Работата на лекарите, на които се налага да предписват на пациентите антибиотици без резултатите от микробиологичното изследване и антибиограмата, заради дългия процес на лабораторните изследвания, скоро може да бъде фантастично облекчена, благодарение на ново микробиологично устройство, което показва резултатите в рамките на минути вместо на дни. То е изобретено от екип на университета в Пенсилвания и е описано в статия, публикувана в доклада на Националната академия на науките на САЩ, съобщи АФП. В разработката е участвал и доктор Пак Кин Уонг, професор по биомедицинско инженерство. Той казва, че устройството използва микротехнология за улавяне на единични бактериални клетки, които веднага могат да бъдат разглеждани под електронен микроскоп. Изобретението позволява на лекарите да определят за по-малко от 30 минути дали в съответната проба присъстват бактерии, както и податливостта им към лечение с антибиотици. В момента такива лабораторни изследвания отнемат между три и пет дни. “Понастоящем често предписваме антибиотици, дори когато няма налични бактерии, само заради подозрения или презастраховане”, каза Уонг.  „Въпросът, на който искахме да отговорим беше: можем ли бързо да определим наличието на бактериална инфекция?“, допълва ученият.

В статията си изследователите твърдят, че освен че може да открие дали има бактерии, устройството може да започне да класифицира типа им чрез определяне дали бактериалните клетки са сферични, с форма на пръчка или спираловидни. “Това устройство определя съществуването, но не и какъв тип бактерии има”, казва Уонг. „Това, върху което все още работим, е допълнителен молекулен подход, който позволява да идентифицираме и вида“. След като се открие бактерия, пробата се подлага на антибиотици, за да се определи дали щамът е резистентен, в който случай антибиотичната намеса би се оказала неефективна. “Инфекциите на пикочните пътища са най-честите проблемни бактериални инфекции”, казва Уонг. “Въпреки това над 75% от пробите от урина, изпратени в лаборатория за клинична микробиология, са отрицателни. Бързото отхвърляне или потвърждаване на присъствието на бактерии в клинично значима концентрация значително ще подобри грижите за пациентите.” Той добави, че екипът е кандидатствал за предварителен патент, както и че работи интензивно за намаляване на размерите и цената на устройството, така че да може да се използва в болници и лекарски кабинети. Целта е технологията да се масовизира както и да се продава след около три години./БГНЕС

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки