58 на сто от пушачите и 87 от непушачите искат по-строг контрол върху забраната за тютюнопушенето на закрити обществени места. Законът се спазва от 74% от пушачите, 19% от тях споделят, че биха се съобразили със забраната само ако им се направи забележка, а 7 на сто спазват реда много рядко. Под 1% твърдят, че почти никога не се съобразяват с изискването. Това показват данни от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч груп" от септември. То беше представено по време на пресконференция днес, на която от сдружения "България без дим" и от Коалиция за живот без тютюнев дим поискаха още по-строги забрани и санкции за нарушенията. Днес се отбелязва международният ден без тютюнопушене. Според данните от изследването намалява делът на хората, които намират забраната за крайна мярка - от 36% през 2017 година до 30% през 2018 г. За 71% от анкетираните през 2017 и за 73% през 2018 година е недопустимо децата да виждат реклами на цигари в търговските вериги. Около половината попитани не желаят да виждат цигари по рафтовете в магазините. Сдруженията за борбата с тютюнопушенето отнво поискаха по-строги мерки и санкции. Те предлагат да се забрани употребата на електронни цигари на закритите обществени места, искат да могат да бъдат затваряни обекти при неспазване на забраната, да се даде възможност заведенията да бъдат санкционирани и при наличие на пепелници и угарки, дори и да не е засечен пушещ човек.

Българските момичета пушат най-много от всички в ЕС

В навечерието на деня без тютюнев дим от Министерството на здравеопазването разпространиха и данни от изготвения от Европейската комисия "Здравен профил за България" за миналата година. Според изследването българите пушат най-много от всички в Европейския съюз, като разпространението на тютюнопушенето сред българското население е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35%) мъже пушат всеки ден. Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни. Сред 15-годишните момчета България е на второто най-високо в ЕС ниво, като ни води само Хърватия с 21% пушещи младежи. Според данните момичетата в България пушат повече от момчетата и така с 30% редовно пушещи момичета под 15 години България е на първо място в ЕС по този показател. Споре оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия, е между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт в различните страни. Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болестност и смъртност сред населението.

Над 12 на сто от смъртните случаи - заради пушене

Данните в България показват, че 13.5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаи възникват вследствие употребата на тютюневи изделия. Изчислено е, че в европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки