Ведомството, оглавявано от министър Кирил Ананиев, въведе поредна мярка за пестене от плащане на лекарства, която доведе болниците до дефицит на животоспасяващи лекарства и сега спешно се поправя. Понастоящем болниците са задълъжени да купуват медикаменти по цени, които понякога са по-ниски от минималните доставни. Това често води до отказ на дистрибуторите да ги зареждат.

Болниците занапред вече ще могат да купуват лекарства, които са на по-висока стойност от записаната в лекарствения списък, подготвен от държавните здравни институции. Това предлага здравното министерство в проектонаредба за условията за регулиране на цените на лекарствата.

Причината е, че заради честите промени в цените на медикаментите се оказва, че доставчиците са купили стока на цена например 100 лв. опаковката, а междувременно Съветът по цените на лекарствата служебно е намалил цената на 90 лв., тъй като е открил такава цена в друга европейска държава.

Наредбата, която вменява задължение на болниците да купуват по най-ниската действаща цена, влезе в сила от 1 април. Сега здравното министерство, което предложи текста с цел да пести от плащания за лекарства, иска да го отмени. Причината е, че е получило множество сигнали от болниците за писмен и устен отказ на дистрибуторите да доставят животоспасяващи медикаменти за лечение на сърдечно-съдови, ендокринни, неврологични, офталмологични заболявания, антимикробни средства, обезболяващи и разтвори, които са неразривна част от лечебния процес.

Текстът на наредбата е предложен за обществено обсъждане в съкратен срок, защото действието й застрашава живота и здравето на пациентите в болниците.

Какво означаваше текстът: По закон България трябва да има най-ниската цена на ниво производител в ЕС, а от 1 април болниците нямат право да пазаруват медикаменти на цена, по-висока от най-ниската в Позитивния лекарствен списък. В него са посочени медикаментите и цените, на които трябва да ги плащат здравната каса, здравното министерство и болниците. Те са най-ниските цени на дадено лекарство, засечени на пазара в дадена европейска държава.

Според Закона за защита на конкуренцията търговците обаче нямат право да продават под цената, на която са придобили един продукт или на загуба.

Освен това намерената най-ниска цена, която плаща здравната каса в Унгария например, не отразява всички разходи на българския доставчик по придобиване, складиране и транспортиране на стоката до крайния клиент.
Тя не отразява и още един много важен елемент – по закон болниците трябва да се разплащат за доставките в срок до 60 дни. Те обаче не го правят, заради което биват съдени или пък сключват анекси и допълнителни анекси към договорите, в които плащат неустойки.

В момента дълговете на клиниките, държавна и общинска собственост, продължават да бъдат около половин милиард лева, като по-голямата част от тях са за лекарства.

Доскоро доставчиците се застраховаха своеобразно срещу това, като продаваха на болниците лекарствата си на максималната продажна цена. Това обаче не успява да компенсира неплащането в период от три години, а дистрибуторите обикновено теглят кредити, за да снабдяват болници и трябва да ги обслужват. Вероятно това са и причините търговците на едро да са отказвали доставки на медикаменти, необходими на болниците.

Неразумната политика на спестяване: Текстът, който на практика затруднява болниците да купуват множество медикаменти, чиито цени са намалени служебно, е само една част от поредицата рестриктивни регулации, които водят до изтегляне на лекарства от производство и внос в България.

Освен тях през тази година здравната каса въведе механизъм за разходоефективност - на новите пациенти ще бъде изписвана само най-евтината терапия, а от фармацевтичните компании се иска да й връщат сумата, която е платила над лимита. Например ако лекарите изпишат онкомедикаменти за 305 млн. лв., а бюджетът за цялата година е 300 млн. лв., то фармакомпаниите са длъжни да върнат на касата 5 млн. лв. В допълнение те се задължават да подаряват на касата медикаментите през първата година след регистрацията им. В момента НЗОК сключва договори с компаниите и тепърва ще стане ясно дали заради тези ценови рестрикции част от сега съществуващите лекарства няма да бъдат изтеглени, а нови медикаменти няма да бъдат достъпни за болните.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/06/02/3914328_zdravnoto_ministerstvo_popravia_tekst_koito_porodi/

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки