В резюме

Прекомерната консумация на сол вреди и на мозъка, и на имунитета

Американски учени установиха, че редовната консумация на прекомерно количество сол с храната предизвиква промени в имунната система в червата. Това води до деградация на когнитивните функции у хората, съобщи Лента, цитиран от БТА. Специалистите заключили, че злоупотребата със сол в разстояние на три седмици води до ендотелна дисфункция, намаляване на кръвотока в мозъка и когнитивни смущения, но не променя артериалното налягане. Хранителният режим с голямо количество сол увеличил количеството на т.нар. клетки Т-хелпери 17 (Т-помощници 17) в червата и произведените от въпросните клетки молекули интерлевкин 17. Било констатирано, че увеличеното съдържание на интерлевкин 17 в кръвотока е обусловено от негативното влияние на хранителния режим върху кръвообращението в мозъка.  До тези изводи учените стигнали в рамките на изследвания с мишки. Получените резултати обаче са в сила и за хората. Световната здравна организация препоръчва приема на не повече от 5 грама сол в денонощието. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Neuroscience.

Pin It

Германски учени от университета в Бон изясниха защо някои хора не могат да отслабнат - причината не е в желанието им, а в организма им

За мнозина отслабването е изгубена кауза и въпреки огромните лишения всичко завършва с провал, защото организмът им си мисли, че искат да го убият. По думите на изследователите причините трябва да се търсят в защитните механизми. Рязкото съкращаване на потреблението на мазнини и въглеводороди е равносилно за организма на сериозна инфекция, с която той започва да се бори. Практикуваният в продължение на много години определен хранителен режим е способен да препрограмира клетките и отделни участъци от гените. Преминаването към по-здравословен начин на хранене предизвиква стрес, който се възприема от организма като заплаха. Учените са на мнение, че при подобни диети от жизнено значение е да се направят необходимите анализи. Всеки тип здравословно хранене трябва строго да се подбира според особеностите на организма.

Pin It

Мащабна информационна кампания за ползата от ваксините във Франция

Мащабна информационна кампания за ползата от ваксините започва във Франция, информират френски медии. Причината е влизащата от началото на тази година разпоредба, според която новородените трябва се имунизират с 11 ваксини наместо с 3, както беше до момента. От 2018 година децата във Франция ще ваксинират срещу много по-голям брой заболявания, като освен задължителните до момента ваксини срещу дифтерия, тетанус и полиомиелит, се добавят и имунизации срещу рубеола, морбили, заушка, пневмококова пневмония и други заболявания. Имунизациите ще са задължителни за записване на детето в ясла или училище.

Pin It

Как учени успяха да отгледат функциониращи мускули в епруветка

От няколко години екипът на проф. Ненад Бурсач от Университета "Дюк" в САЩ работи по култивирането на мускулни клетки в лабораторни условия. През 2015 г. учените се доближават до целта, като успяват да възпроизведат функциониращи изкуствени клетки от истински човешки мускулни клетки, но едва в края на 2017 г. постигат и оригиналната си цел - да ги създадат "от нулата". Революционният метод на Бурсач може да помогне в лечението на редица генетични и хронични заболявания, свързани с мускулна дистрофия, включително болестта на Хънтингтън и диабет. Научната разработка е публикувана в първата седмица на 2018 г. в журнала Nature и е цитирана от списанието "Уайърд".

Pin It

Кардиолози отново предупреждават, че солената храна, алкохолът и залежаването са изключително вредни за пациентите с резистентна хипертония

Дори и най-доброто лечение може да се окаже без резултат при хората, които са с високо кръвно налягане, неповлияващо се от няколко вида медикаменти, ако тези пациенти не спазват препоръката да ограничат готварската сол, да не употребяват алкохол и да не водят застоял начин на живот. Този извод представиха водещи български кардиолози по време на симпозиум на Работната група по артериална хипертония на Дружеството на кардиолозите в България, посветен на съвременната концепция за резистентната хипертония. По данни на Европейското кардиологично дружество средно 15% - 18%  от всички хипертоници страдат от този вид хипертонична болест, за който е характерен липсата на ефект от комбинираното прилагане на няколко вида антихипертензивни лекарства, сред които задължително има включен и диуретик – медикамент за отводняване. Американската кардиологична асоциация дава дори по-висок процент от засегнатите от резистентна хипертония – между 20% и 30% от страдащите от високо кръвно налягане.

Pin It

Леки физически упражнения и други спортни дейности значително подобряват паметта на стари хора

Леки физически упражнения и други спортни дейности значително подобряват паметта на стари хора, включително и на страдащи от леки форми на Алцхаймер и други дегенеративни заболявания, твърдят учени в статия, публикувана в American Journal of Neurology. През последните години учените изясниха, че интензивните спортни занимания значително подобряват мозъчната дейност не само при здрави възрастни и младежи, но и при стари хора. Според австралийски учени 5-минутни разходки подобряват съществено паметта и концентрацията на старите хора, а през 2015 г. техни италиански колеги стигнаха до заключението, че физическите упражнения помагат на нервните клетки да формират нови връзки с други неврони при възстановяване от травми или при усвояване на нови навици. Голяма част от тези опити са правени на две категории хора – студенти и юноши,както и здрави възрастни хора, които не страдат от Алцхаймер и деменция. Учените са се опитали да проследят как въздейства физическата дейност на стари хора, които вече имат ранни изяви на болестта на Алцхаймер, сравнявайки техните резултати с тези на техни връстници, които не упражняват спортна дейност. Според лекарите максимални резултати от физически упражнения на открито или във фитнес при стари хора може да се постигнат, ако се практикуват около 150 минути седмично. При това не е необходимо упражненията да са интензивни, а е достатъчно да са умерени или леки в зависимост от здравословния статус на хората. /РИА "Новости"

Pin It

Защо бирата има толкова силно диуретично действие?

Отговорът на този въпрос не е толкова прост, колкото изглежда на пръв поглед. Да, тя е слабо алкохолна напитка и се пие в по-големи количества, но тя действа и на хормон, който регулира дейността на бъбреците. Освен това, бирата е богата на минерали Именно за това, изпита в големи количества тя води до дехидратация. Бирата е хипертоничен разтвор, т. е. с много голяма концентрация на захари, йони, протеини, и различни молекули, продукт на ферментацията на хмела. Щом попаднат в урината, те предизвикват „нужда от вода“ на ниво бъбреци, за да се възстанови осмотичния баланс. В резултат на това пикочният мехур се пълни и предизвиква нужда за уриниране. Колкото повече урина се произвежда, толкова повече организмът се дехидратира. Бирата, подобно на другите видове алкохол, потиска синтеза му и намалява действието на вазопресина – антидиуретичен хормон, който се синтезира в мозъка /в хипоталамуса/ и който, за да защити тялото от дехидратация, както и за да поддържа стабилно кръвното налягане, Вазопресинът „нарежда“ набъбреците да реабсорбират съдържащата се в урината вода. Когато инхибира този хормон, алкохолът увеличава обема на урината и отделяйки я, организмът се обезводнява. На това обезводняване дължим и неприятния махмурлук „на следващата сутрин“. /БГНЕС

Pin It

Изследователи от Института за медицински открития към Станфордския университет разработват опростен способ за възстановяване на повредени кръвоносни съдове

Методът е базиран на познатите терапии с растежни фактори. По данни на учените задействането на механизма за регенерация на съдовете е възможно с помощта на белтъчната активизация на протеинкиназата. При това възстановяването на повредените съдове с тази "белтъчна терапия" се оказва значително по-просто и евтино, в сравнение с отглеждането на нови съдове чрез създаването на ендотелий. С новия метод може да се реши възстановяването на увредени зони от вътрешния слой на кръвоносните съдове с помощта на кръвна плазма наситена с клетки VEGF /vascular endothelial growth factor/. Ако клиничните тестове с новия метод преминат успешно, може да бъде осъществен исторически пробив в лечението на сърдечносъдовите заболявания. Растежните фактори, сред които е и съдовия ендотелен растежен фактор, са естествени молекули способни да стимулират клетъчния растеж, пролиферация, диференциация и зарастване на тъканите. Обикновено това е или протеин или стероиден хормон. Примери за това са цитокини и хормони, които се свързват към специфични рецептори на повърхността на таргетните клетки. Освобождаването на растежните фактори става ендогенно – при травма, микрофрактуриране, абразия на тъканите или екзогенно, при специфични манипулации (PRP, ACP, SCP).

Pin It

Човешката воля е с ограничен ресурс, който се изчерпва с напредването на деня

Учени обясниха защо не можем да устоим на чаша червено вино или на шоколадово изкушение през по-късните часове на деня. Според екипа на д-р Кейти Гарисън от Тексаския университет самоконтролът е с ограничен ресурс и той се изчерпва с напредването на деня. Учените стигнали до този извод, след като провели експеримент с 657 студенти. На участниците им били поставени писмени задачи, които варирали по трудност. В рамките на тестовете било установено, че онези от студентите, които се справили добре с по-трудните задачи, в следващите по правило се представяли по-зле. Което идва да покаже, че техният самоконтрол се е бил "похарчил" по време на първата задача и се е изчерпал, пишат от БТА. Оттук и изводът на екипа на д-р Гарисън - човешката воля е с ограничен ресурс, който се изчерпва с напредването на деня. Поради тази причина в по-късните часове сме по-податливи на изкушеия.

Pin It

Защо завързването на нови приятелства става все по-трудно с възрастта

Хората са социални същества и редовното общуване с близки и приятели доказано е един от основните фактори за здраве и дълголетие. Ново британско проучване обаче установява, че един от осем души във Великобритания изобщо няма близки приятели, а завързването на нови приятелства става все по-трудно и рядко с напредването на възрастта, съобщава "Хъфингтън поуст". Проучването е проведено от фондация Relate. Ръководителят й Мартин Бъроу пояснява, че една от основните причини за социална изолация на хората може да се окаже рутината, а голяма част от възрастните попадат в нея - работа, домакинстване, сън и евентуално грижа за деца. На този фон приятелствата изпадат на все по-ниски позиции сред приоритетите, установява анкетата, а новите познанства изобщо не се гледат като на възможност за нови близки приятелства. Много по-лесно е да спечелиш приятели като дете и затова оттогава са най-трайните отношения, макар че и те често залиняват, обобщават от организацията.

Фондацията, която предлага консултации за семейства и самотни хора, дава пет съвета за това как възрастен човек може да спечели нови приятели:

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки