Софийският университет "Св. Климент Охридски" вече не е сигурен дали би приел да управлява болница "Лозенец" и е по-скоро притеснен от възможността и от финансовите параметри, залагани от държавата около това преобразуване. Това се разбра на днешното заседание на парламентарната здравна комисия, на която с промени в Закона за лечебните заведения беше одобрена на второ четене възможността "Лозенец" да излезе от управлението на Министерския съвет и да стане сто процента държавно дружество с принципал Министерството на здравеопазването. С вкарани между първо и второ четене изменения, които бяха правени в съкратен срок от три дни, пък се записват в закона множество правила, при които ще могат университетски болници – държавна собственост, да бъдат давани за управление на университетите. Въвеждат се и редица отговорности на висшите училища, които управляват болници.

Промените, одобрени днес, предвиждат още, че всички разпоредителни сделки с активи на държавните болници над 10 000 лв. и отдаване под наем ще трябва да стават със санкцията на министъра на здравеопазването. Първоначалната идея за болница "Лозенец" беше тя да спре да е специализираното лечебно заведение на властта и да стане първата многопрофилна болница за комплексно лечение на деца. Тогава от Софийския университет възразиха остро и заявиха, че това ще попречи на студентите им да се обучават в болницата, както и ще отнеме акредитацията на Медицинския факултет на университета.

Заради критиките премиерът Бойко Борисов отмени стъпката, но поиска "Лозенец" да не е към Министерския съвет. Беше обявено, че тя няма да бъде преструктурирана в детска, а ще стане търговско дружество, което ще бъде дадено за управление на университета. Освен това Борисов обяви, че правителството ще погаси дълговете на болница "Лозенец" с 23 млн. лева. Преди това здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че задълженията на болницата са над 30 млн. лв. и ще има проверка на държавната финансова инспекция. А ако скоро "Лозенец" не бъде трансформирана, "може да е късно".

По време на дискусиите около съдбата на болницата от Софийския университет неколкократно изразиха готовност и желание да управляват "Лозенец". Днес обаче ректорът на университета Анастас Герджиков заяви, че тези заявки са били направени по принуда заради опасността да бъде преобразувана в педиатрия". Сега обаче имали редица безпокойства. Герджиков посочи, че гласуваните от здравната комисия текстове изискват неща, които сякаш "целят сплашване на висшите училища, които биха желали да управляват университетска болница". Сред тях той отбеляза изискването да се дадат гаранции за добро управление, които нямало как да бъдат ясно дефинирани, а също и финансови ангажименти на университетите към болниците. Има и точка, която изисква финансова отговорност от висшето училище в случай че финансовото състояние на болницата не е добро, каза още Герджиков. И попита защо това се извежда в закон.

"Струва ни се, че тези текстове се въвеждат специално за Софийския университет, те не са били нужни нито във Варна, когато е предоставена болница за управление на медицинския университет, нито при министерствата, които управляват болници", каза още ректорът на университета. На въпрос при така поставените условия дали университетът би могъл и би искал да управлява "Лозенец" Герджиков каза, че не би могъл да каже това, преди да види договора за управление, към който в момента има много притеснения. Ректорът на университета коментира, че е приблизително наясно с актуалното финансово състояние на болницата, която има задължения от няколко десетки милиони левове. По-малко от 10 млн. лв. са текущи задължения от последните две години, когато държавната субсидия е намаляла. Герджиков каза, че не може да отговори защо държавата е намалила финансирането.

Над 30 млн. лв. пък били натрупани от това, че многогодишна инвестиционна програма на болницата неочаквано е била спряна през последните две години, въпреки че дотогава е била подкрепяна от Министерския съвет. Става дума най-вече за инвестиционен дълг за дооборудване на болницата, уточни ректорът на университета. И посочи, че в бъдеще подобни разходи не са планирани. Според Анастас Герджиков болница "Лозенец" би могла да се самоиздържа при определени условия. Основните два източника на финансиране са държавна субсидия и приходи от дейност, финансирани от здравната каса. Сега, когато вече няма да има финансиране от бюджета, очевидно трябва да се осигурят повече приходи от дейност, допълни той. И посочи, че "Лозенец" има достатъчно дейност, която, ако бъде финансирана от здравната каса и бъдат увеличени лимитите ще може да се издържа. Остава да разберем дали здравната каса ще повиши лимита до съответните изпълнени дейности, добави Герджиков.

На въпрос какво би се случило, ако касата не склони да увеличи средствата, ректорът на университета прогнозира, че може да се стигне и до фалит и поне частична приватизация на болницата. "Одобреният днес законопроект начертава ясна пътна карта в случая - ако болницата не върви добре, първо ректорът ще е виновен за това, че е подписал договора. След това болницата ще фалира. А след това може Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването да продаде обособени части от болницата. И накрая ни се казва, че това става по закона за приватизацията", заяви той. Надявам се тази пътна карта да не се осъществи, допълни Анастас Герджиков.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки