Ако Националната здравносигурителна каса (НЗОК) загуби съдебните дела за неизплатена на болниците надлимитна дейност за периода 2015-2018 г., ще трябва да плати 155 млн. лв. без лихвите. Това е казал управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на заседание на Надзорния съвет на 8 май, чиято стенограма е публикувана на интернет страницата на НЗОК, предаде БТА. Сумата би била над 200 млн.лв, смята Григор Димитров, представител на работодателите в Надзорния съвет на Здравната каса.

 

По време на заседанието членовете на Надзорния съвет са обсъждали откъде би могло да се вземат тези средства, за да се платят на болниците, ако съдът отсъди решениeто си в тяхна полза. Иван Кокалов, представител на КНСБ, е предложил да се водят преговори с болниците, спечелили делата и да се преговаря НЗОК да им изплати дължимото разсрочено. Кокалов предлага още между първа и втора съдебна инстанция юристи да консултират НЗОК дали делото трябва да се води до края или Касата да започне да преговаря с лечебното заведение.

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява надлимитната дейност за отминали години да се плаща не с допълнителни средства, а с икономия на пари, ако има такава, и то пропорционално.

 

Точно преди месец, на 3 май, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че от 1 юни ще се повишат цените на клиничните пътеки за финансиране на майчиното и детско здравеопазване. Той изтъкна, че повишаването на цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване е приоритет, но ще се увеличат парите и на другите клинични пътеки.

 

БЛС заявиха тогава, че  цените на клиничните пътеки трябва да се повишават по законовия път - през НЗОК.

Междувременно Министерството на здравеопазването преведе на МБАЛ "Христо Ботев" АД във Враца авансова субсидия по реда на Наредба 3/2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които МЗ субсидира лечебни заведения и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения, съобщиха от ведомството.

 

С предоставените финансови средства болницата ще бъде в състояние да изплати възнагражденията на работещите в лечебното заведение за месец април и аванс за месец май.

 

В Министерството на здравеопазването продължават преговорите с кредиторите на болницата, с цел договаряне на разсрочване на задълженията.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки