В резюме

След голям пробив в лечението на левкемия, учените се борят с изненадващ страничен ефект - тумор лизис синдром

Преди около пет години учени в лабораториите на голяма фармацевтична компания достигат до ключа за нещо, което се търси от десетилетия. Намират начин да убиват ракови клетки, които иначе отказват да умрат, а ключът се оказва малка молекула, която успява да се намести точно там, където механизмът им за самоунищожение се е счупил, и да го поправи. След приема на новото лекарство, което се появява като резлутат от откритието, защитите на клетките падат и те са осъдени на смърт и изхвърляне от тялото като отпадъци почти незабавно. Това прави новият медикамент с международното непатентно наименование венетоклакс с болестотворните клетки на някои видове левкемия и за пръв път в историята дава шанс за пълното им излекуване. От края на 2016 г. компаниите "Абви" и "Рош" имат патентовани медикаменти на базата на тази молеклуа в Европа, САЩ и други развити страни, и сега си сътрудничат лекарството да стигне по-бързо до пациентите, на които може да помогне и при които нищо друго досега не е проработило, макар че е все още в последната фаза на клинични изпитвания. Пробивът в лечението на левкемия с този нов медикамент беше една от най-големите новини на тазгодишния конгрес на Световната асоциация по хематология, който се проведе през юни в Мадрид.

Pin It

Дори и лекото напълняване в зряла възраст се свързва със значително повишаване на определени хронични болести

Повечето възрастни хора напълняват с възрастта, но дори и качването на 5 килограма при достигането на средната възраст може да доведе до значителни рискове за здравето, предупреждават американски изследователи. Според учени от Университета в Харвард дори и лекото напълняване в зряла възраст „се свързва със значително повишаване на честотата на комбинирани случаи на сериозни хронични болести, представляващи диабет от втори тип, сърдечносъдови болести, рак“ и други, се казва в доклада на учените. „Нашето проучване е първото по рода си, което систематично изследва свързаността на напълняването в ранната и средната зряла възраст с някои основни рискове за здравето по-нататък в живота“, заяви един от авторите на изследването проф. Франк Ху. „Откритията показват, че дори и лекото напълняване може да има важни последствия за здравето“, посочва още той.

Pin It

Статистика: Инфарктът често "сварва" жертвите си неподготвени, а рискът от сърдечен удар е най-нисък в събота

За разлика от други здравословни проблеми, сърдечният удар често "сварва" жертвите си неподготвени. Ако състоянието на сърцето е влошено, инфарктът може да се случи по всяко време. Резултатите от ново проучване обаче показват, че най-малка вероятност за сърдечен удар има в събота, пише в. Daily star. Откритието може да помогне на потенциално застрашените хора да бъдат малко по-подготвени. За целите на проучването си шведски специалисти са анализирали данни за над 150 000 болнични приема след инфаркт за период от седем години. Изследователите са установили, че рискът от сърдечен удар в събота е най-нисък. За сметка на това опасността се покачва с 11 процента в понеделник. В първия ден от седмицата рискът се е оказал по-висок, отколкото в който и да е друг от останалите работни дни. Специалистите изненадващо са установили, че рискът от инфаркт в понеделник е с 20 процента по-висок за по-младите служители. Изследователите са открили още, че най-малка опасност от сърдечен удар има през юли, докато най-рисковият месец за инфаркт е декември. Учените приписват установената зависимост на понижените или повишени нива на стрес през съответните дни или месеци.

Pin It

Храните на новото време

Мода, необходимост, развитие, иновативност или просто храните на новото време - ще ви представим тенденциите в здравословните храни и стил на живот. Печелим ние, потребителите, защото изборът ни става все по-богат с всеки изминал ден. За нас беше любопитно да сърфираме през различни проучвания за храните и да се запознаем с резултатите.

1. Противовъзпалителни храни
Повечето здравни публикации през 2016 година, както и специалистите по хранене говорят за храните, които водят до възпаления в тялото ни – клетки, тъкани и органи – според вида и количеството консумация. Съветват да се ползват нови методи на готвене с цел запазване качествата на продуктите. Добавянето на противовъзпалителни билки и подправки, типично за източните кухни, като куркума и джинджифил, се среща все по-често в западния стил на хранене и готвене.

2.  Биодинамична храна
Забравете за в бъдеще за органичната или биологично чистата храна. Идва ред на следващия етап  - биодинамичната храна. Тази тенденция започна в света, а вече и в България има биодинамични ферми. Биодинамичното производство е ниво,  надграждащо органичното или билогично чистото. Очаква се все по-голямо производство на биодинамични продукти – от земеделските до бутилката вино и козметиката. При биодинамичното земеделие засяването и въобще целият земеделски процес е съобразен с природните цикли на слънцето и луната.

Pin It

Как властта безвъзвратно уврежда мозъка

Доказано е, че много от най-ярките лидери в световната история са имали психични заболявания. Признаци на депресивни и маниакални състояния, на тежки форми на биполярност, дисоциативни и тревожни разстройства е имало и при безмилостния Адолф Хитлер, и при дипломатичния Ейбрахам Линкълн, и при пиперливия Уинстън Чърчил и дори при хрисимия Махатма Ганди. Този факт от години подхранва спор в научните среди по въпроса кое от кое следва - дали неспокойствието на ума е отличителна черта на лидерите като цяло, или обратното - особеностите на лидерската позиция предизвикват отклонения в психиката. В последните няколко десетилетия спорът прераства в поредица от експерименти и научни трудове, които излизат все с едно и също заключение - второто е. Властта не само променя мисленето и поведението на човек и тежестта й не само може да отключи депресии и личностни разстройства, но влиянието й може да нанесе дори физиологични изменения в мозъка, които завинаги променят отношението към другите хора.

Pin It

8 признака, че на тялото ви катастрофално липсва витамин B12

Въпреки, че недостигът на микроелементи се случва по-често от недостигът на витамини, най-малкото един на всеки четирима възрастни страда от недостиг на витамин В12. Затова решихме да ви кажем за симптомите и причините за това явление, както и начините за справяне с него.

Какво е Витамин В12?
Въпреки рекламното бърборене, че Витамин В12 е вълшебен източник на енергия, той не съдържа енергия като такава. Въпреки това, ако сте болни от анемия която предизвиква постоянно чувство на слабост и умора, рязкото увеличение на витамин В12 наистина ще ви помогне с  прилив на енергия! Това се дължи на факта, че витамин В12 играе ключова роля в производството на червените кръвни телца, които пренасят кислорода в организма. Не е изненадващо, че насищането на кръвта с кислород ни дава енергия и жизненост.

Pin It

Лекари от столичната УМБАЛ "Св. Анна" спасиха живота на 60-годишна жена с изключително рядка и сложна операция

Операцията е извършена под ръководството на д-р Нурфет Алиоски - началник на Отделение по ендоваскуларна неврохирургия. 60-годишната пациента постъпва в петък (14 юли) по спешност с левостранна хемипареза по-тежка за ръката и частична сензомоторна афазия. След направените изследвания се разбира, че става въпрос за една гигантска аневризма (над 2 сантиметра) в кавернозен сегмент. На клиничен мултидисциплинарен съвет, с участието на невролози, неврохирузи и рентгенови специалисти, е взето решение да се подходи, чрез ендоваскуларен метод – тоест поставяне на т.нар (Flow diverter) или стент, който да отклонява потока. Чрез специални катетри, през крака се стига до сънната артерия, след което със специфични микрокатетри се поставя стент. Налага се обаче и поставянето на още един стент, вътре в самия стент за да се укрепи съда. След операцията пациентката е екстубирана, с възстановено съзнание и подобрение по отношение на левостранната хемипареза и нарушенията в говора. „Въпреки, че само аз имам над 400 подобни операции, това е първата специфична операция, при която се наложи да бъда поставен втори стент, вътре във вече поставен стент. Включително и колегите по света, рядко прибягват до такъв тип операции, но когато се налага, те трябва да се направят“,  споделя д-р Алиоски.

Pin It

Изключването на солта от диетата не помага за понижаване на кръвното налягане, според ново изследване на Бостънския университет

Лекарите обикновено препоръчват възрастните да консумират не повече от 6 грама сол на ден, но ново проучване показва, че хората, които консумират сол в минимални количества, в действителност, имат по-високо кръвно налягане. Според експертите, съветът да се яде по-малко сол пренебрегва факта, че солта в организма повишава нивото на хормоните, които регулират кръвното налягане и го поддържат на ниско ниво. Експертите изследвали 2632 мъже и жени на възраст от 30 до 64 години. След 16 години наблюдения било установено, че хората, които консумират по-малко 6 грама сол на ден имат по-висока кръвно налягане. В същото време хората, които приемали нормално препоръчваното за всички възрасти количество сол, са имали по-ниско кръвно налягане. "Намаляването на приема на сол може да доведе до по-ниско кръвно налягане при някои хора, но не и други, - прдупреждава д-р Лин Мур. - Освен това, намаляването на приема на сол може дори да доведе до нежелани ефекти и да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания ".

Още по темата: Pass the Salt?

Pin It

Синдром на Уилямс: Кои са най-общителните хора на света и от какво са болни

Усмихнат до уши 12-годишният Илай Деанджело се запътва към един сърдито изглеждащ моторист в кожени дрехи, който тъкмо паркира харлито си пред един ресторант. Само с няколко думи Илай кара мъжът да се озари и да го прегърне, а момчето накрая го изпраща с думите "Обичам те!". Сходно нещо се случва и час по-късно, когато младият господин уверено заговаря група тийнейджърки с апатия в очите, каквато само група тийнейджърки може да демонстрира. На втората минута ухилени момичетата вече му рисуват двуглаво зомби с китара, както Илай сам си е поискал, защото видял нещо подобно в клип на любимия си Алис Купър. Илай Деанджело е главният герой в нова документална книга със заглавието "Момчето, което обичаше прекалено много" ("The boy who loved too much") на бостънския журналист Дженифър Латсън, за която разказва NYmag. Момчето страда от рядко генетично заболяване, наречено синдром на Уилямс, известно също и като "синдромът на душата на компанията", а общителността и любвеобвилността му към случайни хора са всъщност симптоми на заболяването му.

Pin It

Поредно изследване твърди, че тези, които пият по три чаши кафе живеят по-дълго от хората, които не пият кафе

Любителите на кафето обичат да казват, че пият горчивата течност, защото това прави живота им по-хубав, но научно изследване установи, че този навик прави животът и по-дълъг. И досега различни изследвания са установявали връзка между консумацията на кафе и дълголетието, но с спирали дотам, без да посочат причините за това. Изследване на Международната агенция за изследвания върху рака и Кингс Колидж в Лондон са наблюдавали повече от половин милион души в 10 европейски страни. Установено е, че тези, които пият по три чаши кафе живеят по-дълго от хората, които не пият кафе. Резултатите от изследването почиват върху анализ на най-голямото изследване на ефекта на кафето върху здравето на хората в Европа. “Открихме, че консумацията на кафе се свързва с по-малък риск от смърт пи каквато и да е било причина и специално от сърдечно-съдови заболявания и болести на храносмилателната система“, казва водещият автор на изследването Марк Гюнтер. Важно за отбелязване е, че тези резултати са сходни в десетте наблюдавани европейски страни. /АФП

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки