Без конкретни решения, без точни разчети, без анализ на това има ли нужда от повече пари в здравната система, за какво са необходими те, кое колко струва, къде потъват парите, кои проблеми могат да се решат без допълнително финансиране. На такъв етап е и в момента планът за мащабна здравна реформа - близо два месеца, след като министър Кирил Ананиев обяви намеренията си за промяна и след създаването на пет работни групи с експерти от всички заинтересовани сфери на сектора, след редица публични дискусии и разговори на експертно ниво. "Напредък няма, няма и как да има, нито пък конкретни предложения. А и сякаш от нас не се очакваха такива решения!? С грешно задание и поставяне на грешни изходните условия, без никакви данни, няма как да има правилни и точни решения и отговори". Това коментира пред "Дневник" председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване Мими Виткова, която участва във всички пет работни групи, сформирани за обсъждане на идеите за промени. /интервю с Виткова, кото беше министър на здравеопазването в кабинета на Жан Виденов очаквайте по-късно в "Дневник"/.

По думите й от работните групи и експертите се е искало единствено да одобрят един от двата модела, предлагани от министъра. "Или от незнайно къде и на базата на какво – да измислим друг вариант. Но не ни се дадоха нито изходни данни, никакви разчети, сметки. Просто се искаше, гледайки евентуално тавата, да развържем ръцете на министъра за да направи каквото си е решил", допълни Виткова. Тя отбеляза, че всяко от заседанията е започвало с изчитане на заповедта на министъра за сформиране на групите и съответно питането – кой от двата модела е по-приемлив. Говорим само за смяна на здравно-осигурителния модел, за това дали да има демонополизация на касата, дали 8 на сто здравна вноска стигат или трябват допълнителни задължителни здравни застраховки, но не говорим изобщо за натрупаните проблеми, кой от тях може да се реши, без допълнителни пари, за какво стигат парите, за какво не достигат и какво реално се плаща с тях, допълни Виткова. И отново повтори, че така няма как да има работещи решения.

Никой не отговарял на множеството въпроси и искания за точни разчети и сметки на финансите. Дори нямало и намек, че в бъдеще някой ще седне има идея как конкретно да събере данните за финансите в здравната система. Виткова отбеляза, че за цялото време на работа на петте работни групи, нито министъра, нито заместниците му са дошли за да чуят тези експерти, които са събрали. Нали искаха да видят мнения, препоръки, а не дойдоха, допълни тя. Участници в заседанията били ниско или средно ниво служители в министерството, без да е ясно как и защо те са били определени. "Поискахме и да се срещнем с екипите, разработили двата модела, да кажат на какво почиват препоръките им, какви са данните и изходните информации, на които базират предложенията, защо предлагат именно това, какви ще са последствията. Нищо от това не се случи", допълни още тя. По думите й всички опити за разговор по конкретните проблеми, бивали оставяни да заглъхнат без последствия.

Думите й се потвърждават и от документи от работните групи, с които "Дневник" разполага. Финалното предложение за становище на групата "Финансиране на здравната система", което предстои да бъде гласувано следващата седмица и е оформено от екипа на министерството, на практика преповтаря основни моменти от втория модел, предлаган от Ананиев и който той неколкократно даде да се разбере, че предпочита. В него се залага задължителното доброволно здравно застраховане, основен пакет услуги, покриван с бюджета на касата и други дейности, плащани от застрахователите. Останалото са препоръки – да се каже ясно кой какво ще плаща, да се остойностят основният пакет, необходимите средства и размера на вноската, да се оценят необходимите средства за покриване на разходите, електронна здравна система, спиране на доплащането от джоба на пациента и др. Как и кога точно това ще стане, документът не дава отговор. А описаните в него пожелания бяха формулирани още по време на първото представяне на моделите през септември.

Документът на практика дава зелена светлина на одобрявания от Ананиев втори модел, без да навлиза в детайли и да дава разчети. Не се казва нито колко ще е здравната вноска, нито допълнителната застраховка, какво ще се включва в основния пакет и т.н. Единствено се отбелязва, че държавата ще плаща само за дейности, които са абсолютна необходимост, които са ефективни, разходо-ефективни и "да са непосилни за осигуряване от индивида". Документът бил представен от бившия ръководител на здравната каса Глинка Комитов, който участвал в последните няколко заседания на групата и седял до ръководещия заседанията – главният счетоводител на здравното министерство. В какво си качество Комитов започнал да идва на заседанията експертите така и не разбрали.

Сега ще очакват от нас да одобрим този документ, това не е търсене на широк консенсус за работещи решения, а постигане на някакво привидно одобрение на базата на временно конюнктурно мнозинство, коментира Виткова. От здравното министерство казаха за "Дневник", че в момента не могат да предоставят никакви данни и документи за работата на работните групи. Скоро предстояло информациите да бъдат обобщени, анализирани, а след това в началото на следващата година да има още една национална кръгла маса, на която да се обсъждат отново плановете за реформа.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки