Управляващите от ГЕРБ няма да ревизират много съществено готвената от здравното министерство и ръководството на здравната каса реформа в здравния сектор, която ще бъде прокарана през задната врата с преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за бюджета на касата за догодина. Вчера, в 17.18ч. – в последния възможен момент, депутатите от ГЕРБ се възползваха от правото си да внесат изменения между първо и второ четене на законопроекта за бюджета на касата. Макар и на 33 страници, измененията внесени от председателят на здравната комисия Даниела Дариткова в по-голямата си част са по-скоро технически, редакционни, а понякога и стилистични. Съществените изменения не са много и засягат основно дейността на болниците.

Промени за болниците

Както обещаха, от ГЕРБ планират промяна в намерението за пререгистрация на болниците. Все пак то няма да отпадне, но основната административна дейност няма да падне на раменете на лечебните заведения. Те ще имат 6 месеца да приведат дейността си според новите законови изисквания, а не както се предвиждаше – до една година. Но след това няма те да подават заявления за прелицензиране и пререгистрация, а новата агенция "Медицински надзор" ще прави проверки и ще следи дали са изпълнени изискванията. Остава възможността болниците, които не съответстват на правилата, да бъдат затваряни. ГЕРБ няма да отменя изцяло идеята касата да плаща за болнично лечение само, ако то е извършено от лекар на основен трудов договор в съответната клиника. Ще има обаче и възможности за изключения – когато има недостиг на специалисти, като за целта ще се издава специално одобрение от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на директора на съответната регионална каса.

Не парламентът, а кабинетът ще разрешава откриването на нови болници, предвиждат новите текстове. Преценката има ли нужда от нова болница ще се взема на база потребностите на населението според здравната ни карта, която в момента не работи. Анализът пък ще прави новата агенция "Медицински надзор". Новите дейности пък няма да се разрешават от кабинета, както предлагаше здравното министерство, а от ресорния министър, както е и в момента. Шест месеца ще бъде срокът за подготвяне на правилата за добра медицинска практика от съсловните организации вместо досегашните три, които им даваше здравното министерство. Няма да има трансформация и окрупняване на центровете по трансфузионна хематология, след като специалистите от сектора обясниха колко ще се затрудни процеса по кръводаряване и кръвопреливане с предвижданата промяна. В същото време остават много от планираните от здравните власти промени.

Остава принципът за разходна ефективност

Управляващите не се отказват от идеята касата да плаща само за най-разходно ефективните лекарства. Засега от касата обещават, че това ще важи само за лекарствата, изписвани от болниците за домашно лечение, ще е само за пациенти, които започват за първи път лечението си с биологични продукти. Все пак законът залага принципът на разходна ефективност, а допълнителните уточнения за кои лекарства ще се прилага той могат да стават с наредба. Запазва се и идеята националният съвет по реимбурсиране самостоятелно да може да направи нови фармако-терапевтични ръководства тоест начинът за лечение на болести, включващи критерии за оценка на резултата от прилаганата терапия и алгоритми за лечение с лекарствени продукти. Досега това ставаше след консултация със съответните национални консултанти, медицински научни дружества и експертни съвети, но след измененията правото ще е еднолично на съвета.

Управляващите не отстъпват от идеята да бъде закрит фонда за лечение на деца и дейността му да се поеме от касата. Запазва се и идеята агенцията за медицински одит и агенцията по трансплантации да се слеят в едно звено – агенция "Медицински надзор" и тя да е мегаорган, който да контролира болничната дейност. Остава мораториумът нови болници да не могат да сключват договори със здравната каса. Новите Национални рамкови договори, които се предвижда да са с тригодишен срок, ще започнат да действат от 1 януари 2020 г. , а за 2019 г. се предвижда да има анекс към сегашния договор.

Идеи на опозицията

И опозицията се възползва от правото си да поиска изменения между първо и второ четене, някои от които също са редактирани от мнозинството. От ДПС искат да отпадне прелицензирането на болниците, да се удължи от 3 на 6 месеца срока, в който агенцията за медицински надзор да изготвят нови правила за добра медицинска практика, да отпадне окрупняването на центровете за трансфузионна хематология, да отпадне идеята нови болници да се разкриват само с решение на Народното събрание. Левицата предлага отпадане на всички параграфи от преходните и заключителни разпоредби на законопроекта, с които се правят промени на всички секторни за здравеопазването закони. И отмяна на всички изменения. БСП иска още да се увеличи бюджетът на касата със 144 600 лева, като с 84 195.2 да се увеличат трансферите за специализирана извънболнична помощ, а с 56 130.1 да се увеличат парите за медико-диагностична дейност. Останалите средства да отидат в резерва за непредвидени и неотложни разходи, искат социалистите. От партия "Воля" искат да отпадне възможността при приватизация на части от лечебно заведение с държавно или общинско участие, парите да остават за инвестиции на болницата.

 

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки