В резюме

България на шесто място в света по свръхтегло сред подрастващите

Затлъстяването се очертава като един от най-сериозните социални и медицински проблеми на 21 век. Това заяви председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. Светослав Ханджиев по повод Световния ден за борба със затлъстяването.

Доц. Ханджиев определи наднорменото тегло като световна пандемия, която води до увеличаване на заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания. Все повече нараства тенденцията на затлъстяване сред децата, като България заема рисковото шесто място в света по свръхтегло сред подрастващите.

От днес стартира проект в Медицинския университет в София, чрез който се набират лица с наднормено тегло и застрашени от диабет, които за период от три години ще бъдат под безплатен медицински контрол.

Pin It

Хомеопатията може да е опасна, ако се прилага без квалифицирани специалисти

Хомеопатията не лекува онкологични заболявания, но може да обере тежките странични ефекти, предизвикани от химиотерапията и лъчетерапията.

Това съобщи д-р Райна Томова, клиничен хомеопат и заместник-председател на Българската медицинска хомеопатична организация.

Според Томова хомеопатията като метод на лечение може да бъде опасна тогава, когато се прилага без консултация от квалифициран специалист.

Pin It

България - с двойна над средната за света заболеваемост от рак на гърдата

Ако скрининговият проект „Спри и се прегледай“ не бъде удължен с една година, ще трябва да бъде създадена национална програма, по която да се извършат профилактичните прегледи. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева при откриването на провеждащия се в Парламента форум по проблемите на рака на гърдата. Тя за пореден път определи развоя на проекта до момента като провал, защото е организиран и проведен по неефективен начин. Министърката отбеляза, че от 400 000 пациенти, предвидени за преглед, от началото на годината скрининг е направен само на 19 240 човека. От тях едва 3679 жени са прегледани за рак на гърдата, при предвидени 50 000.
Pin It

41% от хората се лекуват с музика

41% от хората лекуват болките си с хубава музика, показва ново изследване. Музиката изглежда има най-голямо влияние върху младите хора на възраст между 16 и 24 години, които твърдят, че използват музиката за облекчаване на физически неразположения.

Pin It

Национални особености на идеалната фигура

Оценката на тялото на хората като пълно или слабо остава различна по пол и страна, показва публикувано в сряда международно проучване, проведено в 13 държави на 4 континента.

В този свят, който става жертва на това как изглежда "разликата между желаното и истинското тяло е голяма в много страни". Това установява изследването, направено сред 20 хил. души.

Очертават се четири типа профили (условно южнокорейски, уругвайски, ирландски и френски, бел. ред.), пишат авторите в списание Population & Sociétés (Население и общества) на Националния институт за демографски изследвания във Франция.

Pin It

Нова надежда за лечение на плешивостта

След години безплодни усилия и опити учените успяха да предизвикат растеж на коса, след като отгледаха в лаборатория клетки от кожата на окосмената част на главата. Така се родиха нови надежди за лечение на плешивостта, която засяга не само мъжете, но и жените.
Pin It

Кърито блокира ефекта от никотина

Подправките и хранителните добавки са в състояние да намалят негативните ефекти върху организма и по-специално последиците от никотина, показва ново проучване. Не е тайна, че вредата от тютюнопушенето днес вълнува целия свят. Ново изследване показва, че кърито е уникална хранителна добавка, която съдържа редки съставки, въздействащи върху желанието на хората да пушат. Според специалистите кърито помага на пушачите да намалят цигарите и снижава риска от заболяване с рак. В същото време кърито е мощен антиоксидант, антибиотик, който е достатъчно силен като противовъзпалително. Ако човек продължава да бъде пушач, то кърито може да предотврати размножаването на раковите клетки, показва още изследването. /БГНЕС

Pin It

Научно доказано: Ракията снижава холестерола

Умерената консумация на ракия повишава концентрацията и намалява нивото на лошия холестерол, показва ново изследване. Винаги е съществувало общественото убеждение, че ракията е лековита, но фактът, че питието е полезно за здравето вече е потвърдено от медицински изследвания.

Pin It

Български лекари от МУ-София откриха нова болест

Лекари от Медицински университет – София откриха нова болест, която е вече световно призната, като пациенти, страдащи от заболяването има още на други два континента. Автозомно-доминантна спинална мускулна атрофия представлява всъщност слабост на мускулите, причинена от генетично изменение. Екип от лекари работи вече 14 години за разкриването му. Всичко започнало от едно семейство от петричко село, където за жалост обаче хората отказвали да съдействат за изследвания.
Pin It

Нов медикамент за намаление на алкохолната консумация при зависими

Европейската лекарствена агенция (ЕМА) одобри за приложение медикамента Selincro (nalmefene) на Lundbeck като първа линия лечение за намаление на алкохолната консумация при зависими индивиди. Медикаментът притежава уникално двойно действие на модулатор на опиноидната система, като намалява необходимостта от прием на концентрати.

В Европа около 90% от 14-те милиона души със зависимост към алкохола не се лекуват, като според данни от анализи провеждането на лечение на 40% от тях би довело до  спасяването на 11 700 живота годишно.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки