Специалистите приветстваха резултатите от двете изследвания, представени на конференция на Американската асоциация на кардиолозите. Те казаха, че това са насоки за нов вариант на лечение за стотици хиляди пациенти. Около 10 процента от американците пият добавки с рибено масло. Още повече прибягват до витамин D, въпреки че не бяха правени големи изследвания за ползата от тях. "Привържениците на витамин D твърдят, че той е полезен за всичко, но в това конкретно изследване витамин D се оказа едно голямо нищо" - каза д-р Джеймс Стайн, кардиолог от университета на Уисконсин-Медисън, който не е участвал в изследванията. Рибеното масло, наричано също омега-3-мастни киселини, се съдържа в сьомгата, рибата тон и някои други риби. То сваля триглицеридите и намалява възпаленията. Съществуват различни видове рибено масло с различни преобладаващи мастни киселини.

 

С едното изследване лекари от болница "Бригам енд уиминс" в Бостън са проследили ефекта на добавка рибено масло от 4 г, която се продава само по лекарско предписание. В изследването са участвали 8000 пациенти с високи триглицериди и по-голям риск от сърдечносъдови проблеми, вече пиещи статини. След пет години 17 процента от пиещите добавката преживели някакъв инцидент - инфаркт, инсулт, запушване на артерии, изискващи лекарска намеса, при 22 процента от хората на плацебо.

Това означава, че добавката с високо съдържание на рибено масло намалява риска от сърдечносъдов инцидент с 25 процента, пишат от БТА. Тя обаче има странични ефекти, например аритмия. Второто изследване, направено в същата болница с по-ниска ежедневна доза от 1 гр рибено масло, в което са участвали 26 000 здрави доброволци, не показа разлики при пиещите добавката и групата на плацебо, макар и при първите инфарктите да били по-малко. Вторият екип провери и ефекта от добавките вит. D. Участниците в изследването са пиели по 2000 международни единици от вит. D-3 или плацебо пет години. Резултатите показват, че слънчевият витамин не се отразява на честотата на случаите на инфаркт, инсулт или рак , макар и последните малко да са намалели.

 

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки