Иновативни методи за нехирургично поставяне на стент при спукана аорта, лъчетерапия на лява гърда при автоматично апаратно контролирано задържане на дишането в дълбок инспириум, както и механично премахване на тромб от голям кръвоносен съд в мозъка след инсулт. Това са трите проекта – носители на наградите за иновация, отличени по време на петата годишна конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор", организирана от "Капитал". Специалната награда на "Капитал" пък е за група учители от Пловдив от сдружение "Образование и здраве", които се опитват чрез игри, арт терапии, четене, учене да създадат приятна, позната среда за децата, настанени в детска клиника към УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив.

Американският фармацевтичен концерн Abbvie – партньор в организирането на форума, връчи специална награда на фондация Българско рационално общество. Фондацията се опитва да се "бори с псевдонауката", като "превежда" на достъпен език иначе сложно звучащите научни достижения и изследвания. Дружеството създава и популяризира информационни материали, които по разбираем начин предават важни научни принципи, които да отговорят на търсенията на хората и нуждата им от информация, вместо да стигат до псевдолечители.

Екипът на д-р Зоран Станков, инвазивен кардиолог, и проф. Иво Петров, завеждащ отделението по кардиология и ангиология към "Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов център" бяха отличени заради високоспециализирана операция по нехирургично поставяне на стент при спукана аорта. Те са спасили пациент с остра дисекация на аортата, лекуван изцяло ендоваскуларно и с имплантирани два стента. Методът позволява лечение без обща анестезия, без хирургичен съдов достъп и без престой в отделение по реанимация. Възстановителният период при този метод на лечение е няколко часа след процедурата. Пациентът се раздвижва в пълен обем след 2 часа. Може да бъде дехоспитализиран на следващия ден, което при хирургичното лечение е невъзможно. А след успешния опит са приложили практиката и на още двама пациенти.

Друг екип на "Аджибадем Сити клиник" от онкологичния център на болницата, ръководен от д-р Николай Недев и водещият специалист д-р Иван Георгиев, бяха наградени заради вкарването в болницата като рутинна практика на метод за облъчване в условията на контролирано дишане в дълбок инспириум при пациентки с рак на лява млечна жлеза. Лекарите отбелязват, че при лъчение при рак на гърдата това засяга и сърцето и съответно вреди за общото състояние на пациентите и на други органи. За да се минимализира сърдечната токсичност, чрез апарат се задържа контролирано дишането на пациента в дълбок инспириум (voluntary deep inspiration breath-holds).

Награда беше дадена и на д-р Нурфет Алиоски от УМБАЛ "Св. Анна" и екипа – доц. Росен Калпачки, доц. Божидар Финков, доц. Васил Велчев, д-р Лъчезар Иванов, д-р Цветанка Праматарова, д-р Веселин Георгиев, д-р Димитър Николаков, д-р Мария Георгиева, р. лаб. Йоана Шутелова и сестра Весела Нинова. Те прилагат механична тромбектомия при лечение на исхемичен инсулт – механично отпушват големи запушени съдове в мозъка след инсулт. Модерното лечение на исхемичен инсулт до момента с венозно инжектиране на медикаменти може да се прилага до четвъртия  час от началото на симптоматиката. Това обаче не е подходящо при запушване на големи кръвоносни съдове на мозъка, отбелязват от екипа. Прилаганата от тях механична тромбектомия е подходяща за пациенти със запушване на големи кръвоносни съдове на мозъка до шестия час. Така половината от лекуваните пациенти са изписани в много добро клинично състояние, а още 27% са в добро състояние.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки