Здравната каса планира да сложи камери за видеоконтрол в ангиографските зали, както и за изпълнението на някои процедури и операция на черепа чрез съвременни технологии като безкръвните (ендоваскуларни) процедури. Това се разбира от информация на Българския лекарски съюз, разпространена днес във връзка с течащите преговори за анекс за догодина към Националния рамков договор. Също така касата планира да следи всеки днес със специален софтуер заетостта на болничните легла. "Във връзка с въвеждането от страна на НЗОК на видеоконтрол в ангиографските зали беше договорено обхватът на наблюдението да бъде само на входа на залата, като идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за извършване на съответната процедура", се казва в съобщението на лекарския съюз. Камерите ще бъдат разположени вътре в залите, но изрично е било уговорено, че под наблюдение ще бъде само входът. Записите ще се представят само ако бъдат изискани при проверка и ще се съхраняват в срок до 30 дни.

Също така при изпълнение на клиничната пътека 206, която е свързана с операции на черепа по съвременни технологии, също ще се въведе видеоконтрол или запис на електронен носител на ендоваскуларните процедури. Всеки ден касата ще следи през софтуер заетостта на леглата на база брой, определен в правилника на лечебните заведения, се казва в становището на лекарския съюз. Болниците ще имат възможността да използват всеки ден пълния капацитет на легловата си база, но при изричното условие, че спешни пациенти няма да бъдат връщани с основание липса на свободни легла. Ако са налице извънредни обстоятелства, на лечебното заведение ще бъде позволено да приема повече пациенти от броя на разписаните легла, но само след извършване на проверка от страна на здравната каса.

Касата смята да затегне и контрола върху онкомедикаментите, като няма да плаща за остатъчните количества на отворените лекарства при химиотерапията. Това трябваше да стане още тази година, но не се случи. "Стана ясно, че от НЗОК са склонни да заплащат до 10% от остатъците, ако обаче процентът е по-висок, разликата остава за сметка на болницата", посочват от лекарския съюз. Изплащането се предвижда да става само след проверка. Както настояваха и при приемането на закона за бюджета на касата, лекарският съюз отново е поискал и в анекса към договора догодина ще залегне забрана парите, предвидени за един вид медицинска дейност, да бъдат харчени за друга. Допълнително през годината ще се изработи механизъм, по който ще се изразходват парите към 30 септември. "Дали чрез заплащане на стари дейности, дали чрез промяна на цените или чрез бонуси по критерии за качество", допълват от лекарския съюз.

Също така изрично в анекса ще се упомене, че личният лекар може да издава само талон 7 за хоспитализация, а изследванията, необходими на пациента за приема му в болница, да са за сметка на лечебното заведение. Българския лекарски съюз трябва да одобри анекса към договора за 2018 г. на своя събор в края на следващата седмица.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки