Имате ли личен лекар? Харесвате ли го, доволни ли сте? Ако отговорът на тези въпроси е "Не" или имате друга причина да искате да смените общопрактикуващия си лекар, може би сега е моментът да го направите, тъй като от днес до края на месеца е срокът за промяната. От друга страна, ако поне имате личен лекар, независимо дали сте удовлетворен, независимо че чакате на опашки, че според вас не получавате очакваното внимание и грижи, направления... то най-добре е да забравите за този срок и възможността за промяна. Защото липсата на лични лекари става все по-осезаема, много от действащите медици са свръхнатоварени и отказват да приемат нови пациенти, много са в предпенсионна и пенсионна възраст. Вече зачестиха и случаите на хора, решили да посетят личния си лекар и установили с изненада, че той е прекратил практиката си (пенсионирал се, заминал в чужбина или просто решил да не работи повече), оставяйки над 1000 пациенти без медицинска грижа. А последващите опити да намерят нов лекар често са съпроводени от немалко спънки, откази.

В навечерието на поредната възможност за смяна на личните лекари, "Дневник" се опита да обощи освновните проблеми около дейността на общопрактикуващите лекари и доколко те ще се задълбочат в бъдеще.

Колко лекари има, колко липсват?

 

Общият брой на общопрактикуващите лекари по данни на Националната статистика от 2017 г. е около 4500. На сайта на НСИ има и карта, в която всеки може да провери в неговия район колко лекари има. Или е имало към 2017 г. За София данните показват 811 лекари, но според сметките на столичното сдружение на личните лекари те вече са под 800. Така, ако се вземат предвид данните пак на НСИ за 2017 г., според които в София живеят около 1.3 млн. души, тогава на един лекар са се падали по около 1500 пациенти, което е далеч под законовия лимит от 2500 човека на един общопрактикуващ лекар. Неофициални сметки обаче сочат, че в столицата вече има далеч повече жители, а всеки месец идват и нови от провинцията. В същото време пък лекарите намаляват.

България е сред страните с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари на 100 000 жители сред страните в ЕС, показаха наскоро и анализи на Евростат отново на база на последните налични данни - за 2017 г. На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари, като след нас по този показател е само Гърция - там се падат 42-ма лекари на 100 000 жители.

Най-висок дял общопрактикуващи лекари на 100 хиляди души в България има в областите Плевен - 89, Видин - 86, Монтана - 82, Добрич – 76. Най-ниска е осигуреността с в областите Кърджали - 40 на 100 хиляди, Разград - 47, и Търговище - 50 на 100 хиляди.

Колко ще липсват?

Това е картината към края на 2017 г. Според националното сдружение на общопрактикуващите лекари тя вече е по-лоша, а тепърва и ще се влошава. Но конкретно колко лекари в момента липсват и къде те нямат информация. Наскоро изпратили множество въпроси до здравното министерство за това колко реално са работещите лични лекари, колко са натоварени средно, на каква средна възраст са и много други, за да могат да направят подробен анализ и да дадат евентуално решения. За момента отговор нямат.

От сдружението обаче казват, че по техни изчисления и наблюдения средната възраст на общопрактикуващите лекари в България е 58-60 години. Или малко преди пенсия.

Така дори в момента да няма силно осизаем недостиг, в следващите и то близки 3-5 години се очаква проблемите да станат още по-сериозни, посочват от организацията. Защото лекарите пред пенсия вече не записват нови пациенти. А и нямат достатъчно сили да поемат повече от 1500 човека, например. Има и немалко работещи медици вече в пенсионна възраст, които също не поемат нови хора, отбелязаха експертите.

Така от общия брой лични лекари не остават много, които не са на лимита си от 2500 пациенти, и такива, които са склонни да запишат нови, тъй като това ще ги натовари твърде много, а и скоро може да излязат в пенсия.

А младите лекари?

"Достатъчен интерес към специалността обща медицина все още няма. Млади хора вече специализират, но не са много. Има още много какво да се желае и по отношение на самото провеждане на специализациите, и към условията за работа, и правилата, за да дойдат повече колеги. Истината е, че сред нас доста хора са вече над средната възраст, вървят към преклонна", каза наскоро доц. Любомир Киров - дългогодишен председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и преподавател по обща медицина в Медицинския факултет към Софийския университет.

По думите му, ако не се създадат по-добри условия за специализации на младите, след две-три десетилетия, че дори и по-рано няма да има общопрактикуващи лекари.

Кои са основните проблеми, които гилдията вижда пред това младите лекари да избират общата медицина? Твърде много бумащина, писане и административна работа, а не толкова медицински дейности. Превръщането на личния лекар в администратор, който основно раздава направления, рецепти и после с часове нанася данни в различни видове досиета и отчети - до здравната каса, до здравните инспекции и т.н. В същото време общопрактикуващите лекари нямат право да извършват множество манипулации, които не са особено сложни и трудни, за които биха могли да взимат допълнително средства от касата, а и да бъдат стимулирани да развиват знанията и способностите си на медици, посочват лекарите.

"Това е резултат от буйния административен, доста трънлив храсталак, в който сме оплетени. Когато се срещнем и си говорим или пък общуваме в нашите затворени форуми, по-често обсъждаме и се ядосваме точно за такива неща. За такива административни трънаци, които нямат абсолютно нищо общо с изкуството и науката "медицина" и с това каква медицинска дейност като качество предоставяме. Ние говорим за софтуерни програми, за отчитане, за касови апарати, за всякакви дивотии, които ни пречат и ни смущават работата", каза наскоро доц. Киров.

"Защо намаляваме? Причините са различни, казвал съм го многократно. Намаляваме, първо, защото не е достатъчно атрактивна финансово нашата работа, второ, не е атрактивна като кариерно развитие и като условия на работа – да ти е спокойно, да ти е удобно и да има някакво развитие. Т. е. да се правят повече и различни неща. Да имаш свобода на диагностика и на лечение. Ние сме една от малкото страни в Европа, в които общопрактикуващите лекари имат жестоки рестрикции при назначаването на различни изследвания на своите пациенти – лабораторни, образни. Всички знаят, че ние не можем да назначаваме скенер. Друго, защо не се въведе, говорим го отдавна и сме го обсъждали с колеги, ехографското изследване. Поне това, което е на коремни органи да може да се прави от общопрактикуващи лекари, разбира се, от тези, които са се обучили. И това да им се заплаща от касата. Ще бъде ефективно и изключително полезно и за пациентите. Рестриктивни са правилата и при назначаване на лечение на пациентите, които е крайно време да бъдат разчупени. Има и други такива неща. Ето всичко това също би привлякло млади хора. Така че има какво да се направи", описа ситуацията той.

Досега и специализацията по обща медицина не даваше възможност специализантите да получават заплащане за дейността си по време на обучението, за разлика от повечето други специалности. Така те хем работеха, хем трябваше да плащат за това.

Преди няколко месеца здравното министерство пусна промени, с които специализацията по обща медицина ще е по общия ред - въз основа на срочен трудов договор на длъжност за специализант. Така и учещите за лични лекари ще могат да получават доходи по време на обучението си. Държавата ще отпуска и малко повече субсидии за базите за обучение на лични лекари.

Министерството обоснова промените именно с необходимостта да се засили интересът към специализиране по обща медицина, отчете недостиг на този вид специалисти и неблагоприятни условия до момента.

В гилдията обаче смятат, че това е малка и недостатъчна крачка. И отново посочиха, че ако не се стигне до по-добро и пълно финансиране на труда, повече медицина и по-малко бумащина, младите отново няма да изберат тази специалност.

Финансирането

"През 2000 г. в София имаше над 1000 лични лекари. В момента сме вече под 800. От 70% до 80% от прегледите в страната минават през личните лекари. Всяка година те правят по 30-35 млн. прегледа. Въпреки това бюджетът е неостойностен. Ние получихме най-малкото увеличение в размер на 5,2%", каза наскоро и д-р Георги Миндов от столичното дружество на общопрактикуващите лекари.

Колко точно взима един личен лекар не може да се каже. Това зависи от това колко пациенти е записал, но също и от това дали има повече деца, бременните, хората в увреждания, пенсионери, които не плащат изобщо потребителска такса или плащат само един лев, както е при пенсионерите. За един записан пациент под 18 години държавата превежда на лекарите месечно по 1.50 лв., но те не дължат такси. За възрастните касата дава по 1.15 лв., но те плащат и потребителска такста от 2.90 лв., срещу което трябва да получат касова бележка и съответно да се платят данъци и др. За един пенсионер личните лекари получават пък по 1.58 лв., те дават допълнително и един лев за прегледа, а държавата би трябвало да превежда остатъка, но парите често се бавят.

Така, ако лекарят има повече деца и болни пенсионери, може да работи цял ден непрекъснато, а накрая на деня да си отиде с доста малко средства, коментират лекарите.

В националното сдружение пък изчисляват, че един млад, прохождащ лекар с около 300-500 пациенти трудно може да си позволи да поддържа самостоятелна нова практика - да плаща консумативи, помещения и др.

Но защо, след като повечето пациенти носят и повече пари на личните лекари, те отказват да записват още и още? Според правилата един личен лекар може да поеме само 2500 пациенти, трябва да има и сестра, която му помага. За да обслужва хората в 24-часов режим, той често плаща и на дежурни центрове, които поемат пациентите нощем или когато лекарят отсъства. Ако надвиши лимита от 2500 човека, лекарят трябва да наеме още един специалист, с когото да делят ангажиментите. Дори десетина човека отгоре означават още една заплата, повече разходи, евентуално нужда от още помещения, още бумащина. Затова и повечето лекари спират да записват, коментират от сдружението на общопрактикуващите лекари.

А пенсионерите и лекарите в предпенсионна възраст спирали и доста под бройката от 2500, защото преценявали силите и възможностите си, допълват още веднъж от организацията.

Така грубите сметки показват, че действително навлизането на нови лекари в тази сфера е ключово и то трябва да се случи максимално бързо. От заповед на здравния министър от ноември миналата година за местата за лекари специализанти, чиято такса ще бъде поета от държавата, най-много са бройките за специализация по обща медицина – 50. Дали това ще е достатъчно, дали промените, с които и специализантите за лични лекари ще могат да получават пари по трудов договор по време на обучението си... и дали без намаляване на административните дейности, без даване на повече перспективи за медицинска дейност останалите мерки ще дадат резултат и ще привлекат младите, предстои да се разбере.

А дотогава - ако имате личен лекар, честито.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки