В резюме

Нов медикамент Imfinzi на AstraZeneca намалява смъртността от рак на белите дробове с 30%

Ново имунотерапевтично лекарство намалява риска от смърт на пациенти в среден стадий на рак на белите дробове с почти една трета – това показват резултатите от строго наблюдавано клинично проучване, цитирано от "Ройтерс". Става въпрос за медикамента Imfinzi на компанията AstraZeneca – тази седмица той бе одобрен за употреба в Европа и се продава обещаващо в САЩ засега. Анализатори от Дойче банк наричат резултатите впечатляващи и предвиждат, че лекарството ще се наложи като стандарт в лечението на пациенти, чийто рак не се е разпространил много. Досега само 15% от тях оцеляваха в продължение на 5 години. През май компанията обяви резултатите от свое проучване, но сега те са доказани от клиничен тест, публикуван от New England Journal of Medicine. Той обхваща пациенти с рак на белите дробове в трети стадий – в него туморите са над 3 см, не могат да бъдат отстранени оперативно и вече се разпространяват извън дробовете. Според него в рамките на две години 32% от пациентите, приемали Imfinzi, са все още живи в сравнение с пациенти, приемали плацебо. Предишни данни показват, че те живеят и 11 месеца повече, без болестта да прогресира.
Imfinzi e първият медикамент за имунотерапатия за този стадий на рака и той дава шанс да се започне лечение, когато болестта все още може да бъде излекувана.

Pin It

Българите плащат като за добро здравеопазване, но не го получават, сочи класация

България разходите за здравеопазване са по-високи, отколкото в други страни, но в отговор българите получават най-лошите услуги за средно и силно развити икономики. Това показва индексът на ефективността на здравеопазването на агенция "Блумбърг", който включва в себе си държавите със средна продължителност на живота над 70 години, БВП на глава от населението над 5000 долара и население над 5 млн. души. България е сред тях, но на последното 56-о място по ефективност на здравната си система. Спрямо миналата година страната е слязла с 10 позиции в класацията, което е поставя сред петте държави с най-сериозно отстъпление. Последното място важи само за качеството, но не и за парите, които влизат в системата за здравеопазване и здравни услуги. С относителната дял от 8.2% от БВП България е в първата половина на класацията, а по отношение на абсолютната сума – в горните две трети на списъка. Според данните от 2015 г. всеки българин е дал 572 долара годишно (951 лева). Това означава, че едно четиричленно семейство например дава - или му се удържат от доходите - средно над 3800 лева годишно само за здравеопазване. За това, че по-важно от парите е доброто им управление, показва, че приблизително толкова дават и мексиканците (които са на 20-о място по ефективност), а разходите на китайците, които делят позицията с тях, са по 426 долара. Турция, Румъния, Малайзия, Иран, Перу, Алжир и Тайланд, за които абсолютната цена варира от 455 до 219 долара годишно, също са преди България и средната продължителност на живота на гражданите им е между 74.8 и 75.9 години. САЩ, където годишните разходи са по 9536 долара на човек, всъщност са на предпоследното място (преди България) по ефективност, докато с приблизително същите 9818 долара Швейцария е на 12-о място. На върха на класацията са Хонконг, Сингапур, Испания, Италия и Южна Корея със средна продължителност на живота между 82 и 84.2 години. На дъното освен България са Азербайджан, САЩ, Русия и Сърбия. От съседните на България държави, отговарящи на критериите за включване в индекса, най-висока оценка за ефективност получава Гърция (14-о място), следвана от Турция (26), Румъния (36) и Сърбия (52).

Pin It

Учени твърдят, че са открили ваксина за меланома след опити върху мишки

Нова ваксина лекува изцяло меланома при опити с бели мишки. Това обявиха учени от изследователски център в Калифорния, които разработили лекарството заедно със свои колеги от Югозападния медицински център на Тексаския университет. Те твърдят, че ваксината е показала 100% успеваемост при лечението на мишки, страдащи от този вид рак на кожата. Освен това лекарството може да се пребори дори и с рецидиви на болестта. "Ваксините тренират тялото да се бори с външните патогени. Тази ваксина тренира имунната система да следва тумора и да го лекува", обясни Дейл Богър, който е част от екипа учени. Изследователите търсели определен химикал, който да повиши ефективността на ваксината. Така открили Diprovocim, който се свързва с имунен рецептор, съществуващ както при хората, така и при мишките. След това учените използвали група мишки с агресивна форма на меланома. Те били разделени на две групи. Мишките в едната получили лекарство, наречено анти-PD-L1, което има за цел да предотврати образуването на туморни клетки в имунната система на гостоприемника, като ги разпознава като нарушители. Втората група мишки била третирана със същото лекарство, но към него били добавени и инжекции с Diprovocim. Чрез тях се стимулирала имунната система. Инжектирането ставало не директно върху проблемната част от кожата, а на по-отдалечено място. Това се правело, за да се види дали имунните клетки могат да помогнат на лекарството и да ги придвижат към тумора. Експериментът продължил 54 дни, като в крайна сметка в първата група мишки не е имало нито една излекувана. При третираните с Diprovocim мишки резултати се впечатляващи - меланомата при всички гризачи изчезнала напълно. Сега учените искат да направят и първи проби върху човек, за да разберат дали новата ваксина ще има успех.

Pin It

Как да реагираме при ухапване от отровни змии в България - усойница, пепелянка и каменарка?

"Отровните змии у нас са основно усойница, пепелянка и каменарка, като те се срещат в различни райони на страната. Обикновено змиите не хапят хората, ако не бъдат дразнени. Влечугите са с умерена токсичност и инцидентите водят преди всичко до локални поражения на мястото на ухапване. Отровата трябва да НЕ се изсмуква и мястото на ухапване да НЕ се реже с нож. Важно е да НЕ се пристяга крайникът. Това би могло да доведе до още по-тежки увреждания. Най-доброто решение е измиване на ухапаната зона с вода и намиране на лекарска помощ при първа възможност", съветва доц. Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология към Военноморска болница във Варна.

Pin It

Как зехтинът и сънят могат да намалят риска от инфаркт и инсулт

Храните с високо съдържание на ненаситени мазнини могат да предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Това показва ново проучване на Изследователския център за биомедицинска наука на болницата "Сент Майкъл", който работи съвместно с учени от Университета на Торонто. Анализът обръща внимание на аполипопротеина А-IV, известен като АроА-IV, който е плазмен протеин. Нивата му се повишават след храносмилането на храни с високо съдържание на ненаситени мазнини. Пример за такава храна е зехтинът. По-високите нива на АроА-IV в кръвта са свързани с по-малка вероятност от сърдечно-съдово заболявания. АроА-IV влияе на тромбоцитите, които са малки кръвни клетки, играещи ключова роля при множеството сърдечно-съдови заболявания. При натрупването на голям брой тромбоцити може да се стигне до запушване на кръвоносните съдове, което блокира притока на кръв и води до тромбоза, която е най-честата причина за смъртност и заболеваемост от сърдечни проблеми в световен мащаб. Тромбоцитите могат да запушат кръвоносни съдове, а ако това се случи в сърцето или мозъка, най-често се стига до инфаркт или инсулт. По-високите нива на ApoA-IV обаче забавят натрупването на плаки в кръвоносните съдове и намаляват вероятността от смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Освен храните с високо съдържание на ненаситени мазнини друг основен фактор за по-високи нива на ApoA-IV е сънят. Съчетанието между двете намалява драстично възможността от получаване на инфаркт или инсулт.

Pin It

С шест до осем часа сън на ден рискът от сърдечни заболявания намалява

Лишаването от сън и прекаленото застояване в леглото могат да доведат до сериозни сърдечни проблеми. Спането между шест и осем часа е най-полезно за организма, като по този начин се намаляват рискът от инфаркт и коронарна болест на сърцето. Данните са от проучване на екип от учени, ръководен от Епамеиондас Фундас от центъра за сърдечна хирургия "Онасис" в Атина. Изследването беше представено по време на Европейския конгрес по кардиология в Мюнхен, съобщава британското издание "Гардиън". "Сънят влияе върху биологичните процеси като метаболизма на кръвната захар, кръвното налягане и възпаленията. Всички тези фактори оказват влияние върху сърдечносъдовите заболявания", уточни Фундас по време на представянето на резултатите от проучването. В изследването са използвани данни от 11 други проучвания, в които са участвали около 1 млн. души. Установено е, че спящи редовно по по-малко от 6 часа имат 11% по-голям шанс да страдат от сърдечни заболявания. Обичащите да спят по повече от 8 часа са дори изложени на по-големи рискове. Всеки трети, който в продължение на девет години спи значително повече, увеличава сериозно възможността да получи инфаркт. Учените все пак подчертават, че това изследване не трябва да предизвиква уплах в хората, които имат нередовен сън за кратко. Ако обаче ежедневно не си доспивате или прекалявате със съня, се препоръчва задължителна консултация с личния лекар.

Pin It

Ново изследване връща червеното месо и сиренето в менюто всеки ден

Сиренето и червеното месо отново влизат в менюто след като международно изследване показва, че тези продукти може да се консумират в двойно по-големи дози от препоръчваното от здравните експерти в момента, съобщава британският "Телеграф". Изследването, проведено сред 220 хил. души, открива, че изяждането на три порции от млечни продукти и една и половина червено месо на ден може да намали риска от ранна смърт с една четвърт. Учени казват, че изводите от това изследване се противопоставят на общоприетата към момента истина след десетилетия, в които хората са съветвани да намалят консумацията на пълномаслени продукти и червено месо. Изданието цитира препоръките на най-големия здраве сайт във Великобритания, според които млечните продукти трябва да съставят не повече от 8% от калориите, приемани от един човек на ден, което означава едно кисело мляко или две малки парченца сирене. За червеното месо се препоръчва ограничаване до 70 гр. на ден. Новото глобално изследване, проведено от университета "Макмастър" в Канада показва, че доста по-големи количества от тези продукти са свързани с много по-нисък риск от ранна смърт. Участниците в изследването, които приемат по три порции млечни продукти на ден, което може да означава две парчета сирене, пълномаслено кисело мляко и около 250 мл обезмаслено мляко, както и порция и половина червено месо са оптималното дневно количество от тези продукти. То се равнява на около 20-25% от калориите, идващи от млечните продукти. При хората, консумиращи тези количества, случаите на ранна смърт са с 25% по-малко от тези при хората, които консумират по-малко. При тях също и с 22% по-малко са случаите на сърдечни удари. Д-р Ендрю Менте, който представил изследването пред конференцията на Европейското общество на кардиолозите в Мюнхен, обявил, че изглежда наситените мазнини, съдържащи се в месото и млякото защитават сърцето. В допълнение, хората, приемащи повече мазнини, е по-вероятно да приемат по-малко въглехидрати, повечето от които обикновено са допълнително обработвани и съдържащи захар.

Pin It

Без щипка сол: френската багета скоро може да стане по-здравословна

Любимата на французите багета скоро може да загуби част от вкуса си заради законодателство, което би принудило пекарите да намалят съдържанието на сол, предаде "Ройтерс". След месеци проучвания и изслушвания парламентарна комисия стигна до заключението, че доброволното съгласие за намаляване на високото съдържание на сол не се спазва и че е време да се наложат норми чрез законодателство. Комисията ще представи предложенията си през септември, но няколко човека, запознати с разговорите, издадоха подробности. "Това е истински проблем за общественото здраве", коментира Лоик Прюдом, един от 20-те членове на комисията, която разглежда въпроса. Мишел Крузе, друг член на комисията, заяви, че ежедневният прием на сол във Франция (около 10 до 12 грама), е двойно по-висок от препоръчвания от Световната здравна организация. Прекомерната употреба на сол се свързва със сърдечносъдови заболявания, които са втората най-честа причина за смърт сред здравословните проблеми. По думите на Крузе комисията може да предложи данък върху солта, подобен на въведения във Франция за съдържанието на захар в газираните напитки. Според някои обаче мярката не е ефективна, защото производителите прибягват до други подсладители. "Това, което можем да кажем сега, е, че доброволните споразумения не работят и е време да се премине към задължителни ограничения", заяви Прюдом. В случая с багетата и като цяло с хляба доброволните споразумения от 2012 г. целят да ограничат солта до 18 грама на килограм брашно в рамките на пет години, обясни той. Около 16 години по-късно целта все още не е постигната.

Pin It

Комбинацията от електронни и конвенционални цигари увеличава риска от инфаркт пет пъти

Използването на електронни цигари увеличава двойно риска от инфаркт. Комбинираното им използване с конвенционални цигари пък води до пет пъти по-голяма вероятност от сърдечен удар спрямо хората, които не пушат. Това показват данните от изследване на Калифорнийския университет, в който са обединени десет държавни университета в щата. В проучването са участвали близо 70 хил. души. Повечето от тях са пушили едновременно както електронни, така и конвенционални цигари. Голяма част от тях са имали влошени здравословни показатели в сравнение с тези, които използват само единия вариант. От Калифорнийския университет подчертават, че това е първото проучване, което изследва връзката между употребата на електронна цигара и риска от инфаркт. "Много от по-възрастните участници в проучването пушат и двата типа цигари. Така те си мислят, че намаляват възможността да получат сърдечен удар, но е точно обратното. Рискът от инфаркт в този случай се увеличава с пет пъти", заяви професорът по медицина в университета Стантън Гланц, като уточни, че става въпрос за ежедневна употреба на тютюневи изделия.

Pin It

Омега-3 мастните киселини не помагат при диабетици, показва изследване на 15 000 случая във Великобритания

Хранителните добавки с омега-3 мастни киселини, каквито се съдържат в рибата и се препоръчват за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, всъщност не предпазват диабетиците от такива проблеми, съобщи АФП. Учени от Оксфордския университет обхванаха в изследването си 15 000 диабетици без сърдечносъдови заболявания. Те ги проследиха средно седем години, като на половината даваха капсули с омега-3 мастни киселини, а на останалите - със зехтин. Случаите с тежки сърдечносъдови инциденти, рак или смърт са приблизително еднакви в двете групи. Друго изследване от януари 2018 г., обхванало 78 000 души, стигна до извода, че омега-3 мастните киселини не предотвратяват сърдечносъдовите заболявания при хората от рискови групи.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки