В резюме

В Медицинския факултет на Станфордския университет са установили пряка връзка между работата на човешки ген и сърдечната недостатъчност

Резултатите водят до извода се, че блокирането на определен гени може да предотврати животозастрашаващо състояние и да спаси пациенти, които иначе биха били изпратени за трансплантация. Това се съобщава в прессъобщение за MedicalXpress. Изследователите анализирали тъканни проби, взети от повече от 300 сърца. Едната половина били от пациенти със сърдечна недостатъчност, на които им е нужна трансплантация, а другата от донори, чиито сърца не са подходящи за трансплантация (по причини, несвързани с състоянието на органа).

Идентифицирани са разлики в генната активност във всеки от двата типа проби. Оказа се, че по-малко сигнални пътища функционират в сърдечните клетки на пациенти със сърдечна недостатъчност в сравнение със здрави тъкани, но в тях участват повече гени. Съставът на един от тези пътища включва ензима PPP1R3A, който очевидно е изиграл важна роля в прехода от нормално сърцебиене към необичайно сърцебиене. PPP1R3A участва в метаболизма на глюкозата и е свързан с активността на много други гени, които поддържат сърдечната дейност.

При проведени изпитания се оказва, че блокирането на гена, кодиращ PPP1R3A при мишки, защитава гризачита от сърдечна недостатъчност, на която те са били изложени. Учените смятат, че ако се откри начин да се инхибира този ген при хората, ще се получи терапевтично лекарство, което може да лекува сърдечната недостатъчност.

Gene networks reveal transition from healthy to failing heart

A Stanford-led research team has mapped out a network of gene activity before and after heart failure to better understand how heart health declines.

Pin It

Да достигнеш лимита, или къде е границата при физическо натоварване

Къде е границата на човешките възможности при физическо натоварване? Вероятно мнозина са си задавали този въпрос и впоследствие са изпадали в размисъл... Изследване на Science Advances дава отговор на питането. Според проучването лимитът се достига при точка, в която обмяната на веществата в организма (т. нар. метаболизъм) е 2.5 пъти по-ускорена в сравнение с обмяната при човек в покой, цитира Би Би Си. Това се изразява в изгарянето на 4000 калории за ден от средностатистически човек.

Изводът от изследването е, че всеки резултат над тази стойност не е устойчив за здравето в дългосрочен план, защото тялото не може да усвои, абсорбира и обработи достатъчно калории и хранителни вещества, за да поддържа по-високо ниво на енергиен разход. Проучването определя бременните жени като "специалисти по издръжливост", като те живеят почти на границата на това, с което човешкото тяло може да се справи. По време на бременността обмяната на веществата при жените е 2.2 пъти повече, отколкото при метаболизма в покой. Проучването показва, че пробягването на само един маратон не е близо до границата на човешката издръжливост.

Изследването е започнало с пробягването на близо 5000 км за 140 дни от атлети в САЩ. Други състезатели са бягали шест маратона в рамките на седмица, като са били наблюдавани какъв ефект може да има това за тялото им. В проучването са взети резултати за енергийния разход от най-голямото колоездачно състезание "Тур дьо Франс" и някои полярни експедиции.

Pin It

Нова технология ще позволи откриване на бактериални щамове в лекарските кабинети в рамките на 30 минути

Работата на лекарите, на които се налага да предписват на пациентите антибиотици без резултатите от микробиологичното изследване и антибиограмата, заради дългия процес на лабораторните изследвания, скоро може да бъде фантастично облекчена, благодарение на ново микробиологично устройство, което показва резултатите в рамките на минути вместо на дни. То е изобретено от екип на университета в Пенсилвания и е описано в статия, публикувана в доклада на Националната академия на науките на САЩ, съобщи АФП. В разработката е участвал и доктор Пак Кин Уонг, професор по биомедицинско инженерство. Той казва, че устройството използва микротехнология за улавяне на единични бактериални клетки, които веднага могат да бъдат разглеждани под електронен микроскоп. Изобретението позволява на лекарите да определят за по-малко от 30 минути дали в съответната проба присъстват бактерии, както и податливостта им към лечение с антибиотици. В момента такива лабораторни изследвания отнемат между три и пет дни. “Понастоящем често предписваме антибиотици, дори когато няма налични бактерии, само заради подозрения или презастраховане”, каза Уонг.  „Въпросът, на който искахме да отговорим беше: можем ли бързо да определим наличието на бактериална инфекция?“, допълва ученият.

В статията си изследователите твърдят, че освен че може да открие дали има бактерии, устройството може да започне да класифицира типа им чрез определяне дали бактериалните клетки са сферични, с форма на пръчка или спираловидни. “Това устройство определя съществуването, но не и какъв тип бактерии има”, казва Уонг. „Това, върху което все още работим, е допълнителен молекулен подход, който позволява да идентифицираме и вида“. След като се открие бактерия, пробата се подлага на антибиотици, за да се определи дали щамът е резистентен, в който случай антибиотичната намеса би се оказала неефективна. “Инфекциите на пикочните пътища са най-честите проблемни бактериални инфекции”, казва Уонг. “Въпреки това над 75% от пробите от урина, изпратени в лаборатория за клинична микробиология, са отрицателни. Бързото отхвърляне или потвърждаване на присъствието на бактерии в клинично значима концентрация значително ще подобри грижите за пациентите.” Той добави, че екипът е кандидатствал за предварителен патент, както и че работи интензивно за намаляване на размерите и цената на устройството, така че да може да се използва в болници и лекарски кабинети. Целта е технологията да се масовизира както и да се продава след около три години./БГНЕС

Pin It

Принтирането на сърцe – мисията възможна

След 10 години ще можем да принтираме органи в много болници по света и подобни процедури ще се превърнат в норма, казва д-р Тал Двир от университета в Тел Авив, Израел. Той и екипът му са успели да принтират сърце изградено от човешки клетки и съдове, използвайки специален 3D принтер. Сърцето е с размерите на заешко и може да се свива и отпуска, но засега не е ползвано за изпомпване на кръв.

3D Printed Heart with Patient’s Own Cells

Триизмерни принтери биха могли в бъдеще да създават живи органи, посочват и учени, цитирани от "Live Science".

Изследователи в няколко научни центрове по света вече са разработили метод за отпечатване на 3D модели на различни анатомични структури, включително сърца, артерии и кости. Този процес би могъл да се използва за създаване на меки импланти, в които да растат живи тъкани, формирайки органи. Друго приложение на иновативната технологията може да са и принтери за специална храна.

Pin It

В Германия започна дебат за въвеждане на мълчаливо съгласие при даряване на органи

Германският министър на здравеопазването представи днес многопартийна инициатива за въвеждане на подразбиращо се съгласие за даряване на органи. Предложението има и опоненти, според които то поставя етичен проблем и предизвиква опасения от задължително донорство, предаде "Франс прес". Текстът, внесен от консервативния министър Йенс Шпан, социалдемократите и членовете на крайната левица, гласи, че германците ще се смятат за донори в случай на мозъчна смърт, освен ако не са се вписали в регистър за отказ или не са уведомили за близките си, че са против. Макар според Шпан над 80 процента от германците да смятат, че даряването на органи е необходимо, реалността е, че през 2017 г. ефективните донорства са спаднали до най-ниското си ниво в историята и е имало по-малко от 800 трансплантации. През 2018 г. те са били 955 при 10 хил. чакащи пациенти. Във Франция, където мълчаливото или подразбиращо се съгласие е норма, миналата година са извършени 5781 трансплантации.

"Това е много важен аргумент, за да кажем, че утре всеки от нас може да има нужда от донорство на орган", подчертава министърът от консервативния ХДС на канцлера Ангела Меркел. "Дори и днес три човешки същества ще умрат, защото не можахме да намерим орган за тях", подчерта депутатът от "Левицата" Петра Зитте. Всяка година около 2 хил. пациенти в Германия умират, чакайки за присаждане на орган. Част от политическата класа остава против принципа за мълчаливото съгласие, тъй като го разглежда като посегателството срещу свободата да се разпореждаш с тялото си и представлява етичен проблем. "Никой няма да бъде принуждаван към нищо, но с този закон ще накараме хората да мислят по тема, която обществото за съжаление пренебрегва", каза депутатът от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Георг Нюслайн. "Ще има дебат, полемика, която ще излезе извън парламентарните групи", призна той.

В политическото семейство на консерваторите темата предизвиква разделение. Депутатът от ХСС Щефан Пилзингер се страхува, че човешките същества ще се превърнат в "складове за резервни части". В момента единствено лицата, вписани в съответния регистър, се смятат за донори на органи. В регистъра е записано около една трета от населението. За новата система ще бъдат уведомявани всички граждани, навършили 16 години, а хора със специални потребности, които не осъзнават смисъла на даване на съгласие, няма да стават донори, посочва "Асошиейтед прес". Министър Шпан посочи, че в 20 от 28-те държави в ЕС има подобна система. /БТА

Pin It

"Лондонският пациент" стана вторият в света, излекуван от СПИН

Мъж във Великобритания стана вторият в света ХИВ позитивен, при когото е постигната дългосрочна ремисия след трансплантация на костен мозък от донор, резистентен към вируса, заявиха лекарите му, цитирани от "Гардиън". Почти три години след като получил стволови клетки от донор с рядка генетична мутация, която го прави резистентен на ХИВ инфекция, и повече от 18 месеца след като спрял да приема поддържащи лекарства, високо чувствителни изследвания продължават да не показват следи от предишната ХИВ инфекция на пациента. "Там няма вирус, който да можем да измерим. Не можем да открием нищо", коментира Равиндра Гуптра, биолог, който участва в ръководството на лекуващия екип. По думите му мъжът е "функционално излекуван" и "в ремисия", но "все още е твърде рано да се каже, че е излекуван".

Pin It

Прекалената чистота около бебето можела да е причина за "отключване" на левкемия

Прекалената чистота около бебето, липсата на достатъчно сблъсък с микроби по време на първата година на детето и съответно лошата подготовка на неговата имунна система. Това е едната от двете причини, предизвикващи острата левкемия при децата, твърди британският професор Мел Грийвс, който от над 30 години изследва този въпрос. Затова професорът, удостоен наскоро и с рицарско звание, смята, че коктейл от микроби под формата на напитка би могъл да се окаже решението и лечението на тежката болест. Наскоро пред "Гардиън" изследователят разказва за проучванията и откритието си. Грийвс, който работи в лондонския Institute of Cancer Research, изучава детската левкемия от три десетилетия. "Левкемията е резултат от два фактора, вторият произхожда от хронично възпаление, задействано от неподготвената имунна система", казва той. Той отбелязва, че острата лимфобластна левкемия се причинява от поредица биологични процеси, като първоначалният спусък е генетична мутация, която се среща при 5% от децата. "Тази мутация е резултат от някакъв инцидент по време на бременността. Тя не е вродена, но поставя детето в риск от развитие на левкемия на по-късен етап", допълва Грийвс. И докато тази причина не може да бъде преодоляна, професорът открива и друг биологичен процес, свързан с имунната система, който участва в отключването на левкемията. "За да работи правилно естествената защита на организма, тя трябва да се сблъска с инфекция през първата година от живота на детето, обяснява онкологът. Без тази конфронтация тя не може да се развива и няма да функционира добре." Този проблем става все по-тревожен. Родителите, похвално, масово отглеждат децата си в домове, където антисептичните кърпички, антибактериалните сапуни и дезинфектантите за под са норма. Прахът и мръсотията нямат място в домакинството.

Pin It

Медицината през 2018: годината на стволовите клетки

Със застаряването на населението и нездравословния начин на живот, все повече болести успяват да засегнат все повече хора по света. Работата по установяването на причините и намирането на лечения за тези болести е приоритет на близо 2.5 милиона учени, работещи в сферата на медицинските изследвания.

Стволовите клетки дават надежда за пациенти с различни заболявания

Стволовите клетки се срещат в почти всяка тъкан на човешкото тяло и имат потенциала да се развиват в специфични клетки и така да заместят грешно функциониращи или отмиращи клетки. Съществуващите стволови терапии са все още предимно в експериментални фази, но няколко от тях донесоха обещаващи резултати за учени и пациенти. Борбата с невро-дегенеративното заболяване на Алцхаймер, сърповидно-клетъчната анемия и някои видове рак напредна тази година.

Pin It

Медицинският канабис - между пациентите и големия бизнес

Европа започва да променя мнението си за медицинския канабис, но много пациенти се опасяват, че финансовите облаги ще надделеят над облекчението на болката им, пише "Политико". Само през ноември Люксембург легализира канабиса за развлечение, Великобритания разреши на лекарите да изписват рецепти за лекарства, съдържащи канабис, Гърция издаде първите си две разрешителни за отглеждане на канабис за медицински цели. Докато пациентите настояват за достъп до този вид лечение, фармацевтични компании и производители на канабис се надяват да получат дял от пазара, който може да достигне 55 милиарда евро до 2028 г. Опасението на много пациенти обаче е, че законодателните власти няма да могат да изпълнят исканията им, оставяйки медицинския канабис да си проправя път на пазара продукт по продукт и страна по страна. Европейският пазар е фрагментиран. Всяка страна определя собствените си стандарти и регулации за продуктите на основа на канабиса, което означава, че германците могат да получат рецепта за медицински канабис от лекар, докато французите нямат никакви законни възможности за това. Европейският съюз не помага особено за изясняване на ситуацията. "Ние имаме правомощия само да подкрепяме държавите членки (за правилата за медицинския канабис). Те са тези, които трябва да действат първо", коментира през юни Петер Михок от Генерална дирекция "Миграция и вътрешни работи" в Европейската комисия. Много страни обаче не действат отчасти защото легализирането на медицинския канабис е често бъркано с легализирането на марихуаната за развлекателни цели. Така че когато държавите разрешат медицинския канабис, това обикновено е съпроводено със строги правила. Във Великобритания, която го направи миналия месец например, той може да се дава само с рецепта от лекар специалист и след като други лечения не са били успешни. Подобни строги правила обаче не помагат на пациентите, които искат да отглеждат канабис вкъщи или заради разходите, или за да имат повече варианти за лечение.

Pin It

Внимавайте: Лекарствата с антихистамини може би помагат при хрема и кашлица, но когато пациентът е млад, това може да бъде доста вредно

Ново проучване, публикувано миналия месец в Бритиш Медикъл Джърнъл показва, че няма достатъчно доказателства, че лекарствата с антихистамини помагат истински при запушен нос, а когато пациентът е млад, това може да бъде вредно. Ню Йорк таймс пише, че лекарствата против кашлица всъщност не помагат на децата да кашлят по-малко. Консумер Афеарс посочва, че такива лекарства могат да доведат до безсъние, сънливост, главоболие и раздразнен стомах при възрастните, а при децата, освен посочените ефекти, са възможни и хипертония и гърчове. Педиатрите препоръчват напълно да се избягват антихистаминови лекарства преди шестата година, а от 6 до 12 да се използват с голямо внимание. При кашлица и симптоми на настинка се препоръчва използването на парацетамол или ибупрофен в случай на температура и болки, както и инхалации и промиване на носа с физиологичен разтвор. Изключително важно е да се хидратира тялото с прием на течност. В Америка са предприети конкретни стъпки за забрана на родителите да дават споменатите лекарства на децата, защото те предизвикват халюцинации, аритмия на сърцето, подтискане на съзнанието и други. Таймс препоръчва на родителите да се опитат да разпознаят дали става дума за симптоми на обикновена настинка или тялото сигнализира, че става въпрос за нещо сериозно. За второто сигнализират утежненото дишане и висока температура, което са част от симптомите на грипа. /БГНЕС

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки