За пореден случай на пациенти, които не могат да бъдат изписани от болница, защото няма близки хора, които да ги приберат, а в същото време няма места в социалните домове, сигнализираха днес от болница "Св. Георги" в Пловдив. В момента в болницата са настанени двама такива пациенти, за единия от които до момента са изхарчени близо 11 хил. лв., а стойността на клиничната пътека, по която е приет, е 600 лв. Преди време в интервю пред "Дневник" тогавашният зам. социален министър Росица Димитрова каза, че подобна е ситуацията на хиляди хора, които седят понякога и с години в психиатричните отделения на болниците, защото в социалните домове няма места. В случая в Пловдив става дума за двама пациенти на Клиниката по нервни болести на болницата "Св. Георги" в Пловдив. Те са там от няколко месеца, защото нямат близки и роднини, които да ги приемат, както и няма места в различни социални институции. За единия пациент извънредният престой след изтичане на клиничната пътека е 3 месеца, а за другия – два.

Първият пациент е постъпила за лечение на исхемичен инсулт на 21 август, има становище от ТЕЛК от 2010 г., а от 20 септември 2018 г. има и психиатрична експертиза. От клиниката са поискали тя да бъде настанена в Дом за социално подпомагане в град Карлово, но за момента няма такава възможност. Средствата, изразходвани от болницата, са 1196 лв., а стойността на клиничната пътека е 730 лв., се отбелязва в съобщението от болницата. Доста по-сериозна е сумата за втория пациент, който е приет на 23 септември - 10 877.35 лв., като стойността на клиничната пътека е 600 лв.

С подобни казуси в болницата се сблъскват нерядко. През 2017 г. юристи и социални работници от "Свети Георги" са организирали срещи със служители от Дирекция "Социално подпомагане", неколкократно са изпращали писма до Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика с искане да бъде предложен вариант за справяне с такива ситуации, се казва в съобщението. До този момент не е предложено решение на проблема, след като се оказва, че на практика са неприложими нормативните текстове, регламентиращи, че в случай на липса на близки пациентите трябва да бъдат настанявани в социални институции.

"Заради залежаването общото здравословно състояние на двамата пациенти се влошава, защото Клиниката по нервни болести, подобно на всички други звена на УМБАЛ "Свети Георги", предлага активно лечение, но не и следболнично възстановяване или палиативни грижи, които са предмет на извършване от друг вид заведения. Вследствие на влошаването се налага лечение по други клинични пътеки, но все пак тези пациенти не могат да останат буквално да живеят в болницата, защото и за самите тях това не е полезно", коментират от клиниката.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки