За пета поредна година "Капитал" отличи важни и значими нови практики в медицината и здравния сектор, наградени по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор". "Дневник" представя някои от отличените проекти. Днес четете за опита на екипа на "Аджибадем Сити Клиник"- Онкологичен център с водещ специалист д-р Иван Георгиев, отличени с втората награда:

Д-р Иван Георгиев и екипът му бяха наградени заради въведената иновативна техника за лъчелечение в условията на контролирано дишане при пациенти с рак на гърдата. При тази техника жените се облъчват в състояние на т.нар. дълбок инспириум. Един от най-важните органи, които са застрашени от увреждане при лъчелечение на гърдата, е сърцето, което понякога е изложено на нежелано лъчево натоварване поради близостта му до гръдната стена. Това е основен проблем в лъчелечението при рак на лявата гърда. Ето защо са необходими техники за лъчелечение, които да намалят дозите в здравите тъкани и органи, без да се прави компромис с дозата в облъчваната зона, отбелязва д-р Георгиев. В онкологичния център на "Аджибадем Сити Клиник" въвежда техника на лъчелечение с контролирано дишане при дълбоко поемане на въздух (voluntary deep inspiration breath hold - DIBH), която намалява на лъчевото натоварване на сърцето с над 50%. А в резултат на установените предимства техниката вече е рутинна практика в лечението на пациенти с карцином на гърдата в "Аджибадем Сити Клиник" - Онкологичен център. По този метод са лекувани над 200 жени. При всички проследени случаи са установени намаление на нежеланите дози лъчение, които сърцето и белият дроб получават. За сърцето намалението е средно с 56,63%, а при белия дроб с около 20%.

Пред "Дневник" д-р Георгиев коментира, че методът е достъпен за всички пациенти на "Аджибадем Сити Клиник" - Онкологичен център", като болницата работи със здравната каса. Клиничните пътеки, по които работим с НЗОК, имат цена, която е една и съща независимо от това какво допълнително включваме в лечението. Нашата методика на облъчване е високотехнологична и изисква множество последователни стъпки, насочени да осигурят качеството на неговото планиране, изпълнение и контрол на облъчването, които го оскъпяват. Опитваме се това да не се отрази на пациентите", отбеляза специалистът.

Той допълни, че в момента липсва преференциално финансиране за иновативни лечения "Модерните машини не осъществяват модерно лечение сами по себе си. Необходима е и модерна онкологична и организационна система в клиниката, изискваща всички нейни членове - лекари, физици, лаборанти и сестри, да работят в синхрон, за да се получи качествен краен продукт". Това е била основната цел, която той и колегите му са си поставили още при откриването на центъра през 2016 г. "За съжаление в момента всички имаме усещането, че се правят опити, да се поставят някакви спирачки пред модернизирането на медицината в България", казва още лекарят. Той допълни, че действително съвременната медицина води до по-големи разходи за здравната каса. "Това, което ни притеснява в подхода на институциите, е, че той изглежда доминиран от финансовите аспекти на лечението, а не от неговата ефективност",
По думите му е нормално е да се търси най-добрият баланс, но не трябва да има противопоставяне между здравната каса и лекарите. "Ние не сме враг на здравната каса", допълни д-р Георгиев.

Той отбеляза, че въведената техника, е сред водещите в Европа и света. Подобен вид техники се препоръчват от всички съвременни клинични ръководства и консенсуси на големите онкологични дружества, например ASTRO - Американското дружество по радиационна онкология, ESTRO - Европейско дружество по радиационна онкология, NCCN и т.н. "Нямам информация колко точно пациентки са облъчени с подобни методики, но това е рутинното лечение във водещите центрове в Европа и света и вероятно цифрата е доста внушителна. Лечението се покрива от здравните фондове в различните държави в зависимост от законодателството им", допълни д-р Георгиев. Специалистът отбеляза още, че екипът му непрекъснато усъвършенства методиките си не само в тази област, но и в лъчелечението на останалите онкологични заболявания. "Специално за тази техника през 2019 г. планираме да докладваме резултатите си на конгреса на Европейското дружество по радиационна онкология, ESTRO 2019, където сме подали заявка за участие в научната програма. Подготвяме публикация в престижно научно списание", казва той.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки