Това сигнализираха в писмо до медиите от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. И посочиха списък на лекарствата, чакащи одобрение за българския пазар, които вече са достъпни в Европа, сред които медикаменти за неинсулинозависим диабет, множествена склероза, левкемии, ХИВ/СИПН, епилепсия, хепатит С, артрити и др. Председателят на комисията по оценка на здравните технологии към здравното министерство Илко Гетов коментира пред "Дневник", че след направена от него проверка по всяко от цитираните в писмото на асоциацията лекарства е установил, че част от посочените медикаменти са били одобрени от комисията още през март или май тази година, други през юни. За някои от тях е имало заседание на 9 октомври, което е било за компенсиране на отложено септемврийско заседание, част от лекарствата са били одобрени, а по докладите на други има забележки и нужда от уточняване по документацията. През октомври комисията ще има още едно заседание и ще разгледа още медикаменти.

Гетов не можа да каже защо одобрените още през март или май медикаменти все още не са получили одобрение за покриването им от здравната каса догодина. Според законодателството, за да стигнат до пациентите в България и да се плащат от НЗОК, здравната каса трябва да договори отстъпки с производителите. Без такива договорки лекарствата не могат да бъдат плащани от касата. От здравната каса казаха лаконично пред "Дневник", че договарянето на отстъпки върви по график и няма забавяне. Но отказаха подробности за това за кои медикаменти има договорени отстъпки и има ли сключени договори. Повече информация щяло да бъде дадена след приключване на договарянето. Оставащите месеци до края на 2018 г. може да не са достатъчни за провеждане на договарянето, а към момента все още няма сключен нито един договор за отстъпка, заявяват в писмото си от асоциацията. "Надяваме се, че това не е продължение на опитите за ограничаване на достъпа на българските пациенти до съвременно лекарствено лечение, които започнаха с отменения в началото на 2018 г. мораториум и продължиха с т.нар. "проследяване на ефекта на терапията", което на практика не се извършва, но пречи новите лекарства да се изписват от лекарите", коментира Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България .

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки