Средно между 15 и 20 на сто да се увеличат от догодина заплатите на заетите в здравния сектор, като увеличението ще е около 200-400 лева. Това предвижда подписаният днес нов колективен трудов договор в сектора на здравеопазването. В същото време работодателите и синдикатите изразиха надежда след тази позитивна стъпка да се работи и по-усилено за преодоляване на тежките дисбаланси при заплащането на медицинските специалисти в различните региони на страната. А също и в самите болници между различните специалисти. "Подписахме с идеята, препоръката, виждането освен регулирането на основната работна заплата да положим всички усилия да преодолеем много тежките диспропорции в системата. В противен случай рискуваме в цялата здравна система, с изключение на няколко по-големи града, да останем без кадри", заяви при подписването на договора д-р Мими Виткова от КРИБ. И отбеляза, че на места заплатите са трицифрени, а в други болници достигат и петцифрени суми. "Трябва да се сложи ред в тази кочина – диспропорционалното заплащане", заяви и д-р Иван Кокалов от КНСБ. Отбеляза, че дори в някои болници медицинските сестри получават 5-10 лева над минималната работна заплата, а в същото време се раздават огромни бонуси на други специалисти над заплатата.

Според новия Колективен трудов договор, който ще смени този от 2016 г., възнаграждението за медицинските сестри трябва да е поне 900 лв., а не както досега – 700 лв. Толкова се очаква да получават специалистите в държавните звена като Спешна помощ, психиатричните болници, центровете по трансфузионна хематология. 920 лв. се предвижда да получават сестрите в специализираните болници по рехабилитация, центровете за психично здраве и общинските клиники. В университетските болници пък основната заплатата трябва да бъде 950 лв. По-високи възнаграждения очакват и специализантите – 987 лв., както и лекарите със специалност- между 1150-1200 лв. Основните заплати на шефовете на клиниките пък се очаква да бъдат между 1350-1700 лв. Предвиждат се и подобрения в условията на труд, подкрепа при претърпени работни злополуки и др. В същото време преходен параграф в договора предвижда, че ако някоя болница със затруднено финансово положение не може да изпълни условията, тя може да поиска преразглеждането им в нейния случай. За целта мениджмънта на болницата трябва да внесе искане в отрасловия съвет, където заедно със синдикатите, работодателите и представители на здравното министерство да се прецени ситуацията. Ръководството на болницата ще трябва да предостави финансови отчети и доказателства защо не може да изпълни заложеното увеличение. И да обоснове с разчети какво увеличение все пак може да си позволи. Съветът ще преценява дали да допусне отклонението от Колективния трудов договор, с какви суми, а след това ще следи стриктно как се справя мениджмънтът на болницата.

От синдикатите коментираха, че очакват някои по-малки болници извън столицата да не успеят да се справят със заложените увеличения в колективния трудов договор. И отбелязаха, че болниците с финансови затруднения и сега не изпълняват заложените в досегашния Колективен трудов договор параметри. С тях щяло да се говори допълнително и да се търси компромисно решение.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки