След около три часа заседание и с шест на три гласа надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса одобри проекта за бюджет на касата за догодина. Това научи "Дневник" от участници в заседанието. Документът предстои да мине през обсъждане в правителството и да бъде внесен в Народното събрание. С преходните и заключителни разпоредби на одобрения днес проект се правят над 40 страници промени в основните закони в сектора на здравеопазването, които ще изменят изцяло много ключови взаимотношения в системата. "За" са били всички представители на държавата в надзорния съвет, представителят на КНСБ и на пациентските организации Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите. Само Оля Василева от КРИБ е била против, а представителите на Българската стопанска камара и на КТ "Подкрепа" са се въздържали. Единственото положително на този проект е, че ще има допълнителни 490 милиона за здравеопазване, дотук свършват добрите неща, които могат да се кажат, коментира пред "Дневник" Оля Василева. Тя е заявила категоричната си позиция, че не може с преходни и заключителни разпоредби да се правят толкова генерални реформи и промени, като така се отнема възможността за обществен дебат и мнение на всички засегнати от предвижданите изменения. В конкретика по отделните промени не било навлизано по време на споровете, тъй като работодателските организации оспорили изцяло начина за прокарване на съществените промени в ключовите за сектора закони. 

Представителите на държавата отговорили, че се пристъпва към подобна крачка, тъй като нямало административно и технологично време да се направят отделните промени във всеки един от законите. А за да се изпълни заложеният бюджет с новите правомощия на касата, се налагали измененията, разказа Василева. Не съм против повече контрол, който се залага например, но не това е начинът, заяви тя. И отбеляза, че по закон е задължително обществено обсъждане, което в момента се финтира. Това не е коректно за всички, не е коректно и за пациентите, каквито сме всички ние, допълни тя. Останалите представители в надзора извън членовете на държавните органи не взели съществено участие в дискусията с изключение на другия член на работодателите и този на единия синдикат. А накрая подкрепили проекта. Предварително знаех, че ще го приемат, на практика нямаше кой да защити интересите на хората, отбеляза Василева. След измененията държавата и здравните институции ще концентрират повече власт и контрол над здравната система - създава се мегаагенция за медицински надзор, която ще изземе правомощия на регионални и други контролни органи, разширяват се и контролните правомощия на НЗОК. Ще се ограничи разкриването на нови болници и възможността лекарите да практикуват на няколко места. Ще бъдат наложени строги рестрикции за начините на лечение и плащане за лекарства и медицински дейности (всички промени и мотивите за тях вижте в прикачените файлове).

"Нашето желание е с промените да се гарантира ефективно разпределение и усвояване на средствата през 2019 г. Всички промени са насочени към по-оптимално, справедливо използване на разходите", коментира след заседанието зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя коментира и някои от промените, като посочи например, че "разходноефективна терапия" не означава най-евтината, а това е "принцип на наблюдение", не е задължителен принцип на плащане. С конкретна наредба с участие на притежателите на разрешение за употреба ще дефинираме за кои медикаменти може да се приложи този принцип, допълни Начева. И допълни, че при всички положения това няма да е обвързано с най-ниския разход.

Законопроектът изтеглете оттук

Мотивите към законопроектът изтеглете оттук

Източник: dnevnik.bg

 

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки