„Трябва да има текст, според който семейните лекари са длъжни да уведомяват гражданите за профилактичните прегледи. През 2019 г. ще бъдат взети мерки как и по какъв начин ще бъдат уведомявани пациентите за профилактични прегледи, както и каква ще е отговорността както на лекаря, така и на пациента при неосъществяването на такъв преглед“, заяви д-р Галина Йорданова от НЗОК пред bTV. „НЗОК винаги е прегръщала идеята за онлайн отчитане в реално време“, добави още тя. По думите й тази година около 38% от населението са осъществили профилактични прегледи. Това обаче са предимно хора, които страдат от хронични заболявания и по един или друг повод те са посетили своя личен лекар и там са се информирали за това, че имат право на профилактичен преглед. За тези, които не се явяват на профилактични прегледи в закона са предвидени глоби, както и загуба на здравноосигурителните права за един месец. „Това е така от поне десетина години. От гледна точка на това, доколко населението на страната е информирано какви са правата и задълженията му, НЗОК защитава правата на здравноосигурените лица, не следи и не санкционира, само събира информацията кой е минал и кой не такъв преглед. В случаите при тези, които не са преминали, трябва да се търси информация от МЗ”, посочи още д-р Йорданова, като уточни, че за тази година няма глобени пациенти.

 

В бюджета на НЗОК са предвидени средства за значително малък брой профилактични прегледи годишно, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО).  „И Касата, и хората, които правят бюджета, много добре знаят, че пациентите няма да отидат на профилактичен преглед. Причините са много, но основната е, че не е създадена добра организация", каза д-р Хадърджиев. Според него пациентите не са достатъчно информирани. „Често прегледът се случва проформа или се дублира с прегледите, които се правят чрез допълнителното здравно застраховане от работодателите”, каза още д-р Станимир Хасърджиев. „На повечето хора е ясно, че трябва да минат на профилактичен преглед. Тежката административна работа на лекарите обаче е причина за опашките пред кабинетите и това често отказва пациентите да ходят на преглед”, каза и д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

 

„38% са минали профилактични прегледи, но половината от тях са дошли при нас заради друг здравословен проблем“, каза още д-р Брънзалов.

 

„Обемът на прегледи не е толкова голям, колкото е обемът на тежкото администриране. Тези опашки, които плашат хората, не се дължат на това, че докторите преглеждат бавно, а на това, че прегледът е една минута, а писането 10. Вторичният профилактичен преглед е поредната административна тежест, направена с цел общопрактикуващите лекари да не могат да си усвоят бюджета. На лекаря не му е работа да търси изследванията на пациента, за да му осъществи въпросния преглед. Работата на лекаря е да ги назначи, пациентът трябва да си ги направи и да потърси същия този лекар и да му ги предостави. Пак слагаме каруцата пред магарето“, категоричен беше д-р Брънзалов.

 

„Хората чакат, но за това нямат вина лекарите. Оказва се, че трябва да си вземеш три дни отпуск и работодателят да загуби пари, за да отидеш на профилактичен преглед, който много често се случва проформа“, заяви д-р Хасърджиев.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки