В резюме

Учени реализираха триизмерен "капан" за живи клетки

Изследователи от университета в Твенте в Холандия обявиха, че са успели да създадат своеобразен капан за живи клетки, благодарение на който могат да ги обездвижат, за да е по-удобно наблюдаването им с микроскоп.

Вместо да бъдат изваждани от естествената им среда и поставяни върху лабораторни приспособления, клетките ще могат да се наблюдават в естествената им триизмерна среда, докато си взаимодействат.
Pin It

Разработват нанороботи, способни да извършват хирургически операции

Учени от Института по роботика и интелигентни системи в Цюрих са близо до успешното създаване на голяма иновация за медицината. Те работят по нанороботи, които да могат да извършват множество хирургически операции.

Тялото на наноробота е с диаметър четвърт милиметър. Това е приблизително четири човешки косъма или върхът на острието на медицински скалпел.
Pin It

Японски учени са отгледали човешки черен дроб от стволови клетки

Учени от японския университет в град Йокогама са отгледали човешки черен дроб от стволови клетки, които е голям пробив в медицината и дава нови надежди на болни, които чакат на опашка за донорски органи.
Pin It

Лондонска болница обяви, че лекарите ще започнат да консултират пациенти чрез видеовръзка през нощта

Водеща Лондонска болница обяви, че лекарите и ще започнат да консултират пациенти чрез видеовръзка през нощта и уикенда. Решението цели да се премахне проблема с недостига на персонал през почините дни и през нощта. Системата използва хай дефинишън камери, с помощта, на които специалистите правят прецизна комуникация и снемане на анамнестични данни, без да е необходимо болните пациенти да идват в лечебното заведение в малките часове на деня.
Pin It

Тъмните бири предпазват по-добре сърцето от светлите, установили учените

Пиенето на халба бира на ден подобрява здравето на сърцето, установиха гръцки учени. Те установиха, че притокът на кръвта към сърцето се подобрява само няколко часа след пресушаването на две трети от халбата и ефектът е по-силен отколкото при пиенето на неалкохолен еквивалент. Откритието подкрепя предишно изследване, според което умереното пиене на бира предпазва от ред сърдечни заболявания. Според предходните проучвания халба бира на ден намалява риска от сърдечен удар и инсулт с до 30%. Но това е едно от първите конкретни изследвания за това, какво се случва в сърдечно-съдовата система веднага след изпиването на халбата бира.

Pin It

Инжекция лекува слепотата Иновативен метод оставя дегенеративните заболявания в миналото

Американски специалисти от Калифорнийския университет дават нова надежда за лечението на слепота, разработвайки революционен метод за възстановяване на зрението.  Тяхната бърза и опростена процедура се състои в инжектиране на вирус в окото, който доставя до увредените му клетки гени, възстановяващи зрението. Методът не изисква операция и отнема около 15 минути.

Pin It

Индийското здравно министерство забрани производството и продажбата на аналгин (метамизол)

Индийското здравно министерство забрани производството и продажбата на аналгин (метамизол) и метамизол-съдържащи препарати.Аргументът за наложената забрана са "сериозните рискове за здравето на потребителите". По-рано производството и продажбата на метамизол-съдържащи препарати като "Аналгин", "Баралгин", "Новалгин", "Пенталгин" бяха забранени в САЩ, Япония, Австралия, Швеция и редица други страни. Според някои изследователи употребата на аналгин и сродните му обезболяващи може да доведе до развитието на агранулоцитоза – опасно за живота патологично състояние, характеризиращо се с понижено съдържание на неутрофилни гранулити в кръвта.

Pin It

Ventricular assist devices E-book Edited by Jeffrey H. Shuhaiber

Ventricular assist devices E-book Edited by Jeffrey H. Shuhaiber е въведена в сървъра за дистанционно обучение на ДКБ. В сървъра за безплатно ползване са налични и над 90 презентациии в pdf-формат, както и два видеоформата.
Pin It

д-р Валери Гелев: Absorb са четвърта революция в инвазивната кардиология

Новите импланти Absorb са четвърта революция в инвазивната кардиология, с които ще се въведе нов вид лечение на увредените сърдечни съдове, а именно "съдова възстановителна терапия", каза ръководителят на Кардиологичната клиника на болницата Токуда, д-р Валери Гелев.

Въпросният стент е от полимери и 6 месеца след поставянето му започва да се разгражда, като процесът трае 2-3 години и след това пострадалият кръвоносен съд практически се възстановява напълно, без да има и евентуалните усложнения от вкарването на чуждо тяло в организма. Самата процедура се прави с лека упойка през ръката, и както се изрази д-р Гелев, тя е по- лека от тези, които използват стоматолозите.
Pin It

Великобритания се приближи към легализиране на ин витро технологията с ДНК от трима родители

Великобритания може да стане първата държава, позволила зачеването на бебета чрез използване на ДНК-материал от трима души, след като вчера правителството одобри тази специфична ин витро техника, съобщи Би Би Си. По-късно тази година се очаква да е готова черновата на регулативните норми, техният окончателен вариант би трябвало да бъде гласуван в парламента през 2014 г., а процедурата може да започне да се предлага след около две години. Предварителните планове предвиждат, че годишно от нея ще могат да се възползват до 10 двойки.
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки