В резюме

Мъжете, които консумират по-често захар са значително по-податливи на психични разстройства като тревожност и депресия от останалите хора

Това разкрива изследване, проведено в "Юнивърсити колидж Лондон" между 5000 мъже и 2000 жени. В рамките на 22 години (от 1983 до 2013 година) учените са изследвали зависимостта между пола на участниците в експеримента, нивата на погълната захар и появата на общи психични разстройства у тях. За този период британските учени са установили, че при мъжете, които похапват повече от 67 грама захар на ден рискът от психическо заболяване е с 23% по-висок в сравнение с онези представители на силния пол, който поглъщат едва 39,5 грама. "Режимите на хранене, богати на въглехидрати може и да имат големи ползи за здравето ни, но нашият експеримент доказва, че съществува връзка между консумацията на захар и емоционалните разстройства, особено при мъжете", споделя Аника Кнюпел - ръководител на изследването. Тя обаче признава, че подобна взаимовръзка при жените не съществува и че все още не може да разбере защо. /БГНЕС

Pin It

В САЩ извършиха първата успешна редакция на гените на ембрион с метода CRISPR

Първият успешен опит за модификация на гените на човешки ембрион в САЩ вече е факт, съобщават учените от Oregon Health and Science University (OHSU), цитирани от световните агенции. Изследователите в Орегонския университет са провели многобройни експерименти с ембриони с метода за редакция на гени CRISPR и са уверени, че той вече е усъвършенстван, пише "Ройтерс". Резултатите от експериментите им показват, че съвсем прецизно и безопасно за плода могат да се отстранят дефектните гени от генетичния му код и да се заменят със здрави. Така могат да се изличат генетичните редки заболявания от лицето на земята, макар че засега учените са ограничени. В повечето държави, където се провеждат подобни експерименти, е забранено ембрионите, с които се експериментира, да достигнат възраст от повече от няколко дни. Въпреки това Великобритания вече разреши бебетата с гени от трима родители.  С технологията CRISPR се експериментира от няколко години и е в основата на разрастващата се генетична медицина, макар и тя засега да е само в лабораторни условия. Методът действа като своеобразна "молекулярна ножица", която може да се прицели в точно определени части от генома и да ги отстрани, а след това на същото пространство да постави нови здрави гени. Китай също експериментира с технологията, но публикува все още противоречиви резултати, пише "Ройтерс".

Pin It

Жена осъди страната си в Страсбург след лекарска грешка, отнела ѝ способността за секс

Дискриминация е да се предполага, че сексът за една жена в зряла възраст не е важен. Това отсъди Европейският съд по правата на човека в Страсбург срещу решението на трима съдии от Върховния съд в Лисабон по дело за лекарска грешка, отнела възможността на 50-годишната Мария Мораиш да прави секс, пише "Гардиън". Мораиш претърпяла неуспешна гинекологична операция в португалска болница през 1995 г. Заради грешка по време на процедурата, функцията на половите й органи била увредена и жената повече не можела да прави нормален вагинален секс. Оттогава жената, майка на две деца, води дела в съдебната система на Португалия, които първоначално печели за нанесените физически и психически вреди от операцията.

Pin It

И все пак време и щастие се купуват с пари, доказа международно проучване

Добрата стара поговорка, че "Щастието с пари не се купува" беше оборена в ново проучване на американски, канадски и холандски психолози. Оказва се, че човек може да си купи щастие, ако плати на друг да свърши задълженията му, за да си освободи време. Така със същото изследване пък мъдростта, че "Времето е пари", придобива съвсем нов смисъл. Психолозите от Харвардското бизнес училище и университите в Британска Колумбия, Маастрихт и Амстердам анкетирали над 6000 души в трите държави, включително и 800 милионери за навиците им на харчене и нещата, за които най-често плащат, както и каква е емоционалната стойност на покупките и решенията им. След това провели и двуседмичен експеримент, в който работници от Ванкувър разполагали с определен допълнителен бюджет за едно от двете неща - да си купят вещ през уикенда, или да платят за услуга, вместо да я свършат сами.

Pin It

Темата за холестеролa отново

Темата за холестеролa е дълга, но накратко е добре да знаете, че:

  • Без холестерол няма да има живот, защото всяка клетка на човешкото тяло съдържа холестерол;
  • Той е в клетъчните мембрани и в повечето тъкани;
  • Без него надбъбречните жлези не могат да синтезират кортикостероиди, които има противовъзпалителни функции;
  • Той е изключително важен за нервната система
  • Повишаването на холестерола в тялото означава, че е настъпил някакъв възпалителен процес и има повишена киселинност.
  • Той се набавя чрез храна или се синтезира в черния дроб, когато организмът не получава достатъчно за функциите си;
  • Има добър и лош холестерол /Ldl холестеролът се нарича лош, защото организмът няма механизми да се бори с него при високи концентрации/;
  • Организмът реагира с повишен синтез на лош холестерол, когато има повишен прием на някои животински продукти.
  • От него се синтезира мъжкият хормон тестостерон;
Pin It

Ето защо децата във Франция не страдат от затлъстяване, диабет и високо кръвно налягане

Децата във Франция са с най-нисък процент затлъстяване. Това ни накара да проверим каква е причината и как Франция успява да спаси децата си от разпространената пандемия от затлъстяване, поява на диабет и високо кръвно налягане сред подрастващите и децата. Събрахме информация за хранителния и двигателния режим, наложен от Министерство на образованието във Франция и с радост споделяме информацията. Един от най-характерните принципи е, че в училищата не се доставят полуфабрикати или заготовки, които да се влагат в менюто. Замразени полуфабрикати, които да се затоплят, изпържат или панират, не могат да бъдат срещнати, те просто са забранени. Политиката, на която следва да се подчиняват училищата е, доставките на плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти да става от местни производители от района или от най-близкия район /ако няма в района/.

Pin It

Интересни факти за витамините, добавките и храните, систематизирани от фармацевт

Ърл Миндъл, по образование и професия фармаколог, отваря първата си аптека през 1965 г. С почуда установява как с годините пациентите, купуващи лекарства от него, стават все по-болни. Започва да търси причините за това. Установява, че нищо не се е споменавало в курсовете по органична и неорганична химия, здравеопазване, фармакология и т.н. във връзка с витамините и тяхната роля при превенция и лечение на заболявания. Посвещава се изцяло на храненето и превантивната медицина и днес е един от най-уважаваните специалисти по хранене, лектор и писател в САЩ.

Ще ви споделим интересни факти, които той споделя в неговите лекции, на базата на дългогодишни проучвания и тестове:

Pin It

Американски учени вярват, че са открили формулата за първата ефикасна ваксина срещу ХИВ

Американско клинично изпитване показва обещаващи резултати за една от големите задачи на съвременната медицина - създаването на ваксина срещу ХИВ. Проучването на Националната медицински научен институт на САЩ, съвместно с фармацевтичната компания "Johnson & Johnson" е все още на ранен етап, но дава надежда, че учените най-после са на прав път. Разработването на ваксина срещу ХИВ е една от най-големите главоблъсканици във фармацевтиката, откакто светът се срещна с епидемията през 70-те години на миналия век. Причината е, че вирусът е много изменчив, дори повече отколкото този на грипа, и няма как с една или две съставки в ампулата хората да бъдат предпазени от всички стотици негови мутации, които съществуват.

Pin It

9-годишно момче от Южна Африка е успяло да пребори вируса на СПИН, съобщи CNN

Детето е било диагностицирано със заболяването на едномесечна възраст. Тогава започва и антиретровирусна терапия, която обаче е продължила 40 седмици, след които детето е било в ремисия и състоянието му е било единствено наблюдавано от специалисти.  Терапията, която е била спряна след това, е била част от медицинско проучване, целящо да установи ефектите от антиретровирусното лечение малко след раждането на деца, болни от СПИН, както и да намали нуждата от приемане на медикаменти през целия живот. Това е първият случай на дете в Африка, което на практика преборва ХИВ инфекцията, без да е подложено на терапия в момента на излекуването си, и третият подобен в света. „Това е действително много  рядък случай“, заяви д-р Ави Виолари, който наблюдава детето от раждането му. Именно той представи и случая на момчето по време на 9-ия международен конгрес по въпросите на СПИН, проведен в Париж в понеделник. По данни на УНИЦЕФ всяка година от свързани със СПИН заболявания умират близо 110 000 деца.

Pin It

Германски психолози експериментират с катеренето като лечение на депресия

Лина, на 24 години, се катери по стена със завързани очи и без въже. Разчита на останалите си сетива и опипва бавно, но уверено, камъните, докато намери точните, за да продължи нагоре. Тя е част от експеримента на Университетската болница в Ерланген за нов алтернативен подход за лечение на клинична депресия, и един от героите в репортажа на ДПА по темата.  Със стенното катерене без осигуряване (т. нар. боулдъринг, който имитира скално катерене на ниски стени) като начин за преодоляване на психични терзания се експериментира от скоро в Германия, но с обещаващи резултати. Практиката се препоръчва вече в няколко болници в страната. В рамките на физическата терапия с катерене, депресивните състояния при повечето добровлци в експеримента са се подобрили, а ефектът издържал за около четири месеца след прекъсване на практиката, уточнява ръководителят на изследването, психологът Катарина Лутенбергер. В хода на проуването е сравняван прогресът в лечението на депресия на две групи от по 50 човека - едните поставени на стандартни медикаменти, другите - в подножието на стена за катерене на закрито. Спортът надминал дори надминал с малко резултатите от лекарствата.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки