В резюме

Над 60 % от българите не знаят симптомите на диабета

Национална информационна кампания „Заедно срещу диабета" стартира официално от днес. Нейната основна цел е да се повиши информираността сред обществото за симптомите и начините за борба с едно от най-значимите заболявания у нас. Всеки десети българин или близо 500 000 души страдат от захарна болест в България, посочиха организаторите, позовавайки се на данни от 2012 година. Процентът е 9.6% за миналата година, като той непрекъснато расте в последните десетилетия.
Pin It

Флавони правят кръвоносните съдове по-здрави и подсилват стените на капилярите

Изследванията показват, че съдържащите се в цитрусовите плодове флавони правят кръвоносните съдове по-здрави и подсилват стените на капилярите. Така намаляват с 20% риска от инсулт, който се дължи на блокиране на притока на кръв към мозъка. Често това се дължи на образуването на кръвни съсиреци в артериите.

Жените трябва да поддържат красотата си с цитрусови плодове, като наблягат на грейпфрута и портокалите, показва ново проучване. Красотата на нежния пол зависи от диетата. Експертите препоръчват здравословното хранене с пресни плодове и зеленчуци, но наскоро на мода дойдоха и прясно изцедените сокове. Те са много по-полезни от натуралните, които се продават в магазините, тъй като не съдържат излишна захар.

Pin It

Преяждането през уикенда е причината диетите да се провалят, установиха британски експерти

Те твърдят, че хората на диета консумират над половината от приетите през седмицата калории в събота и неделя. Изследването установило още, че близо 75% от хората, опитващи да свалят килограми, признават, че се поддават на големи прегрешения с храна от петък вечер до неделя.
Pin It

Нова ваксина против менингит А доказва ефикасността си

Нова ваксина против менингит А, използвана в няколко африкански страни, е доказала ефективността си в големи мащаби, сочи изследване.
Pin It

Предлагат нови правила за приемане на антибиотици

Британски учени предложиха нови правила за приемането на антибиотици, които позволяват да се намалят страничните ефекти. Те представиха своята разработка на ежегодния конгрес на Европейската респираторна асоциация в Барселона.
Pin It

Сем. Гейтс с награда за развитие на медицината

Бил и Мелинда Гейтс ще бъдат удостоени с премията "Ласкер", връчвана за достижения в областта на медицината. Сем. Гейтс получават наградата за "историческата промяна в нашите възгледи по най-неотложните световни проблеми, свързани със здравето, и за подобряване на живота на милиони от най-незащитените жители на Земята", аргументират избора си Алберт и Мария Ласкер, основатели на фондацията на "Ласкер".

Pin It

Британците спят още по-малко тази година

Тази година британците са намалили допълнително времето, което прекарват в леглото на шест часа и четиридесет и една минути и все по-рядко имат шанс за уикенд в излежаване, показва ново проучване. 48% от анкетираните признават, че не искат да губят ценно време в дрямка, дори, когато не работят през почивните дни. Тревожен е фактът, че две трети (65%) спят само по шест часа 27 минути, сочи изследването, в което участват 2000 възрастни британци. Цифрата е с един час и 33 минути по-къса от препоръчителните осем часа сън.
Pin It

Половината от европейските деца не се движат достатъчно

Само половината от седемгодишните деца в Европа получават достатъчната за възрастта им физическа активност, показва ново изследване.Резултатите са още по-тревожни за момичетата, от които едва 38 на сто се движат достатъчно. Цифрите сочат, че малчуганите на възраст около седем години трябва да тичат и да играят активно поне по 60 минути всеки ден, за да са здрави. Но едва половината от родителите осигуряват тази възможност на децата си.

Pin It

Младите австралийци затлъстяват бързо

Младите австралийци трупат килограми, затлъстяват и опровергават репутацията си на спортни натури, сочи проучване за положението с диабета, затлъстяването и начина на живот в Страната на кенгурото, огласено в понеделник.

 

Тенденцията за трупане на килограми сред хората на възраст между 25 и 34 г. буди безпокойство и навежда на мисълта, че в Австралия не се обръща необходимото внимание на опасностите за здравето, свързани със затлъстяването и увеличаването на теглото като вероятност от заболяване от диабет на средна възраст, казва Джонатан Шоу, който е един от шефовете на проучването.
Pin It

Нов тест може да открива Алцхаймер 10 г. преди появата на симптомите

Испански учени се надяват, че нов тест ще може да открива Алцхаймер поне десет години преди появата на симптомите, откривайки пътя за ранно лечение.

Откриването на понижаването на нивата на някои видове генетичен материал може да е сигнал за повишен риск от Алцхаймер. Биологическият знак се открива в гръбначно-мозъчната течност най-малко десет години преди появата на признаците на деменция.

В момента единственият начин за точно диагностициране на заболяването е чрез невропатологичен анализ след настъпването на смъртта, макар че се използват изследвания на паметта и на други мозъчни функции за установяване дали лекарства и други видове лечения могат да помогнат.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки