Резултатите водят до извода се, че блокирането на определен гени може да предотврати животозастрашаващо състояние и да спаси пациенти, които иначе биха били изпратени за трансплантация. Това се съобщава в прессъобщение за MedicalXpress. Изследователите анализирали тъканни проби, взети от повече от 300 сърца. Едната половина били от пациенти със сърдечна недостатъчност, на които им е нужна трансплантация, а другата от донори, чиито сърца не са подходящи за трансплантация (по причини, несвързани с състоянието на органа).

Идентифицирани са разлики в генната активност във всеки от двата типа проби. Оказа се, че по-малко сигнални пътища функционират в сърдечните клетки на пациенти със сърдечна недостатъчност в сравнение със здрави тъкани, но в тях участват повече гени. Съставът на един от тези пътища включва ензима PPP1R3A, който очевидно е изиграл важна роля в прехода от нормално сърцебиене към необичайно сърцебиене. PPP1R3A участва в метаболизма на глюкозата и е свързан с активността на много други гени, които поддържат сърдечната дейност.

При проведени изпитания се оказва, че блокирането на гена, кодиращ PPP1R3A при мишки, защитава гризачита от сърдечна недостатъчност, на която те са били изложени. Учените смятат, че ако се откри начин да се инхибира този ген при хората, ще се получи терапевтично лекарство, което може да лекува сърдечната недостатъчност.

Gene networks reveal transition from healthy to failing heart

A Stanford-led research team has mapped out a network of gene activity before and after heart failure to better understand how heart health declines.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки