В резюме

Депресираните хора говорят по-често за себе си

Хората, които говорят за себе си постоянно, е по-вероятно да страдат от депресия и тревожност, показва ново изследване. Учени от Германия установиха, че думичките „аз“, „мой“ и „себе си“ в речника ни издават състоянието на психиката ни, предаде БГНЕС.

 

Pin It

Бавно растящите бебета настигат връстниците си в тинейджърските години

Бебетата, които наддават тегло бавно през първите месеци от живота си, постепенно настигат връстниците си до около 13-ата си година, показва мащабно британско изследване, цитирано от Би Би Си.
Pin It

10 белега, насочващи за наличие на имунен дефицит

- Четири или повече отита в рамките на 1 година
- Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година
- Приложение на антибиотици за два или повече месеци с незадоволителен ефект
- Две или повече пневмонии в рамките на 1 година
- Забавено физическо развитие при новородени и малки деца
- Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи
- Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция
- Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията
- Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително   септицемия
- Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството
Pin It

Липсата на сън намалява плодовитостта на мъжете с 30 процента

Предишни изследвания доказаха, че безсънието е свързано с болести на сърцето и развитието на тумори. Сега към неблагоприятните му ефекти се прибавя и снижаването на репродуктивните способности на мъжете.
Pin It

Резултатите от изследването на британски учени реабилитират яйцата като храна

Резултатите от изследването на британски учени реабилитират яйцата като храна, за която през последните няколко години бе широко разпространено схващането, че трябва да се консумира в малки количества, защото съдържа т.нар. лош (LDL) холестерол. За него е известно, че се натрупва по стените на кръвоносните съдове и с това води до тяхното стесняване и съответно повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.
Pin It

УНИЦЕФ: Има проста, но ефективна бариера за маларията - комарниците

Над 660 000 души по света умират от малария всяка година. В по-голямата си част това са деца от Африка, затова маларията е една от най-сериозните причини за детска смъртност. На днешния Световен ден на борбата срещу маларията УНИЦЕФ предлага просто и ефективно средство с потенциал да разреши проблема - комарници, третирани с инсектицид, по възможност с дълготраен ефект. 

УНИЦЕФ вече е предприела мерки да насърчи правителствата на по-засегнати държави да помогнат в разпространението на комарници. Според изчисленията на организацията по един комарник на всеки двама души ще намали детската смъртност с над 20%.
Pin It

В стремежа към здравословни храни учени създадоха и противоалергична ябълка

Учени създадоха ябълки със синтетични влакна, които не предизвикват алергии. Около 75% от хората страдат от алергия към полени и често се сблъскват с неприятната реакция и при яденето на ябълки. Сега специалистите по молекулярна биология намериха решение на проблема, създавайки ябълка без естествени влакна, предаде БГНЕС.

Pin It

Диетата за отслабване вреди на сърцето дори и при нормално тегло

Свалянето на килограми оказва вреден ефект върху сърцето независимо дали сте с наднормено тегло, или не, сочи ново проучване. За всеки пет свалени килограма рискът от сърдечни проблеми се увеличава с 23 на сто, което се равнява на застаряване с две години и половина.

Pin It

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. Ново изследване на здравето на 37 хиляди души показва, че вероятността е с цели 32% по-голяма, съобщи „24 часа“, цитирайки Би Би Си.
Pin It

Започнаха доставките на очилата Google Glass

Чрез очилата за добавена реалност Glass потребителите могат да заснемат видеоклипове, да използват преводач, да изпращат съобщения и да провеждат видеоконферентни разговори. Eкранът в "очилата на бъдещето" е малко над очите, за да не отвлича потребителя от основното му занимание. Очилата са снабдени с Bluetooth и Wi-Fi, даващи възможност за предаване на файлове чрез смартфон.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки