова чувствителност. Най-изразени бяха всички тези промени при хората, които имат близък роднина с диабет тип 2. Доброволците бяха помолени да станат физически активни отново. След две седмици всички от по-горе изброените проблеми изчезнаха. Експертите съветват да се движим колкото е възможно повече, като ходим пеша често, изкачваме стълби и пазаруваме в супермаркета, а не в интернет.

Pin It

Премиерът на Великобритания Тереза Мей през януари обяви номинацията на държавен секретар, отговарящ за самотните хора

Самотата и изолацията увеличават риска човек да умре от инфаркт или инсулт, сочи изследване, осъществено във Великобритания. Наскоро страната се сдоби с министерство, отговарящо за социализацията на самотни хора. Изследването обхваща 479 000 души, които са отговорили на въпросник, за да се установи дали са социално изолирани или се чувстват самотни. „Социалната изолация и чувството на самота се свързват с по-голям риск от инфаркт на миокарда или инсулт, обобщават учените в публикация в медицинското списание „Heart“. Това изследване е по-различно от подобни, които са правени досега, тъй като то изолира фактора самота от останалите фактори, засилващи риска от инфаркт. Така когато се изключат останалите рискови фактори, самотата се оказва отговорна за смъртността в 32% от случаите на инфаркт и инсулт. Премиерът на Великобритания Тереза Мей през януари обяви номинацията на държавен секретар, отговарящ за самотните хора. Това радикално на пръв поглед решение, показва реална загриженост за онези, които живеят в изолация и самота. /АФП

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки