В резюме

Американските кардиолози заявиха, че внасят промяна в дефиницията за хипертония, като за горна граница няма да се счита артериалното налягане 140/90, а 130/80

От Американската кардиологична асоциация обявиха, че за високо кръвно налягане вече ще бъдат смятани стойности от 130 мм систолично налягане и 80 мм диастолично. Това са новите директиви, които бяха публикувани в списанието "Hypertension" на American College of Cardiology. Те ще бъдат представени на годишната конференция на Американската кардиологична асоциация, която се провежда тази седмица в Анахайм, Калифорния. Кардиолозите смятат, че сърдечно-съдови усложнения могат да възникнат дори и при налягане 130/80. Така те обясняват необходимостта от въвеждането на новата дефиниция, която ще промени и критериите за лечение. Новата дефиниция, която е първата променена от 2003 г. до днес, означава на практика, че 46% от пълнолетните американци ще бъдат считани за хипертоници, докато досега 32% от тях влизаха в тази категория. Хипертонията е втората причина за сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти, след тютюнопушенето, което е на първо място. Все пак лекарите не препоръчват непременно приемане на лекарства при налягане от 130/80. „Това по-скоро е като жълта светлина, която ви показва, че трябва да свалите кръвното си преди всичко без лекарства, а чрез промяна на начина на живот“, казва д-р Пол Уилтън – проф. по епидемиология във факултета по хигиена и обществено здраве „Джон Хопкинс“ в Балтимор. Като мерки в тази посока, той посочва намаляване на телесното тегло, повече движение, по-здравословно хранене, избягване на солта, алкохола, цигарите и стреса. /АФП

Pin It

САЩ одобри първото дигитално лекарство в историята

Американската агенция по храните и лекарствата съобщи в понеделник, че е одобрила за масова употреба първото по рода си "дигитално хапче". Всяка таблетка от медикамента е снабдена със сензор, който позволява на лекуващия лекар и на близките на пациента да следят чрез мобилно приложение дали лекарството е прието навреме, или не. Така производителите се надяват да намалят загубите от неправилното и непълно лечение, които възлизат на 100 млрд. долара годишно, обаче засега идеята се посреща повече с притеснение за "биомедицински Биг брадър", отколкото с възторг, пише "Ню Йорк таймс". Новото хапче е всъщност вариация на старо и широко прилагано лекарство, наречено Abilify, за хора с шизофрения, личностни разстройства и клинична депресия на производителя Otsuka. Новата му дигитална версия е създадена в сътрудничество с калифорнийската технологична компания Proteus Digital Health, която е изработила специалния сензор. Избрали са да модифицират точно това лекарство с аргумента, че хората с психични болести често забравят или отказват да пият хапчетата си, което бързо може да доведе до фатални последици.

Pin It

Американски учени опровергаха мита, че сексът увеличава риска за спиране на сърцето

Противно на популярния мит, че сърцето може да спре при интензивен секс, проучване на Медицинския институт "Cedars-Sinai" в Лос Анджелис показа, че това е изключително рядко и опасността всъщност е много малка. От над 4500 изследвани случаи на внезапен сърдечен арест за периода от 2002 до 2015 г. само 34 са възникнали по време на секс, или по-малко от 1% от всички, пише Би Би Си. Сред изследваните случаи на спряло сърце по време на секс отчетливо опасността доминира сред мъжете, като 32 от всички 34 случая са при мъже. Повечето от тези мъже били афроамериканци, на средна възраст и с предишни сърдечно-съдови инциденти и заболявания, показва анализът.

Pin It

Вътрешният часовник на човека определя с какво темпо заздравяват раните му, установиха учени

Учени от Британския медицински научен съвет по молекулярна биология установиха изненадваща закономерност между темпото, с което заздравяват раните и времето от денонощието, по което са нанесени. След многобройни наблюдения на пациенти, изследователите открили, че изгаряния или порязвания, направени през нощта, заздравяват двойно по-бавно, отколкото раните, получени през деня. Обяснението е в биологичния или вътрешния часовник на хората, пише "Ройтерс".

Науката за биологичния часовник (хронобиология) е сравнително ново научно направление, което тази година получи широко внимание с Нобеловия приз за тримата пионери, положили основата му. Те доказват, че работата на човешкото тяло се води от собствен вътрешен механизъм, който е заложен в гените и е в унисон със смяната на светлата и тъмната част от денонощието. С новото британско проучване се оказва, че той влияе дори и на регенеративните способности на кожата.

Pin It

Запознайте се със София, първият робот с гражданство

Тя говори на пресконференция в Саудитска Арабия на английски език, без да носи забрадка. Хуманоидният робот София коментира пред публиката в Рияд, че за нея е „чест”, след като получи саудитско гражданство. Тя говори на пресконференция в Саудитска Арабия на английски език, без да носи забрадка, каквато по принцип е задължителна за жените в страната. „Благодаря на Кралство Саудитска Арабия. За мен е чест и аз съм горда от това уникално отличие”, каза София. Тя добави, че е ще влезе в историята като „първия робот в света признат с гражданство”. Когато я попитаха за злите футуристични роботи, изобразени във филми като „Блейд рърнър 2049”, София направи аналогия с опасенията на основателя на „Тесла” Илон Мъск за заплахата от изкуствения интелект. Тя каза, че хората нямат какво да се страхуват, добавяйки: „Четете прекалено много Илон Мъск и гледате твърде много холивудски филми”.

Pin It

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.  Подобно лечение би могло да предложи алтернатива на статините – основното средство за намаляване на холестерола, използвано в момента при хора с висок риск от инфаркт или инсулт. Ваксината, наречена AT04A, е намалила нивата на холестерол при мишките наполовина и е спомогнала за премахването на вредите на кръвоносните съдове, причинени от натрупване на плака, с над 60%, посочват още изследователите.

Pin It

Американски учени създадоха ваксина срещу инфаркт

Вкарването на специален вирус в организма е достатъчно, за да сведе на практика до нулата риска от инфаркт, сочат резултатите от изследване. Американски учени са разработили единствена по рода си терапия, която позволява на пациенти, засегнати от сърдечносъдови болести и предразположени към сърдечни пристъпи, да забравят завинаги за здравословните си проблеми, предаде БТА. Специалисти от болницата "Маунт Синай" използвали като профилактика срещу инфаркти специален генномодифициран вирус, който след вкарването му в човешкия организъм намалил сърдечната недостатъчност с 30 на сто. Вкарването на вируса в човешкия организъм сложило началото на особен вид генна терапия, насочена към понижаване на протеина фосфатаза 1, чието повишено количество значително усложнява изпомпването на кръв от сърцето. Според учените, една инжекция в бедрената артерия е достатъчна, за да може лекарството да започне да действа. Независимо че в случая липсват странични ефекти и че използването на вируса може на практика да излекува всички пациенти, засегнати от сърдечни заболявания, учените смятат, че подобно лечение може да се окаже значително по-скъпо от традиционните терапии.

Protein Phosphatase Inhibitor-1 Gene Therapy in a Swine Model of Nonischemic Heart Failure

Pin It

Медитацията е евтина и ефикасна терапия срещу сърдечно-съдовите болести, напомнят специалисти

Многобройни проучвания са показали ползите от медитацията върху сърдечно-съдовата система и общото здравословно състояние. Дори да няма особен ефект при някои хора, това е безплатна и безвредна практика, която обаче може да изненада приятно други. Това се казва в нова разработка по темата на най-голямата здравна неправителствена организация в САЩ - Американската кардиологична асоциация, която обединява усилията на общо 22 милиона медицински специалисти и доброволци за обучения, изследвания и обществено информиране за здравето на сърцето. В доклада асоциацията препоръчва медитацията като евтино и ефикасно допълнение към традиционните лечения и мерки срещу сърдечно-съдовите проблеми, като се позовава на редица изследвания от последните десетилетия, включително на Харвардския медицински университет.

Pin It

От диабет умират повече хора, отколкото от СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно

Ако до неотдавна световните здравни служби само предупреждаваха за опасността от епидемия от диабет, сега тя вече е факт. Диабетът е световна епидемия, която взима по 5 милиона жертви всяка година - повече, отколкото са жертвите на СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно. Само за последните 35 години болните са се увеличили 4 пъти и сега са 422 милиона по света, а поне половин милион от тях са българи. Такава равносметка направи в месеца за борба с диабета проф. Цветалина Танкова, началник на клиника по диабетология към Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев" и ръководител на Клиничен център по ендокринология и геронтология в Медицински университет - София. По думите й проблемът е сериозен и мащабите на болестта са такива, че скоро няма да има семейство, което не е засегнато от нея. Обаче на този фон от ново национално проучване за България, което тя представи, личи, че информираността на хората за опасността от диабет намалява, вместо да се увеличава.

Pin It

"Харвард" определи петте най-полезни за здравето физически упражнения

Да пробягаш маратон може и да звучи като най-каляващото физическо усилие, но не е, защото може да навреди на ставите и да затрудни храносмилателната система. Има поне пет други занимания, които правят тялото по-здраво и по-издръжливо и заедно с това го щадят от натоварване и износване. Учени от Медицинския университет в Харвард посочват кои са петте най-полезни физически упражнения след подробни сравнения на ефектите от различни спортове върху човешкото тяло.

1. Плуване

Плуването може да се нарече съвършената тренировка, пише в проучването на "Харвард". Освен че раздвижва почти всички групи мускули в тялото, вдига пулса и подобрява работата на сърцето и предпазва мозъка от дегенеративни проблеми. Освен всичко друго е подходящо за повечето хора, включително с артрит, защото щади ставите. Учените препоръчват редовни тренировки по 30-45 минути. Толкова са достатъчни, за да бъде плуването равносилно на една дълга тренировка по аеробика например, а за нея се знае, че повдига духа и помага в борбата с депресията и натрупания стрес.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки