В резюме

ЕС отпуска 144 млн. евро за нови изследвания на редки болести

В деня на борбата с редките болести Европейската комисия обяви 144 млн. евро ново финансиране за 26 изследователски проекта за редки заболявания, предаде пресслужбата на институцията. Проектите трябва да помогнат за подобряването на живота на част от 30-те милиона европейци, страдащи от рядко срещана болест. Над 300 - от 29 държави от Европа и извън нея - са участниците в избраните проекти, като това включва екипи от водещи академични институции, малки и средни предприятия и групи на пациентите.
Pin It

Учени ще имплантират първата постоянна бионична ръка

Първата бионична ръка, която ще позволи на човек с ампутирана ръка да усеща допир, ще бъде трансплантирана по-късно тази година. Операция, която може да постави началото на ново поколение изкуствени крайници със сензорни рецептори, съобщават учените, разработили устройството, цитирани от The Independent. Пациентът е млад мъж от Рим, които е загубил долната част на ръката си при инцидент, съобщи Силевестро Мецера от Ecole Polytechnique Federale de Lausanne в Швейцария.
Pin It

Учени разчетоха механизмите на мозъка да предпазва някои клетки от смърт при инсулт

Учени разгадаха способността на част от мозъка да се предпазва от разрушителните последици на инсулта, съобщава Би Би Си. От близо 85 години се знае, че някои мозъчни клетки издържат на липсата на кислород. Изследване, публикувано в медицинското списание Nature Medicine, показва как тези клетки превключват в режим оцеляване. Учените се надяват, че това откритие ще доведе до разработването на лекарства, които да предпазват целия мозък по същия начин.
Pin It

Първата изкуствена ретина беше одобрена в САЩ

Американският регулатор за безопасност на храните и лекарствата одобри първата изкуствена ретина, която помага на хората, болни от рядка генетична болест, да възстановяват зрението си, съобщи Ройтерс. Устройството, направено от Second Sight Medical Products Inc в Калифорния, е предназначено да поеме функциите на виждащите светлина клетки в ретината, които са унищожени от пигментоза на ретината – наследствено дегенеративно заболяване, от което в САЩ страдат около 100 000 души.
Pin It

Лекари съветват ентусиастите да не се опитват да правят упражнения, докато са болни

Хремата и симптомите на грип могат да попречат, забавят или съвсем да угасят ентусиазъма за упражнения, който започва да намалява с отдалечаването на новогодишните обещания. Експертите по фитнес обаче препоръчват вместо да се опитвате да поддържате нормалната си фитнес програма докато сте болни, да излезете на една бърза разходка, пише Ройтерс.
Pin It

Курсове по готварство помагат за промяна към по-здравословна диета, показва изследване

Кратките курсове по готварство могат да имат дълготраен ефект върху здравословната диета, показва изследване. В Шотландия правителството е финансирало готварски курсове, а участниците в него са отговорили на въпросници преди и една година след курса. Според въпросниците, които родителите са попълнили година по-късно, семействата са яли повече плодове и зеленчуци и по-малко полуфабрикати.
Pin It

Учени твърдят, че са открили "шесто чувство"

Учени твърдят, че са открили "шесто чувство", което може да засича светлина без използването на зрение и дори може да е форма на телепатия.
Pin It

Жените, които консумират голямо количество калций, рискуват да починат от сърдечно-съдови болести

Жените, които консумират голямо количество калций, рискуват да починат преждевременно от сърдечно-съдови заболявания. До тези изводи стигнаха шведски учени от университета в Упсала и Каролинския институт в Стокхолм. Резултатите от изследването им са публикувани в списанието "Бритиш медикъл джърнъл". Те показват, че смъртта може да настъпи както при прекалената злоупотреба с калций – над 1400 милиграма дневно, така и при недостатъчната му консумация – по-малко от 600 милиграма.
Pin It

Лекарите стягат редици за протести, прогнозират катастрофа в здравеопазването

Срещи със здравните институции, публична дискусия и, ако се наложи, протестни действия – това са мерките, набелязани на заседание на Управителния и Националния съвет на БЛС в събота. Исканията на лекарите са да бъдат премахнати едностранно наложените от НЗОК текстове и изисквания за работа с касата, които водят до нови рестрикции. Това каза пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
Pin It

Възможно е да се използват клетки от кожата на пациентите, за да се възстановят поражения от МС

Възможно е да се използват клетки от кожата на пациентите, за да се възстановят нараняванията, причинени от множествена склероза, твърдят учени, цитирани от Би Би Си.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки