В резюме

Калифорния забрани лечението на хомосексуалност

Лекуването на хомосексуалността в Калифорния ще бъде забранено, след като губернаторът на щата Джери Браун подписа законопроект за това. Така гейовете и лесбийките няма да могат да бъдат подлагани на медицински и психологически техники за „промяна на поведението или премахване на влечението към хора от същия пол”. Законопроектът беше подкрепен от защитниците на правата на сексуалните малцинства и влиза в сила от 1 януари 2013 г.

Pin It

80% от смъртността в България - в резултат от хронични незаразни болести

Министерството на здравеопазването съвместно със специалисти от НЦОЗА е разработило проект на национална програма за превенция на хроничните назаразни болести. Това обяви на пресконференция по повод Деня на сърцето 29 септември д-р Нелия Микушинска от МЗ. Предстои програмата да бъде одобрена от ръководството на министерството и предоставена за обществено обсъждане, след което ще бъде приета от Министерски съвет, обясни д-р Микушинска.
Pin It

Поредно ново проучване показва, че ЯМР (MRI) е безопасен за имплантирани пейсмейкъри и дефибрилатори

Производителите на имплантируеми пейсмейкъри и дефибрилатори в момента предупреждават за теоретична опасност, ако тези устройства попаднат в зони на силно магнитно поле, металните им кабели да се нагреят и да увредят сърдечните тъкани.
Pin It

Екстракорпорална плазмасорбция на карцино ембрионалния антиген /СЕА/ е български патент

Български учени под ръководството на доц. д-р Влади Манев са патентовали нов принцип за извършване на „Екстракорпорална плазмасорбция на карциноембрионалния  антиген /СЕА/”. Сега учените се надяват да намерят инвеститор за внедряване на патента и провеждане на клиничните проучвания.
Pin It

Нараства броят на американците получаващи пейсмейкъри

Броят на американците, получили пейсмейкър е нараснал през последните две десетилетия, а същевременно реципиентите са били все по-болни и по-възрастни. През 1993 е имало 121 300 пейсмейкър имплантации в САЩ, а през 2009 – 188 700 имплантации -  56-процентово нарастване.

Pin It

Все повече кардиолози в САЩ заменят работата в собствен кабинет с кариера в болници

Увеличаващите се разходи в частните практики са причина за нарастващия брой кардиолози, които заменят работата в собствен кабинет с кариера в болници.

Pin It

Изкуствен панкреас - мечтата на учените е на път да стане реалност

Американската диабетна асоциация съобщава за нови успехи в работата по създаване на изкуствен панкреас.
Pin It

Кардиологични увреждания при Таласемия Майор

Много хора с Таласемия развиват кардиологични проблеми (проблеми свързани със сърцето), които могат да имат значително влияние върху тяхното здраве. Понеже кардиологичните усложнения са водещата причина за смъртта на хората с Таласемия, е много важно за пациентите, които нямат кардиологични проблеми да предприемат стъпките за превенция на развиването на такива усложнения, а пациентите с вече развити такива да работят за обръщането им или за предпазване от влошаване.
Pin It

Сто милиона души ще умрат до 2030 г. заради климатичните промени

Над 100 000 000 души ще умрат до 2030 г., а глобалният икономически прираст ще спадне с 3,2 на сто от брутния вътрешен продукт, ако светът не предприеме нищо в отговор на климатичните промени. Това сочи доклад, поръчан от 20 правителства, предадоха Ройтерс и АФП.
Pin It

Болните от СПИН у нас са три пъти повече от официално регистрираните

Официално регистрираните българи, заразени с вируса на СПИН са 1585, като от началото на годината досега са регистрирани нови 112. Това каза в интервю за БТА д-р Тонка Върлева, координатор на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Към същия период на миналата година броят им е бил 120. От новите заразени с вируса 112 души, 88 са мъже. 56 от новооткритите са от София, 13 - от Пловдив, 8 - от Пазарджик, 5 - от Варна. Една от новооткритите жени е била бременна. В другите региони на страната заразените са под четири лица.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки